Γιατί μια σχέση φθείρεται; Πως να κρατήσεις ζωντανή τη σχέση σου - Men's Bible

Γιατί μια σχέση φθείρεται; Πως να κρατήσεις ζωντανή τη σχέση σου

Η ιερή ανάγκη σου για προσωπικό Χώρο στη σχέση, Γιατί μια σχέση φθείρεται; Πως να κρατήσεις ζωντανή τη σχέση σου

Κάθε σχέση, δεν έχει σημασία πόσο δυνατή, είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει κάποια στιγμή προβλήματα. Και συνήθως αυτό συμβαίνει γιατί είτε ο ένας από τους δυο συντρόφους άλλαξε, είτε γιατί ο ένας από τους δυο συντρόφους έκανε κάποιο λάθος που κοστίζει στη σχέση η οποία φθείρεται.

Πως μπορεί σε αυτές τις περιπτώσεις να κρατηθεί ζωντανή η σχέση; Τι μπορούν να κάνουν οι δύο σύντροφοι για να παραμείνουν ενωμένοι και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στη σχέση τους;

Όταν οι σύντροφοι αλλάζουν

Όταν ο ένας από τους δυο (ή και οι δυο) αλλάξει, αρχίζουν να εμφανίζονται τριβές στη σχέση. Φυσικά όταν μιλάω για αλλαγές δεν εννοώ να αλλάξει κάποιος το κούρεμα του ή τα ρούχα που φοράει, αυτές είναι επιφανειακές αλλαγές.

Αντίθετα μιλάω για κάτι πολύ πιο βασικό. Για αλλαγές στους στόχους, στις επιθυμίες του, στις πεποιθήσεις και τα θέλω του.

Αν για παράδειγμα η σύντροφος σου αποφάσισε να αφοσιωθεί πλήρως στην καριέρα της και ξοδεύει πολλές παραπάνω ώρες σε πρόσθετες σπουδές και υπερωρίες στην εργασία της, αυτό θα δημιουργήσει τριβές ανάμεσα σας και η σχέση να αρχίσει να φθείρεται.

Αν πάλι εσύ βαρέθηκες τη ρουτίνα της καθημερινότητας και αποφάσισες ότι η ζωή είναι μικρή και πρέπει να τη ζήσεις, και ξεκίνησες να βγαίνεις κάθε εβδομάδα σε κλαμπ και να δίνεις όλα σου τα λεφτά σε ταξίδια και εστιατόρια.

Και η κοπέλα σου θέλει μια πιο απλή και ήρεμη σχέση που να θέσει τις βάσεις για οικογένεια στο μέλλον, τότε αναμφίβολα η αλλαγή σου αυτή θα δημιουργήσεις τριβές ανάμεσα σας.

Οι μεγάλες αλλαγές, αυτές που δεν είναι επιφανειακές αλλά πηγάζουν από μέσα μας μπορούν να ανατρέψουν πολλά πράγματα στη ζωή μας. Μπορούν να μας φέρουν σε σύγκρουση με τους συντρόφους μας και να τους κάνουν να χάσουν την εμπιστοσύνη ή το σεβασμό τους για εμάς.

Και δυστυχώς όταν μια σχέση εμφανίζει προβλήματα γιατί ο ένας απ’ τους δύο (ή και οι δύο) άλλαξε, δύσκολα θα ξεπεράσει τα προβλήματα.

Χρειάζεται περισσότερη δουλειά, περισσότερη κατανόηση και περισσότερες αμοιβαίες υποχωρήσεις για να δουλέψει σωστά η σχέση και να νιώσουν και οι δύο σύντροφοι ότι οι επιθυμίες, οι ανάγκες και οι στόχοι τους γίνονται κατανοητοί και σεβαστοί.

Όταν οι σύντροφοι κάνουν λάθη, η σχέση φθείρεται

Κανείς δεν είναι τέλειος. Ναι το ξέρω ότι μόλις έγραψα το προφανές, αλλά είναι αλήθεια. Και μάλιστα είναι μια αλήθεια που αξίζει να την επαναλάβουμε όσες φορές χρειαστεί.

Όταν οι σύντροφοι κάνουν λάθη μέσα στη σχέση, εμφανίζονται ρωγμές στην εμπιστοσύνη που τρέφουν ο ένας για τον άλλο. Ρωγμές που αν δεν φροντιστούν η σχέση κινδυνεύει να διαλυθεί.

Οτιδήποτε και αν έχει συμβεί αυτό που πρέπει να γίνει για να επουλωθεί η ζημιά είναι:

α) Να αφήσετε λίγο το χρόνο να περάσει. Όπως είναι λογικό ο χρόνος ηρεμεί τα πνεύματα και βοηθάει να νιώσετε καλύτερα και να δείτε τα πράγματα πιο καθαρά.

Αν λοιπόν έκανες κάποιο λάθος εσύ, δώσε λίγο χρόνο στη σύντροφο σου να επεξεργαστεί την κατάσταση και να ηρεμήσει.

Αν πάλι έκανε η σύντροφος σου κάποιο λάθος, πες της πως θα χρειαστείς λίγο χρόνο για να ηρεμήσεις και να σκεφτείς.

β) Σιγουρευτείτε ότι δε θα ξαναγίνει. Το να αναγνωρίσει κανείς τα λάθη του είναι σημαντικό. Χρειάζεται όμως να είναι και υπεύθυνος για αυτά και να δείξει έμπρακτα πως θα πάρει μέτρα για να μην το επαναλάβει.Μπερδεμένη Σχέση: Πως να τη διαχειριστείς, Γιατί μια σχέση φθείρεται; Πως να κρατήσεις ζωντανή τη σχέση σου

Είναι πολύ διαφορετικό να κάνεις ένα λάθος και πολύ διαφορετικό να το επαναλαμβάνεις κάθε τόσο.

γ) Να είστε πρόθυμοι να συγχωρήσετε. Ακόμα και αν αφήσατε το χρόνο να απαλύνει κάπως τη ζημιά και ακόμα και αν ο σύντροφος που έκανε λάθος καταβάλει ειλικρινείς και τίμιες προσπάθειες για να αποφύγει να το επαναλάβει για να μπορέσει να προχωρήσει η σχέση χρειάζεται και ο άλλος σύντροφος να είναι πρόθυμος να συγχωρήσει.

Γιατί ακόμα και αν γίνουν όλα τα άλλα, αν ο ένας σύντροφος δεν συγχωρήσει τον άλλο για το λάθος του, θα συνεχίσει να μην τον εμπιστεύεται και η σχέση θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει προβλήματα και θα συνεχίσει να φθείρεται.

Σε γενικές γραμμές η καλή και ποιοτική σχέση είναι προϊόν αρμονικής συνεργασίας, συνύπαρξης και αμοιβαίων συναισθημάτων. Προβλήματα πάντα θα υπάρχουν και πάντα θα υπάρχει η πιθανότητα να κάνει κάποιος από τους δύο κάποιο λάθος.

Αυτό που έχει σημασία είναι το κατά πόσον είστε και οι δύο πρόθυμοι να δουλέψετε για τη σχέση, να έρθετε αντιμέτωποι με τις προσωπικές σας φοβίες και ανασφάλειες και να τις ξεπεράσετε για να μπορέσετε να συνεργαστείτε αρμονικά.

Θες να βελτιώσεις τη σχέση σου; Δες εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!