Τα πλεονεκτήματα των αρνητικών συναισθημάτων - Men's Bible

Τα πλεονεκτήματα των αρνητικών συναισθημάτων

Τα πλεονεκτήματα των αρνητικών συναισθημάτων

Σαν άνθρωποι, έχουμε την τάση να αποφεύγουμε τον πόνο. Ίσως να είμαστε έτσι πλασμένοι από τη φύση μας, ίσως να είναι το ένστικτο μας που μας καλεί να  θέλουμε να βιώσουμε μόνο θετικά συναισθήματα και να περνάμε καλά, ενώ κάθε τι που πιστεύουμε ότι θα μας βλάψει ή θα μας πονέσει συναισθηματικά, προτιμάμε να το  αποφεύγουμε.

 Βέβαια, το να παριστάνουμε ότι νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι απ’ ότι είμαστε, είναι χαμένο παιχνίδι και το να αναγκάζουμε τον εαυτό μας να νιώθει ευτυχισμένος, μπορεί να μην έχει και τόσο ευχάριστες συνέπειες.

Από τη μια μας γεννά ανέφικτες προσδοκίες και από την άλλη τα ψεύτικα χαμόγελα και η προθυμία μας να περάσουμε εξαναγκαστικά καλά, μας στερούν τα οφέλη των αρνητικών συναισθημάτων.

Οι πιο επώδυνες αλλά ουσιαστικά σημαντικές λεπτομέρειες της ζωής, βγαίνουν συχνά στην επιφάνεια όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις. Τα ανεπεξέργαστα και ωμά συναισθήματα μας, μπορούν να γίνουν αγγελιοφόροι για να μάθουμε τον εαυτό μας καλύτερα και μπορούν μάλιστα να ενθαρρύνουν την ανάδυση ιδεών, οι οποίες θα δώσουν σημαντικές κατευθύνσεις στη ζωή μας.

Ο θυμός

Θυμάμαι ένα συμφοιτητή μου ο οποίος βρισκόταν σε σχέση με την κοπέλα του για  περίπου 2 χρόνια. Κάποια στιγμή μου εκμυστηρεύτηκε, πως τον τελευταίο καιρό η σχέση του δεν πήγαινε και τόσο καλά. Συνέχεια μάλωνε με την κοπέλα του, σε υπερβολικό βαθμό ακόμα και στις πιο ακατάλληλες ώρες της ημέρας, μέχρι που τους έκαναν παράπονα οι γείτονες.

Δε θα ξεχάσω την έκφραση στο πρόσωπο του όταν μου έλεγε πως τα νεύρα του δεν είναι καθόλου καλά. Του είχε δημιουργηθεί η πεποίθηση πως είχε σοβαρά «θέματα θυμού» τα οποία του τα προκάλεσε η κοπέλα του η οποία του ζητούσε πάντα το αδύνατο.

Μου έδωσε την εντύπωση πως βρισκόταν σε ένα στάδιο υπερανάλυσης και ταυτόχρονα αποφυγής των συναισθημάτων του και δεν ήξερε τί να κάνει. Όταν τον ρώτησα γιατί δε χωρίζει, μου απάντησε «γιατί την αγαπάω» και πραγματικά το είδα στα μάτια του πως το εννοούσε. 

Έπειτα από λίγο καιρό ως δια μαγείας, η σχέση του είχε αρχίσει να επανέρχεται σε  φυσιολογικούς ρυθμούς και σταδιακά να βελτιώνεται. Όταν τον ρώτησα πως τα κατάφερε, μου εξήγησε πως έκανε κάτι που δεν είχε σκεφτεί ποτέ και λειτούργησε υπέρ του.

Αντί να καταπιέζει ή να προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα συναισθήματα του (συγκεκριμένα το θυμό που ένιωθε), τον αποδέχτηκε και τον κατανόησε. Με αυτό τον τρόπο, διόρθωσε τη σχέση του. Όχι με υποχωρήσεις, αλλά μαθαίνοντας να θέτει καλύτερα όρια γι’ αυτό που θεωρούταν αποδεκτή συμπεριφορά. Δεν ήταν εύκολο για εκείνον και όμως τα κατάφερε.

Ο θυμός είναι ένα υγιές συναίσθημα,  δημιουργεί πάθος, ρίσκο  και την επιθυμία να ξεπεράσεις τα όρια σου.

Ο φθόνος

Ο φθόνος είναι ένα άλλο συναίσθημα το οποίο κατέχει μια θέση ανάμεσα στα «επτά θανάσιμα αμαρτήματα». Τα πλεονεκτήματα των αρνητικών συναισθημάτων

Όπως όλοι μας γνωρίζουμε, ο φθόνος είναι συνώνυμος με τη ζήλια, αλλά έχει αρνητική χροιά, και στο αυτί μας πολλές φορές ακούγεται ως μια «βαριά» λέξη. Όσο περίεργο και να αν σου φαίνεται, ακόμα και ο φθόνος μπορεί να αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για την αυτοβελτίωση σου, αρκεί να τον αποδεχτείς σαν ένα καλοπροαίρετο συναίσθημα.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε ένα πανεπιστήμιο των Η.Π.Α, οι μαθητές που εξέφραζαν καλοπροαίρετη ζήλια για έναν επιτυχημένο μαθητή, είχαν ισχυρότερο κίνητρο από αυτούς που τον αντιμετώπιζαν με μίσος ή ακόμα με θαυμασμό. Βελτίωσαν τις επιδόσεις τους και τα πήγαν καλύτερα τόσο στις προφορικές όσο και στις γραπτές εξετάσεις.

Βλέπεις  πως το να χρησιμοποιείς τη ζήλια ως κίνητρο που θα ωφελήσει τη δική σου εξέλιξη χωρίς να υπονομεύει την ευημερία του άλλου, είναι μια υγιής προσέγγιση και καθόλου «θανάσιμη» τελικά;

Μάθε τα πάντα για τα συναισθήματα σου και για το πώς να τα χρησιμοποιείς υπέρ σου.

Η γενική εικόνα

Από την εμπειρία μου θα σου πω ότι ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τα συναισθήματα μας, έχει να κάνει με την οπτική γωνία απ’ την οποία τα παρατηρούμε. Πάντα μέσα σε κάτι αρνητικό θα κρύβεται και κάτι θετικό.

Ας μη βιαζόμαστε λοιπόν να χαρακτηρίσουμε ως «κακό» κάτι που μας κάνει να νιώθουμε άβολα και ας παραδεχτούμε, ότι δεν μπορούμε να έχουμε απόλυτο έλεγχο στα συναισθήματα μας.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε όμως, είναι να βρούμε τον κατάλληλο τρόπο για να τα διαχειριστούμε και ο καθένας από εμάς έχει το δικό του τρόπο. Εσύ πως διαχειρίζεσαι τα συναισθήματα σου;

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!