Είμαι Εσωστρεφής: Μύθοι και Πραγματικότητα - Men's Bible

Είμαι Εσωστρεφής: Μύθοι και Πραγματικότητα

Είμαι Εσωστρεφής: Μύθοι και Πραγματικότητα

Στο μυαλό αρκετών το να είσαι εσωστρεφής συμαίνει πως αναπόφευκτα δυσκολεύεσαι στην επικοινωνία.

Όμως δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα.

Η εξωστρέφεια και η εσωστρέφεια είναι απλά δύο έννοιες που απαρτίζουν την κεντρική διάσταση της προσωπικότητας ενός ανθρώπου. Έτσι, αναμφίβολα, αποτελούν και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θέματα στη σύγχρονη ποπ κουλτούρα.

Αν μη τι άλλο, όλοι οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για τον εαυτό τους. Το μεγάλο ζήτημα είναι πως αυτές οι δύο έννοιες καταλήγουν στα αυτιά μας παραμορφωμένες λόγω των λανθασμένων αντιλήψεων που έχουμε. Είναι πολύ διαφορετικές από το πως τις περιγράφουν πραγματικά οι ψυχολογικές έρευνες και τα αντίστοιχα ευρήματα.

Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να αντικρίσουμε μερικούς κοινούς μύθους για την εσωστρέφεια και την εξωστρέφεια και να ανακαλύψουμε την αλήθεια.

Μύθος #1 Οι εσωστρεφείς είναι ντροπαλοί και αδέξιοι ενώ οι εξωστρεφείς είναι κοινωνικά άνετοι

Εσωστρέφεια είναι η τάση να προτιμάς να ξοδεύεις χρόνο με τον εαυτό σου. Ντροπή είναι να νιώθεις άβολα, να φοβάσαι και να αγχώνεσαι όταν μιλάς με άλλους. Δεν είναι λοιπόν το ίδιο πράγμα.

Ακόμα και αν ένας εσωστρεφής προτιμά να περνάει το χρόνο του μόνος του, μπορεί παράλληλα να είναι αρκετά άνετος και αρκετά επιδέξιος στην κοινωνικοποίηση με άλλους ανθρώπους.

Την ίδια στιγμή και οι εξωστρεφείς δεν είναι όλοι φυσικά άνετοι και επιδέξιοι κοινωνικά. Μπορεί να νιώθουν μια δυνατή επιθυμία να εμπλακούν με άλλους ανθρώπους αλλά η ντροπή και το άγχος να καταπιέζουν αυτή την επιθυμία.

Βέβαια είναι αλήθεια πως υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα στην εσωστρέφεια και το κοινωνικό άγχος.

Υπάρχει μια περιοχή του εγκεφάλου, η λεγόμενη αμυγδαλή, η οποία αποτελεί κομμάτι του πρωτόγονου εγκεφάλου και σχετίζεται με τα συναισθήματα και κυρίως με το αίσθημα του φόβου. Στους εσωστρεφείς ανθρώπους η αμυγδαλή είναι περισσότερο ευαίσθητη στα κοινωνικά ερεθίσματα. Αυτή η ευαισθησία μπορεί να τους κάνει να νιώθουν περισσότερο άγχος σε ένα κοινωνικό περιβάλλον με αποτέλεσμα να δείχνουν περισσότερο ντροπαλοί.

Έτσι τείνουν να αποφεύγουν περισσότερο την κοινωνικοποίηση με αποτέλεσμα να εξασκούνται και να ξετρίβονται λιγότερο. Και ακριβώς επειδή ξετρίβονται λιγότερο στην επικοινωνία νιώθουν περισσότερο άβολα όταν έρχεται η ώρα να μιλήσουν. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο που αν τον διατηρήσει κανείς αρκετό καιρό θα εξελιχθεί σε κοινωνικό άγχος και ντροπή.

Φυσικά κάτι τέτοιο διαφέρει από το να λέμε πως η ντροπή και η εσωστρέφεια είναι αμιγώς συνδεδεμένες. Εύκολα συναντάς έναν δεινό επικοινωνιακά εσωστρεφή ή έναν αδέξιο επικοινωνιακά εξωστρεφή.

Και είναι πραγματικά αδύνατο να γνωρίζεις σε ποια κατηγορία ανήκεις μέχρι να φτάσουν σε ένα καλό επίπεδο οι επικοινωνιακές σου δεξιότητες και η αυτοπεποίθηση σου. Αν νιώθεις άβολα κάθε φορά που αλληλεπιδράς με άλλους, δε μπορείς να καταλάβεις πραγματικά αν όντως προτιμάς να περνάς χρόνο μόνος σου ή απλά αποφεύγεις την ανθρώπινη επαφή από το φόβο της κοινωνικής ταπείνωσης.

Ο τρόπος με τον οποίο ανακτάς αυτή την κοινωνική άνεση και αντιλαμβάνεσαι επιτέλους αν είσαι εσωστρεφής ή εξωστρεφής, είναι ο ίδιος και για τις δύο κατηγορίες. Καλλιέργησε, λοιπόν, μια ήρεμη και σίγουρη για τον εαυτό σου νοοτροπία και με σταθερά βήματα και με συνέπεια εξάσκησε τις κοινωνικές σου δεξιότητες.

Ο στόχος είναι να φτάσεις στο σημείο που η δύναμη της λογικής μπορεί να κατευνάσει το ψυχολογικό άγχος που προκαλεί η υπερευαίσθητη αμυγδαλή και αυτό είναι επιτεύξιμο ανεξάρτητα από το αν είσαι εσωστρεφής ή εξωστρεφής.Είμαι Εσωστρεφής: Μύθοι και Πραγματικότητα

Μύθος #2 Οι εσωστρεφείς χρειάζονται λιγότερες στενές σχέσεις από τους εξωστρεφείς

Αν και οι εσωστρεφείς άνθρωποι απολαμβάνουν περισσότερο το χρόνο που περνάνε με τον εαυτό τους, δε σημαίνει ότι έχουν λιγότερο ανάγκη τις στενές ανθρώπινες σχέσεις.

Οι εξωστρεφείς απολαμβάνουν την κοινωνικοποίηση με έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων και προτιμούν να έχουν ένα μεγάλο κύκλο επαφών, ενώ οι εσωστρεφείς προτιμούν να συναναστρέφονται με ένα περιορισμένο αριθμό ανθρώπων και είναι χαρούμενοι με το να έχουν απλά μερικούς πολύ στενούς φίλους και συντρόφους.

Χρειάζονται λοιπόν πολύ λιγότερες επαφές για να καλύψουν τις ανάγκες που έχουν για ανθρώπινες επαφές, όμως έρευνες έχουν δείξει πως οι ανθρώπινες σχέσεις είναι κρίσιμες για μια ζωή γεμάτη ικανοποίηση και για την σωματική και τη ψυχική υγεία όλων. Είτε κάποιος είναι εσωστρεφής είτε εξωστρεφής.

Μύθος #3 Οι εσωστρεφείς δεν απολαμβάνουν τις κοινωνικές εκδηλώσεις

Οι εσωστρεφείς άνθρωποι προτιμούν να περνούν χρόνο μόνοι τους και η αλήθεια είναι πως οι κοινωνικές συναναστροφές τους κουράζουν πιο γρήγορα. Αυτό δε σημαίνει όμως πως απεχθάνονται τις κοινωνικές εκδηλώσεις.

Στην πραγματικότητα αυτό απλά σημαίνει πως θα θέλουν να φύγουν πιο νωρίς απ’ ότι θα ήθελε ένας εξωστρεφής.

Αν και οι εξωστρεφείς άνθρωποι δείχνουν μεγαλύτερο ενθουσιασμό για πάρτι, συναντήσεις, εξόδους κλπ, έρευνες έχουν δείξει πως και οι δύο τύποι προσωπικότητας απολαμβάνουν εξίσου μια κοινωνική εκδήλωση τη στιγμή που θα βρεθούν εκεί.

Επιπλέον, όταν οι εσωστρεφείς ενεργούν σαν εξωστρεφείς- δηλαδή επιδιώκουν την κοινωνικοποίηση, τις εξόδους και τις συγκεντρώσεις- νιώθουν χαρούμενοι και ικανοποιημένοι.

Οι εσωστρεφείς, λοιπόν, απολαμβάνουν εξίσου με τους εξωστρεφείς τους καρπούς της κοινωνικοποίησης, απλά τη χρειάζονται σε μικρότερες και λιγότερες δόσεις.

Μύθος #4 Ο εσωστρεφής παραλείπει την ψιλοκουβέντα γιατί τη μισεί

Είναι αλήθεια πως αρκετοί εσωστρεφείς άνθρωποι δε συμπαθούν ιδιαίτερα την μικρή απλή κουβέντα. Αυτή η προδιάθεση όμως δε δικαιολογεί την αποφυγή.

Οι εξωστρεφείς εξασκούνται περισσότερο από τους εσωστρεφείς στην επικοινωνία, και αυτό γιατί την απολαμβάνουν περισσότερο. Όμως αυτό δεν είναι δικαιολογία για τους εσωστρεφείς να μην κάνουν την προπόνηση τους επειδή δεν το απολαμβάνουν το ίδιο.

Αντίθετα, ακριβώς επειδή από τη φύση τους έχουν μικρότερη τάση για κοινωνικοποίηση χρειάζεται να ωθούν τον εαυτό τους προς την εξάσκηση.

Ο βασικός λόγος είναι πως η έλλειψη εξάσκησης οδηγεί σταδιακά και με ακρίβεια σε έναν φαύλο κύκλο. Ο εσωστρεφής καταλήγει να αποφεύγει την επικοινωνία γιατί πιστεύει πως δεν το έχει και θεωρεί ότι η έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων τον κάνει να δείχνει χαζό.

Έτσι δεν εξασκείται και δε βελτιώνει τις ικανότητες του με αποτέλεσμα να συνεχίζει να αποφεύγει τις πολλές κοινωνικές επαφές.

Για να μην μπει σε αυτόν τον φαύλο κύκλο, ο εσωστρεφής θα πρέπει να αξιοποιεί κάθε ευκαιρία που του δίνεται. Ακόμα και αν πρόκειται για μικρή κουβέντα ακόμα και αν το θέμα είναι κάτι ανάλαφρο και δεν αναλύει κάτι σοβαρό και φιλοσοφημένο.

Θες να βελτιώσεις τις κοινωνικές σου δεξιότητες; Δες εδώ

Μύθος #5 Για τους εξωστρεφείς η επικοινωνία είναι εύκολη

Υπάρχει μια σύγχυση σχετικά με τη φυσική τάση που έχουν οι εξωστρεφείς να αναζητάνε περισσότερο την κοινωνικοποίηση. Πολύς κόσμος πιστεύει πως αν κάποιος είναι εξωστρεφής αυτό αρκεί για να του δώσει το επικοινωνιακό «χάρισμα» και να είναι δημοφιλής στους ανθρώπους γύρω του.

Αυτό όμως είναι λάθος.

Οι εξωστρεφείς έχουν την τάση να μιλάνε και να επικοινωνούν με τους γύρω τους πιο συχνά αλλά αυτό δε σημαίνει πως το κάνουν χωρίς προσπάθεια.

Η πραγματικότητα είναι πως όλοι, ανεξάρτητα από την προσωπικότητα τους, νιώθουν την επιθυμία να ακολουθήσουν το εύκολο μονοπάτι. Το δρόμο της μικρότερης δυσκολίας και αντίστασης. Ακόμα και ένας εξωστρεφής λοιπόν μπορεί να δυσκολεύεται να βγει από το σπίτι του, να υποκύπτει σε αρνητικά συναισθήματα και να κάθεται μέσα χωρίς να κάνει τίποτα.

Δεν έχει σημασία αν από τη φύση του έχει μεγαλύτερη τάση προς την κοινωνικοποίηση. Από μόνη της η τάση αυτή δεν κάνει και πολλά. Ένας εξωστρεφής θα χρειαστεί και αυτός να καταβάλει προσπάθεια.

Μάλιστα παρά το γεγονός πως νιώθει μεγαλύτερη επιθυμία για κοινωνικοποίηση, ο μέσος εξωστρεφής δεν κοινωνικοποιείται πολύ περισσότερο από τον μέσο εσωστρεφή.

Επιπροσθέτως και οι δύο αυτοί τύποι προσωπικότητας, αφού βγουν και μιλήσουν με κόσμο, νιώθουν κουρασμένοι. Αν μιλώντας μόνο με κόσμο νιώθεις κούραση και κόπωση, αυτό δεν είναι απαραίτητα ένα σημάδι ότι είσαι εσωστρεφής, απλά ότι έκανες κάτι που απαιτεί προσπάθεια.

Σκέψου το αλλιώς.

Αν σε έναν άντρα αρέσει περισσότερο η γυμναστική απ’ ότι στους υπόλοιπους αυτό δε σημαίνει ότι δε χρειάζεται να καταβάλει προσπάθεια στο γυμναστήριο. Ούτε ότι πάντα θα πηγαίνει για προπόνηση με γεμάτη όρεξη. Κάποιες φόρες θα χρειαστεί να σπρώξει τον εαυτό του για να πάει.

Αντίστοιχα, λοιπόν, δεν έχει σημασία αν είσαι εξωστρεφής ή εσωστρεφής. Θα χρειαστεί να καταβάλεις προσπάθεια για να γίνεις καλύτερος στην επικοινωνία. Θα χρειαστεί να σπρώξεις τον εαυτό σου να κοινωνικοποιηθεί όταν εκείνος θα λεει πεισματικά όχι (και πίστεψε με πάντα θα χαίρεσαι που τον έσπρωξες).

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!