Βάλε Στοίχημα: Πώς να είσαι πιο Αποφασιστικός όταν δεν ξέρεις τι να κάνεις - Men's Bible

Βάλε Στοίχημα: Πώς να είσαι πιο Αποφασιστικός όταν δεν ξέρεις τι να κάνεις

Βάλε Στοίχημα: Πώς να είσαι πιο Αποφασιστικός όταν δε ξέρεις τι να κάνεις, Πως να παίρνεις καλύτερες Αποφάσεις

Για πολλούς, το σκάκι θεωρείται το ευγενέστερο παιχνίδι που εφηύρε ποτέ ο άνθρωπος. Το μεσαίωνα το αντιμετώπιζαν ως «το παιχνίδι των βασιλέων» και αποτελούσε την κυρίαρχη απασχόληση βασιλιάδων, αυλικών, ευγενών και γενικότερα πλουσίων. Και αυτό γιατί κάθε κίνηση στο σκάτι δεν αποτελεί στοίχημα, αλλά προϊόν στεγνής λογικής.

Από την αναγέννηση ως και σήμερα, το σκάκι αντιμετωπίζεται όχι απλά ως παιχνίδι, αλλά και ως ένα εξαιρετικό εργαλείο αυτοβελτίωσης.

Και όντως είναι.

Παίζοντας σκάκι, μαθαίνεις να σκέφτεσαι στρατηγικά και ακονίζεις την αναλυτική σου σκέψη.

Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει απαραίτητα πως σε κάνει αποτελεσματικό και στη λήψη αποφάσεων στην πραγματική ζωή.

Γιατί η πραγματική ζωή δε μοιάζει με το σκάκι.

Στο σκάκι έχεις όλες τις πληροφορίες διαθέσιμες μπροστά σου. Βλέπεις τις θέσεις του αντιπάλου σου, ξέρεις τι όπλα και πλεονεκτήματα έχει στη διάθεση του και για να κερδίσεις, χρειάζεται απλά να κάνεις καλύτερους υπολογισμούς από εκείνον.

Δεν υπάρχει τύχη, δεν υπάρχουν κρυμμένες ή λάθος πληροφορίες, υπάρχει μόνο αγνή, καθαρή, υπολογιστική δύναμη.

Στο σκάκι, αυτός που σκέφτεται καθαρά και βρίσκεται τουλάχιστον ένα βήμα μπροστά απ’ τον αντίπαλό του, πάντα θα κερδίζει.

Και για αυτόν το λόγο, το σκάκι δεν αποτελεί μια ιδιαίτερα πιστή αναπαράσταση της πραγματικότητας.

Όταν καλείσαι να κάνεις μια επιλογή στην καθημερινότητα σου, σπάνια έχεις όλες τις πληροφορίες διαθέσιμες μπροστά σου. Ή μπορεί να νομίζεις ότι γνωρίζεις όλα τα σωστά δεδομένα, ενώ αυτά είναι λάθος.

Επίσης, στην πραγματικότητα αρκετοί απ’ τους ανθρώπους που θα συναναστραφείς δεν είναι ιδιαίτερα ειλικρινής. Δε θα έχουν όλα τους τα χαρτιά ανοιχτά και πολλές φορές θα μπλοφάρουν για να πάρουν αυτό που θέλουν.

Τι κάνεις σε αυτές τις περιπτώσεις;

Πως κινείσαι και πως αποφασίζεις όταν δεν έχεις όλα τα δεδομένα μπροστά σου;

Αμφιβολία και παράλυση

Το μεγάλο ζήτημα με την έλλειψη πληροφορίας είναι πως μπορεί να μας παραλύσει. Δεν ξέρουμε πώς να κινηθούμε, δε γνωρίζουμε τι να κάνουμε και έτσι επιλέγουμε να μείνουμε άπραγοι.

Αυτό το φαινόμενο είναι και ο λόγος που πολλοί άνθρωποι νιώθουν ανικανοποίητοι απ’ τη ζωή τους και απ’ τον εαυτό τους.

Αισθάνονται ότι θέλουν να κάνουν περισσότερα πράγματα και να ζήσουν περισσότερες εμπειρίες, αλλά ο φόβος για το άγνωστο τους δυσκολεύει να προχωρήσουν.

Το να έχεις όλες τις πληροφορίες διαθέσιμες μπροστά σου σού δίνει ασφάλεια και σε κάνει να νιώθεις πως προχωράς στα σίγουρα. Αυτή η ασφάλεια όμως συχνά είναι μια ψευδαίσθηση.

Μπορείς να κάνεις τα πάντα σωστά, να υπολογίσεις όλες τις παραμέτρους, να κάνεις τις σωστές επιλογές και τελικά, για λόγους που δεν μπορείς να ελέγξεις, το αποτέλεσμα να είναι το χειρότερο δυνατό.

Το θέμα είναι πως οι περιπτώσεις αυτές, που καλείσαι να αποφασίσεις χωρίς να έχεις όλες τις πληροφορίες διαθέσιμες, είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

Από το ποιον δρόμο θα διαλέξεις για να πας στη δουλειά σου, το που θα ταξιδέψεις το καλοκαίρι, το με ποια κοπέλα θα κάνεις σχέση, το τι θα παραγγείλεις το απόγευμα κλπ, όλες οι επιλογές που καλείσαι να κάνεις περιέχουν ένα ρίσκο.

Είτε μικρό, είτε μεγάλο.

Με λίγα λόγια, κάθε απόφαση σου, είναι και ένα στοίχημα με το μέλλον.

Στοιχηματίζεις ότι αυτή η επιλογή που μόλις έκανες, θα σου βγει σε καλό.

Αν θες να γίνεις πιο αποφασιστικός, να πάρεις περισσότερα ρίσκα, να απολαύσεις περισσότερο τη ζωή σου, τότε ξεκίνα να βάζεις στοίχημα με τον εαυτό σου.

Βάλε στοίχημα και πάρε το ρίσκο

#1 Κακό αποτέλεσμα δε σημαίνει και κακή απόφαση

Για να γίνεις πιο αποφασιστικός χρειάζεται πρώτα να αλλάξεις τον τρόπο που βλέπεις κάποια πράγματα. Και συγκεκριμένα το πώς βλέπεις τα αποτελέσματα των αποφάσεων σου.

Το λάθος που κάνουν πολλοί είναι πως αξιολογούν τις αποφάσεις τους με βάση το αποτέλεσμα τους. Αυτή είναι μια πλάνη που συχνά μας αναγκάζει να αλλάξουμε τη στρατηγική μας και το πώς προσεγγίζουμε τους στόχους μας, απλά και μόνο επειδή ήμασταν άτυχοι στην αρχή.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν μπορείς να ελέγξεις και καλώς ή κακώς, η τύχη παίζει το ρόλο της.

Σημασία δεν έχει τόσο να παίρνεις πάντα τα σωστά αποτελέσματα, αλλά να κάνεις όσο πιο σωστές επιλογές μπορείς. Με λίγα λόγια, αυτό που έχει σημασία είναι η διαδικασία με την οποία παίρνεις την απόφαση και όχι τόσο το αποτέλεσμα της.

Αν η διαδικασία ήταν σωστή, τότε ανεξάρτητα απ’ το αποτέλεσμα, η απόφαση που πήρες ήταν σωστή ή έστω αξιόλογη.

Εστίασε λοιπόν στη διαδικασία και όχι στο αποτέλεσμα.Βάλε Στοίχημα: Πώς να είσαι πιο Αποφασιστικός όταν δε ξέρεις τι να κάνεις

#2 Σκέψου με όρους κόστους ευκαιρίας

Για να δρας αποφασιστικά και με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας, χρειάζεται να βλέπεις τη μεγάλη εικόνα. Το πρώτο βήμα για να το πετύχεις αυτό είναι να σκεφτείς τι ακριβώς θες να πετύχεις και να εξετάσεις τις επιλογές σου.

Πως θα το κάνεις αυτό; Σκέψου με όρους εναλλακτικού κόστους.

Αν πχ, πρόκειται να δώσεις 100€ για να αγοράσεις δύο παντελόνια και το σκέφτεσαι, αναρωτήσου «τι άλλο μπορώ να αγοράσω με 100€;».

Ξαφνικά η επιλογή του να πάρω δύο παντελόνια ή όχι, αλλάζει και αρχίζεις και βλέπεις και άλλες επιλογές που δεν είχες σκεφτεί νωρίτερα.

Πάντα να ρωτάς λοιπόν «Που αλλού μπορώ να επενδύσω τον συγκεκριμένο πόρο (χρόνο, χρήμα κλπ.);».

Όσο περισσότερες πιθανές εναλλακτικές εντοπίσεις, τόσο πιο εύκολο είναι να εντοπίσεις κάποια επιλογή που σε εξυπηρετεί καλύτερα απ’ το αρχικό σου δίλημμα.

#3 Αμφισβήτησε τον εαυτό σου

Ξέρω ότι αυτό ακούγεται οξύμωρο, μια και τόσο καιρό διαβάζεις στα άρθρα μας πως πρέπει να αποπνέεις σιγουριά και αυτοπεποίθηση.

Αλλά αυτό που έχω μάθει καλά στα τόσα χρόνια που ασχολούμαι με το dating coaching, είναι πως αν θες να πετύχεις σε κάτι, χρειάζεται να αμφισβητείς τον εαυτό σου διαρκώς.

Και αυτό γιατί σε πολλές περιπτώσεις, ο φόβος για το άγνωστο οδηγεί το ένστικτο σου σε λάθος συμπεράσματα τα οποία δεν έχουν ρεαλιστική βάση.

Κλασσικό παράδειγμα είναι η περίπτωση που κάποιος θέλει να πιάσει κουβέντα στην άγνωστη κοπέλα που κάθεται δίπλα του στο μετρό και από το άγχος του, δημιουργεί εικόνες απόρριψης στο μυαλό του.

Φαντάζεται την κοπέλα να του βάζει αγριεμένη τις φωνές πως την ενοχλεί και τους ανθρώπους γύρω του να τον κοιτούν, να τον σχολιάζουν και να χασκογελάνε.

Πόσο ρεαλιστικό όμως είναι αυτό το σενάριο; Πόσο πιθανό; Τι αποδείξεις υπάρχουν πως τα πράγματα θα εξελιχθούν ακριβώς έτσι και όχι διαφορετικά;

Ακριβώς λοιπόν επειδή ως άνθρωποι είμαστε επιρρεπής σε λογικές παγίδες και ψυχολογικές άμυνες που πηγάζουν από τις ανασφάλειες μας, επιβάλλεται να αμφισβητούμε τον εαυτό μας και τις σκέψεις μας και να εξετάζουμε όσο πιο ρεαλιστικά γίνεται την κάθε κατάσταση.

#4 Βάλε στοίχημα και ανάλυσε το feedback

Το κοινό που έχουν όλοι οι αυτοδημιούργητοι, επιτυχημένοι άνθρωποι, είναι πως μαθαίνουν από τα λάθη και τις αποτυχίες τους.

Βάζουν στοίχημα, παίρνουν ρίσκα και αργότερα αναλύουν το αποτέλεσμα.

Τα πράγματα εξελίχθηκαν όπως ήθελαν ή πήγαν κατά διαόλου; Το αποτέλεσμα ήταν θέμα τύχης και παραγόντων που δεν μπορούσαν να ελέγξουν ή μήπως όχι; Τι χρειάζεται να κάνουν διαφορετικά την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να πάρουν μια παρόμοια απόφαση;

Όταν έχεις αποκτήσει τη συνήθεια να εξετάζεις αντικειμενικά τις πράξεις και τις επιλογές σου και να μαθαίνεις απ’ αυτές, δεν μπορείς να αποτύχεις. Γιατί κάθε λάθος, κάθε αποτυχία, σε φέρνει απλά ένα βήμα πιο κοντά στην τελειότητα.

Όταν έρθει η ώρα λοιπόν να πάρεις αποφάσεις, κάνε τους υπολογισμούς σου και βάλε στοίχημα. Και αργότερα σκέψου τι έκανες, τι έγινε και αναρωτήσου τι μπορείς να μάθεις απ’ αυτό.

Δεν υπάρχει αποτυχία. Μονάχα εξέλιξη.

Αν θες να γίνεις πιο αποφασιστικός και δυναμικός στο φλερτ, δες εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!