Πώς να μην αφήνεις την Απόρριψη να σε εκτροχιάζει από τους Στόχους σου - Men's Bible

Πώς να μην αφήνεις την Απόρριψη να σε εκτροχιάζει από τους Στόχους σου

Πώς να μην αφήνεις την Απόρριψη να σε εκτροχιάζει από τους Στόχους σου

Επειδή πολλοί από εσάς μας στέλνετε αρκετά μηνύματα καθημερινά με θέμα την απόρριψη θα ξεκινήσω αυτό το άρθρο με ένα μικρό συμβάν:

Πριν μερικές εβδομάδες επισκέφθηκα με τους υπόλοιπους coaches του Men’s Bible την μαγευτική συμπρωτεύουσα για ένα διήμερο πρακτικό μάθημα.

Οι μαθητές είχαν έρθει ορεξάτοι και με διάθεση. Όχι μόνο για να φλερτάρουν και να μάθουν, αλλά και για να διασκεδάσουν. Κάτι που πάντα κάνει το πρακτικό μάθημα περισσότερο απολαυστικό και για εμάς τους coaches.

Ξεκινάμε λοιπόν, και αφού τους κάνω επίδειξη μερικές φορές το πώς προσεγγίζω, πώς ξεκινάω μια άνετη κουβέντα, πώς πυροδοτώ το ενδιαφέρον, πώς δημιουργώ συναισθηματική σύνδεση και πώς τελικά παίρνω τον αριθμό της κοπέλας για μελλοντικό ραντεβού – έρχεται η ώρα να μπουν και οι μαθητές στον στίβο του φλερτ.

Ο μαθητής με τον οποίο ήμασταν μαζί τα πήγαινε από την αρχή αρκετά καλά. Κάτι που με εξέπληξε ευχάριστα καθώς η δουλειά του τον αναγκάζει να κλείνεται καθημερινά σε ένα γραφείο για πάρα πολλές ώρες.

Κάποια στιγμή έχοντας πάρει φόρα, ο μαθητής προσεγγίζει με δική του πρωτοβουλία μια πολύ εντυπωσιακή κοπέλα, η οποία μόλις είχε βγει από το παρκαρισμένο αμάξι της.

Από τον ενθουσιασμό , την αδρεναλίνη και την ενέργεια που είχε, την προσεγγίζει με λανθασμένο και κάπως άτσαλο τρόπο. Η κοπέλα ξαφνιάζεται και του λέει με ένα περιφρονητικό ύφος πως δεν θέλει να τον γνωρίσει και φεύγει.

Αυτή η απόρριψη ταρακούνησε τον μαθητή. Ο ενθουσιασμός του εξανεμίστηκε, ο ίδιος ένιωθε ότι δε μπορεί να μιλήσει σε άλλη κοπέλα και χρειάστηκε ένα μικρό χρονικό διάστημα, μαζί με τη δική μου υποστήριξη, για να ξαναγυρίσει η διάθεση του στα αρχικά επίπεδα.

Παράλληλα όμως ήταν και ένα μάθημα για εκείνον. Έμαθε πόσο σημαντικός είναι ο σωστός τρόπος προσέγγισης και πως από αυτόν εξαρτάται η περαιτέρω εξέλιξη της επικοινωνίας.

Ο λόγος ωστόσο που αναφέρω αυτό το περιστατικό, είναι γιατί η απόρριψη κρύβει ένα μάθημα για τον καθένα μας.

Και για αυτό θα πρέπει όλοι να μάθουμε να την διαχειριζόμαστε, να μαθαίνουμε από αυτή και να προχωράμε χωρίς να την αφήνουμε να μας εκτροχιάσει από τους στόχους μας.

Δες την απόρριψη ως αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής

Θυμήσου για λίγο την παιδική σου ηλικία. Τότε που στο μάθημα της γυμναστικής ο δάσκαλος σας έβαζε να παίξετε ποδόσφαιρο.

Ίσως να μην ήσουν ο καλύτερος στο ποδόσφαιρό, ίσως να μη σου άρεσε κιόλας. Έτσι, όταν έρχονταν η στιγμή να σχηματιστούν οι ομάδες, έβλεπες τους δύο συμμαθητές σου που εκτελούσαν χρέη αρχηγού, να επέλεγουν για την ομάδα τους όλους τους άλλους εκτός από εσένα.

Ήσουν το τελευταίο παιδί που δεν είχε ομάδα και φαινόταν πως οι άλλοι δίσταζαν να σε πάρουν στην ομάδα τους. Έστω και για αναπληρωματικό.

Τα χρόνια όμως πέρασαν. Δεν βρίσκεσαι πλέον στην Τετάρτη δημοτικού και παρά το γεγονός πως πλέον είσαι ένας υπεύθυνος και δυνατός ενήλικας, έρχεσαι αντιμέτωπος με την απόρριψη καθημερινά.

Η ιδέα που πρότεινες στον εργοδότη σου αγνοήθηκε. Η φωτογραφία που ανέβασες στο Facebook και το Instagram δεν πήρε κανένα like. Το σχόλιο που έκανες στην ελκυστική κοπέλα δίπλα σου στο μετρό δεν είχε ανταπόκριση.

Σε αντίθεση με το τι μπορεί να πιστεύεις, η απόρριψη δεν είναι σπάνια αλλά αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και συμβαίνει σε όλους.

Στο δημοφιλές dating app Tinder γίνονται καθημερινά ένα δισεκατομμύριο likes. Και μονάχα δώδεκα εκατομμύρια από αυτά τα like καταλήγουν να είναι αμοιβαία.

Ναι το ξέρω, η απόρριψη πονάει. Μεταφορικά και κυριολεκτικά καθώς ενεργοποιεί το ίδιο μέρος του εγκεφάλου, που ενεργοποιείται κι όταν νιώθεις σωματικό πόνο. Και πολλές φορές ο συναισθηματικός πόνος σε ισοπεδώνει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο μπορεί να σου συμβεί.

Τι κάνεις λοιπόν όταν δέχεσαι μια σκληρή απόρριψη; Πως μάχεσαι με τον πόνο; Πως σηκώνεις τον εαυτό σου ξανά όρθιο και δυνατό;Σήκω από τις Στάχτες σου, Πώς να μην αφήνεις την Απόρριψη να σε εκτροχιάζει από τους Στόχους σου

Βήμα #1: Αποδέξου την απόρριψη και τα συναισθήματα σου

Ως άνδρας, ίσως πιστεύεις πως ο ανδρικός τρόπος να διαχειριστείς μια άσχημη κατάσταση είναι να κλείσεις τα αρνητικά συναισθήματα σου σε ένα μπουκάλι, να γράψεις πάνω «συναισθηματικά σκουπίδια» και να πετάξεις το μπουκάλι στα βάθη της θάλασσας.

Αν το πιστεύεις αυτό, τότε πλανάσαι πλάνην οικτρά. Όχι μόνο είναι OK να νιώθεις κάπως αρνητικά αφού βιώσεις την απόρριψη, αλλά είναι και φυσιολογικό.

Αν πχ, εκείνη η συνέντευξη για δουλειά που πίστευες πως την είχες σίγουρη τελικά δεν καρποφόρησε, είναι λογικό να νιώθεις απογοήτευση ή θυμό. Είναι ανθρώπινο.

Και όσο περισσότερο πας κόντρα σε αυτά τα συναισθήματα, όσο περισσότερο προσπαθείς να τα φιμώσεις ή να τα αντικαταστήσεις με άλλα πιο θετικά, τόσο περισσότερο λάδι ρίχνεις στη φωτιά.

Ο καλύτερος τρόπος να διαχειριστείς τα συναισθήματα σου δεν είναι να τα αντιμετωπίσεις σαν έναν μακρινό συγγενή που μισείς να βλέπεις. Ο καλύτερος τρόπο είναι να τα αποδεχτείς ως φυσιολογικό κομμάτι της ζωής.

Αποδέξου το πώς νιώθεις εκείνη τη στιγμή και κατανόησε τον λόγο για τον οποίο αισθάνεσαι έτσι. Ποιος είναι ο συμβολισμός της απόρριψης που δέχτηκες; Ποια είναι η ερμηνεία που της δίνεις; Τι σημαίνει για εσένα;

Υπενθύμιζε τακτικά στον εαυτό σου πως είναι OK να νιώθεις κατ’ αυτόν τον τρόπο. Όταν έχεις επίγνωση των συναισθημάτων σου και όταν τα αποδέχεσαι ως φυσιολογικά, τότε μπορείς να διαχωρίσεις το πώς νιώθεις, από το πώς πράττεις.

Βήμα #2: Συνειδητοποίησε την αξία σου

Ας πούμε πως μιλάς σε μια κοπέλα στο μπαρ με μια δική σου εντυπωσιακή-χιουμοριστική ατάκα για την οποία είσαι περήφανος που την έχεις σκεφτεί. Η κοπέλα όμως δεν τσιμπάει το δόλωμα και δεν ανταποκρίνεται.

Ίσως νιώσεις αμηχανία, ντροπή ή αδυναμία για αυτό το γεγονός. Όμως μάντεψε, κανείς δεν σας άκουσε και δεν έχει και σημασία.

Η ύπαρξη σου και η αξία σου ως άνδρας και ως άνθρωπος δεν ορίζονται από μια ντροπιαστική στιγμή.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα γευτείς την απόρριψη ή την αποτυχία, γέλα. Μην το πάρεις εντελώς στα σοβαρά.

Εκτός του ότι δείχνεις πιο χαλαρός και άνετός όταν αντιμετωπίζεις τις απορρίψεις και τις αποτυχίες με χιούμορ, το να μαστιγώνεις τον εαυτό σου όταν πάει κάτι στραβά δε σε βοηθάει.

Δεν υπάρχει λόγος να παραδίνεσαι σε έναν ακατάπαυστο μονόλογο σκέψεων που επισημαίνει όλα σου τα λάθη και τις ατέλειες. Αντί να αφήσεις το μυαλό να σε εκτροχιάσει, θυμήσου τις επιτυχίες σου, όσο μικρές και αν είναι, και σκέψου τι θα κάνεις διαφορετικά την επόμενη φορά.

Βελτιώσου, χωρίς να είσαι σκληρός με τον εαυτό σου.

Θες να βελτιωθείς στο φλερτ με τον καλύτερο τρόπο; Δες εδώ

Βήμα #3: Άσε την απόρριψης και δες τη μεγάλη εικόνα

Μπορεί ο κολλητός σου να μην ακούει τις συμβουλές σου. Μπορεί να είπατε με παλιούς φίλους να βγείτε  το Σαββατόβραδο και τελικά να μη σε πήραν ποτέ να το κανονίσετε.

Ίσως γεγονότα όπως τα παραπάνω να σε κάνουν να αναρωτιέσαι τι έκανες λάθος ή ποια ατέλεια δική σου κάνει τους άλλους να μη σε θέλουν στην παρέα τους.

Αν ζυγίζεις το τι γίνεται στον κόσμο και το τι κάνουν οι άλλοι με γνώμονα τον εαυτό σου βλέπεις την κατάσταση εντελώς εγωκεντρικά. Εστιάζεις εντελώς σε εσένα και έτσι αγνοείς την πραγματικότητα.

Αγνοείς ότι η ζωή μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω και να χαλάσει και τα πιο οργανωμένα σχέδια.

Η απόρριψη σχεδόν πάντα δεν έχει να κάνει με εμάς. Έχει να κάνει είτε με τον τρόπο με τον οποίο κινηθήκαμε εκείνη τη δεδομένη στιγμή, είτε με εξωτερικούς και άσχετους παράγοντες εκτός του πεδίου ελέγχου μας.

Βήμα #4: Κατανόησε το μάθημα και ξαναπροσπάθησε

Αν μια γυναίκα πει όχι σε ένα ραντεβού μαζί σου, θα πας να γίνεις μοναχός αφιερωμένος στη μοναστική ζωή;

Όχι, θα προχωρήσεις στην επόμενη.

Αν σε απορρίψουν από μια θέση εργασίας, θα παραμείνεις άπραγος και άνεργος για πάντα;

Όχι, έχεις λογαριασμούς να πληρώσεις.

Η απόρριψη μας προσφέρει μια σπάνια ευκαιρία να βελτιωθούμε. Να γίνουμε καλύτεροι. Και αυτό γιατί αποκτάμε εικόνα του τι χρειάζεται να δουλέψουμε και του τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα.

Κατά κάποιο τρόπο, η απόρριψη μπορεί να γίνει ευλογία. Γιατί μπορείς να μάθεις από την εμπειρία αυτή και την επόμενη φορά να είσαι δυνατότερος.

Άλλωστε, η απόρριψη δεν είναι και το τέλος του κόσμου. Οι πιο επιτυχημένοι άνδρες στον κόσμο είναι επιτυχημένοι όχι γιατί δεν απορρίφθηκαν ποτέ, αλλά γιατί δεν τα παράτησαν.

Έτσι κι εσύ λοιπόν, αποδέξου την απόρριψη και τα συναισθήματα που τη συνοδεύουν και μείνε στην πορεία σου, σαν ένα ατσάλινο τρένο που παρά τη βροχή και την κακοκαιρία δεν εκτροχιάζεται ποτέ.

Και αν νιώθεις πως χρειάζεσαι προσωπική, βήμα-βήμα καθοδήγηση για το πώς θα εξελιχθείς ως άνδρας, επικοινώνησε μαζί μας.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!