Ζήτα Συμβουλές απ’ όλους! Το Μυστικό της Επιτυχίας - Men's Bible

Ζήτα Συμβουλές απ’ όλους! Το Μυστικό της Επιτυχίας

συμβουλές

Υπάρχει ένα μυστικό στην επιτυχία που είχα. Και είναι κάτι που δεν έχω μοιραστεί ως τώρα, ούτε έχω δει να αναφέρεται από άλλους. Κι όμως έχω δει τόσους πολλούς ανθρώπους να σαμποτάρουν τον εαυτό τους με μικρούς και μεγάλους τρόπους με το να μην κάνουν αυτό. Είναι τόσο απλό, κι όμως τόσο δύσκολο για ορισμένους. Το μυστικό: Να παίρνω προτάσεις, feedback και συμβουλές αμέσως και σωστά.

Είμαι πολύ παθιασμένος με αυτό. Με έχει οδηγήσει όχι μόνο σε όσα έχω καταφέρει στη ζωή, αλλά και σε σημαντικές εμπειρίες.

Είναι ο λόγος για τον οποίο, όταν μαθαίνω κάτι καινούριο, αρχικά είμαι ο χειρότερος σε αυτό, αλλά τείνω να προοδεύω και να φτάνω γρήγορα σε προχωρημένο επίπεδο. Είναι επίσης ο λόγος που είχα πάντα σπουδαίους μέντορες: βλέπουν αποτελέσματα μαζί μου.

Το πάθος μου με το να παίρνω συμβουλές, ξεκινά από μικρά πράγματα (όπως μια πρόταση για ένα ωραίο βιβλίο ή εστιατόριο) και καταλήγει σε μεγάλα (όπως οι περιοριστικές πεποιθήσεις και συμπεριφορές).

Τι κάνουν οι περισσότεροι

Οι περισσότεροι άνθρωποι ωστόσο πιστεύουν ότι δέχονται συμβουλές, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Δέχονται αυτό που ακούν μόνο όταν συμφωνεί με αυτό που ήδη πιστεύουν ή όταν τους φαίνεται λογικό ή όταν δεν απαιτεί μεγάλες αλλαγές από μεριάς τους.

Να όμως ποιο είναι το πρόβλημα με αυτόν τον τρόπο λειτουργίας:

Αν αποζητάς συμβουλές, τότε ξεκάθαρα υπάρχει κάτι στη ζωή σου για το οποίο θέλεις βοήθεια. Και αν αποδέχεσαι μόνο ότι σου «φαίνεται λογικό» ή «είναι εύκολο» ή «ακούγεται σωστό», τότε δεν πρόκειται να βγεις από την τρύπα που έχεις πέσει. Γιατί ήδη κάνεις σε κάποιο επίπεδο αυτό που σου φαίνεται λογικό.

Έχω διαπιστώσει ότι ειδικά αυτό είναι σωστό όταν αφορά την ανθρώπινη συμπεριφορά: Αυτό που «φαίνεται λογικό» δεν είναι πάντα και το πιο αποτελεσματικό.

Ή, σε προσωπικό επίπεδο, οι ίδιοι είμαστε πολύ κοντά στον εαυτό μας για να δούμε αρκετά καθαρά.

Είναι οι ιδέες που δεν φαίνονται λογικές, οι ιδέες στις οποίες αντιστέκεσαι, οι ιδέες που αρχικά φαίνονται χαζές, οι ιδέες που ξεγράφεις, και ειδικά οι ιδέες τις οποίες χτυπάς με λογικά αντεπιχειρήματα, που σε οδηγούν στις μεγαλύτερες ανακαλύψεις.

Αυτό που σε έφτασε ως εδώ, δεν θα σε πάει παραπέρα.

Φυσικά, κάποιες από τις προτάσεις και τις συμβουλές που λαμβάνεις θα οδηγήσουν και σε αδιέξοδα ή δεν θα σε βοηθήσουν. Αλλά δεν χάνεις κάτι να τις δοκιμάσεις (εφόσον δεν σου κάνουν κακό βέβαια).

Ακόμα και η συμβουλή που σε οδηγεί σε αδιέξοδο, σε βοηθάει να εξελιχθείς.

Γιατί; Μα επειδή τώρα γνωρίζεις ότι δεν λειτουργεί. Και, συχνά, σε αυτό το μονοπάτι θα βρεις κάποιο άλλο ίχνος να ακολουθήσεις.

Τούτου λεχθέντος, υπάρχει κάτι πολύ απλό που μπορείς να κάνεις για να αυξήσεις τις πιθανότητες να λειτουργήσουν οι συμβουλές που δέχεσαι: Να ακούς κάποιον που είναι πετυχημένος σε αυτό τον τομέα.

Οι πιθανότητες λένε ότι γνωρίζεις κάποιον που είναι έστω κάπως περισσότερο γνώστης από εσένα σε αυτό τον τομέα που θες να βοηθηθείς. Ή ότι μπορείς να βρεις έναν τρόπο να συνδεθείς με κάποιον εξπέρ στο ίντερνετ ή προσωπικά σε κάποιο event.

Μερικούς πολύ καλούς μου φίλους, που έγιναν πολύ καλοί στο φλερτ, στην πραγματικότητα τους γνώρισα μέσω email που μου έστειλαν για να τους αναλάβω. Πώς να Σταθείς στα Πόδια σου όταν έχεις Πέσει Ψυχολογικά συμβουλές

Τι να μην κάνεις

Υπάρχει και κάτι άλλο σε αυτό. Δεν έχει να κάνει μόνο με το να ζητάς συμβουλές. Πολλοί το κάνουν αυτό. Το σημαντικό είναι να ξέρεις πώς να δέχεσαι συμβουλές.

Να κάποια πράγματα που, από την εμπειρία μου, δεν πρέπει να κάνεις όταν κάποιοι προσπαθούν να σε βοηθήσουν.

Μην:

 • Απαντάς με πρόταση που ξεκινά με το «Αλλά…»
 • Τους δίνεις περισσότερες λεπτομέρειες από όσες χρειάζονται.
 • Μιλάς περισσότερο, απ’ όσο μιλάνε.
 • Νιώθεις ότι δεν καταλαβαίνουν ότι η κατάστασή σου είναι μοναδική.
 • Ζητάς συμβουλές, αν στην πραγματικότητα ζητάς απλά κατανόηση και νοιάξιμο.
 • Νιώθεις ότι χάνεις το χρόνο σου.
 • Κρατάς μόνο όσες συμβουλές σε συμφέρουν και αφήνεις στην άκρη το γενικό πλάνο.
 • Τους διακόπτεις.
 • Αναστατώνεσαι γιατί νιώθεις ότι σου κάνουν κριτική.
 • Τους καθοδηγείς στο να σου πουν ακριβώς αυτό που θες να ακούσεις με το να μην είσαι δεκτικός σε όλα τα άλλα που σου λένε.
 • Συμφωνείς απόλυτα, μετά φύγεις και κάνεις τα αντίθετα.
 • Συμφωνείς απόλυτα, μετά φύγεις και συνεχίσεις να κάνεις τα ίδια που έκανες ως τότε.

Ή για να το πούμε αλλιώς: Τι θα γίνει αν φέρεσαι έτσι; Οι άνθρωποι θα παραιτούνται από την προσπάθεια να σε βοηθήσουν. Θα χάνουν το σεβασμό τους για εσένα. Θα σταματήσουν να ασχολούνται με το θέμα σου.

Τι να κάνεις όταν ζητάς συμβουλές

Οπότε, αντί για τα παραπάνω, να τι μπορείς να κάνεις όταν λαμβάνεις συμβουλές, ώστε να έχεις το μέγιστο όφελος:

 1. Θέσε το ερώτημα ή το πρόβλημα που σε απασχολεί με ξεκάθαρο τρόπο.
 2. Απάντησε στις διευκρινιστικές ερωτήσεις ευθέως και ειλικρινά.
 3. Άκου.
 4. Αποδέξου.
 5. Σημείωσε.
 6. Ζήτα διευκρινίσεις σε ότι δεν καταλαβαίνεις.
 7. Επανάλαβε τα κυριότερα συμπεράσματα για να βεβαιωθείς ότι κατάλαβες καλά.
 8. Ρώτα αν υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να γνωρίζεις ή να κάνεις.
 9. Κάνε το.
 10. Μοιράσου τα αποτελέσματα μαζί τους, και τις επιτυχίες και τις προκλήσεις, έπειτα επανάλαβε αυτά τα βήματα από την αρχή.

Αυτά είναι τα βήματα που θα σε βοηθήσουν. Όπως τα διαβάζεις σου φαίνονται απλά. Αλλά είναι δύσκολο να τα ακολουθήσεις.

Κι αυτό γιατί συχνά δεν ακούμε καλά, τα φιλτράρουμε όλα με τα υπάρχοντα φίλτρα. Και γιατί είναι δύσκολο να σπάσουμε συνήθειες, συμπεριφορές και τρόπο σκέψης πολλών ετών.

Χρειάζεται λοιπόν να ξεπεράσεις την εσωτερική αντίσταση, τις κακές συνήθειες, τους φόβους για να φτάσεις στην αλλαγή.

Όμως αξίζει τον κόπο! Αν έχεις κάποιο θέμα ή πρόβλημα που σε απασχολεί και ακολουθήσεις τα παραπάνω βήματα για ορισμένους κύκλος, τότε θα ξεπεράσεις αυτό το θέμα.

Χρειάζεσαι βοήθεια σε κάποιο σημαντικό θέμα που σε απασχολεί; Οι Coach μας είναι εδώ για να σε βοηθήσουν!

Όποιος κι αν είσαι, οι πιθανότητες είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι στη ζωή σου που μπορούν να σε βοηθήσουν. Γνωρίζουν τη λύση, ή έστω κάποια λύση. Βλέπουν εκεί που δεν βλέπεις. Ορισμένοι από αυτούς σου το λένε ξανά και ξανά. Άλλοι τα έχουν παρατήσει.

Δείξε τους ότι είσαι έτοιμος να κατανοήσεις πραγματικά και να εφαρμόσεις τις συμβουλές που δεν ακούς τόσο καιρό. Ότι είσαι έτοιμος να ακολουθήσεις τα σωστά βήματα και να εξελιχθείς.

Ακόμα και με τις μικρές προτάσεις που θα λάβεις, ξεκίνα μια λίστα. Κάθε φορά που κάποιος που εκτιμάς σου κάνει κάποια πρόταση, είτε είναι ένα ωραίο άρθρο ή εστιατόριο, είτε κάποιο tip παραγωγικότητας ή hack, σημείωσέ το.

Έπειτα, μόλις το δοκιμάσεις (και εφόσον σου αρέσει), επικοινώνησε μαζί του και ευχαρίστησέ τον.

Και θα διαπιστώσεις ότι, ως αποτέλεσμα, η ζωή σου θα γίνει πολύ πιο εύκολη, όμορφη και δυνατή.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!