Μπορεί μια Τοξική Σχέση να γίνει Υγιής: 6 Βήματα που θα σε βοηθήσουν - Men's Bible

Μπορεί μια Τοξική Σχέση να γίνει Υγιής: 6 Βήματα που θα σε βοηθήσουν

Μπορεί μια τοξική σχέση να γίνει υγιής: 6 Βήματα που θα σε βοηθήσουν

Μπορείς να κάνεις υγιή μια τοξική σχέση; Εξαρτάται από το επίπεδο τοξικότητας που υπάρχει στη σχέση σου, από εσένα και τη σύντροφο σου, από το πόσο αγαπάτε ο ένας τον άλλον και από το πόσο θέλετε να δουλέψετε για να λειτουργήσει η σχέση που έχετε.

Οι σχέσεις είναι περίπλοκες και θέλουν σκληρή δουλειά. Τις περισσότερες φορές χρειάζεται πολύ προσοχή, επίγνωση, αφοσίωση, χρόνος και πολύ προσπάθεια για να διατηρηθεί μια σχέση υγιής.

Ωστόσο, εάν η τοξική σχέση σου οδηγεί σε σωματική, συναισθηματική ή λεκτική κακοποίηση και ψυχολογική χειραγώγηση, τότε είναι προτιμότερο να απομακρυνθείς και να μείνεις ελεύθερος. Υπάρχει μια λεπτή διαφορά μεταξύ μιας μη υγιούς σχέσης και μιας κακοποιητικής σχέσης.

Υπάρχουν αρκετά σημάδια που σε προειδοποιούν ότι βρίσκεσαι σε μια τοξική σχέση:

  • Εσύ ή η σύντροφος σου νιώθετε περιφρόνηση
  • Ένας από τους δύο σας έχει εμμονή με τον άλλο
  • Συμπεριφέρεστε ο ένας στον άλλο άσχημα που οδηγεί σε λεκτική κακοποίηση
  • Ένας από τους δύο είναι πολύ κτητικός και θέλει να ελέγχει τα πάντα
  • Εσύ ή η σύντροφος σου είναι ψυχρή μαζί σου και την ίδια στιγμή νοιάζεται για εσένα ή εσύ αντίστοιχα.

Αφού έχεις συνειδητοποιήσει ότι βρίσκεσαι σε τοξική σχέση, μπορείς να ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα και ίσως σε βοηθήσουν να βελτιώσεις τη σχέση σου και να την κάνεις υγιή.

#1 Για ένα διάστημα μην έχεις καμία επαφή

Πρώτα από όλα θα πρέπει να κάνεις ένα διάλειμμα από τη σχέση σου. Δεν χρειάζεται να χωρίσεις απλά να κάνεις ένα διάλειμμα 3-4 εβδομάδων, χωρίς να έρθεις σε επαφή με την σύντροφο σου.

Σίγουρα θα είναι αρκετά δύσκολο αν μένετε μαζί. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ελαχιστοποιήσεις τις επαφές μαζί της, να μείνεις κάπου αλλού ή να πας διακοπές μόνος σου για λίγες μέρες.

Το να μην έχεις καμία επικοινωνία θα βοηθήσει εσένα και τη σύντροφο σου να πάρετε περισσότερο χρόνο για τον εαυτό σας. Αυτό δεν είναι κάποιο σχέδιο για να σε εκτιμήσει περισσότερο η σύντροφος σου, αλλά είναι ένας τρόπος για να επαναφέρεις την σχέση σου.

Μπορείς να αξιοποιήσεις αυτόν τον χρόνο για να σκεφτείς τη σχέση σου, πότε ξεκίνησαν να υπάρχουν προβλήματα και πόσο φταις εσύ που η σχέση σου έγινε τοξική. Με αυτόν τον τρόπο επίσης θα λείψει ο ένας στον άλλον και θα συνειδητοποιήσεις πόσο σημαντική είναι η σύντροφος σου στη ζωή σου.

#2 Επικεντρώσου στα όμορφα συναισθήματα

Κατά τη διάρκεια της περιόδου που δεν θα έχεις καμία επικοινωνία με την σύντροφο σου, είναι ευκαιρία να σκεφτείς την σχέση σου. Προσπάθησε όμως αντί να εστιάζεις στα προβλήματα που υπήρχαν, να υπενθυμίσεις στον εαυτό σου γιατί ερωτεύτηκες την κοπέλα σου και πόσο την αγαπάς.

Μπορείς αν θες και να καταγράψεις όλους τους λόγους για τους οποίους αγαπάς την σύντροφο σου. Επικεντρώσου στα καλά συναισθήματα και στο τι σημαίνει για εσένα η σύντροφος σου.

#3 Αποδέξου ότι και εσύ έκανες λάθη σε μια τοξική σχέση

Κατανόησε, προσδιόρισε και αποδέξου τα λάθη που έκανες και είχες μια τοξική σχέση. Και οι δύο έχετε μερίδιο ευθύνης, ανεξάρτητα από τι ήταν αυτό που οδήγησε τη σχέση στο να γίνει τοξική.

Με το να αποδεχτείς τα λάθη σου θα μπορέσεις να βελτιώσεις κατά το ήμισυ τα προβλήματα που δημιουργηθήκαν. Είναι προτιμότερο να προσπαθείς να βελτιώσεις τον εαυτό σου από το να προσπαθείς να διορθώσεις τα λάθη της συντρόφου σου. Τοξική Σχέση: Πώς να την Αναγνωρίσεις και να την Διαχειριστείς, Επιτυχημένη Σχέση: Πρώτα απ’ όλα μάθε τον Εαυτό σου

#4 Σταμάτα να το παίζεις σωτήρας

Σταμάτα να αναλαμβάνεις την ευθύνη για τα συναισθήματα της συντρόφου σου, ειδικά όταν δεν φταις εσύ. Όλοι έχουμε την τάση να έχουμε προσδοκίες από τη σχέση μας.

Και θα υπάρξουν αρκετές περιπτώσεις όπου οι προσδοκίες μας δεν θα ικανοποιηθούν από την/τον σύντροφο μας για οποιονδήποτε λόγο. Από την στιγμή που είσαι πιστός και αφοσιωμένος στην σύντροφο σου δεν φταις αν δεν της ικανοποιείς όλες τις προσδοκίες που μπορεί να έχει.

Θες να βελτιώσεις την τοξική σχέση σου και δεν ξέρεις πώς να το κάνεις; Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε! 

#5 Συζητήστε για να κάνετε υγιή μια τοξική σχέση

Η επικοινωνία είναι πολύ σημαντική για μια υγιή σχέση. Κάνε βαθιές και ουσιαστικές συζητήσεις με την σύντροφο σου. Μιλήστε για πράγματα που σε ενδιαφέρουν, για πράγματα που σε έχουν πληγώσει στο παρελθόν, για ότι σου αρέσει στην σύντροφο σου, μιλήστε για την ζωή, για την αγάπη και για οτιδήποτε έχεις στο μυαλό σου.

Η αποτελεσματική επικοινωνία μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε αυτό που είχατε από την αρχή. Μπορεί να νιώσεις ευάλωτος μιλώντας για τα βαθύτερα συναισθήματα και σκέψεις σου, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο.

#6 Να είσαι υπομονετικός

Όσο καιρό πήρε για να γίνει η σχέση σου τοξική, τόσος χρόνος θα χρειαστεί για να μπορέσεις εσύ και η κοπέλα σου να την κάνετε μια υγιή σχέση. Αν περιμένεις ότι με το να μιλήσεις στη σύντροφο σου θα γίνουν τα πράγματα καλύτερα, τότε κάνεις λάθος. Παίρνει χρόνο να αλλάξεις τις παλιές, κακές σου συνήθειες.

Η διαδικασία αυτή απαιτεί υπομονή και κατανόηση και από τις δύο πλευρές και πρέπει να προσπαθήσετε πολύ και εσύ και η σύντροφος σου. Αν προσπαθήσεις να βελτιώσεις τη σχέση σου και να την κάνεις υγιή και ακόμα βλέπεις ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει, τουλάχιστον θα ξέρεις ότι έκανες ότι καλύτερο μπορούσες.

Σίγουρα θα ωριμάσεις μέσα από τη διαδικασία και θα μπορέσεις αργότερα να αναπτύξεις μια υγιή σχέση που θα αντέξει στο χρόνο αποφεύγοντας τα ίδια λάθη.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!