3 Λόγοι που οι Σχέσεις σου Αποτυγχάνουν - Men's Bible

3 Λόγοι που οι Σχέσεις σου Αποτυγχάνουν

3 Λόγοι που οι σχέσεις σου Αποτυγχάνουν

Οι σχέσεις αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά πλάσματα, πράγμα που σημαίνει πως η δημιουργία δεσμών και σχέσεων δεν είναι απλή επιθυμία, αλλά συναισθηματική ανάγκη.

Χρειαζόμαστε τις σχέσεις.

Δε χρειάζεται οπωσδήποτε να είναι μακροχρόνιες ή να οδηγήσουν σε κάποιο γάμο, αλλά σίγουρα τις χρειαζόμαστε για να καλύψουν διάφορες συναισθηματικές μας ανάγκες και για να είμαστε ικανοποιημένοι απ’ τη ζωή μας.

Η διάρκεια μιας σχέσης λοιπόν δεν είναι απαραίτητα απόδειξη της επιτυχίας της. Αν κάτι τελειώσει, αυτό δε σημαίνει πως ήταν κακό ή αποτυχημένο. Ταυτόχρονα, το γεγονός πως μια σχέση κρατάει πολλά χρόνια, δεν αποτελεί απόδειξη της επιτυχίας της.

Παρ’ όλα αυτά, αρκετοί από εμάς καταλήγουν να κάνουν πολλές αποτυχημένες σχέσεις στην πορεία της ζωή τους.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι που οι σχέσεις αυτές καταλήγουν άσχημα;

3 Λόγοι που οι σχέσεις σου Αποτυγχάνουν

#1 Δεν καλύπτεις τις συναισθηματικές ανάγκες της συντρόφου σου

Γιατί οι άνθρωποι μπαίνουν σε σχέσεις; Γιατί μέσω των σχέσεων θέλουν να καλύψουν κάποιες συναισθηματικές ανάγκες τους.

Το θέμα είναι πως αρκετοί από εμάς δυσκολεύονται να κάνουν ένα διαχωρισμό ανάμεσα στο τι ακριβώς θέλουν και στο τι ακριβώς έχουν ανάγκη.

Για παράδειγμα, ας πούμε πως θες να αγοράσεις το ολοκαίνουριο μοντέλο iphone που μόλις βγήκε και το οποίο είναι αρκετά ακριβό.

Χρειάζεσαι οπωσδήποτε το συγκεκριμένο μοντέλο; Είναι το μόνο κινητό με το οποίο μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου; Είναι απαραίτητο για τη δική σου ευτυχία;

Μάλλον όχι.

Παρόλα αυτά η κοινωνική αποδοχή, η αίσθηση της επιτυχίας (βγάζω αρκετά χρήματα άρα μπορώ να αγοράσω κάτι πολυτελές), η αίσθηση της υψηλής αυτοεκτίμησης κλπ, είναι απαραίτητα για την ευτυχία σου και την αίσθηση ικανοποίησης στη ζωή σου.

Στην ουσία λοιπόν δεν αγοράζεις το iphone επειδή το έχεις ανάγκη ως συσκευή, αλλά γιατί μέσω αυτού θες να καλύψεις άλλες πιο βαθιές συναισθηματικές ανάγκες.

Αντίστοιχα λοιπόν, μέσα από τη σχέση και εσύ αλλά και η σύντροφος σου, θέλετε να καλύψετε κάποιες ανάγκες σας. Αυτές μπορεί να είναι η ανάγκη για ασφάλεια, για αποδοχή και αναγνώριση, για κατανόηση κλπ.

Το θέμα είναι πως αν μπείτε σε σχέση με την ελπίδα πως η άλλη πλευρά θα καλύπτει την ανάγκη σας για εγγύτητα, αναγνώριση, αποδοχή κλπ και τελικά δεν το κάνει, τότε η σχέση θα αρχίσει να παίρνει την κατηφόρα.

Η ελλιπής κάλυψη των συναισθηματικών αναγκών είναι ο βασικός λόγος που ένα ζευγάρι χωρίζει.

Μάλιστα  πολλοί από τους καυγάδες και τις συγκρούσεις του ζευγαριού, οι οποίοι μπορεί να ξεκινούν με διάφορες χαζές αφορμές όπως το που πρέπει να είναι το καπάκι της τουαλέτας ή το τι θα φάμε για μεσημέρι, ακολουθούν ένα συγκεκριμένο μοτίβο και πάντα σχετίζονται με την εγγύτητα και τις συναισθηματικές ανάγκες του ενός ή και των δύο συντρόφων.

Μπορεί πχ, ο πρωινός τσακωμός σου με την κοπέλα σου να είχε αφορμή την οδοντόπαστα και το γεγονός πως την τελείωσες και δεν αγόρασες άλλη, αλλά στην πραγματικότητα αυτό που έθεσε τα γρανάζια σε κίνηση, ήταν η ανάγκη της συντρόφου σου να νιώσει εγγύτητα και κατανόηση από τη μεριά σου.

Ο κύριος λόγος λοιπόν που μια σχέση αποτυγχάνει είναι πως σταθερά αγνοούνται οι συναισθηματικές ανάγκες του ενός ή και των δύο συντρόφων και αυτό οδηγεί σε μια σχέση γεμάτη δυσαρέσκεια, τσακωμούς και αρνητικά συναισθήματα.

Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν; Το πρώτο βήμα είναι να εντοπίσεις και να αναγνωρίσεις πρώτα απ’ όλα τις δικές σου συναισθηματικές ανάγκες.

Αναρωτήσου, τι είναι αυτό που θέλεις από τη σχέση σου; Τι χρειάζεσαι; Θες να νιώσεις ασφάλεια, εγγύτητα, αποδοχή, κατανόηση;

Έπειτα αναρωτήσου, πόσοι απ’ τους ανθρώπους που έχεις στη ζωή σου καταλαβαίνουν τις ανάγκες σου και σε βοηθούν να τις καλύψεις.

Το πιθανότερο είναι πως θα απαντήσεις «πολλοί λίγοι» ή ακόμα και «κανένας». Αυτό συμβαίνει γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν το λάθος να θεωρήσουν δεδομένο πως ο σύντροφος τους ξέρει τι θέλουν και ποιες είναι οι ανάγκες τους.

Έτσι, όταν η σύντροφός μας δε συμπεριφέρεται όπως θα θέλαμε και δεν κάνει αυτά που θα θέλαμε, θυμώνουμε μαζί της  και φτάνουμε στο συμπέρασμα πως δεν είναι αρκετά καλή για εμάς.

Γι’ αυτό το λόγο, χρειάζεται όχι μόνο να μπορείς να αναγνωρίσεις τις ανάγκες σου, αλλά και να τις επικοινωνήσεις αποτελεσματικά στη σύντροφο σου. Φυσικά και να της ζητήσεις να κάνει το ίδιο.

#2 Επηρεάζεσαι από τα εδραιωμένα πρότυπα

Τα πρότυπα και οι εικόνες που λαμβάνουμε από την κοινωνία και τους ανθρώπους γύρω μας μάς επηρεάζουν βαθύτατα και συχνά καθορίζουν τις προσδοκίες μας στις γνωριμίες και τις σχέσεις.

Είτε μας αρέσει, είτε όχι, όλοι μας λίγο πολύ επηρεαζόμαστε από τις κοινωνικές νόρμες, ακόμα και αν λέμε πως δεν τις ακολουθούμε.

Το πρόβλημα με αυτό είναι πως αφ’ ενός μας οδηγούν να λειτουργούμε με λάθος προσδοκίες, κάτι που αναπόφευκτα οδηγεί στην απογοήτευση, αλλά και να σχηματίζουμε λάθος απόψεις για τη σχέση μας. Δηλαδή να θεωρούμε πως κάτι πάει στραβά με τη σχέση μας, επειδή αυτή δεν ακολουθεί τα συμβατικά πρότυπα.

Το θέμα είναι πως ενώ μπορεί κάτι να συνηθίζεται και να ακολουθείται από πολλούς, αυτό δε σημαίνει πως είναι και σωστό και πως βοηθάει τη σχέση σου να πετύχει.

Ο καλύτερος τρόπος να το αντιμετωπίσεις αυτό, είναι να καταλάβεις πως το να ακολουθείς αυστηρά τα διάφορα κοινωνικά πρότυπα, αποτελεί εμπόδιο στη δική σου ευτυχία και την ικανοποίηση των αναγκών σου μέσα στη σχέση.Αποτυχημένη Σχέση: Ο ρομαντισμός από μόνος του δεν είναι αρκετός Πώς και πότε να της πάρεις Λουλούδια (σαν άνδρας), 3 Λόγοι που οι σχέσεις σου Αποτυγχάνουν

#3 Επικεντρώνεσαι στις διαφορές και στα αρνητικά

Δεν υπάρχουν τέλειοι άνθρωποι. Αυτό σημαίνει πως και εσύ και η κοπέλα σου θα κάνετε λάθη, θα μαλώσετε, θα εκνευρίζετε ο ένας τον άλλο κλπ. Αυτές οι τριβές είναι φυσιολογικές ως ένα βαθμό.

Για να κρατήσει όμως μια σχέση, χρειάζεται οι θετικές και ευχάριστες εμπειρίες να είναι περισσότερες από τις αρνητικές.

Αν λοιπόν μένεις στα αρνητικά της σχέσης σου και επικεντρώνεσαι στις διαφορές που έχεις με τη σύντροφο σου, τότε το ευρύτερο κλίμα στη σχέση είναι αρνητικό. Πράγμα που σας οδηγεί σε ακόμα περισσότερους τσακωμούς και δράματα.

Για να αποφύγεις λοιπόν κάποιο μελλοντικό χωρισμό και για να βοηθήσεις τη σχέση σου να εξελιχθεί και να προχωρήσει, ξεκίνα να εντοπίζεις τα θετικά της σχέσης και της κοπέλας σου και φρόντισε να μοιράζεστε όσο περισσότερες θετικές εμπειρίες γίνεται.

Ο στόχος είναι να αντιστρέψεις το κλίμα που υπάρχει ανάμεσα σας και να αυξήσεις την ευχαρίστηση που λαμβάνετε κάθε φορά που είστε μαζί.

Σχεδίαζε τακτικά διάφορες ευχάριστες δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις με τη σύντροφό σου, ώστε να αυξήσεις τις θετικές εμπειρίες που μοιράζεστε.

Επίσης, είναι καλό να εκφράζεις αυτά που σε δυσαρεστούν και δε σου αρέσουν στη σχέση. Να θυμάσαι όμως να αναφέρεις και αυτά που εκτιμάς και γουστάρεις, όπως και να δείχνεις ότι αναγνωρίζεις τα καλά της συντρόφου σου.

Θες να βελτιώσεις τη σχέση σου; Δες εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!