Διστάζεις να ρισκάρεις; Διστάζεις να ζήσεις! - Men's Bible

Διστάζεις να ρισκάρεις; Διστάζεις να ζήσεις!

Διστάζεις να ρισκάρεις; Διστάζεις να ζήσεις!, Έχεις βρει τι θέλεις να κάνεις στη ζωή σου;, 5 Βήματα για να παίρνεις ρίσκα στη ζωή, Πως να αντιμετωπίσεις το φόβο της αποτυχίας και να ρισκάρεις περισσότερο

Κάθε φορά που κάποιος μου εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν φλέρταρε μια κοπέλα που του άρεσε ενώ είχε την ευκαιρία, σαστίζω λίγο. Και αυτό γιατί ψάχνω να βρω ανάμεσα τους έναν πραγματικά καλό λόγο να μη το κάνει. Όμως όσο και αν ψάχνω, στις περισσότερες περιπτώσεις δε βρίσκω.

Τα περισσότερα που ακούω είναι απλά δικαιολογίες. Εκλογικεύσεις και κατασκευάσματα του νου που εκείνη τη στιγμή πείθουν. Αργότερα όμως, όταν το σκέφτονται καλύτερα και οι ίδιοι, την στιγμή που μου διηγούνται την ιστορία τους, αντιλαμβάνονται πως απλά ήθελαν να πείσουν τον εαυτό τους να μείνει στην ασφάλεια. Να μη ρισκάρει την απόρριψη.

Και οι χειρότερες δικαιολογίες που μπορεί να πει κανείς, αυτές που πείθουν περισσότερο, προέρχονται από τις ανασφάλειες του. Είναι οι δικαιολογίες του στυλ δεν είμαι αρκετά ωραίος, δεν έχω αρκετή εμπειρία, δεν έχω τα λεφτά να πάρω στιλάτα και επώνυμα ρούχα, δεν, δεν, δεν.

Δε θέλω να μπω σε λεπτομέρειες για το αν και πόσο έχουν σημασία τα παραπάνω. Ας υποθέσουμε πως παίζουν μεγάλο ρόλο.

Και λοιπόν;

Όπως θα γνωρίζεις κι εσύ, η ζωή δεν είναι ιδιαίτερα δίκαιη. Όχι τουλάχιστον, όπως το ορίζουμε εμείς οι άνθρωποι.

Έχει στα χέρια της μια τράπουλα, την τράπουλα της τύχης, την οποία την ανακατεύει καλά και μοιράζει τυφλά στον καθένα από εμάς τα χαρτιά με τα οποία θα κληθεί να παίξει.

Με μερικούς είναι αρκετά ευνοϊκή και τους δίνει εξ’ αρχής τα φύλλα με τη μεγαλύτερη αξία. Ένα νικητήριο χέρι με το οποίο κερδίζουν, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.

Με κάποιους άλλους όμως, δείχνει λίγο δύστροπη. Μοιάζει λίγο με ένα κακομαθημένο παιδί που κάνει καπρίτσια και επειδή κάτι το πείραξε, αποφασίζει να εκδικηθεί. Έτσι λοιπόν το φύλλο που μοιράζει, δεν είναι καλό. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα είναι το χειρότερο δυνατό. Διστάζεις να ρισκάρεις; Διστάζεις να ζήσεις!

Όμως, είναι άραγε αυτό καλός λόγος για να μην παίξει κανείς;

Ένα αμερικάνικο μπασκετικό ρητό, λέει πως χάνεις το 100% των βολών που δε ρίχνεις.

Έτσι ακριβώς είναι και στην πραγματικότητα.

Είναι εύκολο να επιθυμείς και να ονειρεύεσαι. Να θέλεις ανέσεις, αναγνώριση και συγκεκριμένο lifestyle. Όμως, αν ανήκεις στο μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που η ζωή δεν τους μοίρασε και το καλύτερο φύλλο, τότε η απόκτηση τους φαντάζει ως μια τιτάνια πρόκληση.

Γι’ αυτό λοιπόν, πρέπει να μάθεις να ρισκάρεις και να διεκδικείς.

Το παρελθόν

Κάθε φορά που έρχεσαι αντιμέτωπος με μια κατάσταση, το μυαλό τρέχει. Ψάχνει να ανασύρει παλιότερες εμπειρίες ή παρατηρήσεις που έχει κάνει και να βγάλει ένα συμπέρασμα. Να προβλέψει δηλαδή την έκβαση ενός γεγονότος.

Και εδώ βρίσκεται ένα πρόβλημα που για πολλούς είναι αόρατο.

Η ίδια η εκτίμηση που κάνει κανείς για την έκβαση ενός γεγονότος, η πρόβλεψη δηλαδή πως δε θα καταφέρει αυτό που θέλει, θεωρείται αρκετή για να μην προσπαθήσει να κερδίσει.

Όμως η πρόβλεψη αυτή, είναι ένα προϊόν φαντασίας και όχι ένα αποδεδειγμένο γεγονός.

Δε γνωρίζει πραγματικά τί θα συμβεί στη συγκεκριμένη περίπτωση και έτσι ενώ εστιάζει μονάχα στο ένα αποτέλεσμα, αυτό που φοβάται δηλαδή, αγνοεί όλα τα υπόλοιπα.

Έτσι λοιπόν, εκείνος που βλέπει τον εαυτό του ως άσχημο, μη κοινωνικό ή μη ενδιαφέροντα, δε θα μπει καν στον κόπο να μιλήσει στην κοπέλα που κάθεται απέναντι του στο μπαρ. Εκείνος που νιώθει πως δεν είναι αρκετά καλός για μια δουλειά δε θα στείλει το βιογραφικό του στην εταιρία που έχει βγάλει την αγγελία. Και φυσικά εκείνος που δεν είναι απολυτά σίγουρος, δε θα ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση ή δε θα διεκδικήσει μια νέα ζωή στο εξωτερικό.

Και στις τρεις περιπτώσεις ο κοινός παράγοντας είναι ένας. Η αποφυγή της αποτυχίας.

Όταν έχεις στο μυαλό σου να αποφύγεις ένα άσχημο ενδεχόμενο, τότε όχι μόνο δεν ρισκάρεις, αλλά εστιάζεις σε αυτό και κάνεις ό,τι μπορείς για να μείνεις στην ασφάλεια. Έτσι λοιπόν παίζεις, για να μη χάσεις.

Αυτό όμως που ξεχωρίζει τους νικητές από τους υπόλοιπους, είναι η δίψα για τη νίκη. Είναι νικητές γιατί παίζουν για να κερδίσουν και όχι για να μη χάσουν. Έτσι λοιπόν, δε διστάζουν να πάρουν ρίσκα και κάθε φορά που ρισκάρουν και δε τα καταφέρνουν, γίνονται σοφότεροι μαθαίνοντας από την αποτυχία.

Είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις να δουλεύεις για να έχεις τις επιλογές που αξίζεις; Δες εδώ

Ακόμα και όταν η προσπάθεια τους δε στέφεται με επιτυχία, έχουν αποκτήσει περισσότερη εμπειρία και ξέρουν τι πρέπει να κάνουν ώστε την επόμενη φορά να φτάσουν πιο κοντά στο στόχο τους.

Και δυστυχώς είναι έτσι φτιαγμένος ο ανθρώπινος νους που εστιάζει στο τώρα και όχι στη διαδικασία.

Όταν βλέπεις κάποιον που έχει ωραίο γυμνασμένο σώμα, που έχει μια επιτυχημένη επιχείρηση ή που είναι πολύ καλός σε συγκεκριμένες δεξιότητες, τον βλέπεις όπως είναι τώρα. Όμως πίσω του τώρα, υπάρχει μια μακροχρόνια διαδικασία.

Είναι όλες εκείνες οι αποτυχίες του παρελθόντος από τις οποίες έμαθε, οι υποχωρήσεις που έκανε στη διατροφή του, ο ιδρώτας που έχυσε στο γυμναστήριο και όλα εκείνα τα ρίσκα που πήρε για να ανοίξει τη δική του επιχείρηση.

Για οτιδήποτε θες στη ζωή, θα πρέπει να ρισκάρεις την αποτυχία, αλλιώς είσαι καταδικασμένος να μείνεις εκεί που είσαι.

Φυσικά δε λέω πως πρέπει να ρισκάρεις τα πάντα απερίσκεπτα. Η ζωή δεν είναι τζόγος. Αυτό που λέω είναι πως για να εξελιχθείς και να αλλάξεις καταστάσεις στη ζωή σου που δε σου αρέσουν, πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να αισθανθείς άβολα.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!