8 Μοναδικά Μαθήματα Ζωής από τον Tony Stark - Men's Bible

8 Μοναδικά Μαθήματα Ζωής από τον Tony Stark

8 Μοναδικά Μαθήματα Ζωής από τον Tony Stark

Αν και ο Tony Stark έγινε οικείος στο ευρύ κοινό την τελευταία δεκαετία – χάρη στην εκπληκτική ερμηνεία του Robert Downey Jr στο κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel – ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα του Iron man στέκουν ως εμβληματική φιγούρα στον κόσμο των κόμιξ πάνω από πενήντα χρόνια.

Ως ιδρυτικό μέλος των Avengers, η απήχηση του στο κοινό ήταν και συνεχίζει να είναι τεράστια κυρίως γιατί, ως χαρακτήρας, ο Tony Stark ενσαρκώνει ταυτόχρονα τις ανθρώπινες αδυναμίες μας και τις ελπίδες μας.

Ανάμεσα στα πολλά κατορθώματα του, ο Tony Stark ξεπέρασε τον εαυτό του και εξελίχθηκε σε υπερήρωα εν μια νυκτί.

Και δεν έγινε κατά τύχη. Η εξέλιξη αυτή δεν προήλθε από μια τυχερή ζαριά της μοίρας αλλά ως αποτέλεσμα προσωπικής ταλαιπωρίας, αλλαγής στην αντίληψη και τον τρόπο σκέψης και εκμετάλλευσης των ικανοτήτων και των πόρων που είχε στη διάθεση του.

Όπως και ο ίδιος ο Tony Stark αναφέρει, όχι και τόσο ταπεινά, στη δεύτερη ταινία Iron Man: «Ποτέ ξανά δεν είχε ενσαρκωθεί τόσο πιστά ο μύθος της αναγέννησης του Φοίνικα στην ανθρώπινη ιστορία.»

Και ενώ αρκετοί δεν μπορούν να ταυτιστούν με αυτό το μείγμα αυτοπεποίθησης και ευφυΐας που αποπνέει ο ήρωας πίσω από τη μεταλλική μάσκα, ως χαρακτήρας ο Tony Stark αποτελεί έναν εξαίρετο οδηγό στο πώς να θριαμβεύεις, ενώ παράλληλα πολεμάς με τις ίδιες σου τις – ανθρώπινες – αδυναμίες.

#1 Γνώριζε πότε να μιλάς και πότε να ακούς

Ο δημοφιλής ήρωας αυτοπροσδιορίζεται συχνά ως ιδιοφυής δισεκατομμυριούχος playboy – φιλάνθρωπος, ωστόσο ξέρει πως υπάρχουν καταστάσεις στις οποίες δεν είναι ο καταλληλότερος για να πάρει αποφάσεις. Όχι όλες τουλάχιστον.

Και παρά το γεγονός πως έρχεται αντιμέτωπος με αγέραστους σουπερ στρατιώτες και αφέντες των μαγικών τεχνών, η προθυμία του να κάνει πίσω στον εγωισμό του και να ακούσει τους άλλους είναι πολύτιμή.

Για παράδειγμα, παρά το γεγονός πως δεν είχαν συναντηθεί ή συνεργαστεί ποτέ ξανά πριν τους Avengers, ο Tony Stark άκουσε τη συμβουλή του Hawkeye σχετικά με το πώς να χειριστεί τις εναέριες μάχες σε αστικό περιβάλλον.

Και φυσικά ανταμείφθηκε για αυτό.

Είναι σημαντικό να υπολογίζεις πάντα τις δυνάμεις και τις ικανότητες όσων είναι γύρω σου ανεξάρτητα από την εμπιστοσύνη που έχεις στον εαυτό σου.

Αμέτρητες ιστορίες επιτυχίας περιέχουν στιγμές που ο πρωταγωνιστής ωφελήθηκε από την γνώση ή τις ικανότητες κάποιου τρίτου τον οποίο αρχικά δεν υπολόγιζε.

Όλοι οι άνθρωποι που συναντάς, ξέρουν κάτι που εσύ δεν ξέρεις. Έχουν μια γνώση που εσύ δεν έχεις. Αξιοποίησε λοιπόν τις γνώσεις των άλλων για να κατακτήσεις τους στόχους σου. Μην βασίζεσαι μονάχα στον εαυτό σου.

#2 Στα ζόρια μην τα παρατάς, μάθε από τα λάθη σου

Αν και ως ήρωας ο Tony Stark συντροφεύεται από την εκπληκτική ευφυΐα του και μια πλούσια συλλογή από φουτουριστικά όπλα και εργαλεία, στην πραγματικότητα είναι απλά επιστήμονας.

Στο κέντρο της δουλειάς και του μόχθου του στέκονται περήφανα το πείραμα και η δοκιμή.

Αφού η συσσώρευση πάγου στη δοκιμαστική πτήση της στολής του παραλίγο να τον σκοτώσει, αναδιαμόρφωσε τη στολή του έτσι ώστε να σιγουρευτεί πως μπορεί να αντέξει πτήσεις σε υψηλό υψόμετρο.

Τα πειράματα, οι δοκιμές και τα λάθη του έσωσαν τη ζωή και του έδωσαν πλεονέκτημα απέναντι στους υπερ-κακούς που αντιμετωπίζει.

Με λίγα λόγια ο Tony Stark γνωρίζει καλά αυτό που αρκετοί άλλοι δε θέλουν να παραδεχτούν.

Πως η αποτυχία είναι ο καλύτερος δάσκαλος.

Όταν τα κάνεις θάλασσα μην σκέφτεσαι λοιπόν τον χρόνο και τον κόπο που δαπάνησες ως χαμένους. Δες το σαν να σκαλίζεις την τραχιά επιφάνεια μιας ιδέας, σαν γλύπτης που σκαλίζει σταδιακά το μάρμαρο για να του δώσει σχήμα και μορφή.

Στην αρχή η κατάσταση θα μοιάζει χαοτική και η διαδικασία κουραστική. Όμως τίποτα δεν «στρώνει» μόνο του. Κάθε λάθος που κάνεις είναι και ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

#3 Κάνε την προετοιμασία σου

Η μελέτη και η προετοιμασία σπάνια αποτελούν πόλο διασκέδασης και χαράς. Όμως είναι κρίσιμα στάδια στην κατάκτηση οποιουδήποτε στόχου θες να πετύχεις. Είτε αυτός είναι να μπεις σε διδακτορικό πρόγραμμά, είτε είναι να ξεπαστρέψεις μια ολόκληρη στρατιά από ρομπότ που δημιούργησες στο εργαστήριο σου.

Ως άνθρωπος της επιστήμης ο Tony Stark ξέρει πώς το να λύσεις μια δύσκολη εξίσωση είναι δύσκολο όταν δεν έχεις μελετήσει τις μεταβλητές που την απαρτίζουν.

Είτε λοιπόν χρειάζεται να μελετήσεις έναν εν δυνάμει πελάτη πριν τον συναντήσεις, είτε να μάθεις για πιθανά μαγαζιά στην περιοχή σου που κάνουν για πρώτο ραντεβού πριν ζητήσεις από την κοπέλα που γνώρισες να βγείτε, η έρευνα και η μελέτη είναι απαραίτητα στοιχεία της επιτυχίας.

Θες να προετοιμαστείς κατάλληλα ως άνδρας για το φλερτ και τη ζωή; Δες εδώ

#4 Έχε πάντα ένα πλάνο έκτακτής ανάγκης

Ο Captain America κάποτε επέπληξε τον Tony Stark λέγοντας πως «πάντα έχει μια διέξοδο διαφυγής». Ωστόσο είναι αρκετά πρακτικό και προσγειωμένο το να σκεφτείς αντισυμβατικά και να προετοιμαστείς για την πιθανότητα η κατάσταση να αλλάξει.

Όταν αντιμετωπίζεις ένα πρόβλημα, συλλογίσου πιθανές επιλογές πέρα από τις παραδοσιακές και προφανείς λύσεις.

Όχι μόνο η προετοιμασία αυτή θα βοηθήσει στο μέλλον (αν η ανάγκη για σχέδιο Β, Γ, Δ κλπ, γίνει πραγματική), αλλά μέσα από το σχεδιασμό βοηθάς τον εαυτό σου να χαλαρώσει από αισθήματα άγχους και φόβου ελαττώνοντας την ανησυχία πως δεν είσαι προετοιμασμένος αρκετά.

#5 Μην διστάζεις

Σε καταστάσεις όπου κρίνεται η επιβίωση σου, όπως και στο φλερτ, δε πρέπει να διστάζεις. Πρέπει να παίρνεις αποφάσεις και να συνεχίζεις να το κάνεις ακόμη και αν οι αποφάσεις αυτές δεν είναι τέλειες ή ιδανικές.

Και ότι και αν πιστεύεις για τον Tony Stark ένα πράγμα μπορείς σίγουρα να του αποδόσεις. Πως είναι αποφασιστικός.

Όσο δεν αποφασίζεις τόσο μένεις κολλημένος σε ένα σημείο και αυτό σου προκαλεί ζημιά και στο φλερτ και στη ζωή.

Αυτή η αποφασιστικότητα σε μια ζόρικη κατάσταση μπορεί να μην εγγυάται μια τέλεια κατάληξη όμως το κόστος της απραξίας είναι μεγαλύτερο. Αν λοιπόν έχεις κάνει την έρευνα σου και έχεις σχέδιο Β έτοιμο, οι αποφάσεις σου θα είναι κατά μέσο όρο προς την σωστή κατεύθυνση και πιθανότατα οι καλύτερες πιθανές που μπορείς να κάνεις.8 Μοναδικά Μαθήματα Ζωής από τον Tony Stark

#6 Μπορείς να διασκεδάζεις υπεύθυνα

Ο σαρκαστικός και σαρδόνιος τόνος του κάνουν τον Tony Stark να δείχνει υπερβολικά κυνικός και ίσως παιδιάστικός, όμως η αλήθεια είναι πως ο Iron Man κάθε άλλο παρά ανεύθυνος είναι.

Ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε την συνέντευξη τύπου βάζοντας τέλος στον τομέα παραγωγής όπλων της εταιρίας του, τρώγοντας παράλληλα ένα cheeseburger, ενσαρκώνει αυτό το δίπολο του χαρακτήρα του.

Μαθαίνουμε από μικρή ηλικία πως το να είσαι υπεύθυνος ενήλικας σημαίνει πως δεν επιτρέπεται να διασκεδάζεις. Όμως η αλήθεια είναι πως η διασκέδαση και η υπευθυνότητα μπορούν να συνυπάρχουν ειρηνικά.

Το μυστικό είναι να έχεις αυτοπειθαρχία και να γνωρίζεις που πρέπει να σταματήσεις.

#7 Πάντα να θυμάσαι το όραμα σου

Αφού έριξε μια φευγαλέα ματιά στο διάστημα, η εμμονή του να προστατεύσει τη Γη από μια επερχόμενη εξωγήινη απειλή τον οδήγησε στην ατυχή δημιουργία του Ultron.

Όμως, ο Tony Stark δεν έμεινε εκεί. Η εμμονή του να προστατεύσει τη Γη συνέχισε να πυροδοτεί την φαντασία του και το πολυμήχανο πνεύμα του να αναπτύσσουν ιδέες που αργότερα θα σώσουν ζωές.

Εύκολα επαναπαύεσαι, αφού φτάσεις σε ένα επίπεδο που σε ικανοποιεί, είτε μιλάμε για την προσωπική είτε για την επαγγελματική σου ζωή. Όμως αναπόφευκτά κάτι θα εμφανιστεί που θα αποσπάσει την προσοχή σου και την επιθυμία σου να το κατακτήσεις.

Μην αφήσεις την πρόσφατη επιτυχία να σε κάνει νωθρό και απερίσκεπτο. Δες τη μεγάλη εικόνα και έχε πάντα στο νου σου το όραμα και τους μακροπρόθεσμους στόχους σου.

#8 Η αξία σου δεν εξαρτάται από αυτά που έχεις

Ο πειρασμός να κατατάξεις τον Tony Stark σε εκείνους τους υπερήρωες που εξαρτώνται από την τεχνολογία, τα gadget ή τη μαγεία για να καταφέρουν τα ηρωικά τους κατορθώματα, είναι μεγάλος.

Όμως, και στα κόμιξ και στις ταινίες ο χαρακτήρας πίσω από τη μάσκα του Iron Man έχει αποδείξει πως δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία.

Έπειτα από την παραμονή του ως αιχμάλωτος σε μια σπηλιά στο Αφγανιστάν και άλλων απρόσμενων κακουχιών στην υπερηρωική του πορεία, ο Tony Stark ξέρει πως η μοίρα του δεν ορίζεται από τους ανθρώπους και τους διαθέσιμους πόρους που έχει γύρω του.

Ο κοινός παρονομαστής στις επαναλαμβανόμενες επιτυχίες του είναι ο εαυτός του.

Δεν είναι αυτά που έχεις που σου δίνουν δύναμη και αυτοπεποίθηση, είναι ο εαυτός σου. Μπορεί να χάσεις το σπίτι σου, τη σχέση σου, τη δουλειά σου, όμως ο λόγος που τα είχες αποκτήσει εξ’ αρχής είναι γιατί εσύ το πέτυχες.

Μην αφήσεις τις περιστάσεις να σε παρασύρουν. Όσο σηκώνεσαι κάθε φορά που πέφτεις, συνεχίζεις να παλεύεις. Η αξία σου ορίζεται από εσένα τον ίδιο.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!