Πως να αντιμετωπίσεις τον Φόβο για το Άγνωστο - Men's Bible

Πως να αντιμετωπίσεις τον Φόβο για το Άγνωστο

Άλλο να Τρομάξεις και άλλο να Φοβάσαι, Πως να αντιμετωπίσεις τον φόβο για το άγνωστο

Κάθε ουσιαστική αλλαγή που καλείσαι να κάνεις στη ζωή σου σε φέρνει αντιμέτωπο με τον φόβο για το άγνωστο και με την αμφιβολία.

Βάζεις στόχους, κάνεις τα πλάνα σου αλλά τελικά τα πράγματα μπορεί να μην εξελιχθούν όπως ακριβώς θα ήθελες.

Στην πραγματικότητα τα περισσότερα πράγματα στη ζωή δεν είναι στον έλεγχο σου και ως εκ τούτου δεν μπορείς να προβλέψεις τίποτα 100%.

Το θέμα είναι πως αυτό το απρόβλεπτο στοιχείο της ζωής συχνά μπορεί να σε παγώσει και να σε παραλύσει. Μπορεί να σε κάνει να αμφιβάλεις για τις αποφάσεις σου και να φοβάσαι να προχωρήσεις σε αλλαγές που μπορεί να είναι απαραίτητες για την προσωπική σου ευτυχία και επιτυχία.

Ο φόβος για το άγνωστο είναι πίσω από χιλιάδες ανθρώπους που ήθελαν να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο στη ζωή τους όμως δεν το τόλμησαν ποτέ γιατί δεν ήθελαν να βουτήξουν στην αβεβαιότητα και να ρισκάρουν.

Και εν μέρη είναι λογικό.

Η πολύ αμφιβολία κάνει κακό

Όταν υπάρχει έντονη αμφιβολία για τα περισσότερα πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή σου, αρχίζεις να βλέπεις απειλές παντού.

Το να μάθεις να αντέχεις την αμφιβολία είναι από μόνο του μια δεξιότητα. Και μάλιστα μια σημαντική δεξιότητα που πρέπει οπωσδήποτε να καλλιεργήσεις. Το να μην μπορείς να διαχειριστείς την αμφιβολία ειδικά σε δύσκολες περιόδους, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική σου υγεία.

Ακόμα όμως και αν ο μη διαχειρίσιμος φόβος για το άγνωστο δε σε σπρώξει στην κατάθλιψη, θα σε οδηγήσει σε κακές αποφάσεις, σε χαμηλή παραγωγικότητα και στην υπερβολική ανησυχία.

Αποδέξου τον φόβο για το άγνωστο

Η ικανότητα να αντέχεις και να διαχειρίζεσαι την αμφιβολία είναι απαραίτητη για να εξελιχθείς και να θριαμβεύσεις.

Όμως πως μπορείς να διαχειριστείς την αμφιβολία; Τι μπορείς να κάνεις για να αντιμετωπίσεις τον φόβο για το άγνωστο με περισσότερη ηρεμία και ψυχραιμία;

#1 Κατάλαβε πως τα αρνητικά συναισθήματα είναι χρήσιμα

Ένα ψυχολογικό παράδοξο λέει πως όσο περισσότερο αποφεύγεις τα αρνητικά συναισθήματα τόσο περισσότερη ζημιά καταλήγουν να σου κάνουν.

Για παράδειγμα το να αγνοείς ή το να καταπιέζεις τακτικά το θυμό σου κάνει το θυμό να συσσωρεύεται μέσα σου μέχρι που κάποια στιγμή θα εκραγείς με ότι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό το ξέσπασμα στη ζωή σου.

Το να αποφεύγεις το άγχος που νιώθεις όταν κάνεις νέες γνωριμίες σε οδηγεί στο να αποφεύγεις να κάνεις νέες γνωριμίες και να μην καλλιεργείς τις κοινωνικές σου δεξιότητες.

Το θέμα είναι πως όσο περισσότερο αποφεύγεις ένα αρνητικό συναίσθημα τόσο πιο δύσκολο γίνεται να το αντιμετωπίσεις.

Για να αντιμετωπίσεις λοιπόν την αμφιβολία χρειάζεται αρχικά να καταλάβεις πως δεν είναι κακό να νιώθεις άγχος και να μην γνωρίζεις το αποτέλεσμα.

#2 Φτιάξε τη ρουτίνα σου

Το να αντιμετωπίζεις τον φόβο για το άγνωστο είναι πιο εύκολο όταν ασκείς έλεγχο στα πράγματα που μπορείς να ασκήσεις έλεγχο. Και ένας τρόπος να το πετύχεις αυτό είναι να διαμορφώσεις συνήθειες και ρουτίνες που σου δίνουν μια αίσθηση σταθερότητας.

Για παράδειγμα έστω ότι θέλεις να κάνεις μια προσπάθεια να χάσεις 20 κιλά, το έχεις ξαναπροσπαθήσει στο παρελθόν χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία και αγχώνεσαι αν θα τα καταφέρεις.

Ενώ κανένας δε μπορεί να σου εγγυηθεί ότι θα μπορείς να επιβάλλεσαι κάθε φορά στον εαυτό σου ώστε να τρως υγιεινά και να αποφεύγεις τα σνακ και το φαγητό απ’ έξω, μπορείς να διαμορφώσεις έτσι το περιβάλλον σου ώστε να μην έχεις διαρκώς πειρασμούς μπροστά σου.

Αυτό θα κάνει πιο σταθερή την προσπάθεια σου και θα σε βοηθήσει να μείνεις περισσότερο πιστός στο πρόγραμμα σου.Νιώσε το Φόβο και Προχώρα!, Πως να αντιμετωπίσεις τον φόβο για το άγνωστο

#3 Γίνε πιο δημιουργικός

Όσο παράδοξο και αν ακούγεται, ένας τρόπος να μάθεις να αντιμετωπίζεις καλύτερα την αμφιβολία και το άγνωστο είναι να ασχοληθείς με δημιουργικές δραστηριότητες.

Η κεντρική ιδέα πίσω απ’ αυτό είναι πως για να δημιουργήσεις κάτι καινούριο χρειάζεται να περάσεις μέσα από το στάδιο του «δε γνωρίζω τι θα κάνω ή δεν γνωρίζω πως θα καταλήξει στο τέλος αυτό που έχω ξεκινήσει.».

Οι δημιουργικές δραστηριότητες σε εκθέτουν και σε εξοικειώνουν με την αμφιβολία με έναν αρκετά διακριτικό τρόπο.

Αν λοιπόν θέλεις να αρχίσεις να νιώθεις περισσότερο άνετα με το άγνωστο ξεκίνα κάποιο δημιουργικό χόμπι. Ζωγράφισε κάτι, γράψε κάποιο μυθιστόρημα, φτιάξε ένα τραγούδι.

Η ουσία είναι να βγάζεις τακτικά τον εαυτό σου έξω απ’ τη ζώνη άνεσης σου και να κάνεις δραστηριότητες που σε εξοικειώνουν με το συναίσθημα της αμφιβολίας και του φόβου για το άγνωστο.

Έτσι όταν θα έρθει η ώρα να πάρεις κάποια δύσκολη απόφαση για να διεκδικήσεις κάτι καλύτερο για τον εαυτό σου και τη ζωή σου, ο φόβος για το άγνωστο θα σου είναι κάτι το οικείο και κάτι που θα μπορείς να διαχειριστείς.

Θέλεις να βελτιώσεις πραγματικά τον εαυτό σου; Δες εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!