Αλλαγή στο Lifestyle: Πώς να την Πετύχεις - Men's Bible

Αλλαγή στο Lifestyle: Πώς να την Πετύχεις

Αλλαγή στο lifestyle: Πώς να την πετύχεις

Ίσως είσαι σε μια φάση της ζωής σου που αρχίζεις να νιώθεις πως έχεις κολλήσει σε ένα συγκεκριμένο lifestyle. Μια ρουτίνα που δε σου επιτρέπει να απολαύσεις τη ζωή σου στο έπακρο.

Αν όντως νιώθεις έτσι, να ξέρεις πως δεν είσαι μόνος. Ωστόσο, είσαι ο μόνος που μπορείς να το αλλάξει.

Για να το πετύχεις, χρειάζεται πρώτα να ξέρεις γιατί έχεις βρεθεί σε αυτό το σημείο.

Γιατί νιώθεις πως έχεις κολλήσει

#1 Σε αγχώνει το ξεβόλεμα

Κάθε φορά που ρωτάς κάποιον γιατί δεν κάνει το Χ ή το Ψ πράγμα που θέλει πολύ να κάνει, η συνηθέστερη απάντηση είναι κάτι του στιλ «Δεν έχω χρόνο», «Δεν προλαβαίνω», «Θα το κάνω σε Χ μήνες» κλπ.

Σχεδόν πάντα υπάρχει μια πολύ λογική (ή όχι και τόσο λογική) δικαιολογία που ο τύπος αυτός δεν προσπαθεί να πραγματοποιήσει την επιθυμία του.

Σχεδόν πάντα, η πραγματικότητα διαφέρει. Γιατί κουμάντο δεν κάνει η λογική, αλλά το συναίσθημα. Και συγκεκριμένα, το άγχος της αβεβαιότητας.

Ο βασικότερος λόγος που πολλοί άνθρωποι αισθάνονται κολλημένοι σε έναν τρόπο ζωής που δεν τους εκφράζει και δεν απολαμβάνουν, είναι γιατί φοβούνται το ξεβόλεμα.

Το να κάνουν κάτι έξω από τα συνηθισμένα τους αγχώνει.

Ακόμα και αν αυτό το κάτι είναι να ντυθούν με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι έχουν συνηθίσει.

Όμως αυτό το ξεβόλεμα, η πρόθεση να κάνεις κάτι χωρίς να είσαι βέβαιος για το αποτέλεσμα των πράξεων σου, είναι που θα δώσει περισσότερο χρώμα στη ζωή σου και θα σε κάνει να νιώθεις πιο ελεύθερος και δυνατός.

#2 «Σε έχει πιάσει το σύνδρομο του Λιονταριού»

Αν έχεις δει ποτέ την εικόνα ενός θηριοδαμαστή που δαμάζει ένα λιοντάρι σε κάποια παράσταση τσίρκου ή απλώς σερφάροντας στο διαδίκτυο, θα έχεις παρατηρήσει πως εκτός απ’ το μαστίγιο, στο άλλο χέρι συχνά κρατάει ανάποδα μια ξύλινη καρέκλα ή σκαμπό.

Γιατί;

Είναι τόσο αποτελεσματικά αυτά τα ξύλινα έπιπλα στο να σταματούν επιθέσεις από μυώδη θηρία των 190 κιλών;

Και ναι και όχι.

Ο θηριοδαμαστής δεν κραδαίνει το ξύλινο σκαμπό ως ασπίδα, αλλά γιατί το λιοντάρι βλέπει τα τέσσερα πόδια του σκαμπό ως τέσσερις ξεχωριστές απειλές.

Έτσι, μη μπορώντας να εστιάσει κάπου συγκεκριμένα, παραλύει.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τους ανθρώπους όταν σκέφτονται τις υποχρεώσεις και τις προτεραιότητες τους. Νιώθουν διχασμένοι και μπερδεμένοι, καθώς δε ξέρουν που να εστιάσουν με τόσα πράγματα να διεκδικούν την προσοχή τους.

Έτσι, προτιμούν να μείνουν στην ασφάλεια της ρουτίνας και της καθημερινότητας, καθυστερώντας κάθε φορά να δοκιμάσουν αυτό το κάτι διαφορετικό που ίσως να περιπλέξει το πρόγραμμά τους, ίσως και όχι.

#3 Δυσκολεύεσαι να βάλεις όρια και να φερθείς λίγο εγωιστικά

Για να ζήσεις τη ζωή σου με τρόπο που απολαμβάνεις, χρειάζεται να μπορείς να φερθείς λίγο εγωιστικά. Να βάλεις τον εαυτό σου ως προτεραιότητα και να λες συχνά «όχι» σε δεσμεύσεις και ανθρώπους που θα φάνε άσκοπα το χρόνο σου και την ενέργεια σου.

Προφανώς δεν εννοώ να εξελιχθείς σε νάρκισσο ή εγωιστή κόπανο, αλλά αν αυτή τη στιγμή νιώθεις βαλτωμένος στη ζωή σου, τότε μάλλον δίνεις βάση στους άλλους παρά στις δικές σου ανάγκες και επιθυμίες.

Όπως ήδη ξέρεις όμως, ο χρόνος σου είναι περιορισμένος. Πράγμα που σημαίνει πως όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνεις στους άλλους, τόσο λιγότερο έχεις για τον εαυτό σου.

Χρειάζεται λοιπόν να μάθεις να φέρεσαι με έναν υγιή εγωισμό. Να δώσεις προτεραιότητα στις ανάγκες σου και να έχεις συγκεκριμένα και ξεκάθαρα όρια.

Πώς να προχωρήσεις σε αλλαγές στον τρόπο ζωής και το lifestyle σου

Οκ, ξέρεις τι σε κρατάει από το να σχεδιάσεις έτσι το lifestyle σου ώστε να το απολαμβάνεις στο έπακρο. Τι μπορείς να κάνεις για να το αλλάξεις;

#1 Σκέψου τι πραγματικά θέλεις

Για να κάνουμε αλλαγές στη ζωή μας χρειάζεται να έχουμε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση στην οποία θέλουμε να προχωρήσουμε. Το ίδιο κι εσύ.

Γι’ αυτό λοιπόν κάνε την εξής άσκηση. Οραματίσου το μελλοντικό εαυτό σου. Φαντάσου το εξής σενάριο: έχει περάσει μια δεκαετία η οποία ήταν υπέροχη και σου πήγαν όλα τέλεια, πως βλέπεις τον εαυτό σου; Πως τον φαντάζεσαι;

Προσπάθησε να σκεφτείς όσο πιο ζωντανά και με περισσότερες λεπτομέρειες μπορείς. Επίσης, φαντάσου πως πραγματικά σου έχουν πάει τόσο καλά τα πράγματα, που μπορείς να κάνεις το οτιδήποτε.

Έπειτα, αφού οραματιστείς αυτό το σενάριο στο κεφάλι σου, γράψε σε μια κόλλα χαρτί με όσο περισσότερες συγκεκριμένες λεπτομέρειες μπορείς, το όραμά σου.

Πριν μου πεις ότι αυτό που οραματίστηκα δε γίνεται να γίνει πραγματικότητα γιατί είναι πολύ απίθανο κλπ, θα σου πω ότι δεν πειράζει.

Ο λόγος που σου ζήτησα να σκεφτείς τόσο μακριά στο μέλλον και να φανταστείς μια περίπτωση που πραγματικά σου έχουν πάει όλα ιδανικά, είναι για να νιώσεις ελεύθερος να φανταστείς τι πραγματικά θα ήθελες να έχεις πετύχει και όχι αυτό που πιστεύεις ότι πρέπει να πετύχεις.

Από εκεί και πέρα προχώρα στο επόμενο βήμα.Αλλαγή στο lifestyle: Πώς να την πετύχεις

#2 Θέσε συγκεκριμένους στόχους

Όταν ξέρεις πως πραγματικά γουστάρεις τα ταξίδια και πως ενώ αυτή τη στιγμή δεν έχεις κάνει κανένα αλλά θα ήθελες να έχεις γυρίσει τον κόσμο σε δέκα χρόνια από τώρα, τότε είναι πιο εύκολο να βοηθήσεις τον εαυτό σου να ξεβολευτεί και να κάνει άμεσα το πρώτο του ταξίδι.

Γενικά όταν υπάρχει το αρχικό όραμα – πυξίδα, τα πάντα γίνονται πιο εύκολα.

Το επόμενο βήμα είναι να κάνεις το εγχείρημα πιο εύκολο, θέτοντας συγκεκριμένους απλούς στόχους.

#3 Αγνόησε τους επικριτές

Αν οι άνθρωποι γύρω σου σε έχουν συνηθίσει ως τύπο υποχωρητικό ή ως άτομο που φέρεται με συγκεκριμένο τρόπο και ασχολείται με συγκεκριμένα πράγματα, τότε πιθανόν να αντιδράσουν μόλις σε δουν να φέρεσαι διαφορετικά ή να προσπαθείς να πετύχεις κάτι.

Θα σε σχολιάσουν και θα σε κρίνουν. Αυτό είναι σίγουρο. Μην επιτρέψεις στους επικριτές να σε εκτροχιάσουν. Και ειδικά στον πιο αυστηρό και σκληρό κριτή απ’ όλους, τον εαυτό σου.

Μονάχα έτσι θα κάνεις αυτό που ξέρεις ότι πρέπει να γίνει.

 

#4 Αγκάλιασε το ξεβόλεμα

Αν υπάρχει ένα πράγμα το οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο στο να αλλάξεις τον εαυτό σου και το lifestyle σου, αυτό είναι η ικανότητα να δρας εν μέσω αμφιβολίας. Να κάνεις κάτι, ακόμα και αν το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο και νιώθεις άβολα με αυτό.

Πράγματι, όταν ξεβολεύεσαι οι εμπειρίες σου πολλαπλασιάζονται. Ναι, δεν καταλήγει κάθε σου απόπειρα να πετύχεις κάτι σε επιτυχία, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Σημασία έχει να γίνεις άνδρας της δράσης και όχι άνδρας που μόνιμα προετοιμάζεται.

Αν μόνιμα προετοιμάζεσαι, τότε δύσκολα θα αλλάξεις το lifestyle σου και τον τρόπο με τον οποίο ζεις τη ζωή σου. Αν δρας, συχνά βρίσκεις στην πορεία τρόπο να πετύχεις αυτό που θέλεις.

Είναι δική σου επιλογή.

Θες να αλλάξεις το πώς σε βλέπουν οι γυναίκες; Δες εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!