Ταυτότητα: Κατάλαβε ποιος είσαι - Men's Bible

Ταυτότητα: Κατάλαβε ποιος είσαι

Ταυτότητα: Κατάλαβε ποιος είσαι

Ποιος είσαι; Ποια είναι η ταυτότητα σου;

Το ερώτημα είναι σοβαρό. Θέλω να το σκεφτείς πριν δώσεις απάντηση. Πώς θα περιέγραφες τον εαυτό σου; Θα μπορούσες να δώσεις μία περιγραφή με τρεις – τέσσερις λέξεις ή θα χρειαζόσουν περισσότερες;

Σκέψου το με προσοχή και να ξέρεις ότι οι λέξεις που θα χρησιμοποιήσεις για να περιγράψεις τον εαυτό σου είναι ένα κομμάτι της ταυτότητάς σου. Και η ταυτότητα είναι κάτι το εξαιρετικά ισχυρό. Πιο ισχυρό από όσο φαντάζεσαι. Η ταυτότητα δεν αποτελεί μονάχα μία περίληψη του εαυτού μας.

Ταυτότητα σημαίνει το πώς παρουσιάζουμε τον εαυτό μας έξω στον κόσμο. Η ταυτότητα έχει άμεση σχέση στο πώς επικοινωνούμε με τους άλλους ανθρώπους. Πώς μας βλέπουν, πώς αντιδρούν σε σχέση με μας.

Η ταυτότητα ενός ανθρώπου μπορεί είτε να τον βοηθήσει στις σχέσεις και στις γνωριμίες του, είτε να αποτελέσει τροχοπέδη.

Τι σημαίνει λοιπόν ταυτότητα;

Η ταυτότητα έχει να κάνει με το πώς ορίζουμε εμείς τους εαυτούς μας. Τι αγαπάμε, οι αξίες και τα γούστα μας, το πώς αξιολογούμε τη ζωή μας και το πώς ιεραρχούμε τα στοιχεία που τη συναποτελούν.

Κάποιες φορές η ταυτότητα είναι κάτι το απλό. Είναι απλώς μία ταμπέλα που συνοψίζει τι είμαστε και τι όχι. Είσαι τύπος άλφα, βήτα, γάμα. Είναι σαν ένα πρόχειρο σκίτσο της προσωπικότητάς μας, όπου κάποιες λεπτομέρειες ξεχωρίζουν καθαρότερα από άλλες. Το αν φοράμε γυαλιά, ας πούμε. Αν έχουμε λακκάκι στο πηγούνι. Πάντα υπάρχουν κάποια στοιχεία που πιστεύουμε ότι μας χαρακτηρίζουν πιο προσωπικά και πιο ουσιαστικά από άλλα.

Ας πούμε, αν κάποιος έχει ορίσει στην κορυφή της ιεράρχησής του το γεγονός ότι είναι γονέας, αυτό σημαίνει ότι κάθε σχέση και κάθε πράξη του την αξιολογεί όσον αφορά στο πώς αυτή έχει αντίκτυπο στο μεγάλωμα και την ανατροφή του παιδιού του. Κάποιος που αξιολογεί πρώτα από όλα τη δουλειά του σημαίνει ότι θεωρεί αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού του και της προσωπικότητάς του την επαγγελματική του επιτυχία.

Ταυτότητα λοιπόν σημαίνει πώς ορίζουμε εμείς τον εαυτό μας και τι αφήνουμε να μας καθορίζει. Κάποιοι καθορίζονται από τα ενδιαφέροντά τους και κατ’ επέκταση από αυτούς με τους οποίους μοιράζονται αυτά τα ενδιαφέροντα. Π.χ. αν σου αρέσουν τα rpg, μοιραία ταυτίζεσαι με μια ευρύτερη κοινότητα που επίσης παίζει rpg και ούτω καθ’ εξής.Ταυτότητα: Κατάλαβε ποιος είσαι

Η ταυτότητα είναι φίλτρο

Το πώς βλέπει κανείς τον εαυτό του επηρεάζει άμεσα την αντίληψή του για τον κόσμο που τον περιβάλλει. Όλα φιλτράρονται μέσα από το πρίσμα της ταυτότητάς του, τα πάντα: από το πώς συμπεριφέρεται και πώς του συμπεριφέρονται μέχρι και τον τρόπο της σκέψης του.

Η ταυτότητά σου λοιπόν είναι βασικός καταλύτης για το κάθε τι. Ας πούμε, όταν ήμουν νεότερος είχα ταυτιστεί, είχα καθορίσει τον εαυτό μου ως ο τύπος που δεν αρέσει στα κορίτσια. Αυτό το φίλτρο αλλοίωνε την πραγματικότητά μου, με έκανε όντως να μην αρέσω στις γυναίκες. Βλέπεις, τότε δεν υπήρχε το βίντεο του Κοσμά: 

Η ταυτότητά μου μού επέβαλε να σκέφτομαι διαρκώς ότι δεν είχα τίποτα το αξιόλογο για να αρέσω στις γυναίκες και δυσκολεύτηκα πολύ να ξεφύγω από τον φαύλο κύκλο. Περίμενα μία τέτοια συμπεριφορά και την ανίχνευα στο παραμικρό. Την προκαλούσα, αν θέλεις. Κάθε κίνηση και κάθε νέα μου γνωριμία ήταν ακόμη μία επιβεβαίωση του πόσο αποτυχημένος ήμουν.

Ομοίως, αυτοί που για παράδειγμα θεωρούν τυχερό τον εαυτό τους συνήθως δείχνουν ευτυχέστεροι από αυτούς που θεωρούν τους εαυτούς τους άτυχους. Οι άνθρωποι που έχουν θέσει μία διαφορετική ταυτότητα για τον εαυτό τους βλέπουν τα θετικά, εκεί που εγώ έβλεπα μονάχα τα αρνητικά. Και όταν βλέπεις τη θετική πλευρά των πραγμάτων, ως δια μαγείας, θετικά πράγματα αρχίζουν να σου συμβαίνουν.

Η ταυτότητά σου επηρεάζει το πώς σε βλέπουν οι άλλοι

Ανέφερα πιο πάνω ότι η ταυτότητά σου είναι αυτό που λέμε το σήμα κατατεθέν σου, η προσωπική σου μάρκα. Και μπορεί να λειτουργήσει υπέρ σου, ή εναντίον σου.

Είχε γίνει μία έρευνα στη δεκαετία του ’60. Μία ομάδα μαθητών είχε κατηγοριοποιηθεί ως χαρισματική, μία άλλη ως μέτριας νοημοσύνης, και οι δάσκαλοί τους είχαν υπόψη τους αυτόν τον διαχωρισμό, που είχε γίνει όμως εντελώς μα εντελώς τυχαία. Ωστόσο αυτοί που είχαν χαρακτηριστεί χαρισματικοί στο τέλος του έτους διέπρεψαν. Ποια ήταν η διαφορά; Στο πώς τους αντιμετώπιζαν οι δάσκαλοί τους, φυσικά. Η διαφορά ήταν στην ταυτότητα.

Αν πεις σε κάποιον ότι κοίτα, αυτός είναι σπασίκλας, ένας ανόητος nerd, τότε η συμπεριφορά του θα προσαρμοστεί ασυναίσθητα στα πρότυπα που του υπέδειξες. Αν του υποδείξεις το ίδιο πρόσωπο και του πεις ότι είναι δημοφιλής και σπουδαίος, τότε η συμπεριφορά του θα είναι εντελώς διαφορετική. Οι δύο αυτές ταυτότητες κουβαλούν διαφορετικούς συνειρμούς η καθεμία και προκαλούν διαφορετική αντιμετώπιση.

Και φυσικά, το ίδιο συμβαίνει και με την ταυτότητα που επιλέγει κάποιος να δώσει στον ίδιο του τον εαυτό. Είτε συνειδητά, είτε ασυνείδητα.Ταυτότητα: Κατάλαβε ποιος είσαι

Η ταυτότητά σου είναι ο αυτοπροσδιορισμός σου και καθορίζει το πως σε βλέπουν οι άλλοι. Το πώς σου φέρονται. Αν γκρινιάζεις όλοι την ώρα για το πόσο άτυχος είσαι, αν βουλιάζεις στην αυτολύπηση και κατηγορείς τους άλλους για όλα, τις γυναίκες που σε απορρίπτουν και τους άλλους άντρες που σου τις αρπάζουν, πίστεψέ με, δεν θα δείχνεις διόλου γοητευτικός.

Αυτή η αρνητικότητα μπορεί μονάχα να προσελκύσει γύρω ακόμη περισσότερη αρνητικότητα που θα σε βουλιάξει ακόμη πιο πολύ στην πικρία. Φαύλος κύκλος, είπαμε. Αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Ενώ ένας άνθρωπος με αυτοπεποίθηση ακτινοβολεί θετική ενέργεια. Αυτοί που δεν αξιολογούν τον εαυτό τους ανάλογα με το πόσα χρήματα βγάζουν, πόσες γυναίκες ξελογιάζουν ή πόσα αυτοκίνητα οδηγούν. Αυτοί που δεν γκρινιάζουν για την μαύρη τους τη μοίρα, επίσης. Αυτοί είναι πιο επιτυχημένοι, και ξέρετε γιατί; Επειδή έχουν υιοθετήσει ταυτότητες εκ θεμελίου θετικές.

Δεν προβάλουν ούτε ανασφάλεια, ούτε μιζέρια, ούτε κακομοιριά, ούτε μικροψυχία. Δεν καίγονται να κερδίσουν την αποδοχή των άλλων, τους φτάνει η δική τους. Αυτού του είδους οι άνθρωποι είναι πιο διασκεδαστικοί και ο κόσμος θέλει να βρίσκεται κοντά τους. Η ταυτότητά τους τούς εμπνέει αντί να τους αποθαρρύνει.

Η ομορφιά της αυθεντικότητας

Σε ρώτησα να σκεφτείς ποιος είσαι. Να περιγράψεις τον εαυτό σου. Μήπως θέλεις τώρα να ξαναπροσπαθήσεις; Τι σε καθορίζει, λοιπόν; Τι ιεραρχείς στην κλίμακα των αξιών σου; Πώς ακριβώς κυκλοφορείς και πλασάρεις τον εαυτό σου στην πραγματική ζωή;

Κάποιες φορές η απάντηση σε μία τέτοια ερώτηση είναι περίπλοκη. Κάποιες άλλες η απάντηση είναι απλώς «δεν είμαι κάτι ιδιαίτερο». Δεν πειράζει, οι ταυτότητες αλλάζουν. Εσύ ο ίδιος μπορείς να αλλάξεις. Μπορείς να εξελιχθείς. Μπορείς να γίνεις καλύτερος.

Δεν είναι εύκολο πάντα. Η διαδικασία του να αλλάξεις την ταυτότητά σου είναι και δύσκολη και χρονοβόρα. Πρέπει να ξεμάθεις πολλά από τα στραβά πιστεύω που σε καθόριζαν μέχρι σήμερα. Πρέπει να επινοήσεις τον εαυτό σου ξανά. Να τον αποδομήσεις και να τον στήσεις σε νέα βάση.

Αν θες να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να εξελίξεις την ταυτότητά σου, δες εδώ

Έμαθα κάποτε να μην ορίζω τον εαυτό μου ως τον κακόμοιρο που δεν τον ήθελαν οι γυναίκες, έμαθα να μην τον αξιολογώ βάσει του πόσες έκανα τελικά να κοιμηθούν μαζί μου. Ήμουν περισσότερα πράγματα από το πόσες με ήθελαν και πόσες με απέρριπταν. Ήμουν πρόθυμος να αποδεχτώ τις ατέλειές μου και να εργαστώ πάνω σε αυτές. Έχω φίλους, έχω τα βιβλία μου, το γράψιμό μου, τα ενδιαφέροντά μου, τα ταξίδια μου. Είναι μικρά πράγματα αυτά, αλλά με κάνουν ευτυχισμένο και με οδήγησαν σε αυτό που είμαι σήμερα. Τα πράγματα αλλάζουν, οι ταυτότητες αλλάζουν.

Βρες λοιπόν τι σε κάνει ευτυχισμένο. Βρες τι σε κάνει να νιώθεις όμορφα με τον εαυτό σου. Αυτά θα σε οδηγήσουν σιγά σιγά στη δόμηση της νέας σου ταυτότητας, θα σεοδηγήσουν στο να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου!

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!