Πως η Νοοτροπία Θύματος σαμποτάρει τη ζωή σου και πως να τo Αλλάξεις - Men's Bible

Πως η Νοοτροπία Θύματος σαμποτάρει τη ζωή σου και πως να τo Αλλάξεις

Πως η νοοτροπία θύματος σαμποτάρει τη ζωή σου και πως να το αλλάξεις

Η βασικότερη και πιο σημαντική ικανότητα που πρέπει οπωσδήποτε να αποκτήσει κάθε άνδρας για να απολαύσει την επιτυχία στο φλερτ και τη ζωή, είναι η ικανότητα να μην ενδίδει στα συναισθήματα του και να μην πιστεύει τις δικαιολογίες του. Να μην έχει δηλαδή τη νοοτροπία θύματος.

Αυτό είναι πολλές φορές δύσκολο. Ταυτόχρονα όμως είναι και απαραίτητο.

Γιατί είναι απαραίτητο; Γιατί ποτέ δεν πρόκειται να ξεπεράσεις ένα πρόβλημα το οποίο θεωρείς εξ’ αρχής πως είναι έξω από τον έλεγχο σου.

Το να αντιλαμβάνεσαι πότε έχεις πέσει στην παγίδα της νοοτροπίας αυτής και νιώθεις ως το αδύναμο θύμα που δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να αλλάξει την κατάσταση του, είναι το πρώτο και απαραίτητο βήμα στην εξέλιξη σου.

Για να αποκτήσεις τη ζωή που επιθυμείς, χρειάζεται πρώτα να βγεις από αυτή την πλάνη.

Η απάντηση στο πως θα αποκτήσεις αυτά που θες απ’ τη ζωή σου, βρίσκεται μέσα σου και όχι στο να προσαρμοστεί ο κόσμος στις δικές σου επιθυμίες.

Η νοοτροπία θύματος εμποδίζει αρκετούς άνδρες να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους και να την κατευθύνουν εκεί που επιθυμούν.

Και το κάνει με τους εξής τρόπους καθώς ωθείς του ανθρώπους να:

 • ρίχνουν στους άλλους την ευθύνη μιας κατάστασης για την οποία ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό οι ίδιοι.
 • βλέπουν κακές προθέσεις στη συμπεριφορά των άλλων.
 • πιστεύουν πως οι άλλοι είναι πιο τυχεροί και πιο βολεμένοι από τους ίδιους.
 • αναζητούν τη συμπάθεια και τη συμπόνια των άλλων μεγεθύνοντας τις ατυχίες και τα προβλήματα τους.

Όπως βλέπεις λοιπόν το βασικό στοιχείο στη νοοτροπία θύματος είναι ότι εσύ είσαι το άμοιρο θύμα. Πάντα φταίει κάποιος άλλος ή η τύχη για τα προβλήματα και τις περιστάσεις στις οποίες βρίσκεσαι.

Πως ξεπερνάς τη νοοτροπία θύματος;

Πως λοιπόν απελευθερώνεις τον εαυτό σου από αυτή την πλάνη;

Το πρώτο βήμα είναι φυσικά να καταλάβεις ότι έχεις πέσει στην παγίδα. Δεν μπορείς να λύσεις ένα πρόβλημα, το οποίο δεν βλέπεις ότι υπάρχει.

Άσχετα λοιπόν με το ποια είναι η κατάσταση σου και ποια είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζεις, αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να μάθεις να κάνεις για να μην πέσεις ποτέ θύμα αυτής της νοοτροπίας, είναι να αντιλαμβάνεσαι τις δικές σου ευθύνες.

Ακόμα και αν άλλοι έκαναν λάθη τα οποία εισέπραξες εσύ, ακόμα και αν η τύχη δεν σε βοήθησε, πάντα υπάρχει μια σειρά από δικές σου αποφάσεις και επιλογές οι οποίες συνέβαλαν στην τωρινή σου κατάσταση.

Αποφάσεις και επιλογές που αν ήταν διαφορετικές, θα ήταν και η κατάσταση σου διαφορετική.

Όταν ρίχνεις την ευθύνη σε δυνάμεις που δεν είναι στον έλεγχο σου νιώθεις αδύναμος, σαν φτερό στον άνεμο που πηγαίνει όπου το σπρώχνει ο αέρας.

Τη στιγμή όμως που καταλαβαίνεις ότι έχεις μερίδιο ευθύνης και βλέπεις ότι οι δικές σου αποφάσεις σε έφεραν ως εδώ, τα πράγματα αλλάζουν.

Γιατί, μέσα από τις αποφάσεις σου και τις επιλογές σου, μπορείς να ασκήσεις έλεγχο στη ζωή σου.

Γιατί τα πάντα είναι δική σου ευθύνη και γιατί αυτό είναι καλό

Φαντάσου πως ξεκινάς μια επιχείρηση, πχ ένα σουβλατζίδικο, και επενδύεις όλο σου τον χρόνο και όλο σου το κεφάλαιο σε αυτήν. Δυστυχώς όμως, οι μήνες περνούν και η επιχείρηση δεν πηγαίνει καλά.

Αγχωμένος να καταλάβεις τι φταίει ανακαλύπτεις πως λίγο πιο κάτω από εσένα, κοντά στον κεντρικό δρόμο, έχουν ανοίξει άλλα δύο σουβλατζίδικά τα οποία έχουν κάνει όνομα και επιτυχία στην περιοχή.

Ποιος φταίει λοιπόν που η δική σου επιχείρηση δεν πήγε καλά;

 • Φταίνε οι πελάτες που δεν μπορούν να εκτιμήσουν το καλό προϊόν και πέφτουν θύμα του μάρκετινγκ;
 • Φταίει η τύχη που ο νέος ανταγωνισμός έκανε «όνομα» και πλέον έχει μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά της περιοχής;
 • Φταίει η περιοχή που δεν μπορεί να στηρίξει πολλά μαγαζιά;
 • Φταίει ο καιρός που βρέχει συχνά και ο κόσμος προτιμά να μην βγαίνει;

Ποιος φταίει; Κάποιος πρέπει να φταίει.

Στην πραγματικότητα την ευθύνη την έχεις εσύ.

 • Έψαξες να βρεις ποια είναι τα καλύτερα σημεία στην περιοχή για να ανοίξεις τέτοιου είδους επιχείρηση;
 • Έμαθες πως λειτουργεί το μάρκετινγκ και η διαφήμιση ώστε να σχεδιάσεις πως θα διαφημίσεις το προϊόν σου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο;
 • Έψαξες να δεις τι κάνει καλά ο ανταγωνισμός και να μάθεις απ’ αυτόν;
 • Υπολόγισες σωστά τα νούμερα και όλα τα πιθανά κόστη πριν ξεκινήσεις;

Αν όχι, τότε άφησες την επιχείρηση σου στη μοίρα της και αυτό ήταν επιλογή σου.Πως η νοοτροπία θύματος σαμποτάρει τη ζωή σου και πως να το αλλάξεις

3 βήματα για να ξεφύγεις απ’ τη νοοτροπία θύματος

#1 Κατάλαβε πως αυτή η συμπεριφορά δεν σε βοηθάει να εξελιχθείς

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν νοοτροπία θύματος δεν προσπαθούν ιδιαίτερά να αλλάξουν τη ζωή τους γιατί αφού τα πάντα είναι εκτός του πεδίου ελέγχου τους το θεωρούν ανώφελο να προσπαθήσουν.

Όμως ακόμα και οι λίγοι που προσπαθούν, επειδή βλέπουν τα πράγματα με τέτοιο τρόπο, δεν αντέχουν την αποτυχία και την εισπράττουν ως ολική καταστροφή.

Για παράδειγμα κάποιος με νοοτροπία θύματος που απορρίπτεται στο φλερτ, λαμβάνει την απόρριψη ως απόδειξη της προσωπικής του αξίας. Έτσι, δεν εστιάζει σε συγκεκριμένες συμπεριφορές και σε συγκεκριμένα λάθη για να βελτιώσει τον εαυτό του και τον τρόπο που φλερτάρει. Λάθη που αν αντιλαμβανόταν πως δεν τον εξυπηρετούν θα άλλαζε αμέσως.

#2 Αναρωτήσου: «Τι μπορώ να αλλάξω για να πετύχω καλύτερο αποτέλεσμα στο μέλλον;»

Πολλές φορές για να πετύχουμε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, είτε αυτό είναι να φλερτάρεις αποτελεσματικά, είτε να ανοίξεις μια επιχείρηση κλπ, χρειάζεται να κάνουμε αρκετές αλλαγές.

Αλλαγές οι οποίες πολλές φορές θέλουν χρόνο για να αφομοιωθούν, και το γεγονός αυτό κάνει τον επίμαχο στόχο να μοιάζει με βουνό. Είναι εύκολο να μην εστιάσουμε την προσοχή μας σε συγκεκριμένα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε και να νιώσουμε πως δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Αντί όμως να λέμε στον εαυτό μας πως δε γίνεται και δε μπορούμε να τα καταφέρουμε, είναι καλύτερο και πιο παραγωγικό να αναρωτιόμαστε τι μπορούμε να κάνουμε για να τα πάμε καλύτερα στο μέλλον.

Αν λοιπόν φλερτάρεις με κοπέλες και κάθε φορά εισπράττεις την απόρριψη, αντί να σκεφτείς «Δεν το ‘χω!» και να σταματήσεις να προσπαθείς, αναρωτήσου: «Τι έκανα λάθος και τι μπορώ να κάνω καλύτερα την επόμενη φορά;»

Μήπως χρειάζεται να επενδύσεις σε μια καλύτερη γκαρνταρόμπα; Μήπως χρειάζεται να χαμογελάς περισσότερο; Μήπως έπρεπε να την πλησιάσεις με πιο ομαλό τρόπο ώστε να μην τη ξαφνιάσεις;

Σε γενικές γραμμές θες να κάνεις ανοιχτού τύπου ερωτήσεις στον εαυτό σου οι οποίες σε προδιαθέτουν να αναζητήσεις λύσεις στην πρόκληση που αντιμετωπίζεις.

 • «Πως μπορώ να κάνω καλύτερη πρώτη εντύπωση;»
 • «Πως μπορώ να κρατήσω την κουβέντα με ομαλό τρόπο;»
 • «Πως μπορώ να κάνω καλύτερες ερωτήσεις στο φλερτ;»
 • «Πως μπορώ να της πιάσω κουβέντα με άνεση;»

Δεν υπάρχει λοιπόν «Δεν μπορώ». Αυτό που υπάρχει είναι το «Πώς μπορώ;».

Για να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, δες εδώ

#3 Σύγκρινε τον εαυτό σου μονάχα με το παρελθόν σου

Όποτε νιώθεις απογοητευμένος από την πρόοδο σου, κάνε μια παύση και σύγκρινε το που είσαι τώρα με το που ήσουν στο παρελθόν.

Ο βασικός λόγος που θες να το κάνεις αυτό είναι για να αντιληφθείς πως όντως έχεις κάνει πρόοδο, ακόμα και αν αυτή δεν είναι όσο άμεση και γρήγορη θα ήθελες. Βοηθάς με αυτόν τον τρόπο τον εαυτό σου να αποφύγει τις υπερβολικές απογοητεύσεις και τον κίνδυνο να σταματήσει να προσπαθεί.

Και στην περίπτωση που θες να βελτιωθείς πιο άμεσα και πιο γρήγορα, τότε αναρωτήσου: «Τι χρειάζεται να κάνω για να βελτιωθώ περισσότερο και πιο γρήγορα;»

Και μόνο που θα κάνεις την ερώτηση στον εαυτό σου, θα δεις πως ήδη θα σου έρχονται στο μυαλό ιδέες για να λύσεις το πρόβλημα αυτό.

Δεν είσαι θύμα

Όταν για αρκετό καιρό αισθάνεσαι πως τη ζωή σου την καθορίζουν άλλοι, περιμένεις εκείνοι να αναγνωρίσουν τα ταλέντα σου και την αξία σου. Περιμένεις να σου δώσουν αυτό που πιστεύεις πως σου αξίζει.

Μόνο που αυτό δεν συμβαίνει. Ακόμα και στις σπάνιες περιπτώσεις που συμβαίνει, σπάνια κρατάει για πολύ.

Φέρε στο μυαλό σου μερικούς από τους νικητές από talent show. Οι περισσότεροι από αυτούς έλαμψαν για λίγο και μετά χάθηκαν στην αφάνεια. Γιατί; Στάθηκαν άτυχοι μέσα στην τύχη τους;

Το ίδιο συμβαίνει και με αρκετούς νικητές τυχερών παιχνιδιών. Τους χαμογελάει η τύχη μια φορά, κερδίζουν ξαφνικά μια περιουσία αλλά μετά από ένα διάστημα επιστρέφουν στα χρέη.

Γιατί; Είναι η ζωή άδική;

Όχι! Απλώς οι άνθρωποι αυτοί δέχτηκαν την επιτυχία με την ίδια νοοτροπία θύματος που θα δεχόντουσαν την αποτυχία, και περίμεναν από την τύχη, τη ζωή ή τους άλλους να συνεχίσουν να πραγματοποιούν τις επιθυμίες τους.

Δεν ανέλαβαν την ευθύνη για τις δικές τους λάθος επιλογές και δεν άσκησαν τον έλεγχο τους στα σημεία οπού μπορούσαν να το κάνουν.

Ακόμα και αν το φύλλο που σου έχει μοιράσει η ζωή είναι το καλύτερο, αν επιλέξεις να το παίξεις λάθος τότε και πάλι κινδυνεύεις να χάσεις.

Δεν μπορείς λοιπόν να περιμένεις απ’ τη ζωή, την τύχη ή τους άλλους να σου δώσουν όσα επιθυμείς. Θα πρέπει να τα διεκδικήσεις εσύ με τον τρόπο που αποφασίζεις και κάνεις τις επιλογές σου.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!