Πώς να βρεις τη χαμένη σου αυτοπεποίθηση - Men's Bible

Πώς να βρεις τη χαμένη σου αυτοπεποίθηση

Αυτοπεποίθηση! Ένα από τα πολυτιμότερα χαρακτηριστικά που μπορεί να έχει ένας άντρας. Για αυτό και είναι σημαντικό να ανακτήσεις τη χαμένη σου αυτοπεποίθηση.

Οι άντρες με αυτοπεποίθηση είναι πιο ελκυστικοί και ποθητοί από το γυναικείο φύλο. Και όπως έχουν ανακαλύψει και ερευνητές, κάτι απλό όπως είναι μια κολόνια αρκεί για να νοιώσει κανείς πιο σίγουρος με τον εαυτό του.

Αυτό είναι καλό νέο.

Γιατί και μόνο η απλή κίνηση να πιστεύεις στον ίδιο σου τον εαυτό αλλάζει δραματικά τη συμπεριφορά σου. Από τη γλώσσα του σώματος σου, στη νοοτροπία σου και τις συνήθειες σου, γίνεσαι πιο θελκτικός με μερικές απλές αλλαγές.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι πως είναι αρκετά δύσκολο να νιώθεις σίγουρος όταν δεν το πιστεύεις. Υπάρχει μια αποσύνδεση ανάμεσα στο στόχο – να νιώθεις αυτοπεποίθηση – και το σημείο που είσαι τώρα.

Είναι εύκολο να λες σε κάποιον: «να έχεις αυτοπεποίθηση», «οι γυναίκες λατρεύουν τους άντρες με αυτοπεποίθηση» ή άλλα αντίστοιχα κλισέ.

Μοιάζει με το να λες πως το να πετάς είναι εύκολο.

Όμως οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση, δεν είχαν πάντα τόση σιγουριά για τον εαυτό τους. Την ανέπτυξαν με τη πάροδο του χρόνου.

Και φυσικά μπορείς και εσύ να βρεις τη χαμένη σου αυτοπεποίθηση ακολουθώντας μερικές κατευθυντήριες γραμμές.Πώς να βρεις τη χαμένη σου αυτοπεποίθηση

#1 Η αυτοπεποίθηση σχετίζεται με τη μάθηση, όχι την επιτυχία.

Ένα από τα λάθη-κλειδιά που κάνεις όταν ψάχνεις τη χαμένη σου αυτοπεποίθηση, είναι πως ψάχνεις για κατορθώματα. Και είναι λογικό εν μέρη, τα κατορθώματα είναι κάτι το οποίο έχεις να δείχνεις στους άλλους και τον εαυτό σου. Να λες: «κοίτα τι κατάφερα»!

Δυστυχώς αν τηρείς αυτή τη στάση θα υπάρξει πρόβλημα, γιατί πολύ απλά βασίζεται σε εξωτερικούς παράγοντες.

Δεν πρόκειται για αυτοπεποίθηση αλλά για εξωτερική επιβεβαίωση, καθώς ψάχνεις να αιτιολογήσεις την πίστη στον εαυτό σου και τους άλλους.

Ουσιαστικά πρόκειται για το αντίθετο του να έχεις σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Εξαρτάσαι από τους άλλους, από το πως σε βλέπουν και σκέφτονται για σένα, για να καθορίσουν στο τέλος αν επιτρέπεται να αισθάνεσαι σιγουριά.

Η αυτοπεποίθηση όμως δεν έχει να κάνει με το να μην έχεις ποτέ αμφιβολία και να μην κάνεις λάθη. Το να αμφισβητείς τον εαυτό σου δεν ισούται με έλλειψη εμπιστοσύνης στις ικανότητες σου.

Στην πραγματικότητα, οι άντρες με αυτοπεποίθηση συνεχώς αμφισβητούν τα πάντα γύρω τους. Αυτό συχνά περιλαμβάνει και τον εαυτό τους, τις ικανότητες τους και τις αποφάσεις τους.

Η αυτοπεποίθηση έχει σχέση με το να έχεις μια ρεαλιστική ιδέα για το τι μπορείς και τι δε μπορείς να κάνεις. Μπορείς να είσαι σίγουρος για την ικανότητα σου να κάνεις κάτι και παράλληλα να αναγνωρίζεις πως υπάρχει χώρος για βελτίωση.

Για αυτό, λοιπόν, αν θες να βρεις τη χαμένη σου αυτοπεποίθηση, επικεντρώσου στην ικανότητα σου να μαθαίνεις, να προσαρμόζεσαι και να εξελίσσεσαι.

Η επιτυχία και η αποτυχία είναι παραπλανητικές έννοιες. Μπορεί να μην κάνεις κανένα λάθος και παρ’ όλα αυτά να αποτύχεις στο στόχο σου. Αντίστοιχα, μπορεί να πετύχεις κάτι χωρίς να το προσπαθήσεις ιδιαίτερα.

Η εστίαση στην πρόοδο και στην ικανότητα σου για βελτίωση είναι αυτά που πραγματικά δείχνουν πως να αφήνεις τον παλιό σου εαυτό πίσω. Πως αλλάζεις, εξελίσσεσαι και μεταμορφώνεσαι σε έναν άντρα πιο δυνατό, πιο ικανό, πιο σίγουρο.

Όσο ίσως απογοητευτικό και αν ακουστεί, ακόμα και αν αποτύχεις στο στόχο σου, η σκληρή δουλειά είναι κάτι για το οποίο αξίζει να περηφανευτείς. Μπορεί να μην πέτυχες με την άκαμπτη έννοια του όρου, όμως αν έμαθες από τα λάθη σου τότε έχεις κάτι για το οποίο αξίζει να χαμογελάς.

Οι αποτυχίες και οι αναποδιές δεν καταστρέφουν την αυτοπεποίθηση σου. Είναι απλά λακκούβες που στέκονται στον δρόμο σου.

#2 Επικεντρώσου στις μικρές νίκες

Αυτό που βάζει τρικλοποδιά στην αυτοπεποίθηση πολλών ανδρών, είναι πως δίνουν μεγάλη έμφαση σε μεγάλα κατορθώματα.

Είναι ήδη δύσκολο να νιώθεις σίγουρος για τον εαυτό σου. Αν κοιτάς μόνιμα έναν μεγάλο και προκλητικό στόχο, τότε απομυζείς και την τελευταία σταγόνα αυτοπεποίθησης από μέσα σου.

Είναι πολύ δύσκολος ο στόχος. Είναι ακατόρθωτος. Ποτέ δε θα τον κατακτήσεις.

Και εδώ ελλοχεύει ο κίνδυνος. Το να μάθεις να έχεις σιγουριά δε σχετίζεται με μεγάλα κατορθώματα ή κάποιο φοβερό επίτευγμα. Αντίθετα, έχει σχέση με τα μικρά πράγματα που κάνεις καθώς διεκδικείς τους στόχους σου.

Όταν εστιάζεις σε ένα μεγαλειώδη στόχο, είτε αυτός είναι να τρέξεις ένα μαραθώνιο, είτε να σκαρφαλώσεις σε ένα βουνό, είτε ακόμα και το να μπεις σε σχέση, καταλήγεις να πολεμάς τις ίδιες σου τις φιλοδοξίες.

Το μόνο που χρειάζεται, είναι να πάρεις κάτι που ποθείς και να το μετατρέψεις σε κάτι μνημειώδους σημασίας. Κάτι τόσο επιτακτικά σημαντικό, που ορθώνεται στο μυαλό σου ως ο απόλυτος στόχος.

Και έτσι κάθε μέρα που περνάει χωρίς να τον κατακτήσεις, είναι άλλη μια μέρα που επιβεβαιώνει για σένα πόσο αδύναμος είσαι.

Μόνο που δεν υπάρχει στόχος- όσο μεγαλειώδης ή κοινότοπος και αν είναι- που στην πορεία δεν σπάει σε μικρότερους, απλούστερους στόχους. Βλέπεις όλα αυτά τα μεγαλειώδη επιτεύγματα δεν είναι παρά ένα ψηφιδωτό. Ένα παζλ από μικρές νίκες ενωμένες.

Το να μεταφέρεις τη προσοχή σου από μια πελώρια φιλοδοξία σε πολλές μικρότερες, ίσως ακούγεται κάπως σαν να ρίχνεις τις προσδοκίες σου. Αυτές όμως οι μικρές νίκες είναι που θα φέρουν τις μεγάλες.

Είναι πραγματικά πανεύκολο να παραδίνεσαι όταν αντικρίζεις απέναντι σου κάτι τεράστιο, όποιος και αν είναι ο στόχος σου.

Θες να χάσεις 40 κιλά; Να ξεπεράσεις το κοινωνικό άγχος; Να γίνεις επιδέξιος στο φλερτ και την επικοινωνία;

Αν κοιτάς το ποθητό τελικό αποτέλεσμα και το συγκρίνεις μόνιμα με το παρόν, τότε η απογοήτευση θα σε επισκέπτεται εξίσου μόνιμα ώσπου μια μέρα θα παραιτηθείς.

Αν όμως το μάτι σου πέφτει απλά στο επόμενο βήμα, στο να χάσεις μισό κιλό την εβδομάδα, ή στο να μιλάς απλά με πέντε αγνώστους κάθε μέρα ή να μιλάς με κάθε κοπέλα που συναντάς χωρίς να κοιτάς την απόρριψη, τότε τα πράγματα αλλάζουν.

Δε κοιτάς πια την κορυφή, αυτό που πλέον σε νοιάζει είναι να σκαρφαλώσεις λίγο ώστε αύριο να είσαι πιο ψηλά από χθες.

Όλες αυτές οι μικρές και ρεαλιστικές νίκες, μοιάζουν με το χάρτη ενός χαμένου θησαυρού. Και ο θησαυρός στον οποίο καταλήγεις δεν είναι άλλος από τη χαμένη σου αυτοπεποίθηση.

Όταν βλέπεις ότι έχεις ήδη κάνει πρόοδο, τότε νιώθεις περισσότερο έτοιμος και σίγουρος πως το επόμενο βήμα είναι κάτι που μπορείς να φτάσεις.

Θες να βρεις τη χαμένη σου αυτοπεποίθηση; Δες εδώ

#3 Βρες την ομάδα σου

Το να βρεις τη χαμένη σου αυτοπεποίθηση και να αποκτήσεις περισσότερη σιγουριά στον εαυτό σου, δεν είναι μια μοναχική διαδικασία. Οι άνθρωποι που σε περιβάλλουν παίζουν συχνά καθοριστικό ρόλο.

Το περιβάλλον σου- συμπεριλαμβανόμενων και εκείνων με τους οποίους περνάς το χρόνο σου- ελέγχει μεγαλύτερο μέρος της ζωής σου απ’ όσο πιστεύεις. Όσο και αν βλέπεις τον εαυτό σου σαν ένα σκληρό ατομικιστή, οι φίλοι σου σε επηρεάζουν με πάμπολλους τρόπους.

Τα συναισθήματα είναι μεταδοτικά. Το ίδιο και οι απόψεις, οι νοοτροπίες, οι στάσεις για τη ζωή. Το ίδιο και η αυτοπεποίθηση.

Αν περιτριγυρίζεσαι από ανθρώπους χωρίς αυτοπεποίθηση, θα δυσκολευτείς να πιστέψεις κι εσύ στον εαυτό σου. Πολλές φορές, μάλιστα, ενώ εσύ θα θες να φτάσεις ψηλότερα οι άνθρωποι αυτοί θα σε τραβάνε κάτω.

Το να βλέπει κανείς κάποιον άλλο να αλλάζει και να εξελίσσεται, μπορεί να γίνει εκφοβιστικό. Και είναι πιο εύκολο να τον τραβήξει κάτω στο δικό του επίπεδο, παρά να αντιμετωπίσει τους δικούς του φόβους και τις δικές του αποτυχίες ώστε να εξελιχθεί και ο ίδιος.

Άλλες φορές μπορεί να έχεις επενδύσει τόσο πολύ στην ιδέα πως η ζωή είναι αμετάβλητη και άρα δεν υπάρχει λόγος να προσπαθήσεις για κάτι καλύτερο.

Από την άλλη πλευρά όμως, αν έχεις φίλους που έχουν αυτοπεποίθηση, που πιστεύουν σε σένα και θέλουν να τα καταφέρεις, τότε τα πάντα γίνονται πιο εύκολα. Το να έχεις ανθρώπους γύρω σου, που μπορούν να σταθούν ως πυλώνες στήριξης και παραδείγματα προς μίμηση, είναι μια τεράστια ώθηση στην αλλαγή που ποθείς να πετύχεις.

Όταν έχεις, λοιπόν, φίλους που πιστεύουν σε σένα, τότε δε θα δεχτείς από τον εαυτό σου μισές προσπάθειες. Θα παλέψεις όσο περισσότερο και όσο καλύτερα μπορείς. Μπορεί εσύ να μην πιστεύεις στις δικές σου ικανότητες, αν όμως οι άνθρωποι που εμπιστεύεσαι σού λένε πως ο πόθος σου είναι επιτεύξιμος, πως μπορείς να πετύχεις, τότε θα το πιστέψεις σταδιακά και εσύ.

#4 Προσποιήσου ώσπου να τα καταφέρεις

Δεν είμαι προληπτικός, ούτε πιστεύω σε μαγικά και τυχερά φυλακτά. Όμως και μόνο η ιδέα του να έχεις ένα τυχερό μπλουζάκι, ρολόι, βραχιόλι, οτιδήποτε και αν είναι που να δίνει μια ώθηση στην αυτοπεποίθηση σου μπορεί να κάνει θαύματα.

Το επονομαζόμενο «fake it till you make it» ή ελληνιστί «προσποιήσου ώσπου να τα καταφέρεις» είναι μια εύλογη και βάσιμη τακτική. Αρκεί να θυμάσαι πως στην πορεία πρέπει να μαθαίνεις από μόνος σου ώστε να τα καταφέρεις πραγματικά.

Η λογική του τυχερού φυλακτού είναι να λειτουργήσει ως ένα είδος placebo. Μια τονωτική ένεση σιγουριάς η οποία δεν αντικαθιστά την πραγματική εξέλιξη, όμως βοηθάει την όλη διαδικασία.

Όσο κλισέ και αν ακούγεται αυτό που κάνει ένα placebo, είναι να σου αποδείξει πως ήδη έχεις τη δύναμη μέσα σου.

Να θυμάσαι πως κανείς δε γεννιέται με γεμάτη αυτοπεποίθηση. Κάποιοι την αναπτύσσουν στην πορεία χωρίς πολύ προσπάθεια, όμως ο περισσότερος κόσμος απλά την προσποιείται.

Όμως όλοι μπορούν να μάθουν. Έτσι και εσύ, θα χρειαστεί να βρεις την εσωτερική σου δύναμη και τις ικανότητες σου. Να πιστέψεις στις δυνάμεις που ήδη έχεις και να ξεκλειδώσεις τη χαμένη σου αυτοπεποίθηση.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!