Δέξου τη σαν Άνδρας: Πώς να αντιμετωπίζεις σωστά την Κριτική - Men's Bible

Δέξου τη σαν Άνδρας: Πώς να αντιμετωπίζεις σωστά την Κριτική

Δέξου τη σαν Άνδρας: Πώς να αντιμετωπίζεις σωστά την Κριτική που σου ασκούν

Η σωστή αντιμετώπιση της κριτικής είναι μια δεξιότητα που κάθε ώριμος και ισορροπημένος άνδρας πρέπει να διαθέτει. Γιατί την κριτική τη συναντάς παντού. Στη δουλειά, τα χόμπι, το φλερτ και τη σχέση.

Όπου και αν κοιτάξεις στη ζωή κάθε άνδρα, θα δεις πως δέχεται αλλά και ασκεί κριτική σε τακτική βάση.

Μάλιστα η κριτική είναι ένα πολύτιμο εργαλείο αυτοβελτίωσης. Πολλές φορές είναι δύσκολο να εντοπίσουμε οι ίδιοι τι πρέπει να αλλάξουμε και πως και με ποιον τρόπο να το αλλάξουμε. Μας είναι δύσκολο να είμαστε αντικειμενικοί με τον εαυτό μας.

Δυστυχώς εξίσου δύσκολο είναι πολλές φορές να δεχτούμε ώριμα την κριτική των άλλων. Αρκετοί μάλιστα, δεν γνωρίζουν καν πώς να ξεχωρίσουν την καλοπροαίρετη κριτική από εκείνη που στόχο έχει να πληγώσει τον εγωισμό μας.

Ακριβώς λοιπόν επειδή συναντάμε καθημερινά καταστάσεις στις οποίες ερχόμαστε αντιμέτωποι με την κριτική των άλλων, χρειάζεται να μπορείς να ξεχωρίζεις αν αξίζει ή όχι να τη λάβεις σοβαρά και κυρίως πώς να τη δέχεσαι ώριμα ως άνδρας.

Πώς να δέχεσαι την κριτική σαν άνδρας

#1 Λάβε υπ’ όψιν ποιος την ασκεί

Θα δεχτείς κριτική από πάρα πολλούς ανθρώπους στη ζωή σου. Είναι σημαντικό να θυμάσαι πως δεν έχουν όλα τα σχόλια που θα ακούσεις την ίδια αξία και την ίδια βαρύτητα.

Το αν αξίζει να λάβεις υπ’ όψιν αυτά που σου λέει κάποιος, θα το καταλάβεις λαμβάνοντας υπ’ όψιν δύο παραμέτρους: ποιος σου ασκεί κριτική και ποιες είναι οι προθέσεις του.

Αν η κριτική προέρχεται από κάποιον που γνωρίζεις καιρό ή από κάποιον που ξέρεις πως έχει γνώσεις πάνω στο αντικείμενο στο οποίο σου ασκεί κριτική, τότε προφανώς θα δώσεις μεγαλύτερη βαρύτητα.

Αντίθετα, αν η κριτική προέρχεται από κάποιον τυχαίο άγνωστο και από κάποιον που δε γνωρίζει τίποτα για το αντικείμενο, τότε ίσως αξίζει να την αγνοήσεις.

Λέω ίσως, γιατί υπάρχει και ο δεύτερος παράγοντας. Οι προθέσεις του.

Αν νιώθεις πως αυτός που σου ασκεί κριτική δεν ενδιαφέρεται πραγματικά να σε βοηθήσει να βελτιωθείς και κάνει την κριτική για δικούς του λόγους, πχ, θέλει να σου επιτεθεί με κάποιον τρόπο ή να νιώσει καλύτερα με τον εαυτό του, τότε προφανώς μην την πάρεις τις μετρητοίς.

Ταυτόχρονα όμως σιγουρέψου πως θα προσπαθήσεις να δεις τα πράγματα από τη δική του οπτική. Ο λόγος γι’ αυτό είναι πως πολλές φορές για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, αντιδρούμε στην κριτική με λάθος τρόπο και θεωρούμε πως αυτός που την ασκεί απλά μας ζηλεύει.

Μπορεί όντως να το κάνει ή μπορεί και ο ίδιος να μη γνωρίζει πώς να ασκήσει κριτική με εποικοδομητικό τρόπο και παρ’ όλα αυτά να έχει δίκιο.

Πριν απορρίψεις οποιοδήποτε σχόλιο σου κάνουν, σιγουρέψου πως πρώτα το έχεις εξετάσει αντικειμενικά και χωρίς παρωπίδες.

#2 Απόφυγε τη λογομαχία και άκου

Πολλές φορές η πρώτη και ενστικτώδης αντίδραση στην κριτική, είναι να προστατεύσουμε τον εαυτό μας. Έτσι είτε μπαίνουμε στη διαδικασία να δικαιολογηθούμε ή να «επιτεθούμε» σε αυτόν που την ασκεί και να ξεκινήσει μια λογομαχία.

Απόφυγέ το. Μην υποκύψεις στην παρόρμηση να φερθείς με κάποιον απ’ τους παραπάνω τρόπους.

Ακόμα και αν διαφωνείς με όσα σου λέει ο άλλος, άκου ενεργά και σκέψου ποια είναι η δική του οπτική γωνία.

#3 Μην το πάρεις προσωπικά

Μη δεις την κριτική που σου ασκείται ως προσωπική επίθεση. Προσπάθησε να ξεχωρίσεις το ποιος είσαι και την προσωπική σου αξία, από τις πράξεις σου και τη συμπεριφορά σου.

Έτσι όταν θα δέχεσαι κριτική, θα είσαι σε θέση να την εξετάζεις με μεγαλύτερη αντικειμενικότητα.

Ξέρω ότι δεν είναι και τόσο εύκολο, ειδικά όταν δέχεσαι κριτική για κάτι στο οποίο έχεις αφιερώσει αρκετό χρόνο και κόπο. Ωστόσο, διαχωρίζοντας την αίσθηση της αυτοπεποίθησης σου από τα λάθη και τα σφάλματα σου, θα βοηθήσεις τον εαυτό σου και να δέχεται πιο ώριμα την κριτική, αλλά και να βρει πιο γρήγορα τρόπο να γίνει καλύτερος.Δέξου τη σαν Άνδρας: Πώς να αντιμετωπίζεις σωστά την Κριτική που σου ασκούν

#4 Παράμεινε ψύχραιμος

Ο βασικός στόχος όταν δέχεσαι κριτική είναι να μην επιτρέψεις όσο γίνεται στα συναισθήματα σου να θολώσουν την κρίση σου. Από τη στιγμή που ενδώσεις στην απογοήτευση, το θυμό, το άγχος κλπ, οποιαδήποτε ελπίδα υπήρχε να αξιοποιήσεις με θετικό τρόπο τα σχόλια των άλλων, εξανεμίζεται.

Ακόμα και αν αυτός που σου ασκεί κριτική φέρεται σαν κόπανος, πρέπει να μείνεις ψύχραιμος.

Ναι, δεν είναι εύκολο. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις είναι πολύ δύσκολο. Αλλά, ως ώριμος και συναισθηματικά δυνατός άνδρας, άφησε τον άλλο να φωνάζει εξοργισμένος. Κοίτα τον ενώ είσαι χαλαρός και όταν τελειώσει πες του με ήρεμο τόνο πως κατανοείς τις ανησυχίες του και ευχαρίστησε τον  για το χρόνο του.

#5 Κάνε διευκρινιστικές ερωτήσεις

Πολλές φορές η κριτική που σου ασκεί κάποιος είναι αόριστη και γενική. Γι’ αυτόν το λόγο πριν απαντήσεις με οποιοδήποτε τρόπο και πριν μπεις στη διαδικασία να σκεφτείς αν αξίζει να λάβεις υπ’ όψιν σου τα σχόλιά του, κάνε του μερικές διευκρινιστικές ερωτήσεις.

Αν πιστεύεις πως έχει κάποιο δίκιο στα όσα λέει, ζήτα του να σου προτείνει τρόπους να αλλάξεις ή να βελτιώσεις αυτό στο οποίο σου ασκεί κριτική.

#6 Ανάλαβε την ευθύνη των σφαλμάτων σου

Όποτε κάποιος σου λέει πως έχεις κάνει κάποιο λάθος (και όντως έχεις κάνει), μη δικαιολογηθείς. Πάρε την ευθύνη πάνω σου. Μπορεί το να δικαιολογείσαι για τα λάθη σου και το να ρίχνεις τις ευθύνες αλλού να σε κάνει να νιώθεις καλύτερα βραχυπρόθεσμα, στην πραγματικότητα όμως υπονομεύει το μέλλον σου.

Όταν δέχεσαι πως εσύ είσαι ο υπαίτιος που κάτι δεν έγινε σωστά, αρχίζεις να αναζητάς τρόπους να μη ξαναγίνει. Όταν αναζητάς τρόπους να μη ξανακάνεις τα ίδια λάθη, τότε βρίσκεις τρόπους να κάνεις τον εαυτό σου καλύτερο και τον βοηθάς να πετύχει μακροπρόθεσμα.

#7 Άλλαξε το πώς βλέπεις την κριτική

Οι περισσότεροι βλέπουν  την κριτική που τους ασκείται ως ταπείνωση και ντροπή. Όμως δεν είναι έτσι. Η κριτική που δεχόμαστε είναι πολλές φορές μια ευκαιρία για βελτίωση και ως τέτοια αξίζει να τη βλέπεις.

Μπορεί να μην είναι κάτι ευχάριστο, κάτι που σε κάνει να νιώθεις όμορφα, αλλά τη χρειάζεσαι για να εξελιχθείς.

Αντί λοιπόν να την αποφεύγεις, αναζήτησέ την. Βάλε τον εαυτό σου σε περιστάσεις που θα του ασκηθεί κριτική και φίλτραρε τα σχόλια που λαμβάνεις για να βρεις τρόπους να βελτιώσεις τον εαυτό σου και τις ικανότητες σου.

Έτσι, θα γίνεις σταδιακά ο άνδρας που αξίζεις να είσαι.

Αν θες την προσωπική καθοδήγηση ενός έμπειρου εκπαιδευτή για να βελτιωθείς στην επικοινωνία και το φλερτ, δες εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!