Τι πραγματικά χρειαζόμαστε οι άνδρες - Men's Bible

Τι πραγματικά χρειαζόμαστε οι άνδρες

Τι πραγματικά χρειαζόμαστε οι άνδρες, Γιατί αξίζει η Ψυχοθεραπεία

Οι περισσότεροι άνδρες παρ’ όλο που τους χρειαζόμαστε, έχουμε λίγους κοντινούς κοινωνικούς δεσμούς και ακόμα λιγότερους με άλλους άνδρες.

Μάλιστα, είναι ακόμα λιγότεροι οι άνθρωποι με τους οποίους μπορούμε να αφήσουμε τις άμυνες μας και τις πανοπλίες μας και να είμαστε ο αληθινός εαυτός μας.

Συνήθως αφήνουμε τις συναισθηματικές ανάγκες στην κοπέλα μας ή σε φίλες μας. Έτσι πολλοί άνδρες (ακόμα κι αν φαίνεται ότι έχουν πλούσιους κοινωνικούς κύκλους) είναι στην πραγματικότητα πολύ μόνοι.

Αυτό που χρειαζόμαστε λοιπόν είναι μέρη που μπορούμε να είμαστε απλά ο εαυτός μας.

Η μοναξιά του σύγχρονου άνδρα

Κάτι που σπάνια φέρνουν στο φως τα ΜΜΕ είναι ότι ο σύγχρονος άνδρας νιώθει πολύ μόνος. Η ικανότητά μας να γνωρίζουμε κόσμο ξεθωριάζει όσο μεγαλώνουμε. Όταν μάλιστα ξεπεράσουμε τα 30 έτη σχεδόν σταματάμε να κάνουμε νέους φίλους.

Ή, ακόμα χειρότερα, τείνουμε να χάνουμε και τους υπάρχοντες φίλους μας με αυξανόμενους ρυθμούς. Υπάρχουν μάλιστα έρευνες που διαπιστώνουν ότι πρακτικά χάνουμε το μισό κοινωνικό κύκλο μας κάθε επτά χρόνια. Οι καριέρες μας παίρνουν άλλες κατευθύνσεις, οι ευθύνες αυξάνονται και έχουμε λιγότερο χρόνο διαθέσιμο να περάσουμε εκτός της άμεσης οικογένειας μας.

Έτσι, επειδή δεν έχουμε χρόνο να διατηρήσουμε αυτούς τους φιλικούς δεσμούς, ακόμα κι αν είναι για μια φορά στο τόσο, οι παλιές φιλίες εξασθενούν και χάνονται.

Ενόσω όμως οι κοινωνικοί μας δεσμοί συνεχίζουν να ελαττώνονται, η ανάγκη μας για φιλία συνεχίζει να παραμένει ίδια. Και παρ’ όλο που κάποιες από αυτές τις ανάγκες καλύπτονται από τις κοπέλες μας, και πάλι μένει ένα μεγάλο κενό.

Θέλουμε μεν αυτές τις φιλίες και το αίσθημα της επαφής, αλλά πολλές φορές μας λείπουν τα εργαλεία για να αναζητήσουμε αυτές τις κοινωνικές σχέσεις. Καθώς μεγαλώνουμε, μας μαθαίνουν τι σημαίνει άνδρας: μην κλαις, μη δείχνεις αδυναμία.

Δεν μιλάμε για τα συναισθήματά μας, τα αφήνουμε μέσα μας να συσσωρεύονται και στον έξω κόσμο το παίζουμε στωικοί. Αν αφήσουμε την πανοπλία μας για λίγο, γίνεται μόνο και μόνο για να μας βοηθήσουν οι άλλοι να την ξαναβάλουμε. Τα «αδέρφια» μας είναι εκεί για να μας πουν να γίνουμε επιτέλους σωστοί άνδρες. Το να ζητάς εγγύτητα είναι σα να μην είσαι τελικά άνδρας.

Κι έτσι επιζητούμε αυτή την εγγύτητα χωρίς να το παραδεχόμαστε. Έχουμε τις βραδιές που μαζευόμαστε για video games, τις βραδιές που βγαίνουμε για μπύρα, τις βραδιές που πάμε για 5×5, γιατί μας αρέσει αυτή η αίσθηση κοινότητας που δεν τολμάμε να αναζητήσουμε. Τι πραγματικά χρειαζόμαστε οι άνδρες

Εκεί που πρέπει να φέρεσαι σαν «άνδρας»

Βλέπεις, οι άνδρες υποτίθεται ότι πρέπει να δένονται γύρω από δραστηριότητες. Να μαζεύεται η παρέα να βλέπει ποδόσφαιρο και μπάσκετ, να πάει για κάμπινγκ, να βγει για μπύρα. Αυτές είναι οι συνήθεις ευκαιρίες τις οποίες μπορεί να έχει ένας άνδρας για να δεθεί με τους φίλους του.

Η σύνδεση μπορεί να είναι ο τελικός στόχος, αλλά σχεδόν ποτέ δεν λέγεται φανερά. Πρέπει να έρχεται μαζί με κάποια άλλη επιδίωξη. Να παντρεύει τον σκοπό της σύνδεσης με τους άλλους με κάποια «ανδρική» δραστηριότητα που κάνει το μοίρασμα συναισθημάτων επιτρεπτό.

Και για πολλούς, η εγγύτητα πρέπει να έρχεται μέσα από τη δραστηριότητα λες και θέλουν να αποφύγουν να μιλήσουν για πιο βαθιά ή συναισθηματικά θέματα. Μπορεί να είσαι χάλια, αλλά δεν θες να κλαίγεσαι στους φίλους σου. Είσαι με τα παιδιά τώρα και πρέπει να περάσετε καλά.

Ωραίο είναι και το να ανοίγεσαι, να είσαι έμπιστος, να μοιράζεσαι, αλλά καλύτερα φρόντισε να σε θυμούνται για το νικητήριο τρίποντο στον αγώνα ή τις ντρίμπλες στους αντιπάλους.

Ναι, μπορεί να μιλήσεις για το πόσο χάλια είσαι που χώρισες, αλλά φρόντισε να κλείσεις με το «όλες έτσι είναι» ή «ήταν xxx η συγκεκριμένη, πάμε για άλλα».

Και κάπου εδώ βρίσκεται το παράδοξο της ανδρικής φιλίας: ενώ θέλουμε να συνδεθούμε με τους άνδρες φίλους μας, δεν το τολμάμε μην τυχόν και θεωρηθούμε λιγότερο «άνδρες». Ακόμα και ανάμεσα σε ανθρώπους που εμπιστευόμαστε, ανθρώπους που μεταφορικά (ή και κυριολεκτικά) θα έπαιζαν ξύλο για πάρτη μας, πρέπει να φερόμαστε σαν «πραγματικοί άνδρες».

Τι νόημα έχει να προσπαθήσεις;

Όταν θες λίγη στήριξη επειδή η κοπέλα σου σε χώρισε, είναι δύσκολο να την ζητήσεις. Είναι ήδη δύσκολο να διαχειριστείς τον πόνο του να έχεις χάσει την κοπέλα που σου άρεσε. Το να μη θες να δείξεις στους φίλους σου πολύ ευαίσθητος ή μελοδραματικός το κάνει ακόμα πιο δύσκολο.

Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι και οι ίδιοι οι άνδρες φίλοι μας δεν είναι σίγουροι πώς να απαντήσουν. Είναι πιο εύκολο να αποφύγουν το θέμα ή να προσπαθήσουν να σε αποσπάσουν με κάποιο τρόπο, από το να συμπάσχουν όταν δεν έχουν ιδέα πώς να το κάνουν αυτό.

Έτσι σταματάμε να ζητάμε. Πνίγουμε την ανάγκη μέσα μας, παρά το γεγονός ότι αυτή η καταπίεση μας κάνει ζημιά. Κάνουμε στροφή στο φαγητό, το αλκοόλ, το σεξ και κάνουμε κακό στον εαυτό μας ακριβώς επειδή δεν αφήνουμε κάτω την πανοπλία μας.

Η άλλη παρενέργεια από τις ανδρικές φιλίες είναι ότι οι άνδρες μαθαίνουμε να στηριζόμαστε στις γυναίκες για συναισθηματική υποστήριξη. Έχουμε συναισθηματικά στενές σχέσεις με γυναίκες (και δεν εννοώ ερωτικές, ακόμα και πλατωνικές) επειδή οι γυναίκες γνωρίζουν πώς να διαχειρίζονται τα συναισθήματα.

Ως αποτέλεσμα: καταλήγουμε τελικά να στρεφόμαστε στις γυναίκες ακόμα και για αυτή την συναισθηματική εκτόνωση. Έτσι οι ίδιες αναλαμβάνουν τη διαχείριση των συναισθημάτων και των δύο πλευρών του ζευγαριού, πράγμα δύσκολο. Δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση λοιπόν που τα ζευγάρια χωρίς φίλους δεν διαρκούν πολύ.

Ο δικός μας χώρος

Καθώς ο κόσμος προχωράει, οι κοινωνικές νόρμες αλλάζουν και οι ρόλοι των φύλων εξελίσσονται, πολλοί άνδρες αναφωνούν ότι υπάρχουν όλο και πιο λίγοι χώροι για αυτούς.

Και αυτό είναι κρίμα. Οι άνδρες χρειαζόμαστε τις δικές μας γωνιές. Όχι για να παραπονιόμαστε ή για να εκδηλώνουμε τοξικές συμπεριφορές. Χρειαζόμαστε το δικό μας χώρο που θα μπορούμε να είμαστε ασφαλείς και να ανοιγόμαστε. Που δε νιώθουμε την ανάγκη να μπούμε σε ένα ρόλο ή να φορέσουμε κάποια πανοπλία. Χρειάζεται αυτός ο χώρος για να μπορούμε να εκφράζουμε τον εαυτό μας και τις σκέψεις μας, όντας ευάλωτοι.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος ύπαρξης της Κοινότητας του Men’s Bible, με τις τακτικές συναντήσεις μελών μας. Να υπάρχει ο χώρος στον οποίο μπορείς να γνωρίζεις άλλους άνδρες με παρόμοια ενδιαφέροντα και πορεία, η ασφαλής γωνιά που μπορείς να ανοιχτείς, να συζητήσεις, να ακούσεις απόψεις, να λύσεις απορίες.

Ένας χώρος που δεν χρειάζεται να παίζεις κάποιο ρόλο, ή να έχεις μαζί την πανοπλία σου, αλλά με απλότητα και ασφάλεια να αφήνεις τον εαυτό σου ελεύθερο να νιώσει και να εκφραστεί. Γιατί δεν χρειαζόμαστε “bros”, αυτό που χρειαζόμαστε είναι αδέρφια.

Αν θες να γίνεις κι εσύ μέλος της μεγαλύτερης ανδρικής κοινότητας, δες εδώ.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!