4 τρόποι να ξεπεράσεις τις Δυσκολίες της ζωής - Men's Bible

4 τρόποι να ξεπεράσεις τις Δυσκολίες της ζωής

4 τρόποι να ξεπεράσεις τις Δυσκολίες της ζωής

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το πούμε: Όλοι μας θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες. Όλοι μας θα νιώσουμε το άγγιγμα της αποτυχίας.

Όλοι οι μεγάλοι άνδρες πέρασαν δυσκολίες για να φτάσουν εκεί που είναι, όλοι τους έκαναν λάθη. Μέσα από αυτές τις δυσκολίες όμως βρήκαν και οφέλη, ακόμα κι αυτό ήταν η συνειδητοποίηση ότι δεν είναι αλάνθαστοι και ότι τα πράγματα δεν θα πήγαιναν πάντα όπως ήθελαν εκείνοι.

Ανακάλυψαν ότι ο μόνος τρόπος να τα καταφέρεις είναι να καταλάβεις καλύτερα τον εαυτό σου. Διαφορετικά δεν μπορείς να γίνεις καλύτερος αλλά και ούτε να σηκωθείς από τις στάχτες σου όταν πέσεις.

Εκτός κι αν χρησιμοποιήσουμε τη στιγμή σαν ευκαιρία να κατανοήσουμε τον εαυτό μας καλύτερα, είναι θέμα χρόνου να αποτύχουμε.

Σε οποιαδήποτε φάση της ζωής μας αντιμετωπίσουμε δυσκολίες, καλό είναι να έχουμε κατά νου τις ακόλουθες 4 αρχές για να μας βοηθήσουν όχι μόνο να σταθούμε στα πόδια μας, αλλά και να συνεχίσουμε να προχωράμε.

Όχι άλλος νεκρός χρόνος

Αν το καλοσκεφτείς, λίγο πολύ υπάρχουν δύο τύποι χρόνου στη ζωή μας: ο ζωτικός χρόνος και ο νεκρός χρόνος.

Ο νεκρός χρόνος έχει να κάνει με το να είμαστε παθητικοί και να περιμένουμε, ενώ ο ζωτικός χρόνος με το να μαθαίνουμε, να δρούμε και να αξιοποιούμε κάθε δευτερόλεπτο.

Κάθε στιγμή αποτυχίας, κάθε στιγμή ή κατάσταση που δεν επιλέξαμε ή ελέγχουμε, μας δίνει την επιλογή: Ζωτικός χρόνος ή νεκρός χρόνος.

Συνήθως όποτε συναντάμε δυσκολίες, ένα μέρος του εαυτού μας θέλει να παραπονεθεί πόσο χάλια είναι η κατάσταση. Πόσο άδικη είναι. Πόσο καλύτερα θα ήταν αν κάναμε κάτι άλλο. Και είναι αυτή η συμπεριφορά που δημιουργεί νεκρό χρόνο που δεν μπορούμε να πάρουμε ξανά πίσω. Υπό αυτή την έννοια είναι ο ίδιος ο εαυτός μας που γίνεται εχθρός του ζωτικού χρόνου.

Είναι εύκολο να θυμώσουμε, να λυπηθούμε, να πέσουμε σε κατάθλιψη, να πληγωθούμε. Ο εαυτός μας λέει: «Δεν θέλω αυτό, θέλω το άλλο. Το θέλω με τον δικό μου τρόπο». Αλλά έτσι δεν πετυχαίνεις τίποτα.

Γι’ αυτό την επόμενη φορά που θα συναντήσουμε δυσκολίες, ας πούμε στον εαυτό μας: Αυτή είναι μια ευκαιρία για μένα. Θα την χρησιμοποιήσω για τον σκοπό μου. Δεν θα την αφήσω να εξελιχθεί σε νεκρό χρόνο για εμένα.

Πάντα έχουμε την επιλογή: ζωτικός χρόνος ή νεκρός χρόνος;

Εστίασε σε ότι μπορείς να ελέγξεις

Η αποτυχία και η απόρριψη μπορεί να είναι πολύ μίζερες. Οπότε πως συνεχίζεις; Πως συνεχίζεις να πιστεύεις στον εαυτό σου και την προσπάθειά σου;

Άλλαξε τον ορισμό της επιτυχίας. Η επιτυχία έχει να κάνει περισσότερο με το πόσο ικανοποιημένος είσαι γνωρίζοντας ότι έδωσες τον καλύτερο εαυτό σου σε αυτό που θες να πετύχεις.

Αυτό είναι όλο. Η προσπάθειά σου, να κάνεις το καλύτερό σου, αυτό είναι που μπορείς να ελέγξεις. Αυτό είναι στο οποίο πρέπει να εστιάσεις.

Κάνε τη δουλειά σου και κάνε την καλά. Αυτό είναι το μόνο που χρειάζεται να κάνεις. Η αναγνώριση και οι έπαινοι, αυτά είναι έξτρα. Η απόρριψη είναι για τους άλλους, όχι για εμάς.

Με άλλα λόγια, όσο λιγότερο προσκολλάσαι στο αποτέλεσμα, τόσο το καλύτερο. Όταν πληροίς τα δικά σου στάνταρ, νιώθεις περηφάνια και αυτοσεβασμό. Όταν η προσπάθεια (όχι τα καλά ή κακά αποτελέσματα) είναι αρκετή. Αν βάλεις τον εγωισμό σου μπροστά, τότε τίποτα δεν είναι αρκετό, αυτός χρειάζεται την αναγνώριση και την επιβεβαίωση.

Οι δυνατότητές σου, το απολύτως καλύτερο που μπορείς να κάνεις, αυτό είναι το μέτρο σύγκρισης με το οποίο πρέπει να μετράς τον εαυτό σου. Τα δικά σου στάνταρ. Το να κερδίσεις δεν λέει κάτι. Μπορεί να σταθείς και τυχερός και να κερδίσεις. Μπορεί να είσαι κουτοπόνηρος και να κερδίσεις. Ο καθένας μπορεί να κερδίσει. Αλλά δεν μπορούν όλοι να γίνουν η καλύτερη δυνατή έκδοση του εαυτού τους.

Θες να γίνεις η καλύτερη έκδοση του εαυτού σου; Δες εδώ

Μην αφήσεις λοιπόν τον εγωισμό να πάρει το πάνω χέρι και να σε αποσπάσει με σκέψεις για το αν παίρνεις αρκετή αναγνώριση και επιβεβαίωση ή όχι. Είναι πολύ καλύτερα να κάνεις απλά τη δουλειά σου.

Μην κάνεις τα πράγματα χειρότερα

Οι άνθρωποι κάνουμε λάθη συνέχεια. Αυτό είναι απολύτως αποδεκτό. Παίρνουμε ρίσκα. Τα θαλασσώνουμε.

Το πρόβλημα υπάρχει όταν δένουμε την ταυτότητά μας και το ποιοι είμαστε με τη δουλειά ή την επιτυχία μας στο φλερτ. Τότε ανησυχούμε ότι κάθε είδος αποτυχίας λέει κάτι για εμάς ως άτομα. Είναι ο φόβος του να πάρουμε την ευθύνη, του να παραδεχτούμε ότι τα θαλασσώσαμε.

Ο εγωισμός μας μάς ρωτάει: Γιατί συμβαίνει αυτό σε εμένα; Πως μπορώ να το σώσω και να αποδείξω σε όλους ότι είμαι τόσο σπουδαίος, όσο νομίζουν; Είναι ο πρωτόγονος φόβος για κάθε σημάδι αδυναμίας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα παρατήσεις. Είναι ότι ο αθλητής που δεν καταλαβαίνει πότε πρέπει να αποσυρθεί τελικά πληγώνεται περισσότερο. Γι’ αυτό χρειάζεται να μπορείς να δεις τη μεγάλη εικόνα. Θα κάνεις τα πράγματα χειρότερα; Ή θα σηκωθείς από αυτό με την αξιοπρέπεια σου ακέραιη; Θα ζήσεις να παλέψεις άλλη μια μέρα; 4 τρόποι να ξεπεράσεις τις Δυσκολίες της ζωής

Δείξε κατανόηση

Ένα από τα χειρότερα γνωρίσματα του εγωισμού είναι η τάση να μετατρέπει κάθε μικρή ενόχληση ή παρεξήγηση σε μεγάλη πληγή. Η πληγή βαθαίνει, μολύνεται και μπορεί ακόμα και να μας σκοτώσει με το μίσος και το θυμό που παράγει.

Γιατί όταν αντιμετωπίζεις δυσκολίες, είναι πολύ εύκολο να αρχίσεις να μισείς. Το μίσος κρύβει τις ευθύνες. Κάνεις κάποιον άλλο υπεύθυνο.

Σε αποσπά και από τον στόχο σου: δεν μπορείς να κάνεις πολλά όταν ασχολείσαι συνέχεια με το πώς θα πάρεις εκδίκηση ή με το να ερευνήσεις τα κακά που υποτίθεται σου έχουν κάνει οι άλλοι.

Σε βοηθάει αυτό να φτάσεις πιο κοντά στο σημείο που επιθυμείς; Όχι. Απλά σε κρατάει εκεί που είσαι ή ακόμα χειρότερα καθυστερεί την εξέλιξή σου.

Ξέρεις ποια είναι η καλύτερη απάντηση σε μια επίθεση ή προσβολή εναντίον σου; Η κατανόηση του άλλου.

Ναι, κατανόηση για τον γείτονα που δεν χαμηλώνει τη μουσική. Για τον γονιό που σε απογοήτευσε. Για τον γραφειοκράτη που σε καθυστερεί. Για τον κριτικό που σου επιτίθεται. Για την πρώην σου που σε απάτησε.

Αυτό είναι ένα κοινό μοτίβο που υπάρχει σε όλους τους μεγάλους ηγέτες: αντί να μισούν τους εχθρούς τους απλώς τους λυπούνται ελαφρώς και συμπάσχουν μαζί τους. Δεν υπάρχει λόγος να δίνεις χρόνο και ενέργεια σε ανθρώπους που σε έχουν βλάψει. Διαφορετικά γίνεσαι δέσμιός τους.

Αυτές είναι οι συμπεριφορές και τα στάνταρ που χρειάζεται να αγκαλιάσουμε και να ακολουθήσουμε για να μπορέσουμε να είμαστε ικανοί να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες της ζωής.

Θα προασπιζόμαστε το ζωτικό χρόνο και δεν θα αφήνουμε τις στιγμές να χάνονται. Θα εστιάζουμε μόνο σε όσα μπορούμε να ελέγξουμε, στο να δίνουμε δηλαδή τον καλύτερο μας εαυτό σε ότι επιχειρούμε. Θα φερόμαστε με αξιοπρέπεια και κατανόηση.

Και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε αυτή την περίοδο; Δεν αποτελούν κάτι που διαλέξαμε για εμάς, αλλά μπορούμε να τις ξεπεράσουμε με δύναμη και προσήλωση. Αυτή είναι μια επιλογή που μπορούμε να κάνουμε.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!