Τα 5 πιο κοινά λάθη που κάνεις στο Γυμναστήριο - Men's Bible

Τα 5 πιο κοινά λάθη που κάνεις στο Γυμναστήριο

Τα πέντε πιο κοινά λάθη που κάνεις στο γυμναστήριο

Λένε πως όταν θες να μεταμορφώσεις το σώμα σου, το δυσκολότερο κομμάτι είναι να κάνεις την αρχή και να βάλεις τον εαυτό σου στο γυμναστήριο. Όμως τι νόημα έχει αν κάνεις κορυφαία λάθη όσο είσαι εκεί;

Καθώς προπονούμαι, βλέπω πολύ συχνά κόσμο να προσπαθεί να αθληθεί με λανθασμένο τρόπο. Για κάποιο λόγο πολλοί άντρες πιστεύουν πως αν βάλουν πολλά κιλά και τα μεταφέρουν πάνω κάτω με ότι να ‘ναι τρόπο και τεχνική, θα βάλουν μυες και θα αποκτήσουν το σώμα των ονείρων τους.

Όμως, όσοι καταφεύγουν σε τέτοιες κινήσεις είναι και εκείνοι που είτε απογοητεύονται και τα παρατάνε ή ακόμα χειρότερα τραυματίζονται.

Για αυτό το λόγο ακολουθούν τα πέντε κλασικά λάθη που πολλοί άντρες κάνουν στο γυμναστήριο. Λάθη τα οποία μπορεί να κάνεις και εσύ.

#1 Βάζεις περισσότερα κιλά απ’ όσα πραγματικά χρειάζεται

Ίσως να φαίνεται προφανές αλλά δεν είναι. Και για αυτό το λόγο είναι #1 στη λίστα. Το να βάζεις περισσότερα κιλά απ’ όσα χρειάζεται για να βγει σωστά η άσκηση δεν είναι καλή ιδέα. Το παραπανίσιο βάρος εύκολα οδηγεί σε τραυματισμένους μυες και αρθρώσεις ή ακόμα και σε χειρότερους τραυματισμούς (όπως είναι το να σου πέσει η μπάρα στο στήθος ή στο λαιμό) αν δεν προσέχεις.

Αν τώρα ξεκινάς το ταξίδι σου προς ένα αθλητικό κορμί, ξεκίνα απλά και ταπεινά. Δε χρειάζονται υπερβολές. Βάλε λίγα κιλά, μάθε καλά την τεχνική και ανέβασε επιδόσεις σταδιακά. Αν πάλι είσαι έμπειρος και βετεράνος των γυμναστηρίων και κάνεις υπερβολές, τότε θα έπρεπε να ξέρεις καλύτερα. Άσε το εγώ σου στην άκρη και σήκωσε τα σωστά κιλά ώστε να μπορείς να συνεχίσεις να προπόνεισαι με ασφάλεια και στο μέλλον.Τα πέντε πιο κοινά λάθη που κάνεις στο γυμναστήριο

#2 Δεν εκμεταλλεύεσαι πλήρως το εύρος κίνησης μιας άσκησης

Υπάρχουν πολλές παρανοήσεις γύρω από το εύρος κίνησης μιας άσκησης και ίσως να το έχεις ξανακούσει αλλά να μην ξέρεις τι ακριβώς είναι.

Ας το ξεκαθαρίσουμε με ένα απλό παράδειγμα: Όταν κάνεις πιέσεις στήθους με μπάρα, το πλήρες εύρος της κίνησης είναι από το σημείο που οι αγκώνες σου είναι παρατεταμένοι (όχι όμως εντελώς ίσια τεντωμένοι ώστε να κλειδώνουν), μέχρι το σημείο που η μπάρα ακουμπάει το στήθος σου.

Ο στόχος δηλαδή είναι να εκμεταλλευτείς ολόκληρη την κίνηση που είναι ανατομικά δυνατή. Πράγμα που θα σε βοηθήσει να δουλέψεις το μυ που θες περισσότερο και όσο καλύτερα γίνεται.

Είναι σημαντικό να μην «κλέβεις» όταν κάνεις μια άσκηση και να εκμεταλλεύεσαι όλο το εύρος μιας κίνησης. Αλλιώς απλά δίνεις την ψεύτικη εντύπωση στον εαυτό σου πως μπορεί να σηκώσει περισσότερα απ’ όσα πραγματικά μπορεί.

#3 Δεν έχεις καλή τεχνική

Κάποιες πολύ προχωρημένες ασκήσεις (όπως είναι οι ολυμπιακές άρσεις αρασέ, επολέ ζετέ) είναι δύσκολες στην εκτέλεση τους και απαιτούν σταθερή επιτήρηση από έναν έμπειρο προπονητή.

Προφανώς δε μιλάω για αυτές. Μιλάω για άλλες πολύ βασικές ασκήσεις που καθημερινά εκτελούνται λανθασμένα από πολύ κόσμο.

Το σώμα μας βλέπεις, μοιάζει με μια μηχανή που κινείται με τροχαλίες και μοχλούς. Κάθε άσκηση λοιπόν εκμεταλλεύεται μια συγκεκριμένη μηχανική λειτουργία στο σώμα σου. Όταν λοιπόν κάνεις μια άσκηση με λάθος τρόπο και λάθος τεχνική, βάζεις το σώμα σου σε μειονεκτική θέση. Έτσι δεν παίρνεις το μάξιμουμ που μπορείς να πάρεις από την άσκηση, οι επιδόσεις σου πέφτουν και η πιθανότητα να τραυματιστείς αυξάνεται.

Επίσης, η λάθος τεχνική οδηγεί πολλές φορές σε διαφορετικά αποτελέσματα από εκείνα που θες.

Για παράδειγμα, βλέπω συχνά κόσμο να γυμνάζει τους τρικέφαλους του στη τροχαλία σκυμμένος και καμπουριασμένος. Έχουν τοποθετήσει το σώμα με τέτοιο τρόπο, που εκτός από τα τρικέφαλα ενεργοποιούν στην άσκηση αυτή τους ώμους και, σε μικρότερο βαθμό, τους μυες του στήθους. Αυτό έχει το αποτέλεσμα να μην απομονώνουν το μυ που θέλουν.

Θες να αναβαθμίσεις την εικόνα σου; Δες εδώ

#4 Δεν γυμνάζεις τα πόδια. Ποτέ όμως.

Δεν ξέρεις πόσο άσχημο είναι να βλέπεις άντρες στο γυμναστήριο με πολύ ωραία χτισμένα σώματα και πόδια οδοντογλυφίδες. Όχι μόνο δείχνει υπερβολικά κωμικό και αστείο (πραγματικά αστείο όμως) αλλά και σε αποτρέπει από το να φτάσεις το μέγιστο των δυνατοτήτων σου.

Τα πόδια σου είναι το σπίτι των μεγαλύτερων μυών που έχεις στο σώμα σου. Και ακριβώς για αυτό έχουν τη δύναμη να εκτοξεύσουν το μεταβολισμό σου και να παράγουν περισσότερη τεστοστερόνη. Μπορεί να μην έχουν την αίγλη που έχει ένα γυμνασμένο πάνω σώμα όμως όσο περισσότερο δουλέψεις τα πόδια σου τόσο πιο κοντά θα είσαι στο να έχεις το σώμα των ονείρων σου. Μην τα παραμελείς λοιπόν.

#5 Κάνεις 10.000 επαναλήψεις στους κοιλιακούς

Είναι λογικό, το καλοκαίρι έχει σχεδόν φτάσει και όλοι λίγο πολύ θέλουν να δείχνουν ωραία χωρίς το t-shirt. Οπότε τι κάνουν; Πηγαίνουν στο γυμναστήριο και «λιώνουν» στους κοιλιακούς ώστε να αποκτήσουν το πολυπόθητο 6-pack.

Δυστυχώς, όμως, το να κάνεις 10.000 επαναλήψεις στα ροκανίσματα κάθε μέρα δε σε βοηθάει. Αντίθετα περιορίζεις έτσι τον εαυτό σου και το τι μπορείς να καταφέρεις.

Ειδικά αν είσαι αρχάριος και θες να φτιάξεις ένα ωραίο σώμα, δώσε λιγότερη έμφαση στους κοιλιακούς. Ξεκίνα να προπονείσαι με μεγάλες, πολυαρθρικές ασκήσεις όπως το μονόζυγο ή τα καθίσματα, που γυμνάζουν πολλούς μυες ταυτόχρονα.

Και την επόμενη φορά που θα πας στο γυμναστήριο, αντί για ροκανίσματα δοκίμασε μια άλλη άσκηση για κοιλιακούς. Τη λεγόμενη σανίδα. Η συγκεκριμένη είναι πολύ απλή καθώς το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ξαπλώσεις μπρούμυτα ακουμπώντας το έδαφος μόνο οι μύτες των ποδιών σου και οι πήχεις των χεριών.Τα πέντε πιο κοινά λάθη που κάνεις στο γυμναστήριο

Ίσως να ακούγεται εύκολο, όμως δεν είναι. Θα εκπλαγείς από το πόσο δύσκολο είναι να μείνεις για λίγη ώρα σε αυτή τη στάση καθώς δουλεύει πολύ διαφορετικά τους κοιλιακούς απ’ ότι τα ροκανίσματα.

Και κάτι ακόμα. Οι υπερβολικές ασκήσεις κοιλιακών (ειδικά μάλιστα όταν αγνοείς εντελώς τους ραχιαίους) οδηγούν σε μυικές ανισορροπίες που με τη σειρά τους οδηγούν σε κακή στάση σώματος. Κοινώς αν γυμνάσεις υπερβολικά τους κοιλιακούς σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα μπορεί να καταλήξεις με καμπούρα.

Την επόμενη φορά που θα πας γυμναστήριο, κράτα τα παραπάνω στο μυαλό σου. Θα προσθέσουν αρκετή αξία στη προπόνηση και το χρόνο που ξοδεύεις εκεί. Και ίσως παρατηρήσεις πως την επόμενη μέρα είσαι λίγο παραπάνω πιασμένος απ’ ότι συνήθως.

Τέλος μια προειδοποίηση. Αν πρόκειται να γυμνάσεις τα πόδια σου για πρώτη φορά σιγουρέψου πως η ατζέντα και το ημερολόγιο σου είναι ελεύθερα για τις επόμενες μέρες. Γιατί αν το κάνεις σωστά, την επόμενη μέρα, θα δυσκολευτείς πολύ να σηκωθείς, να περπατήσεις και να ανεβοκατέβεις σκάλες.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!