2 ψυχολογικά τρικς του μυαλού σου και πώς να τα σταματήσεις - Men's Bible

2 ψυχολογικά τρικς του μυαλού σου και πώς να τα σταματήσεις

Παιχνίδια του Μυαλού: 5 τρόποι που η σκέψη σου σε ξεγελά, 2 ψυχολογικά τρικς του μυαλού σου και πώς να τα σταματήσεις

Η καλή ψυχολογία καθορίζεται από πολλούς παράγοντες. Κάποιοι είναι εξωτερικοί αλλά οι περισσότεροι είναι εσωτερικοί. Προκύπτουν δηλαδή από τον τρόπο που σκεφτόμαστε και το πώς διαχειριζόμαστε τις καταστάσεις.

Η προδιάθεσή μας παίζει καταλυτικό ρόλο και είναι αυτή που καθορίζει το αν μία κατάσταση είναι καλή ή κακή για εμάς.

Το μυαλό μας λειτουργεί με έναν ιδιαίτερο τρόπο που πολλές φορές μας είναι δύσκολο να το κατανοήσουμε. Συνήθως, όταν δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε τι είναι αυτό που μας συμβαίνει, το ονομάζουμε τρικ ή κόλπο για να δώσουμε στον εαυτό μας απαλλαγή της ευθύνης από την κατάσταση. «Το μυαλό μου μού παίζει κόλπα» ή «Αυτό είναι ψυχολογικό τρικ».

Η ψευδαίσθηση του δωρεάν

Ζούμε σε μία κοινωνία που όπου και να κοιτάξουμε βρίσκουμε δωρεάν πράγματα ή σε τόσο χαμηλή τιμή που φαίνεται καταπληκτική ευκαιρία να τα αποκτήσουμε.

Μόλις σου έδωσαν ένα κουπόνι για 50% ή 60% έκπτωση ή ακόμα καλύτερα, ένας φίλος σου σου έδωσε τα εισιτήριά του για ένα σόου, γιατί δεν θα προλάβει να πάει εκείνος. Το επόμενο πράγμα που κάνεις είναι να στέκεσαι σε μία τεράστια ουρά, περιμένοντας με τις ώρες να πάρεις κάτι με έκπτωση ή να δεις ένα σόου που στην πραγματικότητα μπορεί να μην σε ενδιαφέρει καν.

Ίσως πάλι να πήρες μέρος σε έναν διαγωνισμό για να κερδίσεις ένα καταπληκτικό δώρο, δωρεάν. Βέβαια έδωσες τα στοιχεία σου και τώρα λαμβάνεις άπειρα emails και μηνύματα στο κινητό σου και αφιερώνεις χρόνο για να τα διαβάσεις ή να τα διαγράψεις.

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κάτι δωρεάν. Επειδή δεν κοστίζει χρήματα, δεν σημαίνει ότι είναι δωρεάν γιατί σου κοστίζει σε χρόνο. Μάλιστα, σου κοστίζει τόσο πολύ που ο χρόνος που ξοδεύεις μπορεί να είναι πολυτιμότερος από αυτό που παίρνεις σε αντάλλαγμα.

Το κόλπο για να ξεκολλήσεις από αυτή την πνευματική παγίδα είναι η λύση του ενός ευρώ. Κάθε φορά που κάτι είναι δωρεάν ή υπερβολικά φθηνό αλλά θα πρέπει να ξοδέψεις υπερβολικά πολύ χρόνο για να το πάρεις, ρώτα τον εαυτό σου: «θα πλήρωνα ένα ευρώ για να το πάρω;»

Αν η απάντηση είναι ναι, τότε προχώρα και κάνε το. Αν όμως η απάντησή σου είναι όχι ή σου πάρει παραπάνω από πέντε με δέκα δευτερόλεπτα για να το αποφασίσεις, τότε μάλλον δεν αξίζει τον κόπο. Καλύτερα να ξοδέψεις τον χρόνο σου σε πράγματα που πραγματικά σου αρέσουν.

Κοινωνική απόδειξη

Για να μην το παρεξηγήσεις, υπάρχουν φορές που η κοινωνική απόδειξη είναι καλή και μας βοηθάει. Διαβάζεις δέκα κριτικές για ένα μαγαζί και μετά πας και τρως εκεί και πραγματικά το φαγητό ήταν καλό. Πολύ ωραία.

Το πρόβλημα προκύπτει όταν συγκρίνεις την κοινωνική απόδειξη με τις δικές σου εμπειρίες για να κρίνεις αν είναι αρκετά καλές.

Μπαίνεις στα social media και βλέπεις τον κόσμο να περνάει καλά σε ακριβά εστιατόρια, σε κότερα ή σε εξωτικά μέρη και πέφτεις ψυχολογικά γιατί οι δικές σου εμπειρίες δεν είναι τόσο καλές ή κάνεις πράγματα γιατί τα είδες στα profiles άλλων και πιστεύεις ότι έτσι είναι η πραγματική διασκέδαση. Φαντάσου πόσο έξω πέφτεις όταν λειτουργείς κατά αυτόν τον τρόπο.

Οι εμπειρίες σου είναι προσωπικές, μοναδικές, δικές σου και δεν συγκρίνονται με κανενός άλλου. Εξάλλου δεν έχουν να κάνουν με το μέρος αλλά με την ψυχολογία σου. Το σημαντικό είναι να αισθάνεσαι καλά με αυτές και όχι να ζηλεύεις και να ψάχνεις τρόπους να κάνεις αυτά που κάνουν οι άλλοι.Δες το αλλιώς: Ελέγχοντας το μυαλό και τις σκέψεις σου, 2 ψυχολογικά τρικς του μυαλού σου και πώς να τα σταματήσεις

Επίσης τα περισσότερα από αυτά τα posts είναι περίτεχνα φτιαγμένα και δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα. Τις περισσότερες φορές, όλοι αυτοί που ξοδεύουν ώρες για να βγάλουν μία τέλεια φωτογραφία, χάνουν τον χρόνο τους εκεί και στην πραγματικότητα δεν απολαμβάνουν την εμπειρία. Πρόσφατα είδα influencer να μπαίνει στο σινεμά, να κάνει post για την καταπληκτική ταινία που βλέπει και στα δέκα λεπτά να φεύγει από την αίθουσα.

Αντίστοιχα, μπορεί να βλέπεις κόσμο περιτριγυρισμένο από όμορφες γυναίκες και να αναρωτιέσαι πως τα καταφέρνει. Τις περισσότερες φορές ή έχεις να κάνεις με πληρωμένα μοντέλα που απλά κάνουν την δουλειά τους ή με συγγενείς τους!

Αντί να παιδεύεσαι για να μπεις σε ακριβά μαγαζιά ή να αντιγράφεις συμπεριφορές άλλων, θυμήσου πρώτα ότι τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει ειλικρίνεια και ότι τα posts και οι φωτογραφίες είναι ψεύτικες. Εστίασε στα δικά σου συναισθήματα και φτιάξε τις δικές σου εμπειρίες.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!