3 «διαφορετικοί» αντρικοί Κανόνες - Men's Bible

3 «διαφορετικοί» αντρικοί Κανόνες

3«διαφορετικοί» αντρικοί κανόνες

Γίνεται πολύς λόγος για το τι πρέπει να κάνει ένας άντρας για να είναι σωστός άντρας. Ποιοι είναι οι αντρικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθεί και πως πρέπει να συμπεριφέρεται.

Ένα κλασικό στερότυπο θέλει τον άνδρα  να ξέρει από μηχανές, να πιάνουν τα χέρια του, να νικάει στους καυγάδες, γενικά, να ξέρει και να μπορεί όλα τα αντρίκεια πράγματα.

Εκείνο όμως που δεν μας μαθαίνουν όταν μας λένε ποια είναι αυτά τα αντρίκεια πράγματα είναι πως, ένα από δαύτα είναι (ή θα έπρεπε να είναι) το πώς να διαχειριζόμαστε τα χάλια μας. Ο σύγχρονος άντρας δεν φροντίζει τον εαυτό του, δυστυχώς. Με την έννοια ότι σπάνια θα καθίσει να ασχοληθεί με την συναισθηματική και ψυχική του υγεία. Και αυτό γιατί πολλές φορές ακολουθεί τους λάθος κανόνες.

Τις περισσότερες φορές βασιζόμαστε στις γυναίκες για να φροντίσουν τις συναισθηματικές μας ανάγκες. Λες και δεν είναι αρκετά άβολο από μόνο του, το ότι έχουμε συναισθηματικές ανάγκες.

Πρέπει και κάποιος να ασχοληθεί με δαύτες, μια δουλειά που δεν είναι καθόλου μα καθόλου αντρική. Όταν ζοριζόμαστε, προτιμάμε να παραμένουμε σιωπηλοί. Η σιωπή, μας λένε, είναι αρρενωπή. Αν παραπονεθούμε, αν γκρινιάξουμε, αν, Θεός φυλάξοι, κλάψουμε, δεν φερόμαστε αντρίκεια, είμαστε αδύναμοι και κάποιος σίγουρα θα βρεθεί να μας πει: Δεν ντρέπεσαι ρε κοτζάμ άντρας; Άντε κόψε την κλάψα!

Φίλε μου, η αλήθεια πονάει. Και καμιά φορά σε κλωτσάει και στη μούρη. Μπορεί να σε παράτησε ο έρωτας της ζωής σου. Μπορεί να έμεινες άνεργος. Μπορεί να έχεις λυσσάξει να βρεις μια γυναίκα και να μην βρίσκεται με την καμία.

Αλλά το κλειδί για να τα βγάλεις πέρα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές δεν είναι να πείσεις τον εαυτό σου πως τα αγόρια δεν κλαίνε. Δεν είναι να βυθιστείς στη μιζέρια σου, δεν είναι να θυμώσεις με τον εαυτό σου. Είναι να μάθεις να τον φροντίζεις.

Ας δούμε λοιπόν μερικούς απλούς κανόνες που κάθε άντρας θα έπρεπε να ακολουθήσει.Ο μοναχικός δρόμος της εξέλιξης, Είναι ΟΚ να είσαι μόνος σου, 3«διαφορετικοί» αντρικοί κανόνες

#1. Να είσαι πρόθυμος να ζητήσεις βοήθεια

Εκ των ουκ άνευ. Κάποιες φορές μπορεί να χρειαστείς βοήθεια. Αποδέξου το. Εκτός που μπορεί να μην ξέρεις να κάνεις πράγματα. Εκτός που μπορεί να χρειαστείς βοήθεια ακόμη και σε πρακτικές, αντρίκειες δουλειές.

Πρέπει να είσαι πρόθυμος να ζητήσεις βοήθεια από ειδικούς προκειμένου να λύσεις βασικά θέματά σου. Είναι απαραίτητο να λύσεις βασικά θέματά σου πριν καταπιαστείς με τα λιγότερο βασικά.

Ας πούμε, οι περισσότεροι άντρες αποφασίζουν να ζητήσουν βοήθεια όταν η ερωτική τους ζωή πηγαίνει χάλια. Γιατί το κάνουν, νομίζεις;

Επειδή πιστεύουν ότι το να βρουν μία γυναίκα θα τους λύσει όλα τα προβλήματα. Σαν μαγική συνταγή. Αν βρουν την τέλεια γυναίκα, όλα θα φωτιστούν και η ζωή τους θα μεταμορφωθεί σε παραμύθι επιτυχιών. Δεν θα νιώθουν πλέον χαμένοι. Ο κόσμος θα τους σέβεται διαφορετικά.

Εδώ έχουμε δύο προβλήματα, ένα εξωτερικό και προφανές και ένα εσωτερικό (και εξίσου προφανές, αν είσαι λίγο υποψιασμένος.) Το εξωτερικό πρόβλημα είναι πως είναι μόνοι τους.

Το εσωτερικό όμως πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί πιθανότατα πάσχουν από κατάθλιψη. Ή από έλλειψη αυτοεκτίμησης. Ή και από τα δυο αυτά.

Δεν πιστεύουν ότι αξίζουν την ευτυχία. Δεν έχουν χτίσει ισχυρά όρια στις σχέσεις τους και έτσι οι σχέσεις τους ελάχιστα τους καλύπτουν. Αυτά τα βασικά προβλήματα μορφοποιούν και επηρεάζουν κάθε άλλο τομέα στη ζωή τους. Ωστόσο θεωρούν ότι το σεξ, ή μία σχέση, θα τους μεταμορφώσει εξ’ ολοκλήρου.

Η ζωή βέβαια δεν λειτουργεί έτσι. Το να βγαίνεις με κάποιον ή με κάποια δεν σου εξαφανίζει τα προβλήματα. Κάποιος με χαμηλή αυτοεκτίμηση θα εξακολουθήσει να έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση και μέσα στη σχέση του.

Θα γίνει ανασφαλής, θα νιώθει εξαρτημένος, θα γίνει ζηλιάρης, και πριν καλά -καλά το καταλάβει θα ξαναμείνει μόνος του. Δυστυχώς μία σχέση δεν εξαφανίζει βασικά ζητήματα. Απλώς σε κάνει να βασίζεσαι στο σύντροφό σου για την επίλυσή τους. Είναι σαν να πεθαίνεις από καρκίνο και να περιμένεις να σου περάσει με ντεπόν (που θα στο κεράσει μια ωραία νοσοκόμα).

Αλλά φαίνεται ευκολότερο να βρεις μια γυναίκα από το να λύσεις τα ψυχολογικά σου. Το να βρεις γυναίκα σημαίνει ότι δεν αφήνεσαι να σε πάρει από κάτω. Το πρόβλημα είναι ότι συνήθως κανείς άνδρας (και κανείς, γενικά) δεν θέλει να παραδεχτεί ότι έχει τόσο βασικά θέματα. Το να αγνοείς τον πόνο ή τα βάσανα είναι πολύ αντρίκειο, στην τελική.

Όμως η έλλειψη αυτοσεβασμού ή η κατάθλιψη δεν περνάνε με ανδρισμό. Δεν περνάνε με την εξωτερική επιβεβαίωση ότι, εντάξει, βρήκες μία γυναίκα και άρα αξίζεις. Μπορεί να νιώσεις λίγο καλά στην αρχή αλλά, όπως και σε κάθε ασθένεια, ένα παυσίπονο γιατρεύει το σύμπτωμα, όχι την ασθένεια.

Όταν λέμε λοιπόν πως πρέπει να μάθεις πώς να διαχειρίζεσαι τα προβλήματά σου, εννοούμε ότι πρέπει να είσαι πρόθυμος να ζητήσεις βοήθεια για το ουσιαστικό, το εσωτερικό πρόβλημά σου. Να κάνεις κουβέντα για αυτό.

Πιθανώς και με άτομα που εξειδικεύονται στο να βοηθάνε κόσμο που αντιμετωπίζει προβλήματα. Πρέπει να παραδεχτείς ότι υπάρχουν προβλήματα, από μιας αρχής. Ένας από τους βασικούς κανόνες της αυτοβελτίωσης λέει πως κανείς δεν βγαίνει από τη φυλακή αν δεν καταλάβει πρώτα ότι είναι φυλακισμένος.

Το να ζητάς βοήθεια, το να παραδέχεσαι ότι υπάρχει πρόβλημα είναι και γενναίο και αντρικό. Το αντίθετο, το να μην παραδέχεσαι πού ακριβώς χωλαίνεις, είναι ένδειξη αδυναμίας.

Θες βοήθεια για να βάλεις την προσωπική σου ζωή σε τάξη; Μίλα μαζί μας

#2. Βρες τι μιλάει στην ψυχή σου

Ο δεύτερος από τους χρυσούς ανδρικούς κανόνες για τους οποίους θέλω να σου μιλήσω σήμερα, σχετίζεται με όσα σε παθιάζουν και μιλούν στην ψυχή σου.

Όσο τυχερός κι ευλογημένος αν έχεις σταθεί, ποτέ δεν ξέρεις πότε θα σε βρει μια πραγματικά αναπάντεχη ατυχία. Μπορεί να έχεις μία κακή στιγμή, ή ένα αργό και βασανιστικό σύνολο κακών στιγμών.

Όπως και να έχει, θα έρθουν μέρες που θα νιώθεις εντελώς χάλι. Κι όποτε συμβαίνει αυτό, θα πρέπει να βρίσκεις πράγματα να σε εμπνέουν και να σε βοηθάνε να σταθείς στα πόδια σου ξανά. Πράγματα που θα σε βοηθήσουν να ανανεωθείς και να ξαναβρείς τον εαυτό σου, αν νιώσεις πως τον έχεις χάσει.

Δεν είναι καθόλου κακή ιδέα να κάνεις πράγματα που θα σε κάνουν να νιώσεις σωματικά καλά, να ασχοληθείς με κάποιο άθλημα ας πούμε. Ωστόσο χρειάζεται να βρίσκεις πράγματα που να σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα και σε συναισθηματικό επίπεδο.

Θα μπορούσες για παράδειγμα να παρακολουθήσεις κάποιες παραστάσεις, να διαβάσεις κάποια καλά βιβλία. Μπορεί να ασχοληθείς με κάτι δημιουργικό, αν έχεις κάποιο ταλέντο. Μπορεί να ακούς μουσική ή να κάνεις βόλτες μονάχος σου στη φύση.

Όμως. ό,τι και αν είναι αυτό με το οποίο θα ασχοληθείς, οι κανόνες των χόμπι είναι σαφής: θα πρέπει να είναι κάτι που θα το λαχταράς, και θα σε κάνει να σηκώνεσαι από το κρεβάτι για να το απολαύσεις. Μπορεί να είναι κάτι απλό, ή συνηθισμένο, ή καθημερινό. Αλλά πρέπει να είναι κάτι που να σε κάνει να εκτιμήσεις ξανά τις χαρές της ζωής.

#3. Βρες την ομάδα σου

Δεν εννοώ φυσικά την ποδοσφαιρική σου ομάδα. Εντάξου σε κάποια κοινότητα με κοινά ενδιαφέροντα, βρες τον κύκλο των φίλων σου. Είμαστε κοινωνικά ζώα (ακόμη και οι άντρες, ναι) και έχουμε ανάγκη την ένταξη, την αποδοχή και την αλληλοϋποστήριξη.

Από την άλλη, είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεις φίλους της προκοπής τη σήμερον ημέρα. Στο σχολείο ήταν αλλιώς, είχες να κάνεις με συνομήλικά σου άτομα που, λίγο ως πολύ, είχατε τα ίδια ενδιαφέροντα. Περνούσατε χρόνο μαζί και ήταν εύκολο να αναπτυχθούν φιλίες. Ωστόσο εδώ, στον αληθινό κόσμο, ο χρόνος είναι περιορισμένος.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να κάνεις φίλους. Η μοναξιά και η συναισθηματική απομόνωση μπορεί να κάνουν μεγάλη ζημιά σε έναν άνθρωπο. Το να κάνεις παρέες είναι ζωτικής σημασίας. Μπορεί τα παιδιά που παίζετε rpg, μπορεί μια λέσχη κινηματογραφόφιλων. Σίγουρα κάπου θα βρεις ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα και παρόμοιο ψυχισμό.

Φρόντισε όμως να βρεις τους κατάλληλους φίλους, διότι όλοι όσοι έχουν ίδια γούστα με τα δικά σου δεν σημαίνει ότι θα είναι πάντοτε συμβατοί με σένα. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς κανόνες των ανθρωπίνων σχέσεων.

Δεν θα είναι όλοι πάντα υποστηρικτικοί. Κάποιοι από δαύτους μπορεί να είναι τόσο αλλόκοτοι και τοξικοί που να σου κάνουν ακόμη μεγαλύτερη ζημιά.

Ένας τοξικός άνθρωπος θα σου απομυζήσει την ενεργεία και θα σε βαλτώσει. Δεν θα σε βοηθήσει σε τίποτα και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει ο καλός και ανιδιοτελής φίλος που όλοι έχουμε ανάγκη σε κάποιες φάσεις της ζωής μας. Αν βρεις για παρέα σου τοξικούς ανθρώπους, καλύτερα να μην έχεις καν παρέα.

Αν δεν τους κατάλαβες από την αρχή, απομακρύνσου όσο νωρίτερα μπορείς, με το που θα τους πάρεις μυρωδιά. Δεν σου χρειάζονται άνθρωποι που θα καταδεικνύουν σαν σημαία τα ελαττώματά σου και θα μηδενίζουν τις προσπάθειές σου για να βελτιώσεις τη ζωή σου.

Συνήθως βέβαια η δικιά τους ζωή είναι ακόμη πιο χάλια, ούτως ώστε έχουν ανάγκη από κάποιο θύμα προκείμενου να προβάλουν επάνω του το πρόβλημά τους. Εξίσου άσχημο είναι να προσπαθήσουν να σε προσεταιριστούν, να σε κάνουν το ίδιο κομπλεξικό και το ίδιο τοξικό με τα μούτρα τους, έτσι που να βρεθείς και εσύ να απομυζείς την ενέργεια των άλλων, προκειμένου να ταιριάξεις στην παρέα. Όχι, φίλε μου.

Δεν είναι καθόλου αντρίκειο να έχεις τέτοιες παρέες. Ένας απο τους βασικούς κανόνες της ζωής ποτε πρέπει να ακολουθήσεις για να την χαρείς είναι να βρείς και κάνεις παρέα με ανθρώπους που σε ενθαρρύνουν να γίνεις το καλύτερο που μπορείς. Ανθρώπους που σε εμπνέουν και σε υποστηρίζουν.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!