Ένστικτο: Τι είναι και γιατί χρειάζεται; - Men's Bible

Ένστικτο: Τι είναι και γιατί χρειάζεται;

Ένστικτο: Τι είναι και γιατί χρειάζεται;

Ένστικτο. Η ικανότητα να αντιλαμβάνεσαι και να αναγνωρίζεις κάτι σε μια κατάσταση ή περίσταση χωρίς να χρειάζεται να την αναλύσεις ή να τη σπάσεις σε βήματα για να γίνει πιο κατανοητή.

Είναι πολύ βασικό να μάθεις να ακονίζεις τη διαίσθηση σου, το ένστικτο σου, τη μικρή φωνή μέσα σου που σε προειδοποιεί ή σου λέει πως κάτι δεν είναι όπως φαίνεται. Το όνομα και ο ορισμός που χρησιμοποιείς για αυτή την ικανότητα δεν έχει τόση σημασία, όσο το να την εκμεταλλευτείς στο έπακρο.

Για αυτό, λοιπόν, θα σου παρουσιάσω τους κυριότερους λόγους για τους οποίους χρειάζεται να ακονίσεις τη διαίσθηση σου αλλά και μερικά βήματα με τα οποία μπορείς να το κάνεις.

Ας δούμε λοιπόν γιατί η διαίσθηση είναι σημαντική.

#1 Σε κάνει πιο γρήγορο

Πρώτα απ’ όλα η βελτίωση της διαίσθησής σου σε κάνει πιο γρήγορο στα σημεία που έχει σημασία. Αν χρειάζεται μόνιμα να αποτιμάς και να αναλύεις την κάθε κατάσταση και το κάθε τι που συμβαίνει, τότε θα καθυστερείς σημαντικά.

Και τι συμβαίνει όταν καθυστερείς σημαντικά;

Χάνεις πολύτιμο χρόνο και η επίδοσή σου δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Όταν όμως ξέρεις κάτι τόσο καλά ώστε να το κάνεις διαισθητικά τότε τα πράγματα αλλάζουν.

Γιατί;

Γιατί έτσι οι κινήσεις και οι αποφάσεις σου γίνονται αυτόματες. Δε χρειάζεται πλέον να αναλύεις το κάθε τι για να προχωρήσεις.

#2 Το ένστικτο σε κάνει πιο Συγκεντρωμένο

Όταν αναλύεις και υπολογίζεις τα πάντα σε μια κατάσταση, αναγκαστικά η προσοχή σου μοιράζεται. Δε μπορείς να εστιάσεις πλήρως σε συγκεκριμένα σημεία, με αποτέλεσμα να αποσπάσαι από μικρές λεπτομέρειες και να χάνεις τα σημαντικά.

Όταν όμως έχεις ακονίσει τη διαίσθηση σου σε τέτοιο σημείο που η υπερανάλυση είναι περιττή, η προσοχή σου είναι ελεύθερη να εστιάσει στο πιο σημαντικό πράγμα κάθε φορά. Έτσι αντί να χάνεσαι στις λεπτομέρειες, η διαίσθηση σε βοηθάει να είσαι περισσότερο συγκεντρωμένος εκεί που πραγματικά μετράει.

#3 Το ένστικτο σε κάνει πιο ακριβή και αποτελεσματικό

Όσο περισσότερο βελτιώνεις τη διαίσθηση σου τόσο πιο ακριβής γίνεσαι και φυσικά πιο αποτελεσματικός. Όσο περισσότερους παράγοντες λάβεις υπόψιν σου όταν πάρεις κάποιες αποφάσεις, τόσο καλύτερα για σένα.

Και όταν μπορέσεις να συνδυάσεις πραγματικά δεδομένα με τη διαίσθηση, τόσο πιο ακριβής και αποτελεσματικός θα είσαι στις αποφάσεις σου.

Πως όμως εξασκείς και ακονίζεις το ένστικτο και τη διαίσθηση σου;

#4 Άκου τη φωνή μέσα σου

Πρώτα απ’ όλα να ακούς και να δίνεις προσοχή στο τι λεει η διαίσθηση σου πιο συχνά. Αν κάτι μέσα σου σού λέει πως πρέπει να γίνει το ένα ή το άλλο, άκου αυτή τη φωνή, εξέτασέ τη προσεκτικά και δράσε ανάλογα.

Η διαίσθηση είναι όπως ένας μυς. Όσο περισσότερο τον εξασκείς τόσο δυνατότερος γίνεται. Αν πάλι δεν τον εξασκείς ή αλλιώς δεν ακούς τι λέει το ένστικτο και η διαίσθηση σου, τότε ο μυς αυτός ατροφεί και μικραίνει.

Ξέρω πως είναι καμιά φορά δύσκολο να εμπιστευτείς αυτό το συναίσθημα (ειδικά αν είσαι αναλυτικός τύπος) όμως το έχεις για κάποιο λόγο.Ένστικτο: Τι είναι και γιατί χρειάζεται;

#5 Εξασκήσου

Αφού μάθεις να ακούς τη διαίσθηση σου το επόμενο βήμα είναι απλό. Εξασκήσου.

Εκπαίδευσε τον εαυτό σου, εκπαίδευσε το μυαλό σου και το σώμα σου. Εξασκήσου σε οτιδήποτε είναι αυτό στο οποίο θες να αποκτήσεις καλύτερη διαίσθηση και σιγά σιγά θα σου γίνει αυτοματισμός και ένστικτο. Δε θα χρειάζεται να παρατηρείς, να σκέφτεσαι και να υπολογίζεις.

Απλά θα το κάνεις φυσικά.

Όταν μαθαίνεις να οδηγείς για πρώτη φορά, χρειάζεται να περάσεις από μια σειρά από μικρά βήματα που πρέπει να κάνεις ώστε να οδηγήσεις με ασφάλεια. Ύστερα από μερικά χρόνια συνεχίζεις να περνάς από την ίδια διαδικασία και τα ίδια βήματα. Μόνο που αυτή τη φορά δε το σκέφτεσαι.

Το ένστικτο και η διαίσθηση σε καθοδηγούν και σε βοηθούν να εκτελέσεις τα ίδια βήματα αποτελεσματικά και αποδοτικά χωρίς να έχεις το μυαλό σου εκεί.

Όσο περισσότερο εξασκείς και επαναλαμβάνεις μια συμπεριφορά, διαδικασία, ενέργεια σε πραγματικό περιβάλλον τόσο πιο γρήγορα θα τη μάθεις και θα την κάνεις περισσότερο διαισθητικά.

Και όσο λιγότερο χρόνο ξοδεύεις στο να υπεραναλύεις την κάθε κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι, τόσο πιο εύκολο είναι να αντιδράσεις ενστικτωδώς και χωρίς να το πολυσκέφτεσαι.

Θες να βελτιώσεις το ένστικτο σου στο φλερτ; Δες εδώ

#6 Διαφοροποιήσου

Τέλος, πολύ σημαντικό κομμάτι είναι η διαφοροποίηση στην εξάσκηση και την εκπαίδευση σου. Αν κάθε εμπειρία που έχεις στην εξάσκηση είναι ακριβώς ίδια με την προηγούμενη, τότε δεν πρόκειται ποτέ να χτίσεις στο μάξιμουμ τη διαίσθησή σου.

Αν εκθέσεις τον εαυτό σου όχι μόνο σε ένα είδος εμπειριών, αλλά σε πολλές και αρκετά διαφορετικές μεταξύ τους, τότε θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη γνώση και τις παραστάσεις που πήρες από αυτές σε άλλες πλευρές της ζωής σου.

Βλέπεις τα πράγματα στη ζωή δεν είναι τόσο ξεχωριστά το ένα από το άλλο. Δεν πρόκειται για ξεχωριστές κατηγορίες αλλά για ένα φάσμα που η πληροφορία που παίρνεις από το ένα πράγμα μπορεί να αξιοποιηθεί και αλλού.

Όπως λέει και ο Γιώργος, με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο γίνεσαι περισσότερο ολοκληρωμένος και πολύπλευρος αλλά και πιο αποτελεσματικός. Γιατί σου δίνει την ικανότητα να μπορείς να ανασύρεις εμπειρίες, γνώσεις, δεδομένα και ικανότητες που άλλοι άνθρωποι δεν έχουν.

Διαίσθηση και Ένστικτο

Η διαίσθηση είναι πολύ σημαντική. Είναι εύκολο να υποθέτεις και να εικάζεις πως κάποιοι άντρες απλά το έχουν από φυσικού τους και είναι περισσότερο ικανοί σε κάποια πράγματα από άλλους.

Αυτό ισχύει από την άποψη ότι κάποιος μπορεί να έχει ένα προβάδισμα από τη φύση του, για παράδειγμα μπορεί να είναι περισσότερο εξωστρεφής ή να παίρνει περισσότερα ρίσκα, όμως δεν υπάρχει γονίδιο που να σου αυξάνει τη διαίσθηση σε ένα τομέα αν δεν έχεις ήδη πάρει πολλές παραστάσεις.

Δυστυχώς σήμερα είναι απλό και εύκολο να πει κάποιος «το ‘χω» ή «δε το ‘χω», κρίνοντας μόνο από τις εικόνες που παίρνει από τα social media και το διαδίκτυο.

Μια δυνατή διαισθητική ικανότητα θα σε βοηθήσει να παίρνεις πιο γρήγορες αποφάσεις, να συγκεντρώνεσαι στα πράγματα που έχουν πραγματικά σημασία και να αποδίδεις καλύτερα.

Και ο καλύτερος τρόπος να αναπτύξεις αυτή την ικανότητα είναι να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου και να μάθεις να ακούς αυτή τη φωνή μέσα σου.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!