Άντρας: Ο ρόλος του σήμερα - Men's Bible

Άντρας: Ο ρόλος του σήμερα

Άντρας: Ο ρόλος του σήμερα

Κάποτε ο ανδρισμός ήταν κάτι το ξεκάθαρο. Ο ρόλος, δηλαδή, του άντρα στην κοινωνία. Άντρας σήμαινε να είσαι δυνατότερος από τη γυναίκα και να μπορείς να συντηρήσεις μία γυναίκα. Σήμαινε να είσαι κυνηγός, στρατιωτικός, εργάτης, χτίστης.

Από την άλλη οι γυναίκες ήταν κτήματα του άντρα. Λίγο πιο πάνω από τους δούλους εφόσον ήταν αδύναμες και ανίκανες να συντηρήσουν μόνες τους εαυτούς τους. Οι άντρες τους παρείχαν όσα χρειάζονταν, αυτοί κέρδιζαν το καθημερινό ψωμί και ήταν οι κεφαλές στο σπίτι. Οι γυναίκες γεννούσαν και μεγάλωναν τα παιδιά τους και κρατούσαν καθαρό το σπίτι που πλήρωνε ο άντρας. Οι γυναίκες ήταν τροφοί, ενώ οι άντρες ήταν οι κύριοι.

Όμως οι καιροί ευτυχώς έχουν αλλάξει. Η τεχνολογία έχει αλλάξει τη φύση των εργασιών που εξασφαλίζουν στους ανθρώπους τα προς το ζην. Έχει αλλάξει την παραγωγικότητα. Οι γυναίκες έχουν πλέον ίσες υποχρεώσεις και ίσα δικαιώματα.

Η επιστήμη προχώρησε, επίσης, και οι γυναίκες μπορούν να ελέγχουν τη γονιμότητά τους, μπορούν να κάνουν σεξ όπως και οι άντρες. Όπως και όποτε θελήσουν να περάσουν καλά, χωρίς περαιτέρω δεσμεύσεις. Μπορούν να εξερευνήσουν τη σεξουαλικότητά τους.

Οι μύες στους άνδρες μπορεί να είναι σέξι, αλλά δεν σημαίνουν κατ’ ανάγκη πως όποιος τους διαθέτει γίνεται αρχηγός. Και έτσι ολόκληρη η κοινωνία αναδιατάσσεται.

Άρα, λοιπόν, τι σημαίνει να είσαι άντρας την σήμερον εποχή; Εφόσον οι γυναίκες μπορούν πλέον από μόνες τους να κάνουν όλα εκείνα που κάποτε τα έκανε ένας άντρας για αυτές. Άντρας: Ο ρόλος του σήμερα

Ποια η θέση του άντρα;

Οι κοινωνικές αυτές αλλαγές έλαβαν χώρα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Η ισότητα των δύο φύλων και η εξέλιξη του νομικού πλαισίου που διασφαλίζει την ισότητα αυτή, δεν υφίστατο πριν εκατό χρόνια. Το ίδιο ισχύει και για τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, δηλαδή, που οδήγησε σε αυτές τις ανακατατάξεις. Είχαν προηγηθεί όμως αιώνες κοινωνικού διαχωρισμού μεταξύ των δύο φύλων.

Οπότε δεν πρέπει να μας προξενεί εντύπωση που οι άνθρωποι ακόμη αισθάνονται μπερδεμένοι και δεν είναι παράξενο. Στην πραγματικότητα δεν έχουμε προλάβει να συνηθίσουμε στην αλλαγή ως ανθρωπότητα. Δεν έχουμε προσαρμοστεί πλήρως. Με άλλα λόγια, οι άντρες νιώθουν άχρηστοι επειδή δεν υπάρχουν πια δράκοι για να σκοτώσουν.

Είναι φυσικό λοιπόν να ανατρέχουμε στις παλιές καλές μέρες. Τότε που ο άντρας ήξερε τι του γινότανε και τι περίμενε η κοινωνία από αυτόν να κάνει.

Το σημερινό μπέρδεμα μας έχει πλήρως αποπροσανατολίσει. Κάποτε ήταν άσπρο και μαύρο. Αρσενικό και θηλυκό. Δουλεύεις. Φέρνεις φαΐ. Κάνεις κουμάντο. Τώρα τα όρια έχουν χαθεί. Τα παλιά μοντέλα συμπεριφορών ευτυχώς δεν ισχύουν πια. Η σημερινή κοινωνία τα απορρίπτει.

Τι σημαίνει, λοιπόν, άντρας;

Πότε αφήνεις την παιδική σου ηλικία και γίνεσαι άντρας;

Οι γυναίκες είναι σαφές πότε παύουν να είναι παιδιά. Οι άντρες δεν έχουν να επιδείξουν μία τόσο ξεκάθαρη αλλαγή, έτσι η κοινωνία επινόησε διαφόρων ειδών τελετές για την ενηλικίωσή τους.

Σκότωσες το πρώτο σου λιοντάρι; Έγινες άντρας. Σου έκαναν περιτομή; Έφαγες ώμο κρέας; Ό,τιδήποτε μπορούσε να είναι. Στη σύγχρονη κοινωνία τα παραπάνω μετετράπησαν σε αποφοίτηση, ας πούμε, από το λύκειο. Στον πρώτο μισθό από τη δουλειά σου. Στο να παντρευτείς, στο να αγοράσεις σπίτι, στο να πάρεις αυτοκίνητο.

Έτσι, όπως έχουν αλλάξει τα κοινωνικά μοντέλα, αυτά τα ορόσημα στη ζωή ενός άντρα έχουν χάσει πλέον τη σημασία τους. Οι δουλειές δεν βρίσκονται τόσο εύκολα, τα πτυχία δεν σημαίνουν πια ό,τι σήμαιναν στο παρελθόν, ελάχιστοι μπορούν να αγοράσουν σπίτι πλέον και πολλοί δεν χρειάζονται καν αυτοκίνητο.

Έτσι οι άντρες, αλλά και γενικότερα οι άνθρωποι, αργούν να μεγαλώσουν και να ωριμάσουν. Η ζωή που μας περιμένει στο τέλος της παιδικής μας ηλικίας δεν έχει καμία σχέση με αυτό που μας έλεγαν. Η ζωή που μας πουλάνε δεν μας ικανοποιεί, είναι μία ζωή ελαττωματική.

Ομοίως, και οι ηλικίες στις οποίες οι άνθρωποι έκαναν αυτά που ήταν το αναμενόμενο να κάνουν, έχουν μετακυλήσει «για αργότερα». Η έννοια της οικογένειας έχει αλλάξει πολύ. Η γυναίκα δεν εξαρτάται πλέον από τον άντρα. Ο κόσμος παίρνει διαζύγια, δεν συμβιβάζεται σε σχέσεις και γάμους που δεν τον ικανοποιούν. Τα παιδιά μεγαλώνουν σε μονογονεϊκά περιβάλλοντα.

Στα παιδιά αυτά φαίνεται πιο φυσιολογικό από το να ζουν και με τους δύο γονείς, καθώς μαθαίνουν έτσι. Ο γάμος δεν έχει πια τον κοινωνικό αντίκτυπο που είχε κάποτε. Οι κανόνες για το πώς πρέπει να είναι μία οικογένεια είναι ρευστοί και πλάθονται αναλόγως τι βολεύει σε κάθε περίπτωση. Δεν επιβάλλονται πια από την παράδοση, την κοινωνία, τη θρησκεία ή οτιδήποτε άλλο. Εμείς είμαστε που θα αλλάξουμε τον εαυτό μας από “καλό παιδί”, σε έναν δυναμικό άνδρα, όπως λέμε στο παρακάτω βίντεο:

Ένα μοντέρνο είδος ανδρισμού

Εφόσον τα όρια μεταξύ παιδικής ηλικίας και ωριμότητας έχουν ξεθωριάσει τόσο πολύ, είναι φυσικό να αισθάνεται κανείς μπερδεμένος. Οι άνθρωποι νοσταλγούν τις περασμένες εποχές, τις οποίες μάλιστα ωραιοποιούν χωρίς να έχουν ιδέα για το πώς πραγματικά θα ήταν να ζει κανείς τότε.

Όταν, λοιπόν, τα κοινωνικά ορόσημα καταρρέουν πρέπει να αναζητήσουμε εντός μας, κάποιον δείκτη ενηλικίωσης και να πιαστούμε από αυτόν. Η διαφορά ανάμεσα στο παιδί και στον άντρα βρίσκεται τόσο στο μυαλό, όσο και στο σώμα.

Ο άντρας, ας πούμε, αποδέχεται τις ευθύνες των πράξεών του. Είναι υπεύθυνος απέναντι στον εαυτό του, στην οικογένειά του, στην κοινωνία που τον περιβάλλει. Το παιδί δεν έχει αναπτύξει τέτοιο αίσθημα ευθύνης.

Ο άντρας είναι κύριος των αισθημάτων του και ξέρει να δείχνει αυτοσυγκράτηση. Ένα παιδί είναι έρμαιο των ενστίκτων και των επιθυμιών του.

Ο άντρας έχει όρια. Ξέρει να τα περιφρουρεί. Δεν επιτρέπει σε κανέναν να τον πιέζει πέρα από τα όριά του.

Ο άντρας δεν μένει άπρακτος. Παλεύει για να επιτύχει τους στόχους του, τις φιλοδοξίες και τα όνειρά του. Ακόμη και αν αποτύχει, γνωρίζει ότι η αποτυχία ενώ προσπαθεί είναι κατά πολύ ευγενέστερη από το να μην είχε προσπαθήσει ποτέ.

Θες να γίνεις πιο δυναμικός και σίγουρος για τον εαυτό σου; Δες εδώ

Ο άντρας έχει άνεση με τον εαυτό του και τα συναισθήματά του. Ξέρει πως επιτρέπεται να νιώσει ευάλωτος και δεν φοβάται τι θα πουν οι άλλοι για αυτό, ούτε επιζητεί την έγκρισή τους για κάτι.

Ο άντρας έχει ένα σκοπό, ένα στόχο να τον κινητοποιεί. Ένα αγόρι απλώς παίζει, δεν νοιάζεται, δεν στοχεύει κάπου.

Ο άντρας θέλει να δημιουργήσει τη δική του θέση στον κόσμο, ενώ το παιδί αρκείται απλώς να υπάρχει μέσα σε αυτόν.

Ο άντρας θέλει να εξερευνήσει τα όρια του κόσμου του, ενώ το παιδί απλώς ικανοποιεί τις άμεσες ανάγκες του χωρίς να νοιάζεται για τίποτα περαιτέρω.

Αυτό, λοιπόν, σημαίνει να είσαι άντρας την σήμερον μέρα. Είναι η συμπεριφορά σου, είναι η ψυχή σου. Δεν έχει να κάνει ούτε με πτυχία ούτε με το πόσα κεφάλια ελαφιών κρέμασες στον τοίχο σου. Δεν έχει να κάνει με τα γένια που βγάζεις ή με την τεστοστερόνη σου ή ακόμα και με το πόσες γυναίκες κοιμήθηκαν μαζί σου.

Άσε λοιπόν τους δεινόσαυρους να κλάψουν τις δήθεν παλιές καλές εποχές. Οι υπόλοιποι έχουμε μια ζωή να ζήσουμε και ένα μέλλον να δημιουργήσουμε.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!