Γιατί αξίζει η Ψυχοθεραπεία - Men's Bible

Γιατί αξίζει η Ψυχοθεραπεία

Τι πραγματικά χρειαζόμαστε οι άνδρες, Γιατί αξίζει η Ψυχοθεραπεία

Γνωρίζω καλά ότι η ψυχοθεραπεία δεν είναι ένα δημοφιλές θέμα για άρθρο σε ιστοσελίδα που απευθύνεται σε άνδρες που θέλουν να βελτιωθούν στο φλερτ και τις σχέσεις τους. Είναι όμως ένα χρήσιμο θέμα. Ένα θέμα που μπορεί να προσφέρει πολλά και να αλλάξει ζωές.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να αποτελέσει τη βάση για να ανοικοδομήσει κανείς τη ζωή του και να διεκδικήσει όλα αυτά που θα ήθελε να έχει και γι’ αυτό είναι σημαντικό να το εξετάσουμε.

Αρκετοί από τους άνδρες που δυσκολεύονται στο φλερτ, δεν δυσκολεύονται μονάχα επειδή μπορεί να έχουν ακαλλιέργητες κοινωνικές δεξιότητες και επειδή «δεν ξέρουν τί να πουν».

Αλλά και επειδή αντιμετωπίζουν κάποιας μορφής κατάθλιψη ή φοβία που τους εμποδίζει να προχωρήσουν στη ζωή, να κάνουν πράγματα και να χτίσουν τη ζωή τους όπως θα επιθυμούσαν.

Κάποιος με έντονο κοινωνικό άγχος για παράδειγμα, θα δυσκολευτεί να βρει μια αξιόλογη εργασία, θα καθυστερήσει να μείνει μόνος του και να αρχίσει να γίνεται ανεξάρτητος, θα αποφύγει τις διαφωνίες (όπου χρειάζονται) και δε θα βάζει τα όρια του.

Μπορεί ακόμα και να δυσκολευτεί να γυμνάσει το σώμα του καθώς θα αγχώνεται στο γυμναστήριο όταν πρόκειται να κάνει κάποια άσκηση μπροστά σε άλλους.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο όταν θα έρθει η ώρα να φλερτάρει με κάποια κοπέλα που τον ενδιαφέρει όχι μόνο δε θα είναι έτοιμος από πλευράς κοινωνικών δεξιοτήτων, αλλά θα νιώθει και «λίγος».

Πως δεν έχει κάτι ιδιαίτερο να προσφέρει γιατί δεν έχει χτίσει και κάτι στη ζωή του.

Τα πάντα στη ζωή μας είναι συγκοινωνούντα δοχεία και η ψυχολογία μας βρίσκεται στη βάση αυτής της αλυσίδας. Το θέμα όμως είναι πως οι περισσότεροι άνδρες δε θέλουμε να δούμε το πρόβλημα πόσο μάλλον να το αντιμετωπίσουμε.

Και είναι κρίμα γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις η ψυχοθεραπεία είναι το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε.

Η ψυχοθεραπεία είναι για όλους

Ένας λόγος που πολλοί αποφεύγουν την ψυχοθεραπεία είναι γιατί την αντιμετωπίζουν σαν επίσκεψη στο γιατρό.

Θεωρούν ότι πρέπει να έχεις κάποια σούπερ σοβαρή ψυχική νόσο για να ξεκινήσεις κάτι τέτοιο, πράγμα που δεν ισχύει. Δεν πας σε κάποιον ψυχολόγο / ψυχοθεραπευτή επειδή πιστεύεις ότι είσαι ο Ναπολέων, αλλά επειδή διαπιστώνεις ότι το άγχος και τα συναισθήματα σου σε εμποδίζουν απ’ το να κάνεις κάποια πράγματα.

Επειδή αποφεύγεις τις συνεντεύξεις για δουλειά, επειδή δεν μπορείς να βάλεις τα όρια σου, επειδή δυσκολεύεσαι να μιλήσεις μπροστά στους άλλους και να εκφράσεις την πραγματική σου γνώμη και τα συναισθήματα σου.

Όπως καταλαβαίνεις λίγο πολύ όλοι μας έχουμε τα άγχη μας και τις φοβίες μας που μας δυσκολεύουν απ’ το να κάνουμε κάποια πράγματα. Και ως εκ τούτου η ψυχοθεραπεία δεν είναι για λίγους αλλά όλους και έχει να προσφέρει σε όλους.Συναισθηματική Μοναξιά στη Σχέση: Οι λόγοι και τι να κάνεις, Γιατί αξίζει η Ψυχοθεραπεία

Η αξία βρίσκεται στη συνέπεια

Δεν είναι μονάχα αυτοί που αποφεύγουν την ψυχοθεραπεία που αντιμετωπίζουν πολλές φορές τον ψυχολόγο / ψυχοθεραπευτή σαν γιατρό, αλλά και αυτοί που κάνουν ψυχοθεραπεία.

Και αυτό γεννάει διάφορα προβλήματα καθώς θεωρούν ότι ο ψυχολόγος / ψυχοθεραπευτής θα κάνει εκείνος κάτι και θα τους απαλλάξει απ’ όλα τα προβλήματα.

Όμως δεν είναι έτσι. Στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς το κάνεις εσύ. Είναι κάπως (πολύ μπακαλίστικα) σαν να πηγαίνεις σε έναν personal trainer.

Ο ψυχολόγος / ψυχοθεραπευτής σε καθοδηγεί όμως εσύ είσαι αυτός που θα πάρει τις δύσκολες αποφάσεις, θα εκτεθεί και θα επαναξιολογήσει βαθιά ριζωμένες απόψεις και πεποιθήσεις.

Πολλές φορές μάλιστα ο ψυχολόγος / ψυχοθεραπευτής δε σου λέει τί να κάνεις ή τί είναι σωστό και τί όχι, αλλά σε οδηγεί στο να το ανακαλύψεις μόνος σου και να συνειδητοποιήσεις πραγματικά το πως κάποιες συμπεριφορές και πεποιθήσεις σου υπονομεύουν την ευτυχία σου.

Αυτό σημαίνει ότι αφ’ ενός χρειάζεται χρόνος, αφ’ ετέρου θα υπάρξουν και περιπτώσεις που θα πας στον ψυχολόγο / ψυχοθεραπευτή και θα νιώθεις ότι δε γίνεται τίποτα.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο πολλοί ξεκινούν ψυχοθεραπεία και σύντομα απογοητεύονται καθώς νιώθουν ότι δε συμβαίνει τίποτα και ότι ο ψυχολόγος / ψυχοθεραπευτής δεν τους έχει «φτιάξει».

Όμως η αξία της ψυχοθεραπείας δεν βρίσκεται στη μεμονωμένη συνεδρία αλλά στο αποτέλεσμα μιας συνεχόμενης σειράς συνεδριών.

Όπως ακριβώς το να πας μια φορά γυμναστήριο δεν αρκεί για να αναπτύξει τους μύες σου και να χάσεις το περιττό λίπος, έτσι και το να πας μια φορά στον ψυχολόγο / ψυχοθεραπευτή δεν αρκεί για να ξεπεράσεις τα προβλήματα που σε ώθησαν να ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία.

Η ψυχοθεραπεία κάνει την αυτοβελτίωση πιο εύκολη

Στην εποχή μας υπάρχουν πολύ περισσότερα προϊόντα αυτοβελτίωσης σε σχέση με το παρελθόν. Στο διαδίκτυο θα βρεις ένα σωρό άρθρα, βίντεο, courses που ασχολούνται με την προσωπική αυτοβελτίωση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Και αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει πολύς κόσμος που τα θέλει και τα έχει ανάγκη. Το θέμα όμως είναι πως για να αλλάξεις και να βελτιώσεις τον εαυτό σου, χρειάζεται να δραστηριοποιηθείς και να προβείς σε πράξεις.

Δεν αρκεί να βλέπεις βίντεο και να διαβάζεις άρθρα. Μπορεί να νιώθεις ότι έτσι κάτι πετυχαίνεις όμως στην πραγματικότητα δεν αλλάξεις τον εαυτό σου και πολύ.

Μάλιστα η κατανάλωση περιεχομένου αυτοβελτίωσης πολλές φορές αποτελεί μια άμυνα.

Ακριβώς επειδή το να βάλεις τα όρια σου και να διαφωνήσεις, το να πάρεις μια κοινωνική πρωτοβουλία και να ανοίξεις κουβέντα με κάποιον, το να πάρεις τη σημαντική απόφαση να μείνεις μόνος σου ή να στείλεις βιογραφικό για τη Χ θέση κατά βάθος σε φοβίζει, το αποφεύγεις.

Οτιδήποτε λοιπόν και αν είναι αυτό που θέλεις να αλλάξεις στη ζωή σου και σε οποιαδήποτε δεξιότητα και αν θες να βελτιωθείς και να γίνεις καλύτερος, η ψυχοθεραπεία μπορεί να σε βοηθήσει έμμεσα να το πετύχεις.

Μπορεί να σε βοηθήσει να δεις τα πράγματα και τις καταστάσεις πιο καθαρά και να δώσεις επιτέλους στον εαυτό σου την ώθηση που του αξίζει.

Αν σε ενδιαφέρει να βελτιώσεις τις δεξιότητες σου στην επικοινωνία και το φλερτ; Δες εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!