Βγες από το Κοπάδι! - Men's Bible

Βγες από το Κοπάδι!

Βγες από το Κοπάδι!

Τι εννοώ όταν γράφω ότι είναι καιρός να βγεις από το κοπάδι;

Αυτό που εννοώ είναι ότι γύρω μας υπάρχει η τάση όλοι να ακολουθούμε τυφλά τους άλλους, να πηγαίνουμε με το «στάτους κβο» και να κάνουμε ότι κάνουν κι όλοι οι άλλοι.

Είναι πολλοί οι λόγοι που το κάνουμε αυτό, αλλά ο κυρίαρχος είναι ότι από τα προϊστορικά χρόνια έχουμε συνηθίσει να λειτουργούμε σε ομάδες προκειμένου να είμαστε ασφαλείς και ζωντανοί. Είναι βαθιά προγραμματισμένο μέσα μας ότι αν είμαστε μαζί με άλλους θα είναι πιο εύκολο να επιβιώσουμε.

Και ενώ αυτό μπορεί να είναι αληθές σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, στη σύγχρονη κοινωνία μας είναι όλο και λιγότερο σημαντικό. Και με αυτό δεν εννοώ ότι δεν πρέπει να είμαστε δεμένοι με τους άλλους. Δεν εννοώ ότι δεν πρέπει να βρίσκουμε ανθρώπους με τους οποίους ταιριάζουμε και γινόμαστε ομάδα και οικογένεια.

Αλλά αυτό που πιστεύω είναι ότι υπάρχει κίνδυνος στο να ακολουθούμε το κοπάδι χωρίς να αναρωτιόμαστε που πηγαίνει αυτό.

Και αυτό είναι ακριβώς το θέμα που θέλω να αναλύσουμε σήμερα, τους κινδύνους που βρίσκονται στο ακολουθείς τυφλά το κοπάδι και τις στρατηγικές που μπορείς να εφαρμόσεις προκειμένου να γίνεις και πάλι ανεξάρτητος.

Ποια είναι τα κίνητρα που έχει το κοπάδι;

Πρώτο και κύριο, είναι σημαντικό να καταλάβεις ότι δεν έχεις πάντα μια καλή εικόνα του ποια είναι τα κίνητρα που έχει το κοπάδι.

Νοιάζεται όντως η κυβέρνηση για εσένα; Οι φαρμακοβιομηχανίες θέλουν όντως να γίνεις καλύτερα; Θέλουν οι διάφοροι φωστήρες όντως να γίνεις καλύτερος άνδρας;

Ξέρω ότι το ισχυρίζονται. Αλλά αν δεν γνωρίζεις με βεβαιότητα 100% ποια είναι τα κίνητρά τους, τότε χρειάζεται να προσεγγίζεις κάθε επικοινωνία σου με μια υγιή δόση σκεπτικισμού.Βγες από το Κοπάδι!

Ψεύτικη Ζωή

Έπειτα υπάρχει και η ψεύτικη εικόνα. Και δεν εννοώ μόνο κάποια δήθεν ειδησεογραφικά sites που σε παραπλανούν σκόπιμα. Αναφέρομαι και στο Instagram feed των φίλων σου, από το πώς βγάζουν φωτογραφίες, στο πως μιλούν για τη ζωή τους, τις διακοπές τους, το αυτοκίνητό τους, το σπίτι τους.

Είναι οι ιστορίες που μας λένε συμβατές με την πραγματικότητα;

Από το παρελθόν μου στον κόσμο των επιχειρήσεων, μπορώ να σου πω από προσωπική μου πείρα ότι υπάρχει πολύς κόσμος που οδηγεί ακριβά αυτοκίνητα και πηγαίνει σε εξωτικές διακοπές, ενώ δεν μπορεί να στηρίξει οικονομικά αυτό τον τρόπο ζωής. Πνίγονται στα χρέη όμως το κάνουν για το φαίνεσθε ενώ μέσα τους είναι κακόμοιροι.

Αλλά χρειάζεται να διατηρήσουν ζωντανή αυτή την περσόνα. Πρέπει να διατηρήσουν αυτή τη βιτρίνα. Έχουν ανάγκη να τους θεωρούν οι άλλοι ευτυχισμένους και πετυχημένους, ενώ στην πραγματικότητα είναι το αντίθετο. Βλέπεις είναι κι αυτό μια άμυνα.

Μίζερη Ζωή

Υπάρχει όμως και η αντίθετη πλευρά. Ξέρουμε ότι η μιζέρια ψάχνει για παρέα πάντα.

Ξέρω πολλούς ανθρώπους που ζουν στην κακομοιριά. Δεν τους αρέσει τίποτα στη ζωή τους, όλα τους πάνε στραβά, θεωρούν οι ίδιοι. Και δεν μπορούν, λένε, να κάνουν τίποτα για να αλλάξει αυτό.

Κι αντί να κάνουν κάτι για να σηκώσουν τον εαυτό τους, προτιμούν να περνούν τον χρόνο τους βαλτωμένοι και να τραβούν κι εσένα κάτω.

Γνώριζε τι θέλεις

Πρώτα από όλα, χρειάζεται να ξέρεις τι ακριβώς θέλεις. Αν δεν γνωρίζεις, θα είναι πιο εύκολο να παρασυρθείς.

Τι θες για την καριέρα σου; Για το σώμα σου; Για την οικογένειά σου; Για τη ζωή σου; Τι θες σε κάθε τομέα της;

Γνώριζε τι είναι αυτό και θα είναι πιο δύσκολο να σε παρασύρει το κοπάδι, γιατί δεν θα ξεστρατίζεις τόσο εύκολα από το δρόμο που έχεις χαράξει.

Μάθε να λες «όχι» στο κοπάδι

Το να μάθεις να λες «όχι» είναι κάτι που αναφέρουμε συχνά στα άρθρα μας. Κι αυτό επειδή είναι βασικό στο να γίνεις Άνδρας Αξίας. Όλοι θέλουν να λες «ναι» σε όλα. Όλοι θέλουν να κάνεις ότι κάνουν κι αυτοί. Όλοι θέλουν να γίνεις ίδιος.

Αλλά ακριβώς επειδή γνωρίζεις τι ακριβώς θέλεις και ποιος είσαι, μπορείς να έχεις καθαρή συνείδηση όταν λες «όχι» σε πράγματα που δεν είναι συμβατά με αυτό που πραγματικά επιθυμείς.

Πόσο μετράει η άποψη του;

Έπειτα αξιολόγησε τις πηγές σου. Ποιος σου έδωσε την πληροφορία; Μετράει η άποψή του; Ξέρει όντως κάτι παραπάνω ή κι αυτός απλά μεταφέρει την άγνοιά του;

Αν δεν γνωρίζει καλά το θέμα, τότε είναι πιθανότερο να σε παρασύρει κι εσένα. Ψάξε για ανθρώπους που γνωρίζουν τι κάνουν και το σημαντικότερο έχουν την εμπειρία να σου προσφέρουν τα αποτελέσματα που επιζητάς.

Θες να γίνεις πραγματικός κύριος του εαυτού σου; Δες εδώ

Κάνοντάς το αυτό θα μειώσεις πολύ τις πιθανότητες να ακολουθήσεις το λάθος μονοπάτι. Για αυτό χρειάζεται να σκέφτεσαι πολύ προτού συμφωνήσεις με την άποψη κάποιου.

Αμφισβήτησε τα πάντα

Θα χρειαστεί να αμφισβητήσεις τα πάντα. Όχι από καχυποψία, αλλά από υγιή σκεπτικισμό.

Έχουν έτσι τα πράγματα; Είναι αυτό που πράγματα θέλω; Αυτός είναι ικανός να μου δώσει συμβουλές; Γιατί το κάνει;

Δεν χρειάζεται να γίνεις κυνικός, σαρκαστικός, ούτε να βγάζεις πικρία. Απλά να σκέφτεσαι σε βάθος. Γιατί καλό είναι να ξέρεις σε τι πας να μπλέξεις, προτού μπλέξεις.

Εφάρμοσε κριτική σκέψη

Το τελευταίο σημείο είναι ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείς πάντα τη λογική σου μαζί με τα συναισθήματά σου. Οι άνθρωποι είμαστε συναισθηματικά όντα.

Τα συναισθήματα είναι εκεί για να μας υποστηρίξουν, αλλά είναι φορές στη ζωή μας που μας μπλέκουν και μας κάνουν να αντιδρούμε σπασμωδικά. Κι αυτό επειδή δεν χρησιμοποιήσαμε τη λογική μας προκειμένου να αναρωτηθούμε τι ακριβώς συνέβαινε.

Η υπομονή είναι αρετή κι αν μπορείς να κάνεις ένα βήμα πίσω και να αξιολογήσεις και να αναλύσεις τι πραγματικά συμβαίνει, θα την «πατάς» πιο δύσκολα και πιο σπάνια.

Άλλωστε άνδρας σημαίνει να ηγείσαι. Και προκειμένου να ηγείσαι, χρειάζεται να μπορείς να σκεφτείς ανεξάρτητα και μακριά από το κοπάδι για το τι συμβαίνει γύρω σου και το τι θες.

Ναι, θα υπάρξουν φορές που θα χρειαστεί να ακολουθήσεις άλλους, αλλά αν οπλίσεις τον εαυτό σου με κατανόηση για τα κίνητρα και τις προθέσεις των άλλων, θα είναι πιο δύσκολο να πας σαν πρόβατα επί σφαγή.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!