Όταν είσαι μπλεγμένος σε Λάθος Σχέση... - Men's Bible

Όταν είσαι μπλεγμένος σε Λάθος Σχέση…

Όταν είσαι μπλεγμένος σε Λάθος Σχέση...

Είναι πολύ ενοχλητικό να βλέπεις ένα φίλο να είναι αγκιστρωμένος σε μία λάθος σχέση. Θα ήθελες πολύ να τον κάνεις να καταλάβει ότι πρέπει να αποδεσμευτεί από αυτή τη μη υγιή κατάσταση στην οποία έχει μπλέξει, αλλά είναι αδύνατον. Είναι αποφασισμένος να μείνει στο πλευρό της χαμένης υπόθεσης μέχρι τέλους, και τους σκέφτεσαι, και λες «τι κρίμα», αλλά στην ουσία δεν μπορείς να κάνεις και πολλά.

Τώρα σκέψου λοιπόν πως έτσι περίπου νιώθουν και οι άνθρωποι που σε αγαπούν όταν σε βλέπουν προσκολλημένο σε μια λάθος σχέση, σε μια σχέση τοξική. Μπορεί να μην το βλέπεις εσύ πόσο τοξική είναι. Μπορεί να νομίζεις πως απλά έτσι είναι οι σχέσεις. Μπορεί να μην πιστεύεις πως σου αξίζει κάτι καλύτερο.

Φυσικά δεν είναι ίδιες όλες οι περιπτώσεις. Σίγουρα είναι πολύ άρρωστο να μένει κανείς προσκολλημένος σε μία άρρωστη σχέση. Είναι εξαντλητικό και ψυχοφθόρο, αλλά είναι επίσης πολύ άσχημο να τερματίσεις μία υγιή σχέση μόνο και μόνο επειδή έχει σκαμπανεβάσματα. Όλες οι σχέσεις έχουν.

Υπάρχουν όμως κάποια σημάδια που μας πληροφορούν ότι η σχέση όντως δεν μπορεί να προχωρήσει άλλο, με άλλα λόγια, είναι λάθος σχέση και είναι καιρό να την τερματίσεις…

Όταν οι ζωές σας τραβούν διαφορετικό δρόμο

Ένα από τα καλύτερα κομμάτια της σχέσης είναι το να μπορείτε να χτίσετε ένα κοινό μέλλον μαζί. Σε έναν ιδανικό κόσμο, αυτό σημαίνει ότι δεν θα εγκαταλείπατε ο ένας τον άλλο ακόμη και αν ο ένας εκ των δύο εγκληματούσε, ακόμη και αν πάθαινε παράλυση και χρειαζόταν να του αλλάζετε πάνες μέχρι το τέλος της φυσικής σας ζωής.

Περνάει όμως ο καιρός και συνειδητοποιείτε ότι οι δυο σας έχετε διαφορετικές φιλοδοξίες και διαφορετικές προσδοκίες, όσον αφορά στο μέλλον που κάποτε θέλατε να χτίσετε μαζί. Θέλεις παιδιά και εκείνη δεν θέλει, για παράδειγμα. Είσαι ένας φιλόδοξος άνδρας και εκείνη δεν θέλει καν να βρει μια δουλειά, επειδή κάτι τέτοιο θα της στερούσε χρόνο από τις Pilates. Ή από οτιδήποτε άλλο θα επέλεγε να πει ως δικαιολογία. Κάποτε μπορεί να ήταν γοητευτική η στάση της, όμως τώρα αντιλαμβάνεσαι ότι η συμπεριφορά της σε τραβάει σε τέλμα.

Δεν χρειάζεται να είναι καν κάτι τόσο σημαντικό, όσο το αν θα υπάρξουν στο μέλλον παιδιά. Μπορεί να μην συμφωνείτε για το που θα μείνετε, για παράδειγμα. Μπορεί να μην τα βρίσκετε όσον αφορά στις επαγγελματικές σας επιδιώξεις, και κανείς από τους δυο να μην προτίθεται να κάνει μια υποχώρηση. Κι αν η καλή σου βρει δουλειά στην άλλη άκρη του κόσμου; Θα την ακολουθήσεις;

Όλοι λένε ότι τα ετερώνυμα έλκονται, αλλά η αλήθεια είναι πως όταν πρόκειται για δύο τελείως άκρα αντίθετα η σχέση μεταξύ τους είναι ναρκοπέδιο. Ακόμη και αν αγαπάτε ο ένας τον άλλο. Ακόμη και αν είστε τρελά ερωτευμένοι. Είναι σκληρό αλλά αληθές: ο έρωτας από μόνος του δεν αρκεί για να σωθεί μία σχέση.

Όταν είσαι διαφορετικός άνθρωπος κάθε φορά που βρίσκεσαι μαζί της. Διαφορετικός με αρνητικό τρόπο

Όταν ήμουν φοιτητής, χρειάστηκε να ζήσουμε σε διαφορετικές πόλεις με την κοπέλα μου προσωρινά για το καλοκαίρι. Για να δείξω την ηλικία μου, σας μιλώ για εποχή που δεν υπήρχε Skype, ούτε κλήσεις διεθνούς περιαγωγής υπήρχαν διαθέσιμες, οπότε περιοριζόμασταν σε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, σε μηνύματα στο κινητό και τηλεφωνικές συνδιαλέξεις που απειλούσαν να μας χρεωκοπήσουν.

Κάποτε, είχα στο σπίτι κάτι φίλους. Χτυπάει το τηλέφωνο και είναι η κοπέλα μου. Οι φίλοι μου με άφησαν μόνο από ευγένεια και ακολούθησε μια μισάωρη συνδιάλεξη εκ της οποίας τα δέκα λεπτά αναλώθηκαν σε φράσεις του στυλ: αγάπη μου, πρέπει να κλείσω, έχω κόσμο, πρέπει να κλείσω τώρα, και άλλα παρόμοια. Μπαίνει λοιπόν ένας φίλος από την πόρτα και μου λέει: «η Χ. είναι;»

«Ναι, λέω. Πώς το κατάλαβες;»

«Γιατί κάθε φορά που σου τηλεφωνεί, είναι σαν να μαραζώνεις», μου λέει.

Θύμωσα μαζί του όταν το άκουσα. Αλλά είχε δίκιο. Και δεν ήταν ο μόνος που το είχε προσέξει. Το είχε προσέξει ο αδελφός μου, οι φίλοι μου όλοι… Όλοι έβλεπαν την  συμπεριφορά μου να αλλάζει εξ ολοκλήρου κάθε φορά που ήμουν μαζί με τη γυναίκα αυτή, ακόμη και αν επρόκειτο απλώς και μόνο για μία τηλεφωνική συνδιάλεξη. Ήμουν ο μόνος που δεν το είχε προσέξει. Και αυτό, όπως καταλαβαίνετε, δεν ήταν καλό σημάδι για την υγεία της σχέσης μας.

Είναι δύσκολο να καταλάβουμε αν αλλάζει η συμπεριφορά μας ανάλογα με τον ποιον συναναστρεφόμαστε. Δεν μπορούμε να το καταλάβουμε γιατί δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε τον εαυτό μας όπως μας παρακολουθούν οι άλλοι.

Κάποιες φορές είναι απλή η διαφορά. Ας πούμε, νιώθεις μαραζωμένος και κουρασμένος όποτε συναντιέσαι με το έτερον ήμισυ, και ξανανιώνεις όποτε συναντιέσαι με τους φίλους σου. Μπορεί να είσαι διεκδικητικός και δυναμικός από τη φύση σου και να γίνεσαι υποχωρητικός και παθητικός μέσα στη σχέση για να αποφύγεις του καυγάδες. Και πάει λέγοντας.

Δεν είναι εντελώς παράξενο να αλλάζουν οι συμπεριφορές αναλόγως τον περίγυρό μας. Αν όμως η αλλαγή είναι η μέρα με τη νύχτα συγκριτικά, τότε πρέπει να ανησυχείς. Ο άνθρωπος με τον οποίο είσαι δεν σε αφήνει να είσαι ο εαυτός σου.

Εννοείται βέβαια πως κανείς δεν θα σου υποδείξει, ούτε φίλος ούτε αδελφός, με ποιον θα βγαίνεις. Όταν όμως όλοι, και φίλοι και αδέλφια σου λένε πως κάθε φορά που βρίσκεσαι με την κοπέλα σου δείχνεις κουρέλι ψυχικά, μήπως πρέπει να το ξανασκεφτείς αν πρέπει να παραμείνεις σε αυτή τη λάθος σχέση;

Όταν τσακώνεστε άσχημα

Υπάρχουν σε κάθε σχέση τσακωμοί και συγκρούσεις. Μα οι τσακωμοί σας έχουν γίνει σωστός πόλεμος. Δεν μιλώ για καυγαδάκια και πείσματα. Δεν μιλώ καν για τις περιπτώσεις όπου οι σύντροφοι αποφεύγουν να μιλήσουν για πράγματα που μπορεί να πυροδοτήσουν εκρήξεις.

Μιλώ για συγκρούσεις όπου χωρίς λόγο ο ένας επαναφέρει χρόνιες καταστάσεις προκειμένου να στεναχωρήσει τον άλλο, όπου άσχημες συμπεριφορές επαναλαμβάνονται σαν επίτηδες, μόνο και μόνο για να ενοχληθεί ο ένας εκ των δύο, μιλάω για συζητήσεις που δεν μπορούν να κρατηθούν κάτω από το επίπεδο του ουρλιαχτού.

Όταν είσαι μπλεγμένος σε Λάθος Σχέση...

Τσακώνεστε για τα πάντα, και επιτίθεστε ο ένας στον άλλο με χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Ξέρεις τις αδυναμίες του άλλου και στοχεύεις εκεί, επίτηδες. Βρίσκει να σου πει πως θα σε κερατώσει, για να μάθεις να της φέρεσαι. Και δεν έχει σημασία γιατί άρχισε ο τσακωμός.

Στην πραγματικότητα η παραμικρότερη και πλέον άσχετη αφορμή είναι αρκετή για να πυροδοτήσει μία ατέρμονη αλληλουχία πικρίας και χολήςΜπορεί να έρχεστε σε ανακωχή, αλλά η σκηνή θα επαναληφθεί. Η πικρία δεν εννοεί να σας αφήσει. Ούτε το σεξ δεν σώζει την κατάσταση- αν υποθέσουμε πως, νιώθοντας έτσι ο ένας για τον άλλο, μπορείτε ακόμη να κάνετε σεξ.

Άλλο πράγμα λοιπόν ένας τσακωμός, και άλλο ένας τσακωμός που απλώς θάβεται και ξεθάβεται σαν το τσεκούρι του πολέμου για άσχετες αφορμές, διαρκώντας στην ουσία αιώνια.

Όταν λοιπόν τσακώνεστε με τον λάθος τρόπο, όταν δεν ακούτε τι έχει να πει ο ένας στον άλλο, όταν χρησιμοποιείτε τα παλιά λάθη του συντρόφου σας (που υποτίθεται ότι αποφασίσατε να συγχωρήσετε) ως όπλα εναντίον του, συνήθως το πράγμα δεν σώζεται. Είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι η σχέση έχει πρακτικά λήξει και καλά θα κάνετε να το πάρετε απόφαση και οι δύο σας.

Όταν δεν έχεις άλλη ζωή πέρα από τη σχέση σου

Για να ξαναγυρίσουμε στην περίπτωση της φοιτητικές μου σχέσης. Δεν μου επέτρεπε σχεδόν να βγαίνω με τους φίλους μου, απλώς το ανεχόταν, και αυτό όχι συχνά. Δεν έβλεπα παρά μονάχα τις ταινίες που της άρεσαν.

Να βρεθώ με φίλους για d&d; Αδιανόητο. Της φαινόταν παιδιάστικο, βλακώδες, ανώριμο και δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί στην ευχή μου άρεσε. Με κορόιδευε, μάλιστα, μαζί με τους φίλους της, κατάμουτρα, επειδή μας άρεσε να παίζουμε d&d. Κι όποτε τα κατάφερνα να βρεθούμε και να παίξουμε, μου το χάλαγε με την κριτική της, ή φρόντιζε να με πάρει από κει με άσχετες δικαιολογίες.

Και δεν ήταν τόσο καλύτερα όταν χωριζόμασταν για διακοπές καλοκαιρινές ή των Χριστουγέννων. Απαιτούσε να της τηλεφωνώ, διεκδικούσε το χρόνο μου ακόμη και από απόσταση και αλίμονο αν παρέλειπα να της μιλήσω όσο ακριβώς είχε την ανάγκη εκείνη να μου μιλήσει. Μαύρο φίδι που μ’ έφαγε.

Πρακτικά λοιπόν δεν είχα ζωή, πέρα από τη σχέση αυτή. Δεν μου επέτρεπε να έχω άλλη ζωή. Κι εγώ παρέμενα σε αυτή τη λάθος σχέση γιατί πίστευα πως έτσι είναι οι σχέσεις γενικότερα, πως έτσι λειτουργούν.

Δεν χρειάζεται βέβαια να φτάνει μία σχέση στις ακρότητες που μόλις περιέγραψα. Είναι βέβαιο όμως πως όταν το άλλο μέλος δεν σου επιτρέπει να έχεις προσωπική ζωή, η σχέση σου δεν είναι υγιής και καλύτερα να αποχωρήσεις.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!