Ξεπερνώντας τα Περιοριστικά Πιστεύω μας - Men's Bible

Ξεπερνώντας τα Περιοριστικά Πιστεύω μας

Ξεπερνώντας τα περιοριστικά πιστεύω μας

Πολλοί από τους περιορισμούς που θέτουμε στον εαυτό μας έχουν να κάνουν με το ότι μας λείπει η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση. Ένας τρόπος για να εξαλειφθούν τα περιοριστικά πιστεύω και πεποιθήσεις που μας περιορίζουν, είναι να διορθώσουμε όποια θέματα αυτοεκτίμησης υπάρχουν. Ένας άλλος τρόπος είναι να εστιάζουμε την ενέργειά μας στο σύνολο της ζωής μας, προσπαθώντας να την βελτιώσουμε συνολικά. Όταν είσαι ευχαριστημένος από τη ζωή σου φαίνεται και έξω. Είναι ελκυστικότεροι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι από τους κακόμοιρους.

Ένα από τα πιο γνωστά περιοριστικά πιστεύω των ανθρώπων απαντάται το εξής μοτίβο: κάποιος προσεγγίζει και φλερτάρει μια κοπέλα. Αυτή τον απορρίπτει και μετά ο φίλος μας σκέφτεται ότι ήταν λάθος του να κάνει την κίνηση, και καλύτερα να μην την είχε κάνει.

Φυσικά η απόρριψη δεν ενέχει κανέναν αληθινό κίνδυνο. Ωστόσο ο φόβος για την απόρριψη είναι πολύ μα πολύ αληθινός. Ο φόβος αυτός ριζώνει ακριβώς στις αρνητικές πεποιθήσεις που σε περιορίζουν και που μπορεί να βασίζονται σε εντελώς αβάσιμα συμπεράσματα. Αλλά καθορίζουν τη συμπεριφορά σου παρ’ όλ’ αυτά.

Τώρα, όσον αφορά τη συγκεκριμένη περίπτωση, μπορείς αυξάνοντας την εμπειρία σου στο φλερτ να μειώσεις τις πιθανότητες απόρριψης. Αλλά δεν σημαίνει ότι είναι καταστροφή να σε απορρίψει κάποια πού και πού. Δεν είναι κάτι σπουδαίο. Θα ρισκάρεις μια δυο απορρίψεις, θα κερδίσεις εμπειρία. Όσο περισσότερη η εμπειρία σου, τόσο πιο εύκολο θα σου είναι να αντιληφθείς αν κάποια είναι πρόθυμος να σχετιστεί μαζί σου. Το να κάνεις μία λάθος προσέγγιση δεν σημαίνει δα και το τέλος του κόσμου.

Τα καλά νέα είναι ότι όταν αυτές οι αρνητικές πεποιθήσεις που μας περιορίζουν εξαλείφονται, ο φόβος επίσης εξαλείφεται.

#1. Βρες Αντιπαραδείγματα

Ένας τρόπος να ξεπεράσεις μια πεποίθηση που σε περιορίζει, είναι να βρεις κάποιο αντιπαράδειγμα. Ένα ή δύο αν βρεις, θα δεις μετά ότι η περιοριστική σου πεποίθηση θα καταρρεύσει. Η λογική σου θα την απορρίψει.

Κάποτε, λοιπόν, πίστευα ότι οι γυναίκες ενδιαφέρονταν για το σεξ λιγότερο απ’ ότι οι άντρες. Είχα και μερικά θεματάκια, ότι η σεξουαλικότητα εμπεριέχει αμαρτία, καθώς είχα μεγαλώσει σε θρησκευόμενο περιβάλλον.

Με τα χρόνια, είδα ταινίες, διάβασα βιβλία, κατάλαβα ότι η σεξουαλικότητα είναι θέμα καθαρά υποκειμενικό. Έπαψα να γενικεύω. Γνώρισα γυναίκες που μπορούσαν να μιλήσουν ανοιχτά για το σεξ. Γυναίκες που μοιράζονταν τις σκέψεις, τα αισθήματα και τις προτιμήσεις τους. Αυτό ερχόταν σε αντίθεση με τα παλιά μου πιστεύω. Μου πήρε κάποιο χρόνο να κάνω στροφή από την περιοριστική μου θρησκόληπτη κοσμοθεωρία. Αλλά τελικά η στροφή έγινε. Τα περιοριστικά μου πιστεύω κατέρρευσαν.

Σε μια τέτοια περίπτωση πρέπει να αποφεύγει κανείς και το να πάει στο άλλο άκρο. Ας πούμε, θα ήταν λάθος αν από τον συντηρητισμό μου μεταπηδούσα στην πεποίθηση ότι, τελικά, είναι οι γυναίκες που ενδιαφέρονται περισσότερο για το σεξ από ότι οι άντρες. Θα ήταν ακόμη μία γενίκευση. Είναι ωριμότερο και πιο ισορροπημένο να αποδεχτείς ότι η σεξουαλικότητα είναι καθαρά προσωπικό ζήτημα, που εκφράζεται διαφορετικά στον καθένα.

Ξεπερνώντας τα περιοριστικά πιστεύω μας

#2 Άσε τις γενικεύσεις

Οι γενικεύσεις είναι η προσπάθεια να εφαρμόσεις ένα κοινό μοτίβο σε όλους τους ανθρώπους. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να λειτουργούν οι γενικεύσεις. Στις ανθρώπινες σχέσεις ωστόσο, υπάρχει τόση πολύ διαφορετικότητα και ποικιλία που είναι αδύνατον και μάλιστα επικίνδυνο να κάνεις γενικεύσεις.

Ο εγκέφαλός σου αυτόματα και ασυνείδητα αναζητεί μοτίβα για να κατατάξει τα δεδομένα που λαμβάνει. Κάποιες φορές όμως, ο εγκέφαλος μπορεί να κάνει λάθος, και πρέπει να διορθώσεις συνειδητά τα συμπεράσματα που προέκυψαν αυθόρμητα.

Μπορεί στο βάθος να έχουμε κοινές επιθυμίες και κοινές ανάγκες, αλλά έχουμε διαφορετικούς τρόπους να εκφράζουμε και να ικανοποιούμε αυτές τις ανάγκες και τις επιθυμίες. Έτσι, αυτό που ο ένας βρίσκει ελκυστικό, κάποιος άλλος μπορεί να το βρει τρομακτικό, βαρετό, ακόμη και αποκρουστικό.

Αν μπορέσεις να το αποδεχτείς αυτό θα καταλάβεις ότι είναι ανόητο να περιμένεις να σε αποδεχτούν όλοι για αυτό που είσαι. Με κάποιους θα συμβεί. Με κάποιους άλλους, απλώς θα είναι αδύνατο.

Έτσι λοιπόν, αντί να κοπιάζεις προκειμένου να κάνεις και να πεις τα σωστά πράγματα για να αρέσεις σε όλους, είναι λογικότερο να προσπαθήσεις να εκφράσεις όσο πιο ανοιχτά μπορείς την προσωπικότητα και τις προτιμήσεις σου. Θα αρέσεις σίγουρα σε αυτούς με τους οποίους ταιριάζεις.

Μπορείς επίσης να προσπαθήσεις να γνωρίζεις κοπέλες που σου φαίνονται ενδιαφέρουσες. Να έχεις υπόψη σου ωστόσο ότι το ενδιαφέρον μπορεί να μην είναι αμοιβαίο. Αν κάποια δεν σε βρίσκει ελκυστικό δεν σημαίνει και ότι δεν είσαι, όμως. Σημαίνει απλώς ότι το άλλο μέλος δεν νιώθει ότι μπορεί να ταιριάξει μαζί σου. Δεν ήρθε το τέλος του κόσμου. Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι εκεί έξω.

#3. Βρες την Ομάδα σου

Ένα άλλο πράγμα που είναι χρήσιμο να κατανοήσεις, είναι ότι, ακόμη και όταν αισθάνεσαι φόβο, πάλι μπορείς να δράσεις. Αν φοβάσαι να ξεπεράσει μία παλιά σου πεποίθηση, ένα σκάλωμα, έναν κόμπο που σου μπλοκάρει τη ζωή και τις σχέσεις. Τα πιστεύω μας είναι κομμάτι του εαυτού μας, μην το ξεχνάς, έχουμε την τάση να αγκιστρωνόμαστε πάνω τους, ακόμη κι όταν είναι ολωσδιόλου λανθασμένα. Είναι δύσκολο ίσως να το κάνεις μόνος σου, αλλά πολύ ευκολότερο αν έχεις κάποια κοινωνική υποστήριξη. Χωρίς υποστήριξη είναι εύκολο να υποκύπτεις, να καταθέτεις τα όπλα, να βρίσκεις δικαιολογίες και να μην αντιμετωπίζεις τους φόβους σου. Αν όμως δεσμευτείς σε μία κοινότητα είναι πολύ δυσκολότερο να υπαναχωρήσεις.

Για παράδειγμα. Ας υποθέσουμε ότι έχεις συμφωνήσει να μιλήσεις δημόσια. Όσο άγχος και αν έχεις, θα πρέπει να το κάνεις, δεν θα μπορείς να υπαναχωρήσεις. Θα δεις και άλλους να το κάνουν και να βιώνουν το ίδιο άγχος. Θα δεις να τρέμουν τα χέρια τους. Συμβαίνει σε όλους, αλλά το ξεπερνάνε.

Θα εκπλαγείς αν μάθεις πόσοι επαγγελματίες ομιλητές, με χρόνια και δεκαετίες στην καριέρα τους, έχουν άγχος κάθε φορά που πρέπει να μιλήσουν δημόσια. Αλλά έχουν μάθει ότι, εφόσον συμφωνούν και δεσμεύονται να κάνουν κάτι, πρέπει να το κάνουν και δεν υπαναχωρούν.

Σκέψου πώς αυτό μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε είδους επικοινωνία. Σε κάθε περίπτωση όπου χρειάζεται να έρθεις σε επαφή με κόσμο.

Έχω δει πόσο καλά μπορεί να λειτουργήσει αυτό σε μία κοινότητα υποστήριξης. Άνθρωποι που δεν μπορούν να ξεκινήσουν μία συζήτηση με έναν ξένο, αναγκάζονται και δρουν όταν υπάρχει περιβάλλον υποστήριξης, όταν όλοι γύρω τους αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα, και όταν όλοι γύρω τους αναγκάζονται να δράσουν και να ξεπεράσουν το παρόμοιο πρόβλημά τους με παρόμοιο τρόπο.

Και αυτή την κοινότητα χτίζουμε εδώ στο Men’s Bible!

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!