Γιατί οι άλλοι είναι καλύτεροι από εμένα; Το αυτοκαταστροφικό μοτίβο της σύγκρισης στο φλερτ - Men's Bible

Γιατί οι άλλοι είναι καλύτεροι από εμένα; Το αυτοκαταστροφικό μοτίβο της σύγκρισης στο φλερτ

Γιατί οι άλλοι είναι καλύτεροι από εμένα; Το αυτοκαταστροφικό μοτίβο της σύγκρισης στο φλερτ.

Ένας πολύ συνηθισμένος και παράλληλα απολύτως δικαιολογημένος προβληματισμός, είναι ο εξής «Γιατί όταν φλερτάρω, όλες μου οι προσπάθειες πάνε μάταιες, ενώ οι φίλοι μου έχουν επιτυχίες;».  Αν έχεις βρεθεί σε αυτή τη θέση της σύγκρισης σίγουρα θα αναρωτιέσαι πως κάτι δεν κάνεις καλά ή πολύ πιθανό να αμφισβητείς την αξία σου ως άντρας, όμως δεν είναι έτσι.

Το έχω πει αμέτρητες φορές και δε θα σταματήσω να λέω, πως όλα ξεκινάνε από τον ίδιο μας τον εαυτό. Ως άνθρωποι έχουμε την τάση να βλέπουμε τις επιτυχίες των άλλων ως κάτι απειλητικό προς τη δική μας εξέλιξη. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή βλέπουμε τους άλλους ανταγωνιστικά ή επειδή φθονούμε την επιτυχία τους.

Αυτό που δύσκολα αντιλαμβανόμαστε βέβαια, είναι πως όταν παρατηρούμε τα πράγματα από μια τέτοια οπτική γωνία, το μόνο που μπορούμε να καταφέρουμε είναι να «κλειδώσουμε» τον εαυτό μας και να μείνουμε στάσιμοι. 

Ακόμα χειρότερα να απογοητευτούμε, να πούμε «τελικά δεν το’ χω με το φλερτ», να μην υπολογίσουμε οποιαδήποτε προσπάθεια και κόπο έχουμε καταβάλει μέχρι στιγμής και να τα παρατήσουμε, με αποτέλεσμα να επιστρέψουμε στη ζώνη άνεσης μας.

Είναι πολύ εύκολο να γκρεμίσουμε κάτι και να βρούμε ανακούφιση στα συντρίμμια της ατυχίας μας, παρά να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε το δρόμο μας από την αρχή.

Σε αυτό το σημείο θα σου πω ότι ο ανταγωνισμός, ακόμα και η ζήλια, μπορούν να λειτουργήσουν υπέρ σου μόνο εάν αντιμετωπιστούν καλοπροαίρετα και όχι κακοπροαίρετα από τη μεριά σου.

Δε φαντάζεσαι πόσο μεγάλο κίνητρο μπορεί να αποτελέσει ο ανταγωνισμός ώστε να εντοπίσεις κάποια κενά σημεία στον εαυτό σου που χρειάζεται να τα δουλέψεις λίγο παραπάνω. Επίσης και η ζήλια μπορεί να λειτουργήσει υπέρ σου και να αποτελέσει κίνητρο στη βελτίωση σου, αν πεισμώσεις και δεσμευτείς στον εαυτό σου ότι θα προσπαθήσεις να γίνεις καλύτερος!

Πώς όμως μπορείς να σταματήσεις το αυτοκαταστροφικό μοτίβο της σύγκρισης και να το χρησιμοποιήσεις υπέρ σου στο φλερτ;  Πρώτα απ’ όλα μάθε να χαίρεσαι με την επιτυχία των άλλων, ειδικά αν πρόκειται για φίλους σου και να τους στηρίζεις σε κάθε τους προσπάθεια.

Δεν είναι θέμα σύγκρισης: Γίνε καλύτερος για σένα τον ίδιο!

Μάθε από τους άλλους

Δεν εννοώ  να αρχίσεις να τους ρωτάς σε εκνευριστικό βαθμό τί κάνουν και πώς το κάνουν, απλά παρατήρησε τους. Δες ποιο είναι το μεγαλύτερο ατού τους.

Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να χρησιμοποιεί περισσότερο τη γλώσσα του σώματος παρά τη λεκτική επικοινωνία. Υπάρχουν άνθρωποι που δίνουν περισσότερη βαρύτητα στην οπτική επαφή, στους μορφασμούς του προσώπου τους και στον τρόπο που αγγίζουν μια κοπέλα και αυτό είναι που τους κάνει γοητευτικούς.

Βλέπεις, δε χρειάζεται να είσαι πάντα ετοιμόλογος και να προσπαθείς να σκαρφίζεσαι έξυπνες φράσεις ώστε να εντυπωσιάσεις. Ακόμα και σε ένα τεστ που θα σου κάνει μια γυναίκα, μπορείς απλά να κάνεις μια μικρή παύση, να την κοιτάξεις με τρόπο μεταξύ σοβαρού και αστείου σα να της λες «το κατάλαβα το τεστ σου αλλά δε τσιμπάω» και έπειτα να συνεχίσεις να της μιλάς.

Οπότε, αν παρατηρείς και εσύ πως όταν φλερτάρεις με μια κοπέλα ο τρόπος που χρησιμοποιείς δε λειτουργεί, τότε άλλαξε τον. Ξεκίνα δίνοντας βάση στη στάση του σώματος σου, τις εκφράσεις και το βλέμμα σου όταν μιλάς με μια γυναίκα και αν σε βοηθάει, μπορείς να κάνεις εξάσκηση μπροστά σε καθρέφτη. Γιατί οι άλλοι είναι καλύτεροι από εμένα; Το αυτοκαταστροφικό μοτίβο της σύγκρισης στο φλερτ.

Βάλ’ τους στη θέση του κριτή

Την επόμενη φορά που θα προσεγγίσεις μια γυναίκα, πες στους φίλους σου να παρατηρήσουν διακριτικά τον τρόπο που φλερτάρεις, να δουν τις κινήσεις σου και τον τρόπο αλληλεπίδρασης σου με το αντίθετο φύλο και έπειτα ζήτα τη γνώμη τους.

Μην μπεις στο τριπάκι να κάνεις επίδειξη στους φίλους σου ή στην κοπέλα που φλερτάρεις, τις ικανότητες σου. Είναι προτιμότερο να είσαι χαλαρός και να κάνεις ό,τι έκανες πάντα. Θυμήσου πως δεν είναι θέμα σύγκρισης, αλλά πως θέλεις να πάρεις feedback το οποίο θα σε βοηθήσει να βελτιωθείς. Αν προσπαθείς να το παίξεις έξυπνος θα βρεις τοίχο, διότι ως γνωστό, σε κανέναν δεν αρέσουν οι εξυπνάκηδες.

Μην υποτιμάς ποτέ τη δύναμη της κριτικής. Σίγουρα μερικές φορές θα είναι σκληρή και ίσως να ακούσεις πράγματα τα οποία δε θα σου αρέσουν. Σκέψου όμως πως μέσα από αυτή, θα ακούσεις και θετικά αλλά και αρνητικά σχόλια τα οποία αν τα αποδεχθείς, θα σε βοηθήσουν να βελτιωθείς.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!