Εσωστρέφεια: Κάνε την σύμμαχο - Men's Bible

Εσωστρέφεια: Κάνε την σύμμαχο

Εσωστρέφεια: Κάνε την σύμμαχο

Η εσωστρέφεια είναι ένα συχνό θέμα που αναδύεται ξανά και ξανά όταν μιλάω με μαθητές, αλλά και πολλούς φίλους του site.

Πολλοί άνδρες δυσκολεύονται στις κοινωνικές τους επαφές και για αυτό το λόγο συνηθίζουν να τοποθετούν στον εαυτό τους την ταμπέλα του εσωστρεφή.

Κι αυτό αποτελεί περισσότερο μια εικόνα που φτιάχνουν για τον εαυτό τους παρά πραγματικό πρόβλημα.

Προφανώς και δεν είναι κακό να είναι κανείς εσωστρεφής, ίσα ίσα μάλιστα που έχει και τα δικά του πλεονεκτήματα. Ωστόσο δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για την έλλειψη περαιτέρω εξέλιξης.

Η εσωστρέφεια και η εξωστρέφεια στην πραγματικότητα είναι απλά δύο βασικές προδιαθέσεις της ανθρώπινης προσωπικότητας. Ορίζονται κατά το ήμισυ από τα γονίδια και επικεντρώνονται στο κατά πόσο κάποιος εκδηλώνει μια σειρά από συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Εσωστρέφεια και Εξωστρέφεια

Αν και υπάρχουν διάφορες απόψεις σχετικά με αυτά τα χαρακτηριστικά, και οι δυο αυτοί τύποι προσωπικότητας περιγράφονται ως εξής:

Οι εξωστρεφείς άνθρωποι τείνουν να βρίσκουν ευχαρίστηση και ικανοποίηση έξω από τον εαυτό τους. Είναι πιο κοινωνικοί, πιο διεκδικητικοί και πιο ομιλητικοί. Απολαμβάνουν την παρέα, να συνεργάζονται με τους άλλους και να αλληλεπιδρούν σε ομάδες.

Είναι πιο παρορμητικοί και άνετοι με το να πάρουν ρίσκα και γρήγορες αποφάσεις.

Οι εσωστρεφείς από την άλλη δείχνουν να είναι το ακριβώς αντίθετο. Τείνουν να βρίσκουν ικανοποίηση και ευχαρίστηση περνώντας χρόνο με τον εαυτό τους. Είναι συχνά πιο σοβαροί, ήσυχοι και λιγότερο κοινωνικοί.Εσωστρέφεια: Κάνε την σύμμαχο

Απεχθάνονται τις συγκρούσεις και είναι περισσότερο προσεκτικοί και συγκρατημένοι. Προτιμούν να παίρνουν αποφάσεις έπειτα από προσεκτική σκέψη και να σκέφτονται καλά πριν ανοίξουν το στόμα τους.

Επίσης είναι λιγότερο ευαίσθητοι στην επιβράβευση και επικεντρώνονται σε ένα πράγμα κάθε φορά.

Μια διαφορά που συχνά τονίζεται πολύ, είναι εκείνη ανάμεσα στο πως ξοδεύουν και αναπληρώνουν την ενέργεια τους. Οι εσωστρεφείς προτιμούν περιβάλλοντα που δεν έχουν πολλούς περισπασμούς και ερεθίσματα, ενώ η κοινωνική επαφή τους εξαντλεί. Αντίθετα όταν περνούν χρόνο με τον εαυτό τους νιώθουν ανανεωμένοι και με ενέργεια.

Οι εξωστρεφείς από την άλλη νιώθουν τουλάχιστον πληκτικά όταν βρίσκονται σε περιβάλλον με λίγα ερεθίσματα και γεμίζουν τις μπαταρίες τους όταν ξοδεύουν χρόνο με τους άλλους.

Φυσικά η εσωστρέφεια και η εξωστρέφεια δεν είναι δύο απόλυτες κατηγορίες. Αντίθετα πρόκειται για τα δύο άκρα ενός φάσματος και συχνά οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται ανάμεσα με μερικούς να κλίνουν περισσότερο προς τη μια πλευρά και άλλους προς την άλλη μεριά.

Δεν υπάρχει λοιπόν καθαρός εξωστρεφής και εσωστρεφής άνθρωπος. Ο καθένας μάλιστα μπορεί να ξεκινήσει μια κουβέντα με μια κοπέλα που του αρέσει. Αρκεί να ακολουθήσει σωστά κάποιες κατευθυντήριες γραμμές, όπως λέμε και στο βίντεο:

Μην αφήνεις την εσωστρέφεια να γίνει δικαιολογία

Το να κατανοείς την πραγματική φύση της εσωστρέφειας είναι ένας αξιόλογος τρόπος για τους εσωστρεφείς να μάθουν και να αποδεχτούν τον εαυτό τους. Όπως και για τους εξωστρεφείς να καταλάβουν καλύτερα τους άλλους.

Δυστυχώς επειδή ο περισσότερος κόσμος έχει λάθος εικόνα για τις δυο αυτές πλευρές της ανθρώπινης προσωπικότητας , η εσωστρέφεια πολλές φορές χρησιμοποιείται από εσωστρεφείς αλλά και εξωστρεφείς ως δικαιολογία για την παθητικότητα, το άγχος ή τη τεμπελιά τους.

Με αυτή τη δικαιολογία, κάποιοι εσωστρεφείς που νιώθουν ντροπαλοί ή κοινωνικά αδέξιοι δε θα δουλέψουν για να αντιμετωπίσουν αυτά τα θέματα λέγοντα πως «έτσι είμαι». Ή μπορεί να πιστέψουν πως η κοινωνικοποίηση, ακόμα και σε μικρές δόσεις, δεν είναι για αυτούς.

Θες να αποκτήσεις ικανότητες στο φλερτ; Δες εδώ

Αντίστοιχα, ακόμα και εξωστρεφείς που νιώθουν ντροπαλοί ή βλέπουν πως χρειάζεται να καταβάλουν κάποια προσπάθεια για να κοινωνικοποιηθούν ίσως συμπεράνουν λανθασμένα πως είναι εσωστρεφείς.

Στην πραγματικότητα και οι δύο αυτοί τύποι προσωπικότητας μπορούν να χάνουν ευκαιρίες για να συνάψουν σχέσεις που θα οδηγούσαν σε μια πιο ευχάριστη και ικανοποιητική ζωή.

Αυτό ισχύει και για τους εξωστρεφείς που αντιλαμβάνονται λανθασμένα τον εαυτό τους ως εσωστρεφείς. Αποσύρονται από την προσπάθεια για επικοινωνία και αποφασίζουν πως η μόνη επαφή που χρειάζονται είναι με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Ακόμα και οι πραγματικά εσωστρεφείς που επίσης νιώθουν ότι δε χρειάζεται να μιλάνε σε περισσότερα άτομα πάρα μόνο στους πολύ κοντινούς τους ανθρώπους, χάνουν ευκαιρίες για να ικανοποιήσουν τις κοινωνικές τους ανάγκες. Αν και δε χρειάζονται ένα μεγάλο δίκτυο από φίλους και γνωστούς, η κοινωνικοποίηση εμπλουτίζει τη ζωή τους ακριβώς όπως και στους εξωστρεφείς.

Άλλωστε όλοι οι άνθρωποι έχουν παρόμοιες ανάγκες για επικοινωνία, την αίσθηση του ανήκειν και της αποδοχής.Εσωστρέφεια: Κάνε την σύμμαχο

Και λαμβάνοντας υπ’ όψιν πως όλοι λίγο – πολύ έχουμε ένα μείγμα από εσωστρεφή και εξωστρεφή χαρακτηριστικά, τότε καταλαβαίνεις πως δεν έχει σημασία αν είσαι περισσότερο εσωστρεφής ή εξωστρεφής.

Χρειάζεσαι την επικοινωνία και την επαφή με άλλους ανθρώπους.

Είναι μέσα από αυτήν την επαφή και τη δημιουργία ποιοτικών σχέσεων που ένας άνδρας εμπλουτίζει πραγματικά τη ζωή του και απολαμβάνει την ικανοποίηση και την ευτυχία που μπορεί εκείνη να του δώσει.

Όσο εσωστρεφής και αν είσαι λοιπόν, αυτό δεν είναι δικαιολογία για να μην εξασκείς της κοινωνικές σου δεξιότητες. Η κοινωνική σου ζωή, η ευτυχία και η ικανοποίηση στο φλερτ και τις σχέσεις είναι στο χέρι σου.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!