Τοξικοί Φίλοι και πώς να τους αναγνωρίσεις - Men's Bible

Τοξικοί Φίλοι και πώς να τους αναγνωρίσεις

Τοξικοί Φίλοι και πώς να τους αναγνωρίσεις

Λένε κάποιοι, πριν αποφασίσεις ότι έχεις κατάθλιψη ή ότι πάσχεις από χαμηλή αυτοεκτίμηση, βεβαιώσου ότι δεν κάνεις παρέα με τοξικούς φίλους.

Βρίσκω πως πολλοί άνθρωποι που μου ζητάνε βοήθεια έχουν ακριβώς αυτό το πρόβλημα.

Όλοι μας έχουμε κάποιους ανθρώπους στις ζωές μας που είτε δεν μπορούμε να αποφύγουμε, είτε δεν έχουμε συνειδητοποιήσει πόσο πολύ μας επηρεάζουν. Αναρωτιόμαστε και προσέχουμε μήπως τυχόν και πέσουμε σε μία τοξικό σύντροφο και δεν μας περνάει από το μυαλό ότι ίσως έχουμε και κάποιους τοξικούς φίλους.

Νομίζουμε πως η τοξικότητα περιορίζεται μονάχα στις ερωτικές μας σχέσεις, αλλά δυστυχώς, ακόμη και τα φιλικά μας πρόσωπα μπορεί να αποδειχθούν εξίσου παθογόνα, ακόμη και καταστροφικά. Οι τοξικοί φίλοι μας δεν αναγνωρίζονται εύκολα, δυστυχώς.

Δικαιολογούμε τη συμπεριφορά τους, λέμε, τι να γίνει, έτσι είναι ο Γιάννης, έτσι είναι ο Κώστας, έτσι φέρεται η Ελένη. Ο έρωτας είναι τυφλός, αλλά και η φιλία κλείνει τα μάτια. Επιλέγουμε να εθελοτυφλούμε στο γεγονός ότι μπορεί να είναι τοξικοί φίλοι οι φίλοι μας, επειδή τους γνωρίζουμε για τόσον πολύ καιρό και μας είναι αδύνατον να τους διαγράψουμε.

Ωστόσο τα παθογόνα αυτά άτομα καταστρέφουν τον αυτοσεβασμό μας. Μας διαβρώνουν την ευτυχία και μας κρατάνε πίσω στην όποια μας πρόοδο. Αν νιώθεις δυστυχισμένος, ρίξε μια ματιά γύρω σου. Δες μήπως τυχόν έχεις τοξικούς ανθρώπους στο φιλικό σου περιβάλλον.Τοξικοί Φίλοι και πώς να τους αναγνωρίσεις

Είσαι η συνισταμένη των φίλων σου

Είναι ωραίο να θεωρούμε ό,τι είμαστε από μόνοι μας, ανεπηρέαστοι και αποτέλεσμα των δικών αποφάσεων και μόνο. Πιστεύουμε πως μονάχα η δική μας θέληση μας ορίζει. Γνωρίζουμε τον εαυτό μας, γνωρίζουμε πώς να στεκόμαστε μόνοι μας στα πόδια μας.

Ωστόσο, η παραπάνω θεώρηση δυστυχώς δεν αληθεύει. Το περιβάλλον μας επηρεάζει, και μάλιστα περισσότερο από όσο μπορούμε να αντιληφθούμε. Ιδιαίτερα το φιλικό μας περιβάλλον.

Κάπου είχα διαβάσει ότι είμαστε ο μέσος όρος των πέντε ανθρώπων με τους οποίους περνάμε τον περισσότερο χρόνο μας. Αν αυτό ισχύει ότι οι άνθρωποι με τους οποίους σχετιζόμαστε μας επηρεάζουν πολύ. Μάλιστα όσο στενότερη η σχέση, τόσο μεγαλύτερη η επιρροή. Οι ιδέες, οι πεποιθήσεις, είναι μεταδοτικές σαν ασθένειες.

Αδύνατον να μην απορροφήσουμε κάποιες από τις πεποιθήσεις των γύρω μας. Έτσι λειτουργούν οι διαφημίσεις στο κάτω-κάτω. Αν το καλοσκεφτούμε, ο μόνος τρόπος να αλλάξουμε τη ζωή μας προς το καλύτερο είναι να αλλάξουμε το περιβάλλον μας προς το καλύτερο. Οι τοξικοί φίλοι μόνο τοξικότητα μπορούν να μας φέρουν. Αν εισπνέουμε ανθυγιεινό αέρα είναι βέβαιο πως θα αρρωστήσουμε κάποια στιγμή.

Στο κάτω-κάτω, οι φίλοι μας πρέπει να μας υποστηρίζουν. Πρέπει να μας βοηθούν, να μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα με τον εαυτό μας και να αποτελούν πηγή ευτυχίας και χαράς. Οι καλοί φίλοι σε ανεβάζουν αν νιώθεις άσχημα, σου προσφέρουν έναν ώμο να κλάψεις αν ραγίσει η καρδιά σου, πενθούν στην απώλειά σου και χαίρονται με την επιτυχία σου. Οι καλοί φίλοι σε κάνουν να νιώθεις ξανά αισιοδοξία όταν όλα σου φαίνονται μαύρα.

Οι τοξικοί φίλοι, από την άλλη, σου καταστρέφουν την αυτοεκτίμηση. Απομυζούν τη ζωτικότητά σου και σε αφήνουν δυστυχή και κουρασμένο. Σε κάνουν να αμφιβάλεις για όλα όσα σου αρέσουν και αγαπάς να κάνεις. Δεν σε ενθαρρύνουν ποτέ. Κάποιες φορές σε κοροϊδεύουν κιόλας, πείθοντάς σε πως το πρόβλημα είναι όλο δικό σου.

Όποιες άσχημες πεποιθήσεις έχεις για τον εαυτό σου θα κοιτάξουν να τις τροφοδοτήσουν, όχι να τις απαλύνουν. Συστηματικά και πολλές φορές, απολύτως συνειδητά, καθυστερούν την πρόοδό σου. Σε κρατάνε πίσω από πράγματα που τα αγαπάς και που θα μπορούσες να βελτιώσεις.

Θες να προχωρίσεις μπροστά και να εξελιχθείς ως άνδρας; Δες εδώ

Πώς αναγνωρίζονται

Οι τοξικοί φίλοι μοιάζουν με τα …τσιμπούρια. Χώνονται στο δέρμα μας και μας φαρμακώνουν. Είναι χειριστικοί, είναι ψεύτες και οι αρνητικότητές τους κατασκηνώνουν στο κεφάλι μας, επαναλαμβάνοντας σαν σε λούπα ένα σωρό φρικτά πράγματα.

Δυστυχώς είναι πολύ εύκολο να ξεγελαστούμε από τα ψέματά τους και να πιστέψουμε ότι είμαστε στα αλήθεια τόσο άσχημοι, τόσο άχρηστοι, τόσο ηλίθιοι όσο μας λένε. Επειδή κάνουμε παρέα με τις πηγές αυτής της καταστάσεις. Τους τοξικούς ανθρώπους που λέγαμε πριν, σχεδόν δεν πάει ο νους μας ότι μπορεί να έχουν άδικο, ή να θέλουν να μας βλάψουν. Ή ότι μπορεί ο βαθμός επιρροής τους να είναι τόσο ισχυρός. Αν ένας φίλος σου λέει κάτι συνέχεια τότε μάλλον έχει ένα δίκιο, σωστά;

Είναι δύσκολο να αναγνωρίσεις ένα τέτοιο τοξικό φίλο από μιας αρχής, κυρίως αν η φιλία σας κρατάει για καιρό. Δεν μας αρέσει να σκεφτούμε αρνητικά για τους φίλους μας. Επίσης, η συνήθεια είναι τέρας παμφάγο. Μπορεί να συνηθίσουμε να μας συμπεριφέρονται κάπως και να μην δίνουμε την πρέπουσα σημασία. Έτσι είναι αυτός. Έτσι είναι αυτή.

Ακόμη χειρότερα, αρχίζουμε σιγά -σιγά να αναρωτιόμαστε μήπως έχουν δίκιο. Πρέπει να ανασκουμπωθείς λοιπόν και να παρατηρήσεις λίγο καλύτερα μερικά πράγματα που αφορούν στους φίλους σου και στις σχέσεις σου με με άλλα πρόσωπα.

Σε κάνουν να νιώθεις άσχημα για τον εαυτό σου

Οι τοξικοί φίλοι είναι μάστορες στο να σε προσβάλλουν, πιθανώς και άλλους φίλους τους, όπως και εσένα. Μπορεί να το κάνουν υπόγεια, ύπουλα, μπορεί να το κάνουν και ευθέως. Κάποιοι μπορεί να είναι ανταγωνιστικοί και να σε πειράζουν, αλλά οι αληθινοί φίλοι ξέρουν πώς να μην το παρατραβάνε.

Οι τοξικοί φίλοι το παρατραβάνε, και μάλιστα με μεγάλη ευχαρίστηση. Οι τοξικοί φίλοι ποδοπατάνε την αυτοπεποίθηση σου και το απολαμβάνουν. Τα ελαττώματά σου τα ανασύρουν και τα επιδεικνύουν, κάποιες φορές σε συγκρίνουν με τους εαυτούς τους. Μασκαρεύουν όλη αυτή τη συμπεριφορά λέγοντας ότι απλώς προσπαθούν να βοηθήσουν, ότι είναι ειλικρινείς και δεν μασάνε τα λόγια τους. Ωστόσο είναι παράδοξο το γεγονός ότι η ειλικρίνεια και η βοήθειά τους το μόνο που καταφέρνουν είναι να σε ρίχνουν ψυχολογικά.

Υποτιμούν ό,τι και να κάνεις

Ό,τι και να κάνεις το χρησιμοποιούν εναντίον σου, ως απόδειξη ότι κάτι κάνεις λάθος, ή ό,τι αξίζεις ελάχιστα. Αν είσαι συγγραφέας, σου λένε ότι ποτέ δεν θα καταφέρεις να εκδώσεις κάτι. Αν χορεύεις ή τραγουδάς, κοροϊδεύουν τις επιδόσεις σου. Αν προσπαθείς να χάσεις βάρος σε λένε χοντρό και συγκρίνουν επιδεικτικά τις σαλάτες σου με τις τηγανητές πατάτες που απολαμβάνουν αυτοί.

Αν προσπαθείς να βελτιωθείς στο φλερτ θα σου πουν ότι είσαι ανίκανος να το καταφέρεις, ότι δεν είσαι για «πολλά» και θα επισείουν διαρκώς σαν σημαία τις παλιές σου αποτυχίες. Ό,τι ελάττωμα έχεις θα το διογκώνουν, ό,τι προσπάθεια κάνεις θα την αγνοούν, ή θα τη μηδενίζουν.

Δεν απολαμβάνεις τη συντροφιά τους

Ή σωστότερα δεν απολαμβάνεις τίποτα όταν είναι κοντά σου. Είναι σαν ένα διαρκές σύννεφο στη ζωή σου, που η παρουσία του σου κρύβει το φως. Νιώθεις πως δεν θέλεις να τους λες τι σχεδιάζεις διότι το γελοιοποιούν και το κοροϊδεύουν. Δεν θέλεις να τους λες πώς ήταν η μέρα σου γιατί κάτι θα βρουν να σαρκάσουν. Γενικά δείχνουν μοναδικά ικανοί να μηδενίζουν οτιδήποτε κάνεις ή να αμαυρώνουν οτιδήποτε σου ομορφαίνει τη ζωή και σου φτιάχνει το κέφι.

Τους αρέσει τρομερά να σε ταπεινώνουν

Αν μπορούν να σε φέρουν σε δύσκολη θέση θα το κάνουν. Αν μπορούν να ξεράσουν μυστικά σου θα το κάνουν, θα πουν πως έγινε τυχαία, όχι από πρόθεση και τα λοιπά. Θα θυμηθούν ιστορίες που θα σε κάνουν να νιώσεις άβολα. Θα σε παρουσιάσουν με χρώματα ζοφερά, ιδιαίτερα αν αντιληφθούν ότι μπορεί να σε μειώσουν στα μάτια ανθρώπων που συμπαθείς.

Τους αρέσει να ασχολούνται μονάχα με τον εαυτό τους

Και αυτοί, και εσύ, και όλος ο κόσμος. Ό,τι έχεις εσύ είναι ασήμαντο. Οτιδήποτε έχουν εκείνοι μετράει δέκα φορές παραπάνω. Δεν μετράει η γνώμη σου, δεν μετράει το γούστο σου.

Εκείνοι είναι το βασικό μέτρο σύγκρισης για οτιδήποτε αξίζει τον κόπο. Δεν ακούνε τι τους λες εσύ, ή οι άλλοι. Απλώς περιμένουν τη σειρά τους για να μιλήσουν. Καμιά φορά δεν περιμένουν καν και διακόπτουν. Τα δικά σου ενδιαφέροντα είναι δευτερεύοντα. Τα δικά τους είναι το παν και το σύμπαν περιστρέφεται γύρω από δαύτους.

Απομυζούν την ενέργειά σου σαν βρικόλακες

Κάθε φορά που τους συναντάς μετά από λίγο αισθάνεσαι εξουθενωμένος συναισθηματικά. Η παρουσία τους σε μαραζώνει. Το να νιώθεις συνεχώς ότι σου την έχουν στημένη είναι εξοντωτικό. Πρέπει να προσέχεις τι τους λες, τι τους κρύβεις, πώς μιλάς και πώς κινείσαι κοντά τους. Στο τέλος δεν σου μένει καθόλου ζωτικότητα.

Δυστυχώς, οι τοξικοί φίλοι, όπως και τα τσιμπούρια που τόσο τους μοιάζουν, είναι εξαιρετικά δύσκολο να απομακρυνθούν από τη ζωή σου και τον φιλικό σου κύκλο, εκτός αν αναλάβεις δράση.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!