Πως να παίρνεις καλύτερες Αποφάσεις - Men's Bible

Πως να παίρνεις καλύτερες Αποφάσεις

Βάλε Στοίχημα: Πώς να είσαι πιο Αποφασιστικός όταν δε ξέρεις τι να κάνεις, Πως να παίρνεις καλύτερες Αποφάσεις

Φαντάσου πως σου ζητάω να παίξουμε ένα παιχνίδι. Κάθε φορά που θα μου δίνεις 1€ θα ρίχνω ένα νόμισμα. Αν το νόμισμα έρθει κορώνα, σου δίνω πίσω 50€. Αν πάλι έρθει γράμματα, χάνεις. Δεν κερδίζεις τίποτα και θα έχεις 1€ ζημιά.

Οπότε σε αυτό το φανταστικό σενάριο τί θα έκανες; Θα δεχόσουν να παίξουμε;

Προφανώς και ναι. Και μάλιστα θα έπρεπε να μου δώσεις όσο περισσότερα κέρματα του 1€ θα είχες πάνω σου. Και ο λόγος είναι πολύ απλός. Το ρίσκο, δηλαδή το να χάσεις 1€, είναι πολύ μικρό σχετικά με την αναμενόμενη ανταμοιβή.

Και αυτό είναι πάνω κάτω αυτό που χαρακτηρίζει μια καλή απόφαση. Το να ρισκάρεις λίγα για την πιθανότητα να κερδίσεις πολλά.

Κάτι τέτοιο είναι πχ, το να στείλεις ένα βιογραφικό για μια θέση που δεν είναι και τόσο πιθανό να πάρεις ή το να αφιερώσεις λίγο χρόνο 3 φορές την εβδομάδα για να κάνεις γυμναστική.

Θυσιάζεις κάτι για να έχεις την ευκαιρία να κερδίσεις κάτι καλύτερο στο μέλλον.

Αντίστοιχα, οι κακές αποφάσεις χαρακτηρίζονται από δυσανάλογα μεγάλο ρίσκο σε σχέση με την πιθανή ανταμοιβή.

Αν για παράδειγμα επιλέξεις να παραβιάσεις το κόκκινο φανάρι γιατί θέλεις να φτάσεις γρηγορότερα στον προορισμό σου, ουσιαστικά ρισκάρεις τη ζωή σου, τη σωματική σου ακεραιότητα και τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των άλλων για να κερδίσεις λίγο χρόνο.

Το πρόβλημα είναι πως πολλές φορές δεν είναι ξεκάθαρο ποιες επιλογές είναι καλές και ποιες όχι. Και αυτό γιατί σε μεγάλο βαθμό παρασυρόμαστε απ’ τα συναισθήματα μας.

Όταν πχ, είσαι αγχωμένος γιατί σκέφτεσαι ότι θα σου φωνάξει το αφεντικό στη δουλειά επειδή καθυστέρησες, σου φαίνεται λογικό να παραβιάσεις ένα στοπ ή να περάσεις με κόκκινο για να κερδίσεις λίγα δευτερόλεπτα.

Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν για να παίρνεις καλύτερες αποφάσεις; Πως μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου να κάνει καλύτερες επιλογές;Είναι Επιλογή σου: Γιατί η Επιτυχία στο Φλερτ και τη Ζωή ξεκινά πάντα από Εσένα, Πως να παίρνεις καλύτερες Αποφάσεις

Γράψε τις επιλογές σου σε ένα κομμάτι χαρτί

Για να παίρνεις καλύτερες αποφάσεις χρειάζεται να εξετάζεις τις επιλογές σου με ηρεμία και υπομονή.

Και ένας εξαιρετικός τρόπος να βοηθήσεις τον εαυτό σου να το κάνει αυτό είναι να γράψεις τις επιλογές που έχεις σε ένα κομμάτι χαρτί.

Όταν γράφεις τις ιδέες σου και τις πιθανές αποφάσεις που σκέφτεσαι να πάρεις αναγκάζεσαι να δεις τα πράγματα λίγο πιο αντικειμενικά από την πλευρά ενός τρίτου.

Βγαίνεις απ’ τον αυτόματο πιλότο, κάνεις λίγο στην άκρη το συναίσθημα και αξιολογείς καλύτερα και με περισσότερη ακρίβεια τις επιλογές που σκέφτεσαι να κάνεις.

Μια απλή άσκηση είναι να γράψεις σε ένα χαρτί όσο περισσότερα θετικά και αρνητικά μπορείς να βρεις για τη συγκεκριμένη απόφαση που σε απασχολεί. Και μόνο αυτό είναι πολλές φορές αρκετό για να αποκτήσεις μια πιο καθαρή και αντικειμενική εικόνα για τα πράγματα πριν προχωρήσεις.

Μάθε να αντιμετωπίζεις το άγχος σου

Ο βασικός λόγος που παίρνουμε κακές αποφάσεις είναι γιατί αυτές οδηγούν πολλές φορές στην άμεση ανακούφιση και στην άμεση απόλαυση. Και ειδικά όταν είσαι αγχωμένος είναι δύσκολο να σκεφτείς τις μακροπρόθεσμες συνέπειες που μπορεί να έχουν οι επιλογές που κάνεις.

Αντίθετα, οι καλύτερες αποφάσεις που μπορείς να πάρεις, αυτές που σε οδηγούν σε ένα καλύτερο και πιο χαρούμενο μέλλον, είναι συχνά δύσκολες. Είτε γιατί σε φέρνουν αντιμέτωπο με τους χειρότερους φόβους σου, είτε γιατί σε ωθούν να πας κόντρα στο ένστικτο σου.

Γι’ αυτό και για να παίρνεις καλύτερες αποφάσεις είναι σημαντικό να μπορείς να διαχειρίζεσαι το άγχος σου και να είσαι πρόθυμος να βγαίνεις απ’ τη ζώνη άνεσης σου.

Διαμόρφωσε το περιβάλλον ώστε να σε βοηθάει να παίρνεις καλύτερες αποφάσεις

Ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσεις τον εαυτό σου να παίρνει καλύτερες αποφάσεις είναι να οργανώσεις έτσι τη ζωή σου, ώστε να σου είναι πιο εύκολο να κάνεις τις σωστές επιλογές.

Για παράδειγμα αν θες να τρως λιγότερο junk food και να αρχίσεις να τρως πιο υγιεινά, εξαφάνισε από το σπίτι σου τους αμαρτωλούς πειρασμούς, όπως μπισκότα, σοκολάτες κλπ, και αντικατέστησε τα με πιο υγιεινές επιλογές που όμως σου αρέσουν και γευστικά.

Ακόμα και αν τις πρώτες μέρες προτιμήσεις να παραγγείλεις απ’ έξω, θα διαπιστώσεις ότι με το πέρασμα του χρόνου, ακριβώς επειδή δεν έχεις άμεσα διαθέσιμο junk food αλλά έχεις άμεσα διαθέσιμες υγιεινές διατροφικές επιλογές, οι διατροφικές σου συνήθειες θα αρχίσουν να αλλάζουν.

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Δες εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!