Αυτοσεβασμός: 4 Τρόποι να τον καλλιεργήσεις - Men's Bible

Αυτοσεβασμός: 4 Τρόποι να τον καλλιεργήσεις

Αυτοσεβασμός: 4 Τρόποι να τον καλλιεργήσεις, Πώς να κερδίσεις τον Σεβασμό χωρίς καν να μιλάς

Ακούμε συχνά για την αυτοπεποίθηση και πόσο σημαντική είναι στο φλερτ αλλά και στην επιτυχία στη ζωή γενικά. Όμως απαραίτητη προϋπόθεση για να έχεις αυτοπεποίθηση είναι να υπάρχει αυτοσεβασμός.

Πολλοί τα συγχέουν αυτά τα δύο και καταλήγουν λανθασμένα στην άποψη πως για να αποκτήσεις περισσότερο αυτοσεβασμό πρέπει να γίνεις ναρκισσιστής και να επικεντρωθείς υπερβολικά στον εαυτό σου.

Όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα.

Αντιθέτως μάλιστα, όσο περισσότερο αυτοσεβασμό έχεις τόσο περισσότερο είσαι σε θέση να καταλάβεις τους άλλους, να σχετιστείς μαζί τους με υγιή τρόπο και να τους βοηθήσεις πραγματικά.

Αντιθέτως αν ο αυτοσεβασμός λείπει, τότε μπορεί να δείχνεις μεν αυτοπεποίθηση αλλά οι ανασφάλειες σου θα επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη συμπεριφορά σου και το πως φέρεσαι στους άλλους.

Ο αυτοσεβασμός είναι απαραίτητος για να φλερτάρεις αποτελεσματικά και με υγιή τρόπο και για να απολαύσεις πραγματικά τη ζωή όπως σου αξίζει.

Και ευτυχώς όπως και με όλες τις ψυχολογικές δεξιότητες, μπορείς να τον καλλιεργήσεις.

#1 Ο αυτοσεβασμός θέλει να βάζεις όρια

Ο αυτοσεβασμός συνδέεται στενά με την εικόνα και την άποψη που έχεις για το εαυτό σου. Αν πιστεύεις ότι είσαι αδύναμος και ότι σε κάνουν οι άλλοι ότι θέλουν, τότε προφανώς δε βλέπεις θετικά τον εαυτό σου.

Γι’ αυτόν το λόγο τα όρια είναι πολύ σημαντικά. Σε βοηθούν να νιώσεις δυνατότερος και πως έχεις εσύ τον έλεγχο στη ζωή σου (και όχι οι άλλοι) και ως αποτέλεσμα σε βοηθούν να αποκτήσεις έναν υγιή αυτοσεβασμό.

Μάθε λοιπόν να λες «όχι», όπου και όποτε χρειάζεται. Σίγουρα αν είσαι τύπος που κάνει υποχωρήσεις συνέχεια θα δυσκολευτείς στην αρχή. Είναι φυσιολογικό αυτό. Όμως αν νιώθεις ότι τρέχεις διαρκώς για τους άλλους και κάνεις τον εαυτό σου στην άκρη, τότε είναι ώρα να επανεξετάσεις τις προτεραιότητες σου.

Ακόμα και αν σου είναι δύσκολο να πεις «όχι» θα δεις ότι βάζοντας όρια νιώθεις μεγαλύτερη σιγουριά για τον εαυτό σου. Και το γεγονός ότι αρχίζεις να αφιερώνεις περισσότερο χρόνο για τις ανάγκες σου και τις επιθυμίες σου θα σε βοηθήσει να αυξήσεις την αυτοπεποίθηση και τον αυτοσεβασμό σου ακόμα περισσότερο.Μη Ισχυρά Όρια: Μήπως την αφήνεις να σε εκμεταλλεύεται;, Αυτοσεβασμός: 4 Τρόποι να τον καλλιεργήσεις

#2 Βάζε τα δυνατά σου σε ό,τι κάνεις αυτό σημαίνει αυτοσεβασμός

Πολύς κόσμος φοβάται την αποτυχία. Και ακριβώς επειδή τη φοβάται προτιμά να μείνει στην ασφάλεια του γνώριμου απ’ το να παλέψει και να κυνηγήσει τα όνειρα του.

Δε ρισκάρει, δε διεκδικεί, δεν προσπαθεί, και ενώ αρχικά αυτό τον βοηθάει να χαλαρώσει απ΄ το άγχος και το φόβο της αποτυχίας, σε βάθος χρόνου καταλήγει να κάνει ζημιά στον εαυτό του.

Αρχίζει να μετανιώνει και να σκέφτεται πως θα ήταν τα πράγματα αν στο παρελθόν είχε κάνει το ένα ή το άλλο διαφορετικά. Και ακριβώς επειδή δεν διεκδικεί και δεν προσπαθεί για τα όνειρα και τους στόχους του, διαμορφώνει μια όχι και τόσο κολακευτική εικόνα για τον εαυτό του.

Αν λοιπόν σε ενδιαφέρει να καλλιεργήσεις τον αυτοσεβασμό σου, τότε πρέπει να μην αφήνεις την αποτυχία να σε σταματήσει. Να διεκδικείς και να κυνηγάς τους στόχους σου. Και όχι απλά να τους κυνηγάς αλλά να βάζεις σε κάθε σου προσπάθεια τα δυνατά σου. Να δίνεις τον καλύτερο σου εαυτό.

Σημασία δεν έχει τόσο αν θα πετύχεις ή όχι, σημασία έχει να δοκιμαστείς και να ξέρεις πως εσύ έκανες το χρέος σου. Πως διεκδίκησες τα όνειρα σου κάνοντας ότι καλύτερο μπορούσες.

Ακόμα και αν αποτύχεις θα ξέρεις ότι τα έδωσες όλα και ότι προσπάθησες. Και αυτό είναι αρκετό για να σε κάνει να σέβεσαι τον εαυτό σου ακόμα περισσότερο.

#3 Κατάλαβε ότι οι δεν είσαι οι ατέλειες σου

Κανείς δεν είναι τέλειος (ακόμα κι εγώ). Όλοι έχουμε ατέλειες και ψεγάδια. Όμως τα πρότυπα της εποχής και τα μηνύματα που δεχόμαστε συχνά από την ποπ κουλτούρα, τις ταινίες και τα κοινωνικά δίκτυα συχνά μας εμποδίζουν να αποδεχτούμε τον εαυτό μας όπως είναι και να τον εκτιμήσουμε πραγματικά.

Ο υγιής αυτοσεβασμός όμως απαιτεί να είσαι οκ με τα ψεγάδια σου και να γνωρίζεις ότι οι ατέλειες σου δε σε καθορίζουν. Ναι σίγουρα θα ήθελες να έχεις περισσότερα μαλλιά όμως το ότι οι τρίχες στο κεφάλι σου μετανάστευσαν δε σημαίνει κάτι για εσένα και το ποιος είσαι.

Αυτό το καθορίζουν οι πράξεις σου και οι αποφάσεις σου. Όχι τα γονίδια σου ή οι ατυχίες της ζωής.

Αποδέξου λοιπόν τα ψεγάδια σου, όποια και αν είναι αυτά και μην τα αφήνεις να επηρεάσουν τη γνώμη και το σεβασμό που έχεις για τον εαυτό σου.

#4 Ανάλαβε την ευθύνη για τη ζωή σου

Μπορεί να μην φταις εσύ για τα εμπόδια και τις αναποδιές που σου τυχαίνουν στη ζωή όμως πάντα είναι ευθύνη σου να κάνεις κάτι για αυτά.

Αυτή είναι μια απ’ τις πιο δυνατές αλήθειες της ζωής. Μπορεί να βρεθείς σε δεινή θέση εξ’ αιτίας κάποιου άλλου, όμως πρέπει να κάνεις εσύ κάτι για να ξεπεράσεις και όχι να περιμένεις από κάποιον άλλο να σε βοηθήσει.

Όχι γιατί είναι κακό να ζητάμε βοήθεια, αλλά γιατί η υπεύθυνη στάση είναι να αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τη λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε.

Έτσι ωριμάζεις και εξελίσσεσαι συναισθηματικά και όσο περισσότερο υπεύθυνος είσαι απέναντι στον εαυτό σου, όσο περισσότερο προχωράς σε πράξεις και κάνεις πράγματα για να λύσεις τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις, τόσο περισσότερο σίγουρος αρχίζεις να νιώθεις για τον εαυτό σου.

Καταλαβαίνεις ότι έχεις τη δύναμη να καθορίζεις ο ίδιος το μέλλον σου και τη ζωή σου και αυτό σε βοηθάει να πιστέψεις περισσότερο στον εαυτό σου και στις δυνάμεις σου. Και φυσικά να καλλιεργήσεις τον αυτοσεβασμό σου.

Θες να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου; Δες εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!