4 πρώιμα σημάδια που σου δείχνουν ότι η σχέση σου είναι τοξική - Men's Bible

4 πρώιμα σημάδια που σου δείχνουν ότι η σχέση σου είναι τοξική

Γιατί κάνω σχέση πάντα με κάτι περίεργες και ψυχάκια;, Βγάλε τους Τοξικούς Ανθρώπους απ’ τη ζωή σου, 4 πρώιμα σημάδια που σου δείχνουν ότι η σχέση σου είναι τοξική

Μία τοξική σχέση μπορεί να σου κοστίσει μία ολόκληρη ζωή. Σίγουρα έχεις δει καταστάσεις σε ανθρώπους γύρω σου που δείχνουν ότι η σχέση τους όχι μόνο δεν είναι παραγωγική ή στάσιμη αλλά είναι κατάφορα τοξική και κακή.

Πολλοί περνούν χρόνια ολόκληρα πριν συνειδητοποιήσουν ότι η σχέση τους είναι τοξική και αρκετοί δεν το αντιλαμβάνονται παρά μόνο όταν είναι πολύ αργά. Δυσκολευόμαστε να εντοπίσουμε την τοξικότητα, κυρίως λόγω ενθουσιασμού και γιατί πολλοί ξέρουν να την κρύβουν ή δεν ξέρουν καν ότι λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο.

Δεν μιλάμε για έντονα επίπεδα τοξικότητας όπως προφανή μείωση της προσωπικότητας του άλλου ή κατάφορη βία. Μιλάμε για πιο ήπια στοιχεία που δεν είναι εύκολα ορατά.

Καλό είναι να ξέρεις να εντοπίζεις κάποια πρώιμα σημάδια έτσι ώστε να μπορέσεις να προστατευτείς γρήγορα. Υπ’ όψιν, δεν είναι απαραίτητο να χωρίσεις αν εντοπίσεις τα σημάδια. Είναι προτιμότερο να τα αναφέρεις με ήρεμο τρόπο έτσι ώστε να ψάξετε μαζί για την επίλυσή τους.Τοξική Σύντροφος: Πως θα το καταλάβεις, 4 πρώιμα σημάδια που σου δείχνουν ότι η σχέση σου είναι τοξική

Η Απόλυτη γλώσσα δείχνει τοξική σχέση

Αυτό είναι ένα στοιχείο που μπορείς να το εντοπίσεις κυρίως όταν υπάρχει διαφωνία. Αν η γλώσσα της συντρόφου σου περιέχει στοιχεία όπως «Εγώ κάνω όλη την δουλειά κι εσύ τίποτα», «Εγώ κάνω πάντα τις υποχωρήσεις, εσύ καμία» τότε σίγουρα υπάρχει ένταση. Η αλήθεια είναι ότι σχεδόν ποτέ δεν ισχύουν αυτοί οι ισχυρισμοί αλλά είναι ένας καλός μοχλός πίεσης για να πάρει κάποιος το πάνω χέρι σε μία διαφωνία.

Αυτό που μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις την κατάσταση είναι να συμφωνήσεις με την σύντροφό σου να μιλάτε με βάση αυτά που αισθάνεστε και όχι με απόλυτες εκφράσεις έτσι ώστε να εστιάσετε στην επίλυση των θεμάτων σας.

Η τοξική σύντροφός σου έχει πάντα στοιχεία εναντίον σου

Σου έχει συμβεί να λογομαχήσεις με την κοπέλα σου και να πιάσεις τον εαυτό σου να αναφέρει αναλυτικά τις φορές που έχει κάνει λάθη; Αν ναι, τότε αυτό δείχνει ότι υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης από την πλευρά σου. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι δεν δείχνει να έχει την διάθεση να μάθει από τα λάθη της και τις διευκρινήσεις σου.

Αντίστοιχα, μία άλλη συμπεριφορά τοξικών ανθρώπων είναι να σου ζητούν να αποδείξεις τις παρατηρήσεις σου με συγκεκριμένα παραδείγματα.

Αν πεις «Είναι φορές που μου μιλάς άσχημα ή απότομα», η απάντησή της μπορεί να είναι «Πες μου μία φορά, μία φορά που το έκανα αυτό». Αυτή η τακτική βοηθάει το τοξικό άτομο να απομονώσει την συμπεριφορά του σε μερικά μεμονωμένα περιστατικά και να καθοδηγήσει την κουβέντα. Αν δεν έχεις χειροπιαστό στοιχείο, τότε ο ισχυρισμός σου δεν στέκει άρα δεν έχει τέτοια συμπεριφορά.

Επιθετική συμπεριφορά ως ένδειξη αγάπης

Η αγάπη είναι παρεξηγημένη έννοια για πολλούς. Ο λανθασμένος τρόπος που την μαθαίνει ο κόσμος από το σπίτι του, τον οδηγεί στο να χτίζει σχέσεις που δεν είναι παραγωγικές.

Ένα κλασσικό στοιχείο τέτοιας συμπεριφοράς είναι η επιθετικότητα και η βία και το καμουφλάρισμα της ως ένδειξη αγάπης.

Αυτό δυστυχώς είναι κάτι που ενισχύεται αρκετά από τις ταινίες και τον κινηματογράφο. Οι καλύτερες ιστορίες αγάπης είναι αυτές που είναι γεμάτες ένταση, δράμα, υπερβολικό πόνο και υπερβολική χαρά. Στην πραγματικότητα, αυτές είναι οι χειρότερες σχέσεις και καλό θα είναι να το επισημάνεις έγκαιρα και αν δεν δεις άμεση αλλαγή, να αποχωρήσεις.

Αντιθέτως όλα αυτά τα στοιχεία είναι ενδείξεις ότι αυτή που είναι μαζί σου δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για εσένα αλλά για να ικανοποιήσεις τις ανάγκες της.

Δεν την πιστεύεις όταν σου λέει ότι δεν είστε συμβατοί

Άλλο ένα κλασσικό λάθος που και αυτό στηρίζεται αρκετά στα μυθιστορήματα και τις ταινίες. Το ένστικτό μας είναι αρκετά δυνατό.

Όταν γνωρίζουμε κάποια, ξέρουμε εξ’ αρχής αν θα δουλέψει ή όχι αυτή η σχέση. Πολλές φορές αγνοούμε τα σημάδια ακόμα κι αν είναι ολοφάνερα. Ακόμα χειρότερα, πολλές φορές εκφράζει αυτή την πεποίθηση και η κοπέλα που γνωρίσαμε και ενώ είναι ξεκάθαρο, επιμένουμε θεωρώντας ότι θα μπορέσουμε να της αλλάξουμε την άποψη.

Το πρόβλημα είναι ότι πολλές φορές αφήνουμε το εγώ μας να μας παρασύρει, θεωρώντας ότι εμείς είμαστε αρκετά καλοί ώστε να της αλλάξουμε τα μυαλά. Εννοείται ότι και οι γυναίκες πέφτουν συχνά σε αυτό το τριπάκι. Σου λέει κάτι το γεγονός ότι όλες θέλουν το κακό παιδί; Μάντεψε γιατί.

Λάβε πολύ σοβαρά υπ’ όψιν αυτά που σου λέει ότι θέλει και δεν θέλει και μην προσπαθήσεις να τα αλλάξεις. Δεν είναι αυτός ο σκοπός μίας σχέσης και φυσικά δεν είναι το προσωπικό σου πρότζεκτ που ανέλαβες.

Θέλεις να βελτιώσεις τις σχέσεις σου; Δες εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!