Τι είναι το Smart-Casual στυλ και πως να το πετύχεις - Men's Bible

Τι είναι το Smart-Casual στυλ και πως να το πετύχεις

Τι είναι το Smart-Casual στυλ και πως να το πετύχεις

Κάποτε η πλειοψηφία της ανδρικής γκαρνταρόμπας ορίζονταν από το τι φορούσε ο άνδρας στην εργασία του. Ένας δικηγόρος πχ, φορούσε ένα πιο επίσημο κουστούμι από έναν λογιστή και ο λογιστής φορούσε ένα πιο επίσημο κουστούμι από έναν συγγραφέα.

Μπορούσες λοιπόν να υποθέσεις περίπου τι έκανε ένας άνδρας για να βγάλει τα προς το ζην, από το πως ήταν ντυμένος σε γενικές γραμμές.

Σήμερα όμως το ανδρικό στυλ δεν ορίζεται τόσο από το dress code του γραφείου, αλλά από πολλά περισσότερα.

Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι δυνατόν να έχεις μια γεμάτη ντουλάπα η οποία να είναι εξίσου κατάλληλη για μια βραδινή έξοδο για ποτό, για μια θεατρική παράσταση και για τη θέση σου στο γραφείο.

Σήμερα έχεις την ελευθερία να δημιουργήσεις το δικό σου look, γιατί να μην φτιάξεις λοιπόν ένα στυλ και ένα σύνολο που να ταιριάζει σε κάθε περίσταση;

Αυτή η βαθειά επιθυμία για ένα ευέλικτο στυλ έδωσε το έναυσμα να ξεκινήσει η επανάσταση του smart-casual ντυσίματος.Τι είναι το Smart-Casual στυλ και πως να το πετύχεις

Η αυγή του Smart-Casual

Η χρήση του όρου Smart-Casual ξεκίνησε το 1924, όταν ένας αρθρογράφος σχολίαζε ένα γυναικείο αμάνικο φόρεμα. Η γυναικεία ένδυση τότε είχε αρχίσει να ξεφεύγει ελαφρώς από τα όρια της επίσημης σεμνότητας και ήταν κοντά σε αυτό που σήμερα θεωρούμε smart-casual.

Αργότερα, το 1950, ο όρος άρχισε να κάνει τα πρώτα δειλά του βήματα και στην ανδρική ένδυση. Αρχικά χρησιμοποιούνταν για να περιγράψει ένα κουστούμι το οποίο ήταν περισσότερο casual από εκείνο που θα φόραγε ένας άνδρας στο γραφείο.

Παρότι όμως το look ήταν διαφορετικό, η έννοια ήταν η ίδια με σήμερα. Ένα smart-casual κουστούμι είναι εκείνο που φοριέται και ταιριάζει σχεδόν σε κάθε περίσταση.

Το smart-casual όμως, όπως το ξέρουμε τώρα ξεκίνησε στα 80s. Οι αλλαγές στα στάνταρ του τι είναι επίσημο και η άνοδος του ανεπίσημου ντυσίματος στον εργασιακό χώρο, θόλωσαν τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο επαγγελματικό και καθημερινό- street ντύσιμο.

Πλέον ήταν εφικτό για τον καθένα να δημιουργήσει ένα look εντελώς προσωπικό, με άποψη και εξαιρετικά ευέλικτο.

Η μοντέρνα εκδοχή του smart-casual έκανε τα πρώτα του βήματα.

Τι είναι τελικά το smart-casual;

Για αρχή ας καθορίσουμε τι δεν είναι.

Πριν δώσουμε έναν σαφή ορισμό του τι είναι τελικά smart-casual, πρώτα πρέπει να δούμε πως αναδύθηκε ο όρος. Παρά τις διάφορες επιρροές και αλλαγές στα ανδρικά στιλιστικά στάνταρ υπάρχουν τρεις ευρύτερες κατηγορίες ανδρικού στυλ που κυριάρχησαν στο ανδρικό ντύσιμο για δεκαετίες.

Οι κατηγορίες αυτές προέρχονται από την χαλάρωση των πρέπει της Βικτωριανής εποχής σχετικά με το πως έπρεπε ένας άνδρας να ντύνεται και εξελίχθηκαν περαιτέρω στον 20ο αιώνα.

Επίσημο ντύσιμο

Αυτή η είναι η κατηγορία ρούχων που φοράς σε ειδικές περιπτώσεις ή όταν η καριέρα σου απαιτεί να φοράς κουστούμι στην εργασία σου. Όταν είσαι ντυμένος επίσημα ταιριάζεις το στυλ σου με βάση συγκεκριμένα στάνταρ, συγκεκριμένους κανόνες και για συγκεκριμένα περιβάλλοντα.

Όλοι ξέρουμε περίπου πως πρέπει να ντυθούμε για μια συνέντευξη για δουλειά, για έναν γάμο, για μια κηδεία κλπ.

Σε κάθε μια από τις παραπάνω περιστάσεις υπάρχουν κάποιες προσδοκίες από την κοινωνία. Όλοι λίγο πολύ μιλάμε μια κοινή στυλιστική γλώσσα σε τέτοιες περιπτώσεις.

Επαγγελματικό casual ντύσιμο

Αν και αρκετά εργασιακά περιβάλλοντα έχουν γίνει πιο χαλαρά στο θέμα του dress code, αρκετά συνεχίζουν να διατηρούν ένα πιο business-casual ντύσιμο.

Αν και το business-casual δεν εξισούται με το κουστούμι, ψήγματα επίσημου στυλ όπως το σακάκι, το υφασμάτινο παντελόνι, το πουκάμισο και τα oxfords αποτελούν σήμα κατατεθέν αυτής της κατηγορίας.

Καθημερινό casual ντύσιμο

Φυσικά το casual στυλ είναι η πιο χαλαρή κατηγορία. Αυτό δε σημαίνει βέβαια πως είναι και η πιο απλή ούτε ότι φοράς ότι σου κατέβει στο κεφάλι. Αν πχ, σε καλέσουν σε ένα πάρτι στο σπίτι ενός φίλου μπορείς να βάλεις κάτι casual, αλλά δε θα πας με φόρμες και αθλητικά σαν να πηγαίνεις στο γυμναστήριο.

Για τον δικό μας σκοπό λοιπόν ας πούμε πως το casual στυλ σημαίνει την απουσία της επισημότητας σε κάποια περίσταση.

Ο ορισμός του smart-casual

Smart-casual είναι ένα slim σκούρο μπλε jean, ένα σακάκι και ένα ζευγάρι desert boots. Smart-casual είναι επίσης ένα chino παντελόνι, ένα πουκάμισο με μοτίβο και ένα bomber δερμάτινο.

Αν γίνει σωστά το smart-casual στυλ μοιάζει με έναν χαμαιλέοντα που δένει και ταιριάζει σε casual περιστάσεις, στο γραφείο ακόμα και σε κάποια περιβάλλοντα που απαιτούν επίσημο ντύσιμο.

Και όχι μόνο αυτό αλλά αυτή του η ευελιξία σε βοηθάει να ξεχωρίσεις ελαφρώς από τους υπόλοιπους άνδρες γύρω σου. Κάτι που θες να κάνεις από πλευράς φλερτ.

Με ένα smart-casual στυλ, σε ένα χαλαρό μπαράκι θα δείχνεις κομψότερος από τους υπόλοιπους, σε μια χαλαρή επαγγελματική συνάντηση θα δείχνεις πιο τολμηρός και σε ένα επίσημο περιβάλλον που έχεις την ευελιξία να ντυθείς έτσι, θα ξεχωρίσεις από τους άλλους άνδρες.

Οπουδήποτε λοιπόν και αν πηγαίνεις θα έχεις την αυτοπεποίθηση πως έχεις ντυθεί για να τραβήξεις τα βλέμματα και να εντυπωσιάσεις.

Πλέον σχεδόν οτιδήποτε κάνεις στη ζωή δεν έχει ξεκάθαρες στιλιστικές προσδοκίες. Δες αυτή την σύγχρονή έλλειψη στιλιστικών κανόνων ως μια ευκαιρία. Μια ευκαιρία να αφήσεις τη δική σου σφραγίδα με το ντύσιμο σου και το look σου.

Θες να μάθεις πως να δημιουργήσεις μια ποιοτική προσωπική εικόνα; Δες εδώ

Τελικά πως δείχνει ένα smart-casual σύνολο;

Κάποιοι λένε πως στο smart-casual ανήκει οτιδήποτε είναι πιο επίσημο από μια αθλητική φόρμα και λιγότερο επίσημο από ένα κουστούμι. Ωστόσο αυτός ο ορισμός είναι υπερβολικά γενικός και δεν βοηθάει και πολύ.

Από την άλλη μπορείς να γίνεις υπερβολικά συγκεκριμένος, σαν να απαγγέλεις μια λίστα: ένα σακάκι, ένα πουκάμισο, ένα ωραίο τζιν και καφέ μποτάκια. Όμως και αυτός ο τρόπος δεν κολλάει γιατί σε περιορίζει υπερβολικά.

Είναι καλύτερα αν προσεγγίσεις το smart-casual ως ένα σετ κανόνων ή μια αρκετά μεγάλη λίστα από συγκεκριμένα ρούχα. Η πρόθεση σου είναι να ταιριάζεις και να εντυπωσιάζεις σχεδόν σε κάθε περιβάλλον, για αυτό και ένα smart-casual σύνολο θα πρέπει να είναι κομψό, ευέλικτο και έτοιμο για όλα.

Smart-casual λοιπόν μπορεί να είναι ένα ωραίο t-shirt, συνδυασμένο με ένα σακάκι και ένα ζευγάρι sneakers. Πρόκειται για ένα είδος τέχνης και ως τέχνη να την αντιμετωπίσεις.

Παραδείγματα smart casual συνόλωνΤι είναι το Smart-Casual στυλ και πως να το πετύχεις

Το smart-casual έχει να κάνει με το πως νιώθεις

Αυτός ο χώρος και η άνεση που έχεις να δημιουργήσεις είναι που κάνει το smart-casual τόσο ιδανικό. Αντί λοιπόν να ορίσουμε το smart-casual με συγκεκριμένα ρούχα και αξεσουάρ, σκέψου το περισσότερο ως μια αίσθηση που νιώθεις.

Τι είναι αυτή η αίσθηση;

Όταν χτίζεις ένα σωστό smart-casual στυλ, αισθάνεσαι πως μπορείς να πας οπουδήποτε (με μερικές εξαιρέσεις) και να εντυπωσιάσεις τους πάντες.

Η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να σου δώσω για το smart-casual στυλ (και η δεύτερη καλύτερη για το ντύσιμο γενικά, μετά το να προσέχεις το fit των ρούχων) είναι να επιτρέψεις στον εαυτό σου να πειραματιστεί.

Αν νιώθεις πως είσαι πολύ επίσημος, ένα πιο απαλό σε χρώμα σακάκι ή παλτό (κατά προτίμηση παστέλ χρώματα αν θες να δείχνεις πιο χαλαρός) ή μια απλή αλλαγή στα παπούτσια, όπως το να βάλεις sneakers αντί για derbies, μπορεί να κάνει την διαφορά.

Αν από την άλλη κοιτιέσαι στον καθρέπτη και νιώθεις πως το στυλ σου είναι πολύ απλό και καθημερινό, άλλαξε το bomber δερμάτινο με ένα σακάκι ή το παντελόνι τζιν για ένα slim chino.

Αν μη τι άλλο αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι να ενισχύσεις τον εαυτό σου και την αυτοπεποίθηση σου γνωρίζοντας πως βγάζεις προς τα έξω την καλύτερη σου εικόνα.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!