Διαφωνίες στη Σχέση: Γιατί Δεν πρέπει να Κρύβεσαι από αυτές - Men's Bible

Διαφωνίες στη Σχέση: Γιατί Δεν πρέπει να Κρύβεσαι από αυτές

Διαφωνίες στη Σχέση: Γιατί δεν πρέπει να Κρύβεσαι από αυτές, Καμία σχέση δεν είναι δεδομένη

Σε κανέναν δεν αρέσουν οι διαφωνίες στη σχέση.

Αντίθετα, σε όλους αρέσουν οι σχέσεις τις πρώτες μέρες, τότε που όλα είναι εύκολα. Τότε που ζεις σε ένα παραμύθι με καρδούλες και πουλάκια να κελαηδούν γύρω γύρω. Τότε που τίποτα δεν φαίνεται να μπορεί να ταρακουνήσει τα θεμέλια της σχέσης. Η αγάπη σας είναι, λέτε, πολύ δυνατή.

Μόνο που αυτή η φάση ποτέ δεν κρατάει. Όπου έχεις δύο ή περισσότερους ανθρώπους μαζί, θα υπάρξει και διαφωνία. Είναι αναπόφευκτο. Από τη στιγμή που είσαι άνθρωπος, είναι βέβαιο πως δεν θα συμφωνείς σε όλα με τους άλλους ανθρώπους. Καμία σχέση, όσο δυνατή κι αν είναι, όσο χαρούμενη, όσο «τέλεια», δεν είναι χωρίς διαφωνίες.

Αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα.

Το πρόβλημα είναι όταν τα μέλη της σχέσης φοβούνται τις διαφωνίες στη σχέση.

Ίσως σου φαίνεται λίγο παράξενο: στο κάτω κάτω τι κακό υπάρχει με το να θες να αποφεύγεις τις διαφωνίες στη σχέση, τους καυγάδες και τις κόντρες; Γιατί να θες να υπάρχουν όλα αυτά σε κάτι τόσο πολύτιμο όπως η σχέση σου;

Αλλά αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Μερικές φορές οι διαφωνίες είναι απαραίτητες. Και πολύ συχνά είναι η αποφυγή των διαφωνιών που δημιουργεί το πρόβλημα, κι όχι η ίδια η διαφωνία. Διαφωνία Ζευγαριού στη Σχέση: Πως να τη λύσεις χωρίς να πληγωθείτε διαφωνίες στη σχέση

Χρειάζεται να μιλήσεις για όσα σε απασχολούν

Είναι πολλά τα μηνύματα που παίρνω από ανθρώπους που μου αναφέρουν όλους τους τρόπους με τους οποίους οι ανάγκες τους δεν καλύπτονται μέσα στη σχέση τους. Εξηγούν τι λείπει, γιατί αυτό είναι πρόβλημα και πόσο σημαντικό θα ήταν να λυθεί αυτό.

Όμως δίνουν σε εμένα όλες αυτές τις λεπτομέρειες αντί να μοιραστούν ακριβώς αυτές τις σκέψεις, συναισθήματα και ανάγκες με τη σύντροφό τους. Αν έπαιρναν όλα αυτά που γράφουν σε εμένα και τα έλεγαν στη σύντροφό τους, ακόμα και με τις ίδιες λέξεις, τότε ολόκληρο το θέμα πιθανότατα θα λυνόταν (και εγώ θα έμενα χωρίς δουλειά).

Αλλά δεν το κάνουν. Φοβούνται για το που μπορούν να οδηγήσουν αυτές οι σκέψεις στη σχέση τους. Η αλήθεια είναι πως αυτός ο φόβος είναι κατανοητός.

Πολλοί ανησυχούν μήπως η σύντροφός τους πάρει τα πράγματα στραβά αν πουν κάτι λάθος ή αν αναφέρουν ότι τους λείπει κάτι στη σχέση. Άλλοι ανησυχούν –όχι χωρίς λόγο- ότι η σύντροφός τους θα τους επικρίνει, κοροϊδέψει ή ότι θα θυμώσει μαζί τους. Και άλλοι ανησυχούν –και πάλι, όχι χωρίς λόγο- ότι η σχέση τους εξαρτάται από το να μην αναφερθούν όλες αυτές οι ελλείψεις που νιώθουν. Γιατί, αν επρόκειτο να αναφέρουν τις ανάγκες τους, η σχέση τους θα σκάσει σαν σαπουνόφουσκα.

Μόνο που, αλήθεια, γιατί να πάνε όλα τόσο στραβά;

Ένα από τα λάθη που συχνά κάνουν οι άνθρωποι είναι ότι εξισώνουν το να «μην διαφωνείς» με το «πετυχημένη σχέση».

Αλλά το πρόβλημα με αυτή την οπτική είναι ότι σε βάζει σε όλο μικρότερα και μικρότερα κουτάκια όπου αφήνεις όλο και πιο πολύ τον εαυτό σου, για να μην ρισκάρεις να διαφωνήσεις.

Και το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι η έλλειψη που νιώθεις δεν αναφέρεται ποτέ, οπότε και οι συναισθηματικές ανάγκες σου τελικά δεν ικανοποιούνται. Έτσι, αντί να δυναμώνεις τη σχέση, με το να αποφεύγεις τις διαφωνίες στη σχέση τελικά υπονομεύεις όλο το οικοδόμημα.

Τίποτα δεν γκρεμίζει περισσότερο τα θεμέλια της σχέσης από το αίσθημα ότι δεν μπορείς να εκφράσεις τον εαυτό σου και αυτά που θες. Μπορείς να δαγκώνεις τη γλώσσα σου να μην μιλήσεις μέχρι να ματώσει, αλλά αυτό δεν κάνει τα πράγματα καλύτερα.

Δεν σημαίνει ότι απέφυγες τις διαφωνίες στη σχέση, απλά τις έσπρωξες πιο κάτω στο δρόμο, όπου θα μεγεθυνθούν και θα μεταλλαχθούν μέχρι που θα εκραγούν με εντελώς απροσδόκητο τρόπο.

Θες να ξεπεράσεις τα προβλήματα στη σχέση σου; Οι Coach μας είναι εδώ για εσένα

Διαφωνίες στη σχέση πάντα θα υπάρχουν

Η μεγάλη ειρωνεία του να προσπαθείς να αποφύγεις τις διαφωνίες στη σχέση είναι ότι πολύ συχνά, τα πράγματα που οι άνθρωποι προσπαθούν να αποφύγουν δεν θα ήταν διαφωνίες αν τα συζητούσαν εγκαίρως. Γιατί τις περισσότερες φορές, το θέμα είναι η δυσφορία του να φέρεις τον προβληματισμό προς συζήτηση, παρά ο ίδιος ο προβληματισμός.

Γιατί ναι, το να συζητήσεις δύσκολα θέματα της σχέσης μπορεί να είναι φοβιστικό και αμήχανο, αλλά αυτό δεν σημαίνει αυτομάτως ότι το θέμα πρέπει να μείνει στο σκοτάδι. Όσο πιο σημαντικό είναι το θέμα για εσένα, τόσο πιο σημαντικό είναι να το φέρεις στο φως.

Στο κάτω κάτω η σύντροφός σου δεν είναι μέντιουμ να καταλαβαίνει από μόνη της. Τίποτα δεν μπορεί να βελτιωθεί αν δεν ανοίξεις το στόμα σου για να μιλήσεις.

Αυτό δεν σημαίνει πως όταν θα μιλήσεις δεν θα τσακωθείτε, μερικές φορές τα θέματα που θα θέλετε να συζητήσετε θα οδηγήσουν εσένα και την αγαπημένη σου στον τσακωμό. Μερικά μάλιστα μπορεί να οδηγήσουν και στην διακοπή της σχέσης.

Αλλά οι διαφωνίες στη σχέση, ακόμα και οι τσακωμοί, δεν είναι από μόνα τους κακά πράγματα ή ενδείξεις ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά. Μερικές φορές είναι θέμα του να προσπαθήσετε να ξετυλίξετε το κουβάρι που μαζί δημιουργήσετε.

Φυσικά όμως μιλάμε για διαφωνίες και τσακωμούς που γίνονται μέσα σε ορισμένα πολιτισμένα πλαίσια: Με σεβασμό στην προσωπικότητα και των δυο σας, χωρίς πίεση και εξαναγκασμούς.

Αλλά για να είμαι ξεκάθαρος: Το να τελειώσει μια σχέση, ούτε αυτό είναι κακό. Αν για παράδειγμα, το να ζητήσεις από την σύντροφό σου κάτι που συναισθηματικά χρειάζεσαι τελειώσει τη σχέση, τότε αυτό συμβαίνει επειδή πιθανότητα η σχέση έπρεπε να τελειώσει.

Το να μένεις σε μια σχέση δεν είναι καλύτερο από το να είσαι single, όταν το κόστος για να την διατηρήσεις είναι να καταπιέζεσαι και το άλλο μέρος να μη νοιάζεται.

Αλλά κι αυτό είναι κάτι που αξίζει να τα ανακαλύψεις και διαχειριστείς νωρίτερα, παρά αργότερα. Το να μένεις σε μια σχέση απλά και μόνο από επιθυμία να μην είσαι μόνος, είναι το συναισθηματικό ισοδύναμο του να κάνεις ορειβασία φορώντας λάθος νούμερο παπούτσια.

Μπορεί να πας εκεί που θες να πας, αλλά ο πόνος και η μιζέρια που θα σου προξενηθεί ποτέ δεν αξίζει τον κόπο. Και οι μακροχρόνιες επιπτώσεις πάνω σου μπορεί να είναι ολέθριες. Είναι καλύτερο να νιώσεις άνετα με αυτές τις άβολες συζητήσεις από νωρίς.

Όχι μόνο αυτό θα σου κάνει ευκολότερο να έχεις αυτές τις συζητήσεις όταν χρειάζεται, αλλά θα μάθεις πολύ σύντομα αν αυτή η σχέση είναι καλό fit. Ή αν η σύντροφός σου δεν είναι το σωστό άτομο για εσένα.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!