Μην αφήνεις κανένα να σε κάνει να νιώθεις χάλια - Men's Bible

Μην αφήνεις κανένα να σε κάνει να νιώθεις χάλια

Μην αφήνεις κανένα να σε κάνει να νιώθεις χάλια

Ξυπνάς το πρωί και αισθάνεσαι χάλια; Μιλάς με άλλους και σε κάνουν να νιώθεις άσχημα;

Ότι και να λεει κάποιος ή όποια απρόβλεπτα γεγονότα κι αν συμβαίνουν στη ζωή σου, για το πώς αισθάνεσαι θα πρέπει να βασίζεσαι σε ένα μόνο πράγμα: στο πώς αντιδράς.

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι πρώτα: μην αφήνεις τον οποιονδήποτε να σου πει το πως πρέπει να αισθάνεσαι. Είμαστε όλοι άνθρωποι, και δεν μπορούμε να ελέγξουμε το πως πρέπει να αισθανόμαστε. Μπορούμε να προσπαθήσουμε να μάθουμε γιατί αισθανόμαστε, όπως αισθανόμαστε, αλλά εμείς, και μόνο εμείς, είμαστε οι μόνοι που έχουν τη δύναμη να υπαγορεύουν τι πιστεύουμε για τον εαυτό μας.

Όπως κάποτε είχε πει και η Eleanor Roosevelt «Κανείς δεν μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι κατώτερος χωρίς τη συγκατάθεσή σου». Και είχε δίκιο για αυτό.

Αυτή η ιδέα, ότι είμαστε οι κύριοι των δικών μας ακατέργαστων και βαθύτερων απόψεων, είναι δύσκολο να την αποδεχτούμε. Με όλη την αρνητικότητα εκεί έξω– που μπορεί να προέρχεται από τα αφεντικά μας, τους συγγενείς μας, τα social media, ακόμα και τις πρώην μας- είναι λογικό να αισθάνεσαι ότι κάποιες φορές ο κόσμος είναι εναντίον σου.

Ξέρεις τι θα έλεγε η Eleanor σε αυτή την περίπτωση; Παράτα τους. Είσαι καλύτερος από όλη αυτή την κατάσταση. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σε κάνει να αισθάνεσαι χάλια εκτός από τον εαυτό σου.

Το πρώτο μάθημα που μπορείς να πάρεις για να γίνεις κάποιος που παραμερίζει την αρνητικότητα και εκτιμά τον εαυτό του με ειλικρινή τρόπο μπορεί να ξεκινήσει με την ακόλουθη άποψη για τη ζωή:

Η ζωή συνεχίζεται

Η μέρα, η ώρα, το λεπτό, ο χρόνος. Όλα συνεχίζουν την πορεία τους.

Δεν είναι μια απαισιόδοξη οπτική. Αντιθέτως είναι κάτι το θετικό. Πρόκειται για τη στάση που κρατάς απέναντι στο παρόν – υπερασπιζόμενος τον εαυτό σου κατά της δυσφήμισης, της συκοφαντίας, και οτιδήποτε τέτοιου είδους καταστάσεων που μπορεί να βιώνεις- γνωρίζοντας ότι το αύριο θα είναι πάντα εκεί.

Δεν μπορείς να αφήνεις τα πράγματα να σε απογοητεύουν. Η επιμονή σου. Η εσωτερική σου ανδρική πεποίθηση να αποκτήσεις ψυχραιμία και συγκέντρωση. Όπως και να το αποκαλείς, το χρειάζεσαι. Πρέπει να γνωρίζεις ότι το σήμερα μπορεί να είναι χάλια αλλά αυτό αποτελεί μια πρόκληση.

Και πρέπει να δέχεσαι τις προκλήσεις είτε το γνωρίζεις είτε όχι. Δεν παίζει ρόλο τι πρόκληση είναι αυτή, αλλά το πως θα την διαχειριστείς σήμερα και το σήμερα δεν είναι το χθες. Σήμερα είναι ένα καινούργιο τεστ και το πως θα αντιδράσεις είναι το κλειδί στην υπόθεση.

Πως θα αντιδράσεις λοιπόν;

Μην αφήνεις κανένα να σε κάνει να νιώθεις χάλια

Αξιοπρεπής αντίσταση

Χρειάζεται μια συνειδητή προσπάθεια για να αποβάλεις την αρνητικότητα. Μια αναπτυξιακή ψυχολόγος, γράφει ότι «η αρνητικότητα είναι σαν το παθητικό κάπνισμα, κάτι που σημαίνει ότι προέρχεται από ανθρώπους που την χρειάζονται, αλλά είναι κάτι που όλοι μπορούμε να αποφύγουμε».

Γράφει επίσης ότι το μυαλό μας απελευθερώνει δεκάδες αγχωτικές ορμόνες και νευροδιαβιβαστές όταν λαμβάνει τη λέξη ‘’όχι’’ και έτσι προκαλείται χάος μέσα σε αυτό.

Ναι ίσως ακούγεται αντίθετο στη λογική μας. Το να πεις όχι είναι ένα σημαντικό πράγμα στις μέρες μας και ένα μέσο να αποφύγουμε να βρεθούμε σε περίεργες καταστάσεις που μας οδηγούν σε περίεργες καταστάσεις και αισθανόμαστε χάλια.

Αλλά αυτό που σημαίνει επιπλέον, είναι ότι μερικές φορές πρέπει να πάρεις το μονοπάτι της αντίστασης για να βρεις την αλήθεια της ικανοποίησης.

Θα νιώσεις αγχωμένος. Θα αισθανθείς χαζός, ίσως και κακός φίλος αν πεις όχι σε κάτι, αλλά στο τέλος, αν το λες σημαίνει ότι ακολουθείς το ένστικτό σου. Μπορεί να νιώσεις άσχημα αν ακυρώσεις ένα project ή ένα αίτημα να δεχτείς μια έξτρα ευθύνη, αλλά τα αποτελέσματα είναι μεγάλα. Όπως ανέφερα και πριν, υπάρχει και το αύριο. Και αν το αύριο σημαίνει ότι μπορείς να εκπληρώσεις τους στόχους σου με έναν τρόπο που θα σε ευχαριστεί περισσότερο, τι άλλο μπορείς να κάνεις;

Χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Ακόμα και αν βρίσκεσαι σε περίεργες καταστάσεις έχεις το χρόνο να κάνεις μια επιλογή. Μπορείς να επιλέξεις σε αυτά τα λεπτά να αντισταθείς στην αρνητικότητα, που προέρχεται από τις φωνές που σου μειώνουν την αυτοπεποίθηση.

Μπορείς να επιλέξεις να παλέψεις ενάντια στη σκέψη ότι δεν είσαι αρκετός. Μπορείς να απομακρύνεις τους ανθρώπους εκείνους που σε περιορίζουν.

Μπορείς να αποφύγεις αυτά τα συναισθήματα που νιώθεις ότι αυτό που κάνεις είναι λάθος απλά και μόνο επειδή κανείς δεν το κάνει.

«Το μόνο που χρειάζεται για τον θρίαμβο του κακού είναι ότι οι καλοί άνθρωποι δεν κάνουν τίποτα». Δεν έχει σημασία ποιος το είπε αυτό, είναι ένα ακόμη ρητό. Εάν υποβάλλεσαι σε συνεχείς επιπλήξεις -συμπεριλαμβανομένου του εαυτού σου- ουσιαστικά συμφωνείς με τη στάση που σε μειώνει στα μάτια τους. Δεν μπορείς να το αφήσεις να συμβαίνει αυτό.

Το μόνο που έχουμε, είναι το μυαλό μας. Και στο μυαλό μας επεξεργαζόμαστε σκηνές ξανά και ξανά από τις μέρες μας. Μπορούμε να κοιμηθούμε ήσυχα γνωρίζοντας ότι τα κάναμε καλά με τα δικά μας πρότυπα ή να σκεφτόμαστε τι πήγε στραβά και να καταλήξουμε σε ένα κύκλο μετανιώματος.

Όταν όλα έχουν τελειώσει, τι άλλο υπάρχει εκεί εκτός από τον άνδρα και τις σκέψεις του;

Δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Αλήθεια. Όταν είμαστε μόνοι μας με τις σκέψεις μας, συμβαίνουν διάφορα. Μπορεί να είμαστε σκληροί με τον εαυτό μας επειδή νομίζουμε ότι θα έπρεπε να κάνουμε κάποια πράγματα εκείνη τη μέρα, ή θα μπορούσαμε να αναγνωρίσουμε τις καταστάσεις όπως είναι πραγματικά: ως προκλήσεις.

Αν αποδεχτείς ότι είναι προκλήσεις δεν αλλάζεις μόνο την αντίληψή σου. Χρειάζεται και ένα ακόμη βήμα.

Για να φτιάξεις τη ζωή σου, ώρα να αναλάβεις δράση.

Το κάψιμο του παρελθόντος

Η σύνδεσή σου με τον επαγγελματικό και κοινωνικό κόσμο μπορεί να σημαίνει τα πάντα. Αλλά ακόμη, το να είσαι ενήλικας σημαίνει ότι έχεις το προνόμιο να καις γέφυρες- μεθοδολογικά και τακτικά με έναν τρόπο που να είναι υπέρ σου. Δεν χρειάζεται να ανησυχείς για κλίκες πλέον.

Είσαι ενήλικας- αλλά μερικά από τα άτομα με τα οποία συναναστρέφεσαι δεν έχουν φτάσει στο επίπεδο της ενηλικίωσης. Και ούτε πρόκειται.

Οι τοξικές σχέσεις υπάρχουν. Δεν είναι μόνο σε ταινίες. Είτε πρόκειται για μια γνωριμία είτε για μια πραγματική “φιλία”, αυτές οι καυστικές σχέσεις μπορούν να σε τσουρουφλίσουν βαθιά, να σε κάνουν να νιώθεις χάλια και να συνεχίσουν να προδίδουν την εμπιστοσύνη σου.

Γενικά σε μια τοξική σχέση δεν αναφέρεις πως νιώθεις. Ίσως δεν θες το άλλο άτομο να νευριάσει καθώς έχει κάποια δύναμη πάνω σου, ή πιστεύεις ότι κάποια μέρα θα το συνειδητοποιήσουν και θα είναι καλύτεροι απέναντί σου.

Είτε το ξέρεις είτε όχι, μπορεί να βρεις τον εαυτό σου σε μια σχέση που να θεωρείται τοξική. Και πάλι, δεν θα πρέπει να θεωρείς ότι ζεις με βάση το σενάριο μιας ταινίας. Θα πρέπει να κάνεις ότι περνά από το χέρι σου για να ξεφύγεις από αυτή την κατάσταση.

Ότι θετικά και αν παίρνεις από αυτή τη σχέση, δεν αξίζει την ψυχική αγωνία που υποφέρεις. Μη παραπλανάς τον εαυτό σου ότι θα γίνουν καλύτεροι, και πολύ απλά πρέπει να βρεις την παρέα που θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα.

Με τον ίδιο τρόπο που αφήνεις την αρνητικότητα να μειώσει την αυτοεκτίμησή σου έτσι πρέπει να αφήσεις και την θετικότητα να μπει στη ζωή σου. Θα πρέπει να βρεις άτομα που θα σε εμπνέουν να γίνεις καλύτερος– εκείνοι δηλαδή που θα σου δίνουν το κίνητρο να είσαι καλύτερος επειδή έχουν κάποια ποιότητα που θαυμάζεις.Μην αφήνεις κανένα να σε κάνει να νιώθεις χάλια

Όλοι έχουμε τα δικά μας προβλήματα, αλλά είναι ικανότητά μας να κοιτάμε μπροστά- να αποφασίσουμε να ορίσουμε τα προβλήματά μας ως προκλήσεις- που θα κρατήσουν το μυαλό μας αδιαπέραστο και θα διατηρήσουν μια αδιάψευστη αυτοπεποίθηση. Παντού στον κόσμο υπάρχουν οι άνθρωποι που δεν αντέχουμε και μας κάνουν να αισθανόμαστε χάλια. Είναι στο χέρι μας να το αλλάξουμε αυτό.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!