Πες Όχι: Δώσε Αξία στον Χρόνο σου - Men's Bible

Πες Όχι: Δώσε Αξία στον Χρόνο σου

Δώσε αξία στο χρόνο σου: Πες όχι

Όχι!

Μια λέξη τόσο απλή και ταυτόχρονα τόσο δύσκολη να την πεις.

Όμως πρέπει να μάθεις να το κάνεις, άλλωστε είναι γεγονός, πως ποτέ δεν μπορείς να είσαι αρκετά παραγωγικός αν αναλάβεις πολλές ευθύνες και υποχρεώσεις. Απλά ανοίγεσαι τόσο πολύ, που στο τέλος δε μπορείς να φέρεις τίποτα εις πέρας, τουλάχιστον όχι αποτελεσματικά ή στην ώρα που πρέπει.

Παρ’ όλα αυτά, οι άνθρωποι και ο κόσμος γύρω σου συνεχώς απαιτεί και ζητά τον χρόνο και την προσοχή σου, είτε αυτό γίνεται μέσω τηλεφώνου, μέσω μηνυμάτων ή από κοντά.

Για αυτό το λόγο, για να μείνεις παραγωγικός και να μειώσεις το στρες, θα πρέπει να μάθεις την ευγενή τέχνη του να λες «όχι». Μια τέχνη που πραγματικά πολύς κόσμος δυσκολεύεται να καλλιεργήσει.

Γιατί όμως είναι τόσο δύσκολο να πεις όχι;

Για αρχή μπορεί να πληγώσεις ή να εκνευρίσεις εκείνον που σου ζητάει κάτι και αυτό σπάνια είναι κάτι που επιδιώκουμε. Δεύτερον αν επιθυμείς να συνεργαστείς με αυτό το άτομο στο μέλλον, θες να έχεις καλή σχέση μαζί του, κάτι που φυσικά διακινδυνεύεται αν πεις όχι με τον λάθος τρόπο.

Όμως το να πεις όχι δε χρειάζεται να το κάνεις δύσκολο ή να ρισκάρεις τις σχέσεις σου με τους άλλους.

Για αυτό το λόγο ακολουθούν 8 tips για να το κάνεις με τον σωστό τρόπο.

#1 Δώσε αξία στο χρόνο σου

Γνώριζε πάντα τις υποχρεώσεις σου και πόσο πολύτιμος είναι ο χρόνος σου. Για αυτό λοιπόν σημείωνε σε ένα ημερολόγιο όλα όσα έχεις να κάνεις καθημερινά. Έτσι, όταν κάποιος σου ζητήσει να αφιερώσεις λίγο χρόνο σε μια νέα δέσμευση, θα ξέρεις αν μπορείς και αν έχεις χρόνο να το κάνεις ή όχι.

Θα μπορείς με μεγάλη άνεση να του πεις, «δε μπορώ αυτή τη στιγμή, ήδη το πρόγραμμα μου είναι γεμάτο». Δώσε αξία στο χρόνο σου: Πες όχι

#2 Γνώριζε τις προτεραιότητες σου

Ακόμα και αν σου περισσεύει χρόνος (που για τους περισσότερους αυτό είναι σπάνιο), αναρωτήσου: είναι αυτό που σου ζητάνε ο τρόπος με τον οποίο θες να περάσεις τον ελεύθερο χρόνο σου;

Όσο περισσότερες υποχρεώσεις και δεσμεύσεις έχεις, τόσο λιγότερος χρόνος μένει για να αφιερώσεις στον εαυτό σου και τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Για αυτό το λόγο πρέπει να θέσεις προτεραιότητες.

#3 Προπονήσου στο να λες όχι

Ακόμα και το να λες όχι, χρειάζεται να το εξασκήσεις για να σου βγαίνει με άνεση. Το να λες όχι συχνά λοιπόν είναι ένας καλός τρόπος να εξασκηθείς και να γίνεις περισσότερο άνετος με το να θέτεις τα όρια σου.

Και κάποιες φόρες το να επαναλαμβάνεις τη λέξη όχι είναι κι ο μόνος τρόπος να αντιδράσεις απέναντι σε υπερβολικά επίμονους ανθρώπους. Όσο περισσότερο επιμένουν, τόσο περισσότερο κι εσύ θα πρέπει να επαναλαμβάνεις την άρνηση σου.

#4 Μην απολογείσαι

Πολλές φορές, όταν θες να αρνηθείς κάτι σε κάποιον, νιώθεις πως γίνεσαι κατά κάποιον τρόπο ο «κακός» της υπόθεσης. Έτσι ξεκινάς με ένα «συγγνώμη» γιατί θες να φανείς ευγενικός.

Όμως, αν και η ευγένεια είναι σημαντική, η υπερβολική ευγένεια δε βοηθάει την εικόνα σου. Το να απολογείσαι, όταν μάλιστα δεν έχεις κάνει κάτι κακό, απλά σε κάνει να ακούγεται πιο αδύναμος.

Αντίθετα όταν θες να βάλεις όρια και να δώσεις προτεραιότητα στον εαυτό σου, χρειάζεται να είσαι δυναμικός και αποφασιστικός. Για αυτό το λόγο λοιπόν μην ξεκινάς με ένα συγγνώμη και απολογείσαι που προστατεύεις τον πολύτιμο χρόνο σου.

Θες να μάθεις πως να επικοινωνείς με αποφασιστικότητα; Δες εδώ

#5 Πες όχι στο αφεντικό σου

Σίγουρα οι ισορροπίες είναι λεπτές, όμως συχνά νιώθουμε πως πρέπει να λέμε συνεχώς ναι στον προϊστάμενο μας – άλλωστε είναι το αφεντικό μας σωστά; Και αν πούμε όχι, τότε δείχνουμε πως δε μπορούμε να χειριστούμε τη δουλειά.

Αυτή είναι μια πολύ κοινή λογική αλλά στην πραγματικότητα ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Αν αναλάβεις πολλές υποχρεώσεις, η παραγωγικότητα σου καταποντίζεται, με αποτέλεσμα να ρισκάρεις τα ήδη υπάρχοντα project που έχεις αναλάβει.

Το να πεις λοιπόν όχι στο αφεντικό σου καμιά φορά είναι απαραίτητο, και αν εκείνος επιμένει πως πρέπει να αναλάβεις επιπλέον εργασίες, ζήτησε του να σου δώσει προτεραιότητες.

#6 Λάβε τα μέτρα σου

Είναι συχνά πιο εύκολο να προλαμβάνεις καταστάσεις, παρά να λες όχι σε κάποιον αφού ζητήσει κάτι. Αν γνωρίζεις ότι θα σου ζητηθούν συγκεκριμένες εργασίες, πχ σε κάποια συνάντηση, απλά δήλωσε εξ αρχής πως το πρόγραμμα σου είναι γεμάτο και πως δε μπορείς να αναλάβεις κάτι παραπάνω.Δώσε αξία στο χρόνο σου: Πες όχι

#7 Μην απαντήσεις αμέσως

Αντί να απαντήσεις αμέσως με το που σου ζητηθεί να αναλάβεις κάτι, είναι συχνά καλύτερο να αναφέρεις πως θα το σκεφτείς και θα απαντήσεις αργότερα. Αυτή η τακτική σου δίνει το χρόνο να δεις ποιες είναι οι υποχρεώσεις σου και οι προτεραιότητες σου πριν απαντήσεις.

Έτσι αν δε μπορείς να αναλάβεις κάτι παραπάνω απλά πες: «το σκέφτηκα, τρέχουν πολλές υποχρεώσεις αυτόν τον καιρό και δε μπορώ να το αναλάβω».

#8 «Όχι αυτή τη στιγμή»

Μια ακόμα καλή επιλογή είναι να διατηρήσεις ανοιχτό το ενδεχόμενο να ασχοληθείς με αυτό που σου έχει ζητηθεί, αντί να κλείσεις μια και καλή την πόρτα. Έτσι μπορείς να πεις: «Ακούγεται καλή ιδέα, αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχω το χρόνο για να ασχοληθώ με κάτι τέτοιο. Ρώτα με ξανά μετά από Χ μέρες / ώρες / χρόνο.»

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!