Προσαρμοστικότητα: Πως η ευελιξία σε οδηγεί στην Επιτυχία - Men's Bible

Προσαρμοστικότητα: Πως η ευελιξία σε οδηγεί στην Επιτυχία

Προσαρμοστικότητα: Πως η ευελιξία σε οδηγεί στην επιτυχία

Αν θες να πετύχεις και να κατακτήσεις τα μέγιστα στη ζωή σου, τότε χρειάζεται να αναπτύξεις όλες εκείνες τις ικανότητες και δεξιότητες που θα σου επιτρέψουν να το καταφέρεις. Και μια από τις σημαντικότερες δεξιότητες που θα κληθείς να καλλιεργήσεις, είναι η προσαρμοστικότητα. Η ικανότητα να παραμένεις ευέλικτος και να αποκρίνεσαι άμεσα στις αλλαγές που συμβαίνουν στο περιβάλλον και τις καταστάσεις μέσα στις οποίες ενεργείς.

Ο ίδιος ο Κάρολος Δαρβίνος είχε πει ότι δεν είναι το ισχυρότερο είδος που επιβιώνει στη φύση, ούτε το πιο έξυπνο, αλλά αυτό που προσαρμόζεται αμεσότερα στην αλλαγή.

Πράγματι, για να μπορέσεις να επικοινωνήσεις, να διαπραγματευτείς, να προσελκύσεις το ενδιαφέρον των άλλων, να διεκδικήσεις τους στόχους σου και να πραγματοποιήσεις τις επιθυμίες σου, χρειάζεσαι κριτική σκέψη και δημιουργικότητα.

Χρειάζεται να μπορείς να ξεφεύγεις από το αρχικό πλάνο που είχες στο μυαλό σου και να πορεύεσαι με βάση το πως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα εκείνη τη στιγμή.

Κλασικό παράδειγμα της ανάγκης για προσαρμοστικότητα και ευελιξίας στο φλερτ, είναι η συνηθισμένη περίπτωση που κάποιος, θέλοντας να πιάσει κουβέντα με την κοπέλα που του αρέσει, αρχίζει να κάνει σενάρια στο μυαλό του.

Προσπαθεί να σκεφτεί μια ωραία και εντυπωσιακή φράση ως εισαγωγή και να προβλέψει πως η κοπέλα θα απαντήσει καθώς και τον πιθανό διάλογο που θα προκύψει.

Έλα όμως που τελικά, όταν την προσεγγίζει, η κοπέλα απαντά με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι εκείνος περίμενε. Αν ο τύπος δεν έχει καλλιεργήσει τον αυθορμητισμό του και την ετοιμολογία του, τότε το πιθανότερο είναι πως θα νιώσει ανίσχυρος, το άγχος του θα ενταθεί και η κουβέντα του μαζί της θα λήξει άδοξα.

Τα χαρακτηριστικά του ανθρώπου με προσαρμοστικότητα

Οι άνθρωποι που προσαρμόζονται εύκολα στις καταστάσεις και βρίσκουν γρήγορα λύση όταν ανατρέπονται τα αρχικά πλάνα τους, μοιράζονται κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά:

  • Πειραματίζονται συχνά
  • Βλέπουν μαθήματα και ευκαιρίες εκεί που οι άλλοι βλέπουν λάθη και προκλήσεις
  • Είναι δημιουργικοί
  • Δεν παραπονιούνται συχνά
  • Είναι περίεργοι και επιδιώκουν να μαθαίνουν όσα περισσότερα μπορούν
  • Αναλαμβάνουν τις ευθύνες των σφαλμάτων τους και δε ρίχνουν το φταίξιμο σε άλλους
  • Διατηρούν τη ψυχραιμία τους στα δύσκολα
  • Εστιάζουν στο λόγο για τον οποίο μια ατάκα, ένα πλάνο, ένας συγκεκριμένος τρόπος να πετύχεις κάτι λειτουργούν και όχι στην ατάκα ή στο πλάνο καθαυτό.

Φυσικά όπως και με τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, η προσαρμοστικότητα δεν είναι κάτι που έχεις ή δεν έχεις. Είναι κάτι που καλλιεργείς.

Αν λοιπόν θέλεις να γίνεις περισσότερο ευέλικτος και προσαρμοστικός, τότε διάβασε παρακάτω.

Πως να καλλιεργήσεις την προσαρμοστικότητά σου

#1 Αγάπησε την αλλαγή

Άσε τη νοοτροπία του «Μα πάντα με αυτόν τον τρόπο έκανα το Χ,Ψ πράγμα.» στην άκρη και δοκίμασε να κάνεις κάτι με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι έχεις συνηθίσει.

Η αλλαγή συχνά μας τρομάζει, όμως αυτή είναι που οδηγεί στην εξέλιξη. Για να γίνεις περισσότερο προσαρμοστικός χρειάζεται πρώτα απ’ όλα να αγαπάς την αλλαγή και να την βλέπεις ως μια ευκαιρία να μάθεις κάτι καινούριο και να εξελιχθείς.

Η αλλαγή σε κάνει περισσότερο δημιουργικό και σε οδηγεί να αντιμετωπίζεις τις καταστάσεις με ανοιχτό μυαλό.

#2 Ανάγκασε τον εαυτό σου να πάρει ρίσκα

Δε νοείται πρόοδος χωρίς ρίσκο. Για κάποιους όμως, η ιδέα να ρισκάρουν είναι τόσο απεχθής που προκειμένου να το αποφύγουν, προτιμούν να μείνουν στάσιμοι και να μη διεκδικήσουν αυτά που θέλουν.

Ωστόσο το να παίρνεις ρίσκα είναι σημαντικό και είναι κομμάτι του να προσαρμόζεσαι σε κάθε περίσταση. Γι’ αυτό χρειάζεται να βοηθήσεις τον εαυτό σου να ρισκάρει.

Ξεκίνα με μικρά και αμελητέα ρίσκα και καθώς συνηθίζεις την αίσθηση της αβεβαιότητας, δοκίμασε να παίρνεις όλο και μεγαλύτερα.Καραντίνα: Διατηρώντας θετική σκέψη στις Δύσκολες Καταστάσεις, <div class='rve'><iframe id='player387' src='//www.youtube.com/embed/OOZ6i6VYPZk?not_used=1&rel=0&modestbranding=1&showinfo=0' height='400' width='100%' frameborder='0' allowfullscreen ></iframe></div>

#3 Δείξε περιέργεια και επιδίωξε να μάθεις όσα περισσότερα μπορείς

Όπως είπαμε, ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των προσαρμοστικών ανθρώπων είναι πως είναι περίεργοι και έχουν αρκετές γνώσεις γύρω από ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

Οι γνώσεις αυτές τους επιτρέπουν να παραμένουν ευέλικτοι, καθώς όταν τα πράγματα αλλάξουν, είναι πιο πιθανό να ξεκινήσουν στο νέο περιβάλλον με μια μικρή ένδειξη για το πως να κινηθούν.

Με λίγα λόγια λοιπόν, αν θες να ακονίσεις καλά την προσαρμοστικότητά σου, θα πρέπει να επιδιώξεις να μαθαίνεις όσα περισσότερα μπορείς για οτιδήποτε σου κινεί την περιέργεια.

Διάβασε άρθρα στο διαδίκτυο, διάβασε βιβλία, παρακολούθησε σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα. Όσες περισσότερες γνώσεις έχεις, τόσο πιο εύκολα θα μπορείς να προσαρμοστείς ακόμα και στις πιο απρόσμενες καταστάσεις.

Αυτοί που παραμένουν ευέλικτοι και προσαρμόζουν τη νοοτροπία και τη συμπεριφορά τους στην εκάστοτε περίσταση στην οποία βρίσκονται, έχουν καλλιεργήσει μια πολύ σημαντική ικανότητα.

Έχουν μάθει να μετατρέπουν την απρόσμενη αλλαγή, σε ευκαιρία για εξέλιξη και επιτυχία.

Η ικανότητα για προσαρμοστικότητα είναι απαραίτητη και στην επαγγελματική σου ζωή όσο και στην προσωπική σου ζωή. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου να γίνει περισσότερο ευέλικτος.

Γιατί αυτό που καθορίζει την επιτυχία σου δεν είναι το τι έκανες στο παρελθόν, αλλά το τι κάνεις στο παρόν. Το πως αποφασίζεις και το πως επιλέγεις να δράσεις στο τώρα.

Από εσένα εξαρτάται.

Θέλεις να μάθεις όλα όσα χρειάζεσαι για να είσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου; Δες εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!