Όχι, δεν χρειάζεται να είσαι Καθίκι για να έχεις επιτυχία - Men's Bible

Όχι, δεν χρειάζεται να είσαι Καθίκι για να έχεις επιτυχία

Όχι, δεν χρειάζεται να είσαι Καθίκι για να έχεις επιτυχία

Ο Steve Jobs είναι πιθανότατα το πιο αναγνωρίσιμο παράδειγμα επιτυχημένου ανθρώπου που ήταν ευρέως γνωστό ότι ήταν και κάπως καθίκι. Και δεν είναι ο μόνος, φυσικά.

Ο Jeff Bezos, ο αρχιτέκτονας του Amazon, και αυτή τη στιγμή ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη, έχει και αυτός χαρακτηριστεί ως καθίκι από κάποιους. Και φυσικά υπάρχουν πολλά ακόμη παραδείγματα.

Πάρε για παράδειγμα τον Tucker Max, έναν γνωστό συγγραφέα, που ο ίδιος δηλώνει στο site του: «Είμαι ο Tucker Max και είμαι καθίκι. Δεν με ενδιαφέρουν οι κοινωνικές νόρμες, ικανοποιώ κάθε επιθυμία μου, παραβλέπω τις συνέπειες των πράξεων μου, κοροϊδεύω όσους είναι δήθεν. Όμως συνεισφέρω στην ανθρωπότητα με έναν πολύ σημαντικό τρόπο, μοιράζομαι τις ιστορίες μου με τον κόσμο».

Η αντίληψη που επικρατεί

Και σε αυτό το σημείο αρχίζεις να αναρωτιέσαι:

Χρειάζεται να γίνεις κι εσύ καθίκι για να είσαι επιτυχημένος; Η ευγένεια είναι αδυναμία;

Ο Jobs, ο Bezos, ο Jordan Blefort (ο πρωταγωνιστής του Λύκου της Wall Street) είναι ορισμένα από τα παραδείγματα της διαδεδομένης ιδέας ότι αν θες να είσαι πλούσιος και επιτυχημένος, χρειάζεται να γίνεις καθίκι.

Αυτή η ιδέα προέρχεται από την εξής αντίληψη ορισμένων: Η ευγένεια είναι αδυναμία. Όταν γνωρίζεις κάποιον που είναι ευγενικός και προσπαθεί να βοηθήσει τους άλλους, συνήθως το εκτιμάς. Αυτοί οι άνθρωποι είναι σπάνιοι. Όμως σου λένε ορισμένοι, ότι αυτούς είναι που εκμεταλλεύονται οι άλλοι. Αυτοί είναι που πληγώνονται ξανά και ξανά. Και νευριάζεις με αυτό. Δεν θες να γίνεις έτσι.

Η ευγένεια και το νοιάξιμο είναι από τα καλά χαρακτηριστικά των ανθρώπων καθώς μας βοηθούν να συνδεθούμε με τους άλλους με θετικό τρόπο. Όμως συχνά αντιμετωπίζονται σαν σημάδια αδυναμίας ή σαν σήμα ότι ο άλλος είναι ευάλωτος στην εκμετάλλευση.

Ειδικά στο εργασιακό περιβάλλον και στις σχέσεις, βλέπουμε ότι προκειμένου να διατηρήσουν το πλεονέκτημα πολλοί, κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση. Αντί να είναι ευγενικοί, γίνονται καθίκια. Γιατί νομίζουν ότι έτσι θα έχουν τη δύναμη και τον έλεγχο. Όχι, δεν χρειάζεται να είσαι Καθίκι για να έχεις επιτυχία

Τι κρύβεται πίσω από αυτό;

Αυτός είναι και ο λόγος που ακούς συχνά κάποιους να λένε ότι «αν δεν είσαι και λίγο καθίκι, δεν μπορείς να έχεις επιτυχία». Όμως ξεχνούν ότι στην επιτυχία μπορείς να φτάσεις με πολλούς τρόπους.

Αν κάποιος είναι καθίκι, πιθανότατα δεν θα φτάσει στην κορυφή για πολύ καιρό.  Αντίθετα, επειδή θα γίνει εγωιστής και εγωκεντρικός θα έχει πολλά τυφλά και αδύναμα σημεία. Θα προσπαθεί συνέχεια να εκμεταλλευτεί τους άλλους, χωρίς ο ίδιος να ανταποδίδει, κάτι που θα κάνει τους άλλους αργά ή γρήγορα να τον μισήσουν. Και όταν κανείς δεν θα είναι πρόθυμος να τον εμπιστευτεί και να τον υποστηρίξει, θα πρέπει να δουλέψει μόνος του, ακόμα και στις δυσκολίες, περιορίζοντας τις πιθανότητές του.

Τότε όμως πως εξηγείς κάποιον σαν τον Steve Jobs; Όπως πια ξέρουμε ήταν αρκετά καθίκι και παρ’ όλα αυτά πολύ επιτυχημένος.

Σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεται να κοιτάξεις τι ήθελε να πετύχει ο Steve Jobs. Ήθελε όντως να αλλάξει τον κόσμο. Το focus του ήταν στο να κάνει πράγματα να αλλάξουν και όντως, ως ένα βαθμό, το κατάφερε. Τα προϊόντα του όντως άλλαξαν 6 διαφορετικούς κλάδους συμπεριλαμβάνοντας τα animation, τις ψηφιακές εκδόσεις, τη μουσική, τους υπολογιστές, τα κινητά, τα tablet.

Και επειδή το focus του ήταν στον σχεδιασμό προϊόντων σε έναν γρήγορα εξελισσόμενο κόσμο, άφηνε άλλες προτεραιότητες (όπως τις σχέσεις με τους συναδέλφους του) σε δεύτερη μοίρα, με αποτέλεσμα συχνά να γίνεται καθίκι για τους άλλους, επειδή μπροστά στο όραμά του δεν τους έδινε καμία σημασία.

Άρα η επιτυχία του ήρθε από το πάθος του και τις ικανότητές του. Όχι επειδή ήταν καθίκι.

Το ίδιο και ο Tucker Max: είχε πάθος στο να λέει ενδιαφέρουσες ιστορίες με πρωτότυπους τρόπους. Από εκεί ήρθε η επιτυχία του. Όπως και με τον Jobs, το πάθος ήταν ο οδηγός και το πάθος ήταν που τον έκανε να δείχνει έτσι στους άλλους.

Όχι, για να έχεις επιτυχία με τις γυναίκες δεν χρειάζεται να είσαι bad boy. Δες εδώ

Πόσο πολύ θέλεις την επιτυχία;

Το θέμα δεν είναι να αποφασίσεις αν θες να είσαι ένα πετυχημένο καθίκι ή ένα αποτυχημένο «καλό παιδί». Το θέμα είναι να κατανοήσεις τι είδους επιτυχία θέλεις να έχεις. Όταν καταλάβεις τι είναι αυτό που θέλεις, θα δώσεις και την ενέργεια που χρειάζεται.

Η επιτυχία θα απαιτήσει να έχεις απόλυτο έλεγχο και πειθαρχία στο πως περνάς τον χρόνο σου, τις σκέψεις σου ακόμα και τα συναισθήματά σου. Κάποια από τα πράγματα που δεν συνεισφέρουν αρκετά στον στόχο σου θα χρειαστεί να πάνε σε δεύτερη μοίρα.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνεις καθίκι. Σημαίνει μόνο ότι θα δείξεις ιδιαίτερη προσήλωση στην μεγάλη σου ιδέα, αφήνοντας ορισμένες φορές πίσω κάποιες κοινωνικές επαφές.

Κανείς δεν είναι τέλειος. Και μερικές φορές χρειάζεται να θυσιάσουμε κάτι για να πιάσουμε τον στόχο μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνεις κακός τύπος ακόμα κι αν κάποιοι νιώσουν ότι απομακρύνεσαι για λίγο.

Το καλύτερο είναι να κάτσεις και να σκεφτείς τι τύπο επιτυχίας θέλεις και έπειτα να διερευνήσεις τι θυσίες πρέπει να κάνεις. Αν δεν θες να σε βλέπουν οι άλλοι σαν καθίκι, τότε θα χρειαστεί να δώσεις έμφαση και στις σχέσεις σου με τους άλλους.

Για αυτό εστίασε τόσο στο τέρμα, όσο και στο τι χρειάζεται για να φτάσεις εκεί.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!