Και Κοινωνικός και Εσωστρεφής: Πως γίνεται - Men's Bible

Και Κοινωνικός και Εσωστρεφής: Πως γίνεται

Και Κοινωνικός και Εσωστρεφής: Πως γίνεται

Ακούω πολύ κόσμο να λέει ότι είναι εσωστρεφής και γι’ αυτό τον λόγο δεν έχουν πολλές παρέες ή δεν βγαίνουν συχνά έξω. Η αλήθεια είναι ότι ο όρος εσωστρεφής είναι λίγο παρεξηγημένος.

Το να είμαι εσωστρεφής δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν κάνω παρέα με κόσμο ή ότι ζω μία απομονωμένη ζωή μακριά από όλους και όλα. Εσωστρεφής σημαίνει ότι αισθάνομαι πιο άνετα όταν είμαι μόνος μου ή με λίγους και καλούς φίλους.

Σημαίνει ότι όταν θέλω να φορτίσω τις μπαταρίες μου, θα το κάνω σπίτι μου, με άνεση και ηρεμία και όχι σε έναν χώρο με εκατό άτομα.

Ταυτόχρονα, η εσωστρέφεια δεν είναι δικαιολογία για να αποφεύγεις καταστάσεις ή να τρέχεις μακριά από τον κόσμο. Ούτε σημαίνει ότι είσαι αντιπαθητικός ή ότι είναι φυσιολογικό να αισθάνονται έτσι οι άλλοι τριγύρω σου. Απλά σημαίνει ότι δεν σε καταλαβαίνουν  και ότι χρειάζονται λίγη ώθηση από εσένα για να αισθανθούν άνετα και χαλαρά όταν βρίσκονται γύρω σου.

Ο εσωστρεφής μιλάει

Εσωστρέφεια δεν σημαίνει αφωνία. Μπορείς να βρίσκεσαι σε παρέα με πολύ κόσμο και να είσαι χαλαρός μιλώντας με κόσμο. Απλά δεν χρειάζεται να ξεκινάς την κουβέντα εσύ. Μπορείς όμως πάντα να απαντάς σε αυτά που σε ρωτάνε με συγκεκριμένο τρόπο έτσι ώστε να βοηθάς τον κόσμο να αισθάνεται άνετα και χαλαρά με εσένα.

Όταν σου απευθύνουν τον λόγο, δίνε απαντήσεις που περιλαμβάνουν κάτι περισσότερο από ένα ναι ή ένα όχι. Κάνε τους δίπλα σου να νιώσουν ότι έχουν μία επαφή, ακόμα κι αν εσύ δεν έχεις όρεξη να  μάθεις πράγματα για αυτούς. Δεν χρειάζεται να τους «απομονώνεις» με μονολεκτικές απαντήσεις.

Σωστή χρήση του χιούμορ

Όπως πάντα, το χιούμορ θα σε σώσει ακόμα και από τις πιο δύσκολες καταστάσεις. Όταν θέλεις να αποφύγεις δύσκολες καταστάσεις ή ερωτήσεις που σε κάνουν να νιώσεις άβολα, χρησιμοποίησε χιούμορ σε μικρές δόσεις. Πες κάτι που μονολεκτικά θα σπάσει την συζήτηση αλλά ταυτόχρονα θα κάνει ανάλαφρη την κουβέντα.

Κάτι που οι περισσότεροι εσωστρεφείς άνθρωποι δείχνουν να δυσκολεύονται να διαχειριστούν είναι τα θετικά σχόλια. «Είσαι καταπληκτικός» ή «Τι ωραία που τα λες» είναι ατάκες που σε φέρνουν στο προσκήνιο και μπορεί να σε κάνουν το επίκεντρο της παρέας.

Αν αισθάνεσαι άβολα με κάτι τέτοιο, τότε το αφοπλιστικό χιούμορ θα σε σώσει γρήγορα και αποτελεσματικά. Μπορείς να πεις κάτι όπως «Θα φταίει το χτένισμά μου που με κάνει καταπληκτικό», κάτι που είναι ελαφρώς χιουμοριστικό και αόριστο και που θα σπάσει τη ροή της κουβέντας.

Αποδέξου ότι είσαι εσωστρεφής

Κάτι που ίσως δεν ξέρεις είναι ότι οι περισσότεροι εσωστρεφείς άνθρωποι είναι αρκετά κιναισθητικοί.

Αυτό σημαίνει ότι εκφράζονται πιο συχνά με βάση τα συναισθήματάς του και πολύ πιθανό να χρησιμοποιούν πολύ τα χέρια τους για να αισθανθούν και να περιγράψουν καταστάσεις. Αν διαπιστώσεις ότι λειτουργείς με αυτό τον τρόπο, τότε απλά αποδέξου το. Δεν υπάρχει λόγος να αισθάνεσαι άσχημα ή άβολα για αυτό που είσαι.

Τα περισσότερα εξωστρεφή άτομα λειτουργούν οπτικά ή ακουστικά. Αυτό σημαίνει ότι εστιάζουν σε εικόνες ή ήχους. Επίσης, οι περισσότεροι άντρες αντιμετωπίζουν μία δυσκολία στην έκφραση συναισθημάτων, κυρίως λόγω κοινωνικού προγραμματισμού και κουλτούρας. Είναι αναμενόμενο να μην μπορούν να σε καταλάβουν ακριβώς γιατί έχεις έναν τρόπο λειτουργίας που είναι διαφορετικός από τον δικό τους.

Αν θες να τους βοηθήσεις να σε καταλάβουν, επικοινώνησε με τον τρόπο τους. Βάλε εικόνες και ήχους στις περιγραφές σου για να έχουν περισσότερο νόημα για αυτούς.Είμαι Ντροπαλός και Εσωστρεφής: Πως το ξεπερνάω;, Και Κοινωνικός και Εσωστρεφής: Πως γίνεται

Παίνεψε τους φίλους σου

Δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από το να σε παινεύουν οι φίλοι σου. Εκτός αν είσαι εσωστρεφής και δεν θες την περίσσια προσοχή. Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποίησε αντίστροφη ψυχολογία.

Παίνεψε εσύ τους φίλους σου και στρέψε τα φώτα της δημοσιότητας επάνω τους. Έτσι, όποτε εστιάζουν σε εσένα, θα μπορείς να ανακατευθύνεις την προσοχή του κόσμου στους άλλους. Ταυτόχρονα θα κάνεις τους φίλους σου να αισθανθούν όμορφα και μεταξύ μας, αν είναι τόσο καταπληκτικοί καλό είναι να τους το αναγνωρίσεις.

Βάλε κίνηση αλλά με ηρεμία

Μπορεί να αισθάνεσαι αμήχανα όποτε τραβάς τα βλέμματα και ο κόσμος στρέφεται προς τα εσένα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να το εκμεταλλευτείς. Η αμηχανία σου μπορεί να διοχετευτεί στις κινήσεις των χεριών σου και να την αξιοποιήσεις για να δώσεις έμφαση στην κουβέντα σου.

Στο παρελθόν έχουμε αναφέρει ότι οι υπερβολικές κινήσεις μπορεί να σε κάνουν να φανείς περίεργος ή νευρικός, οπότε εστίασε μόνο στις κινήσεις των χεριών σου ενώ κρατάς το υπόλοιπο σώμα σου χαλαρό.

Αν μαζί με τα χέρια σου κουνάς και τα πόδια σου ή πηγαίνεις αριστερά-δεξιά τότε σίγουρα θα δείξεις νευρικότητα. Αν το υπόλοιπο σώμα σου είναι χαλαρό κι ακίνητο, τότε θα βγάλεις προς τα έξω έλεγχό και ηρεμία που θα δείξει ότι έχεις τον έλεγχο της κατάστασης.

Αγάπα τον εαυτό σου όπως είναι και αποδέξου τον τρόπο λειτουργίας σου και θα δεις ότι όλα θα λειτουργήσουν όπως πρέπει.

Θέλεις να βελτιώσεις τις κοινωνικές σου δεξιότητες; Δες εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!