Γιατί δεν μπορείς να καταλάβεις τις Γυναίκες - Men's Bible

Γιατί δεν μπορείς να καταλάβεις τις Γυναίκες

Γιατί δεν μπορείς να καταλάβεις τις Γυναίκες

Μια από τις συμπεριφορές που θέλουμε να αλλάξουμε εδώ στο Men’s Bible, είναι η ιδέα ότι οι γυναίκες είναι παράξενα και μυστηριώδη πλάσματα, με συνωμοτικές ικανότητες και αλλοπρόσαλλο ταμπεραμέντο, που αψηφούν τη λογική.

Τέτοιες απόψεις είναι που κάνουν ορισμένους από εμάς να δυσκολεύονται στις σχέσεις τους και το φλερτ.

Μάλιστα, αν αφήσεις στην άκρη την ιδέα ότι οι γυναίκες είναι αυτοί οι μυστηριώδεις «άλλοι» και αποδεχτείς ότι είναι σαν εσένα κι εμένα, με διαφορετικά μεν όργανα παραγωγής και ορμονική ανάπτυξη, αλλά λειτουργούν με τον ίδιο εγκεφαλικό τρόπο, τότε τα πράγματα γίνονται πολύ πιο απλά.

Γυναίκες,  η μεγάλη απειλή;

Όταν είσαι κάπως κοινωνικά άπειρος ή ίσως και λίγο ντροπαλός και αμήχανος, δεν έχεις και πολλές ευκαιρίες να αλληλεπιδράσεις με γυναίκες σε καθημερινή βάση. Ίσως θεωρείς ότι πέφτουν σε σύγχυση ή αντιφάσεις και από τη μια να λένε το ένα και από την άλλη να κάνουν το άλλο. Επιπλέον μπορείς να βρίσκεις τον εαυτό σου να κάνει λάθη μαζί τους, χωρίς να κατανοείς γιατί ή πώς τα έκανες ή τελικά τι είπες και τις θύμωσες τόσο πολύ.

Το πρόβλημα είναι ότι ψάχνοντας για καθοδήγηση στο πώς να καταλαβαίνεις τις γυναίκες, ίσως τελικά βρίσκεις «ανδρικές» πηγές που στην καλύτερη περίπτωση είναι αμφίβολης ποιότητας (και είστε πολλοί που μας το λέτε αυτό).

Η αλήθεια είναι ότι αρχικά δείχνει φυσική η αναζήτηση στην εξελικτική ψυχολογία και τα “alpha males” ως οδηγό. Στο κάτω – κάτω μοιάζει λογικό να υποθέσουμε ότι το κλειδί στο να καταλάβουμε την ψυχή της γυναίκας βρίσκεται στους εξελικτικούς μηχανισμούς που μας έφεραν ως εδώ.

Δυστυχώς όμως, πολύ συχνά, αντί να βρεις καλή καθοδήγηση για τους δύσκολους δρόμους των προσωπικών σχέσεων, εισπράττεις παραπλανητικές (ή και καθαρά μισογυνικές) ιδέες για τις γυναίκες. Γιατί δεν μπορείς να καταλάβεις τις Γυναίκες

«Τι θέλουν οι γυναίκες;», η λάθος ερώτηση

Το πρώτο συχνό λάθος που γίνεται είναι να θεωρούμε ότι οι γυναίκες αποτελούν μια ενιαία ομάδα. Γενικοί χαρακτηρισμοί , όπως «οι γυναίκες θέλουν το Χ», (όποιο κι αν είναι αυτό το Χ), χάνουν όχι μόνο το νόημα, αλλά υποθέτουν ότι όλες οι γυναίκες παντού μοιράζονται τις ακριβώς ίδιες αξίες.

Πάρε μια γυναίκα από το Las Vegas, μια άλλη από το Χαρτούμ, από την Αθήνα, από το Άμπου Ντάμπι, και από το Τόκιο και θα έχεις πέντε διαφορετικές γυναίκες με εντελώς διαφορετικές απόψεις για το τι σημαίνει γυναίκα και το τι θέλουν οι γυναίκες.

Ακόμα και ηλικιακά διαφέρουν τα πράγματα. Γυναίκες διαφορετικών γενιών βλέπουν διαφορετικά τα δύο φύλα και το ρόλο τους.

Θες να καταλάβεις πραγματικά τις γυναίκες; Δες εδώ

Άνδρες από τον Άρη, γυναίκες από τον Αφροδίτη και άλλα κλισέ

Διαφορετικές κουλτούρες έχουν διαφορετικούς κοινωνικούς κανόνες σχετικά με το σεξ και το πώς υποτίθεται ότι άνδρες και γυναίκες πρέπει να αλληλεπιδρούν.

Ως αποτέλεσμα, κάθε επικοινωνία τείνει να χρωματίζεται μέσα από αυτό το φίλτρο. Σε κοινωνίες με πιο αυστηρά και οριοθετημένα πρότυπα συμπεριφοράς, παρατηρούμε διαφορετικούς τρόπους αλληλεπίδρασης από ότι σε κοινωνίες πιο προοδευτικές και ισορροπημένες.

Αυτούς τους κοινωνικούς κανόνες που τόσο συχνά οδηγούν σε παρεξηγήσεις και παρανοήσεις ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες είναι δύσκολο ακόμα και στις μέρες μας να τους αποφύγεις. Ο τρόπος που μεγαλώνουν οι άνδρες και οι γυναίκες σε γενικές γραμμές ενισχύει αυτούς τους υπάρχοντες κανόνες, οδηγώντας σε έναν φαύλο κύκλο.

Η ιδέα όμως ότι άνδρες και γυναίκες έχουν τόση δυσκολία να επικοινωνήσουν επειδή είναι τόοοσο διαφορετικοί έχει λιγότερο να κάνει με τους νευρώνες του εγκεφάλου μας και περισσότερο με τα στερεότυπα που υπάρχουν για τα δύο φύλα και τον τρόπο που έχουμε μάθει να εκφράζουμε τον εαυτό μας.

Η παραδοσιακή οπτική για την αρρενωπότητα λέει ότι οι άνδρες δεν επιτρέπεται να εκφράζουν συχνά τα συναισθήματά τους, γιατί αν το κάνουν συχνά αυτό είναι «θηλυπρεπές». Κι όπως έχουμε γράψει αναλυτικά, αυτό είναι κάτι που κάνει μεγάλη ζημιά σε εμάς τους ίδιους τους άνδρες.

Οι γυναίκες από την άλλη, υποτίθεται ότι είναι το «αδύναμο φύλο», με λιγότερη λογική και περισσότερο συναίσθημα, από το οποίο άγονται και φέρονται. Μια γυναίκα που δεν ανταποκρίνεται σε αυτό το στερεότυπο θεωρείται αυτομάτως «στριμμένη» ή «bitch».

Η αλήθεια όμως είναι ότι οι άνδρες και οι γυναίκες ορισμένες φορές δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε, όχι επειδή είμαστε από διαφορετικούς κόσμους, αλλά επειδή μας έχουν μάθει από μικρούς να μιλάμε διαφορετικές γλώσσες και όποτε προσπαθούμε να διαφοροποιηθούμε από αυτούς τους ρόλους δεχόμαστε «πυρά» από τους υπόλοιπους.

Προστατεύοντας το «εγώ» μας

Κάτι τελευταίο που πρέπει να καταπολεμήσουμε είναι να αποδίδουμε συγκεκριμένες ανεπιθύμητες συμπεριφορές στις γυναίκες σαν τρόπο για να σώσουμε το «εγώ» μας. Όταν σε έχει απορρίψει ένα hot κορίτσι ή όταν ακούς από αυτήν που σου αρέσει το γνωστό «ας μείνουμε φίλοι», τότε πονάς. Κυριολεκτικά.

Νιώθεις ότι η απόρριψη είναι σαν μια κρίση για εσένα τον ίδιο και την προσωπικότητά σου. Και ξεχνάς ότι η απόρριψη μπορεί να ήρθε επειδή έχει η ίδια μια κακή μέρα, είναι σε σχέση, της θυμίζεις τον πρώην της ή επειδή απλά δεν ταιριάζετε. Μάλιστα δεν σε νοιάζει καν αν ισχύει κάτι από αυτά.

Εσύ απλά νιώθεις πληγωμένος και είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης να θέλει να αποφύγει τον πόνο και την απόρριψη.

Ένας από τους πιο κοινούς τρόπους να το κάνεις αυτό είναι να απονομιμοποιήσεις την απόρριψη. Δεν σε απέρριψε, λες, επειδή δεν είσαι ο τύπος της ή επειδή δεν φλέρταρες σωστά, σε απέρριψε επειδή στις γυναίκες αρέσουν μόνο οι άνδρες που είναι:

  • Ψηλοί
  • Πολύ ωραίοι
  • Έχουν πλούσια μαλλιά
  • Είναι λεφτάδες
  • Όλα τα παραπάνω

Άρα βάσει αυτής της θεωρίας το πρόβλημα είναι ότι οι γυναίκες είναι ελαττωματικές ή ότι ψάχνουν τους άνδρες που θα τις «αναβαθμίσουν», όχι ότι απέρριψε εσένα.

Όμως αυτές οι πεποιθήσεις είναι απλά τρόποι, όχι μόνο να προστατεύσεις το «εγώ» σου, αλλά και να σε θωρακίσουν από την ανάγκη να αντιμετωπίσεις συμπεριφορές που σε κρατούν πίσω.

Αν κάθε φορά που μας απορρίπτει μια κοπέλα επειδή ήμασταν αμήχανοι ή την τρομάξαμε, εμείς απλά απαντάμε με το «δεν της άρεσα επειδή δεν είμαι ωραίος / πλούσιος / διάσημος», τότε αφαιρούμε από εμάς την ανάγκη να βελτιωθούμε.

Αντί λοιπόν να κάνουμε βήματα μπροστά στο να γίνουμε καλύτεροι στο φλερτ, πείθουμε τον εαυτό μας ότι είμαστε θύματα της κοινωνίας και ότι παλεύουμε μόνοι μας ενάντια σε έναν άδικο και κακό κόσμο που απαιτεί να αλλάξουμε αυτό που είμαστε.

Διάκρινε την πραγματικότητα

Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι όντως πολύπλοκες και η φυσική μας τάση είναι να θέλουμε να πιστέψουμε σε κάτι απλό και γενικό. Το θέλγητρο ενός γενικού ορισμού για τα δύο φύλα είναι αναντίρρητα μεγάλο.

Και ενώ όντως έχουμε κάποια συγκεκριμένα κοινά (μεγάλες πινελιές που μπορούν να είναι χρήσιμες), το κάθε φύλο δεν είναι ένα ομοιογενές γκρουπ.

Πολύ συχνά, πιάνουμε τους εαυτούς μας να διατυπώνουν τέτοιες γενικεύσεις προκειμένου να δικαιολογήσουμε αυτό που θέλουμε να είναι αληθές, παρά αυτό που ισχύει όντως.

Άλλα μόνο όταν μπορέσουμε να δούμε κάθε μία γυναίκα σαν εντελώς ξεχωριστή οντότητα, θα είμαστε σε πολύ καλύτερη αφετηρία για να γίνουμε καλύτεροι στο φλερτ και τις σχέσεις.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!