Η Ζήλια στη Σχέση και 3 τρόποι να την αντιμετωπίσεις - Men's Bible

Η Ζήλια στη Σχέση και 3 τρόποι να την αντιμετωπίσεις

Η Ζήλια στη Σχέση και 3 τρόποι να την αντιμετωπίσεις, Ζήλια στη Σχέση: Τι την προκαλεί;

Οι περισσότεροι άνθρωποι κρύβουν μια δόση ζήλιας, η οποία ίσως φαίνεται χαριτωμένη όταν εκδηλώνεται σε μια μικρή εκδοχή της, καθώς για πολλούς, υποδηλώνει πως κάποιος μπορεί να φοβάται μη χάσει το ταίρι του.

Τι γίνεται όμως, όταν η ζήλια εκδηλώνεται σε τέτοιο βαθμό που οδηγεί σε μια καταπιεστική και προβληματική σχέση;

Σε ορισμένες περιπτώσεις το άτομο δυσκολεύεται να διαχειριστεί τα συναισθήματα του, με αποτέλεσμα να χάνει τον έλεγχο και να εκδηλώνει μια «παρανοϊκή» συμπεριφορά απέναντι στον ή στην σύντροφό του, η οποία δημιουργεί μια αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Αρχικά, η ζήλια πηγάζει από την προσωπική ανασφάλεια που νιώθει ο κάθε άνθρωπος ξεχωριστά. Όταν εκδηλώνει κάποιος μια ανεξέλεγκτη δόση ζήλιας τότε σημαίνει, πως ο ίδιος διακατέχεται από συναισθήματα φόβου, χαμηλής αυτοπεποίθησης και φυσικά ανασφάλειας.

Όποιος και αν είναι ο λόγος που κάποιος δε μπορεί να ελέγξει το αίσθημα της ζήλιας, το σίγουρο είναι πως δεν προξενεί μόνο κακό στον εαυτό του, με αυτή την καταστροφική συμπεριφορά που εκδηλώνει, αλλά προκαλεί και προβλήματα στην προσωπική ζωή του ανθρώπου με τον οποίο συναναστρέφεται.

Στη σχέση υπερισχύει η πίεση, το άγχος και σίγουρα η έλλειψη εμπιστοσύνης. Καταλήγει να είναι καταστροφική και για τους δύο και κυρίως για το άτομο στο οποίο ασκείται η μεγαλύτερη πίεση, αφού έχει να αντιμετωπίζει τις καταπιεστικές και συνεχείς αναζητήσεις επιβεβαίωσης του «ζηλιάρη» συντρόφου του.

Επιπλέον, στην χειρότερη μορφή της, η ζήλια μπορεί να οδηγήσει σε ψυχολογική ή ακόμη και σωματική κακοποίηση.

Ένας ζηλιάρης σύντροφος προσπαθεί να ελέγξει τις κινήσεις του άλλου, που φτάνει σε σημείο να παραβιάζει τον προσωπικό χώρο του συντρόφου του και προσπαθεί να τον κάνει κτήμα του.

Μπορεί να ψάχνει κλήσεις, μηνύματα και να νιώθει μια συνεχή απειλή μόλις το ταίρι του συναναστρέφεται με οποιοδήποτε άτομο του αντίθετου φύλου.

Φυσικά, όλη αυτή η συμπεριφορά δημιουργεί μια νοσηρή σχέση η οποία με την πάροδο του χρόνου καταρρέει.

Εφόσον, τα βασικά θεμέλια για μια υγιή σχέση είναι η αμοιβαία εμπιστοσύνη και ο σεβασμός, αν υπερισχύσουν τα αντίθετα, δηλαδή δεν υπάρχουν όρια και προσωπικές ελευθερίες, τότε θα προξενούνται συνεχείς καυγάδες καθώς ο ένας θα προσπαθεί να αποδεικνύει στον άλλον πως του είναι πιστός.

Όλο αυτό εκτός από κουραστικό, καταστρέφει τον ερωτισμό και αποτρέπει τη σχέση από το να χτίσει γερές βάσεις για το μέλλον.

Ωστόσο, εάν εντοπίσει κανείς τους λόγους για τους οποίους οδηγείται σε μια έντονη εκδήλωση ζήλιας, τότε ίσως μπορέσει να την ελέγξει ή ακόμη και αν η σύντροφος του είναι αυτή που την εκδηλώνει, ίσως μπορέσει να βρει τρόπους να την αντιμετωπίσουν από κοινού.

Δεν είναι λίγες οι φορές βέβαια, που μια καταπιεστική σχέση βασισμένη στη ζήλια και στην έλλειψη εμπιστοσύνης προκαλείται και από τις δύο πλευρές.

Όπως και να έχει, υπάρχουν τρόποι για να μπορέσει μια σχέση να βασίζεται στην αμοιβαία επικοινωνία και εμπιστοσύνη.

#1 Αναζήτησε τις προσωπικές σου ανασφάλειες

Πίσω από το συναίσθημα της ζήλιας κρύβονται οι δικές μας ανασφάλειες είτε προσωπικές είτε όταν συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλους. Είναι σημαντικό να καταπολεμήσεις λοιπόν, τα σημεία που νιώθεις πως άλλοι υπερτερούν σε σχέση με εσένα.

Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και με το να προσπαθείς να συγκρίνεις τον εαυτό σου το μόνο που καταφέρνεις είναι να «τρώγεσαι με τα ρούχα σου» διαρκώς.

Αντίθετα, μπορείς να εντοπίσεις τα δυνατά σου σημεία και να χτίσεις την αυτοπεποίθηση σου, έτσι ώστε να ξέρεις πως προσφέρεις πράγματα στη σύντροφό σου, όπως και εκείνη σε σένα.Η Ζήλια στη Σχέση και 3 τρόποι να την αντιμετωπίσεις

#2 Προσπάθησε να βρεις από που πηγάζει αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης

Αν εξαιρέσεις τα παραπάνω, μπορεί η έλλειψη εμπιστοσύνης που νιώθεις να προέρχεται από εξωγενείς παράγοντες ή ακόμα να στη δημιουργεί και το άτομο που έχεις απέναντί σου.

Για παράδειγμα, δεν είναι παράλογο μια προηγούμενή σχέση να σου έχει αφήσει αρνητικά συναισθήματα, σε περίπτωση που σε είχε προδώσει, και να εκδηλώνονται στην αμέσως επόμενη.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να μπορέσεις να εντοπίσεις από που πηγάζει όλο αυτό και να μπορέσεις να το αντιμετωπίσεις.

Συζήτησε με την σύντροφο σου για το πως αισθάνεσαι και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους πιστεύεις πως εκδηλώνεις αυτό το συναίσθημα, χωρίς όμως να ρίξεις το φταίξιμο σε εκείνη.

Επικεντρώσου σε εκείνα που σε κάνουν να νιώθεις κατά αυτόν τον τρόπο και παράμεινε ήρεμος κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Ίσως και εκείνη με τη σειρά της μπορέσει να σε καταλάβει και να διορθωθεί οποιαδήποτε ένταση έχει δημιουργηθεί μεταξύ σας.

Θες να σώσεις τη σχέση σου όσο ακόμα είναι καιρός; Δες εδώ

#3 Σκέψου πως επιδρά η ζήλια στην ψυχολογία σου

Το συναίσθημα αυτό μας οδηγεί σε έναν αρνητισμό, ο οποίος επηρεάζει την ψυχολογία μας και δυσκολεύει την καθημερινότητα μας πόσο μάλλον την σχέση μας, εφόσον συνδέεται άμεσα με αυτήν.

Το χειρότερο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου είναι να χαλάς χρόνο και φαιά ουσία ψάχνοντας το παραμικρό για το αν η σύντροφός σου είναι πιστή. Η ζήλια δεν είναι κάτι που χρειάζεται στη ζωή σου και να σε βαραίνει διαρκώς.

Προσπάθησε να απασχολήσεις τον εαυτό σου με δραστηριότητες, ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή σου και απομάκρυνε αυτό το πράσινο τερατάκι από το μυαλό σου.

Τέλος, αν βρίσκεσαι σε μια σχέση στην οποία η σύντροφός σου είναι εκείνη που εκδηλώνει έντονα ζήλια, τότε, μπορείς να ακολουθήσεις τα παραπάνω προσπαθώντας να της εξηγήσεις όλον τον αρνητισμό που επιφέρει στη σχέση σας και να βρείτε τρόπους που θα μπορέσετε να το αντιμετωπίσετε μαζί.

Όμως, αν ένας από τους δύο δεν είναι ανοιχτός στην επικοινωνία, τότε ίσως έχει ανοίξει μια πληγή στη σχέση σας που θα είναι δύσκολο να επουλωθεί.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!