Δεν το έχω με τις γυναίκες. Μπορώ πράγματι να βελτιωθώ στο φλερτ; - Men's Bible

Δεν το έχω με τις γυναίκες. Μπορώ πράγματι να βελτιωθώ στο φλερτ;

Δεν το έχω με τις γυναίκες. Μπορώ πράγματι να βελτιωθώ στο φλερτ;

Πολλοί άντρες και φίλοι του site, με ρωτάνε συχνά αν όντως ένας άντρας που είναι κοινωνικά αδέξιος, έχει λίγες εμπειρίες με γυναίκες και καθόλου αυτοπεποίθηση, μπορεί να γίνει καλός με τις γυναίκες και το φλερτ. Και αν ναι, πόσο καιρό τελικά χρειάζεται για να τα καταφέρει. Ενώ φυσικά δεν λείπουν και οι πιο απογοητευμένοι που μου γράφουν: «δεν το έχω με τις γυναίκες».

Το πρόβλημα με τις ερωτήσεις αυτές, είναι πως συνήθως ξεκινάνε από λάθος βάση και οπτική.

Στο μυαλό των ανδρών αυτών, ένας άντρας είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξει και να μεταμορφωθεί σε ένα σύγχρονο Cassanova. Και αυτό γιατί βλέπουν τον εαυτό τους αλλά και γενικότερα τη συμπεριφορά και τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου, ως κάτι δεδομένο. Κάτι που έτσι είναι και δεν αλλάζει.

Η σωστή προσέγγιση όμως δεν είναι πως κάποιος πρέπει να αλλάξει τα πάντα πάνω του, να γίνει δηλαδή κάποιος άλλος, για να μπορέσει να πετύχει στο φλερτ. Αυτό που χρειάζεται είναι να γίνει πάλι μαθητής. Να μάθει κάτι καινούριο και να εξασκηθεί σε αυτό.

Βλέπεις, η επικοινωνία είναι όπως τα μαθηματικά, η άλγεβρα και η φυσική. Δεν είναι δηλαδή κάτι αόριστο, αλλά έχει συγκεκριμένα μοτίβα και κανόνες.

Σε αντίθεση όμως με τα μαθήματα του σχολείου, στην επικοινωνία και στο φλερτ αν κάνεις ένα λάθος, δεν έχεις από δίπλα σου ένα δάσκαλο να σε βοηθήσει και να σε διορθώσει. Οι άνθρωποι με τους οποίους μιλάς δε θα σου υποδείξουν τα λάθη σου, ούτε θα σου πουν τι θα μπορούσες να κάνεις καλύτερα.

Αντίθετα, αν κάτι δεν τους αρέσει, το πιθανότερο είναι να σε αγνοήσουν ή να σε αποφύγουν, βρίσκοντας μια δικαιολογία με αποτέλεσμα εσύ να νιώσεις πως βρίσκεσαι στο περιθώριο ή πως είσαι ελαττωματικός.

Και η αλήθεια είναι πως αυτό είναι και το πιο συχνό φαινόμενο.

Δεν το έχω με τις γυναίκες γιατί δεν έχω τις σωστές δεξιότητες

Κάποιος που είναι πολύ καλός στο μπάσκετ, είναι καλός επειδή έχει ρίξει χιλιάδες βολές και έχει ξοδέψει εκατοντάδες ώρες συνολικά για να μάθει να δίνει χειρουργικές πάσες και να ντριπλάρει αποτελεσματικά.

Κάποιος άλλος πάλι που είναι πολύ καλός στο σκάκι, είναι καλός επειδή έχει παίξει εκατοντάδες αγώνες, ξέρει δεκάδες ανοίγματα και τακτικές και έχει μελετήσει δεκάδες παιχνίδια αντιπάλων του ή άλλων παγκοσμίου φήμης παικτών.

Ομοίως λοιπόν, ο άντρας που είναι πολύ καλός στο φλερτ, δεν είναι πολύ καλός επειδή έχει αόριστα το χάρισμα του λόγου, αλλά γιατί ξέρει καλά όλες εκείνες τις επιμέρους κοινωνικές δεξιότητες που τον βοηθάνε να εκφραστεί αποτελεσματικά και να δημιουργήσει έλξη και άνεση.

Ξέρει λοιπόν πως να εκφράσει σωστά τις προθέσεις του, πως να κάνει κομπλιμέντα και θετικά σχόλια χωρίς να γίνει πέφτουλας, πώς να πει ιστορίες από τη ζωή του, πως να κάνει παιχνιδιάρικα πειράγματα και πως να δημιουργήσει εκείνη την ατμόσφαιρα ερωτικής έντασης, μυστηρίου και προσμονής.

Και φυσικά γνωρίζει όχι μόνο πώς να επικοινωνεί, αλλά και πως να διαβάζει τη γλώσσα του σώματος των άλλων ώστε να καταλαβαίνει πως νιώθουν και αισθάνονται.

Όλα αυτά δεν είναι πράγματα που απλά μπορεί και τα κάνει. Είναι δεξιότητες που έχει εξασκήσει πολλές φορές στη ζωή του, μαζί με τις επιτυχίες και τις αποτυχίες του και τις έχει ακονίσει στην τελειότητα.

Αντίθετα, οι περισσότεροι άντρες που δυσκολεύονται στο φλερτ και την επικοινωνία με τους άλλους, είναι συνήθως άνθρωποι που για χ, ψ λόγους δεν έμαθαν αποτελεσματικές επικοινωνιακές τακτικές ως παιδιά. Είτε γιατί δεν είχαν κάποιο παράδειγμα από το οικογενειακό τους περιβάλλον, είτε γιατί αργότερα στο σχολείο δυσκολεύτηκαν να επικοινωνήσουν και να σχηματίσουν φιλίες ή αντιμετώπισαν την αποδοκιμασία, την απομόνωση και τον εξοστρακισμό από τους συνομήλικους τους.

Αυτό είναι και το κομβικό σημείο. Γιατί στην ενήλικη ζωή του, ο άντρας εκείνος που δεν έχει μάθει να επικοινωνεί αποτελεσματικά, δεν πιστεύει στον εαυτό του και δεν έχει εμπειρίες με γυναίκες, είναι πολύ πιθανό να προτιμάει περισσότερο μοναχικά χόμπι, να μιλάει λίγο ή να αποφεύγει την επαφή με τους άλλους και φυσικά να μη φλερτάρει.

Όλες αυτές οι επιλογές του όμως, το μόνο που κάνουν είναι ουσιαστικά να ενισχύουν αυτό το προφίλ. Και αυτό γιατί έτσι αποφεύγει την εξάσκηση και την τριβή στην επικοινωνία, τα δύο πιο βασικά πράγματα που χρειάζεται ώστε να αποκτήσει την εμπειρία που του λείπει.

Θες να αλλάξεις τα πάντα; Δες εδώ

Τελικά πόσο γρήγορα γίνεσαι καλός στο φλερτ;

Αν και έχω δει άνδρες να αλλάζουν τελείως και να μεταμορφώνονται από φοβισμένα παιδιά σε ελκυστικούς άνδρες σε γρήγορο σχετικά διάστημα, θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σου.

Η σωστή απάντηση είναι: εξαρτάται. Και εξαρτάται από το πόσο τίμιος και ειλικρινής είναι κανείς με τον εαυτό του, γιατί το «δεν το έχω με τις γυναίκες» δεν λέει τίποτα από μόνο του.

Όπως στη γυμναστική οι μύες σου δε μεγαλώνουν απλά διαβάζοντας για τεχνικές ασκήσεων και υπερτροφίας, όπως στη δίαιτα δε χάνεις κιλά απλά διαβάζοντας για μια συγκεκριμένη διατροφή και όπως δε θα μάθαινες μια πολεμική τέχνη απλά μελετώντας ένα βιβλίο, έτσι και στην επικοινωνία και το φλερτ, η εξάσκηση και η τριβή είναι όχι απλά απαραίτητα συστατικά, αλλά κρίσιμα.

Και όσο περισσότερα χρειάζεται να αφομοιώσεις και να μάθεις, τόσο περισσότερος χρόνος θα χρειαστεί. Γιατί αν μη τι άλλο, αν και μαθαίνεις και εφαρμόζεις νέες συμπεριφορές και δεξιότητες, το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας είναι εσωτερικό.

Χρειάζεται ένα διάστημα ώστε οι νέες δεξιότητες να γίνουν κτήμα σου και να ωριμάσουν. Χρειάζεται χρόνος ώστε η κοινωνική έκθεση και οι νέες εμπειρίες να ζυμωθούν μέσα σου και να αλλάξουν πεποιθήσεις, αντιλήψεις και συμπεριφορές χρόνων. Δεν το έχω με τις γυναίκες. Μπορώ πράγματι να βελτιωθώ στο φλερτ;

Όσο περισσότερο λοιπόν είσαι αποφασισμένος να συγκρουστείς με τον εαυτό σου και κυρίως με τις πεποιθήσεις και αντιλήψεις που σε κρατάνε πίσω, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσεις να αναρριχηθείς και να κατακτήσεις το βουνό που έχεις μπροστά σου. Αν πάλι υποκύπτεις σε άγχη, ανασφάλειες και φόβους, τότε θα χρειαστείς περισσότερο χρόνο. Όμως κάτι τέτοιο δε θα πρέπει να σε αποθαρρύνει.

Αυτό που έχει σημασία δεν είναι τόσο ο χρόνος, αλλά το γεγονός πως το φλερτ και οι επικοινωνιακές δεξιότητες μπορούν να μελετηθούν, να βελτιωθούν και να ακονιστούν. Αν μη τι άλλο, η επικοινωνία είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής για να το αφήσεις έρμαιο της τύχη και των πρώτων εμπειριών σου.

Αν λοιπόν θες να μάθεις πως να βελτιωθείς στην επικοινωνία και το φλερτ, θα χαρώ να σε ακούσω.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!