4 τρόποι να αποκτήσεις περισσότερο Θάρρος - Men's Bible

4 τρόποι να αποκτήσεις περισσότερο Θάρρος

4 τρόποι να αποκτήσεις περισσότερο Θάρρος

Το θάρρος είναι αξιοθαύμαστο χαρακτηριστικό που εκτιμάται εξίσου σε παγκόσμια κλίμακα. Σε κάθε εποχή, σε κάθε κουλτούρα και σε κάθε πολιτισμό, το θάρρος αποτελούσε έναν χαρακτηριστικό πυλώνα της αρρενωπότητας και του τι σήμαινε άνδρας.

Και δεν εξυπηρετούσε μονάχα ως πυλώνας και βάση της αρρενωπότητας, αλλά και ως ένα ποιοτικό χαρακτηριστικό το οποίο εγγυόταν την ύπαρξη των υπολοίπων όπως είναι η αυτοπεποίθηση, η αυθεντικότητα, το status κλπ.

Αν και συχνά βλέπουμε το θάρρος μέσα από το πρίσμα της ωμής γενναιότητας – όπως πχ, το να ρισκάρει κανείς τη ζωή του για να σώσει ένα παιδί μέσα από ένα φλεγόμενο κτήριο – το θάρρος επιστρατεύεται πολύ πιο συχνά σε καταστάσεις που προκαλούν την ηθική μας και σε κοινωνικές περιστάσεις.

Χρειάζεται θάρρος για να αφήνεις τον εαυτό σου ευάλωτο, να μιλήσεις ανοιχτά σε ανθρώπους που δε γνωρίζεις, να συγκρουστείς για τις αξίες και τα πιστεύω σου, να αλλάξεις καριέρα, να μεταναστεύσεις, να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείριση κλπ.

Το θάρρος είναι μια ποιότητα του χαρακτήρα που εμπλέκεται σε κάθε είδους περίσταση, μικρή ή μεγάλη, που καραδοκεί ο φόβος ακόμα και στην πιο αμυδρή του μορφή.

Και πίστεψε με, αυτές οι περιστάσεις δεν είναι σπάνιες.

Παρ’ όλα αυτά όμως το κουράγιο να συγκρουστείς με την αμφιβολία δεν πηγάζει από τα γονίδια. Πρόκειται για μια ποιότητα την οποία καλλιεργείς και δε γεννιέσαι με αυτή. Το θάρρος είναι, κατά κάποιο τρόπο, μια συνήθεια.

Πώς να γίνεις περισσότερο θαρραλέος

Ένα ρητό λέει το εξής: “Θάρρος δεν είναι η απώλεια του φόβου, αλλά η ικανότητα να δρας παρά το φόβο.”

Ο φόβος λοιπόν δεν είναι κάτι κακό. Αλίμονο, είναι το πιο δυνατό συναίσθημα και αυτό γιατί είναι το συναίσθημα που προσέφερε τα μέγιστα στην επιβίωση του είδους μας. Μας ειδοποιεί για πιθανές απειλές και κινδύνους και μας ετοιμάζει ψυχολογικά και σωματικά να αντιμετωπίσουμε την απειλή.

Κατά κάποιο τρόπο ο φόβος είναι στην ουσία το πρώτο βήμα προς την ανδρεία και το θάρρος. Το πρόβλημα με το συναίσθημα αυτό ξεκινάει όταν η ένταση του, δεν είναι ανάλογη με την απειλή και το ρίσκο το οποίο αντιμετωπίζουμε. Έτσι μετατρέπεται σε ένα φράγμα το οποίο μας εμποδίζει να πράξουμε σωστά ή να δράσουμε με τρόπο που να έχει αποτέλεσμα.

Αν και είναι αλήθεια πως το θάρρος δεν είναι η απώλεια του φόβου, η ικανότητα σου να δρας παρά τον φόβο είναι εξαρτημένη με την ικανότητα σου να μένεις ψύχραιμος. Να μην παρασύρεσαι από την συναισθηματική πειρατεία.

Όσο λιγότερο παραλύεις στην όψη του φόβου, τόσο πιο εύκολα βάζεις το ένα πόδι μπροστά από το άλλο και προχωράς μπροστά.

Το να καλλιεργήσεις θάρρος λοιπόν απαιτεί να αναπτύξεις την ικανότητα σου να διαχειρίζεσαι το φόβο σου. Πως θα το κάνεις αυτό;

#1 Γνώρισε το άγνωστο

Όσα λιγότερα γνωρίζουμε για κάτι, τόσο περισσότερο φουσκώνουμε στο μυαλό μας το ρίσκο που μπορεί να ενέχει.

Η αμφιβολία γεννάει το φόβο και για να την περιορίσεις χρειάζεται να γνωρίζεις όσο το δυνατόν γίνεται για την περίσταση και την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι. Μάζεψε λοιπόν όσο περισσότερες πληροφορίες μπορείς.

Για παράδειγμα, αν ετοιμάζεσαι για μια συνέντευξη και αυτό σου δημιουργεί αισθήματα άγχους και φόβου, πήγαινε μια μέρα πριν στην τοποθεσία που θα γίνει η συνέντευξη (ώστε να ξέρεις πως και πόση ώρα θες για να φτάσεις), κάνε ενδελεχή έρευνα για την εταιρία και την κουλτούρα της.

Όσα περισσότερα γνωρίζεις για μια κατάσταση, τόσο λιγότερο φοβιστική δείχνει.

#2 Απόκτησε πίστη στις ικανότητες σου

Δεν ξέρω αν έχεις ακουστά το «φαινόμενο του περαστικού». Πρόκειται για ο φαινόμενο στο οποίο είναι πιο πιθανό να βοηθήσεις κάποιον ή να αντιμετωπίσεις μια αδικία όταν είσαι μόνος σου, πάρα όταν βρίσκεσαι παρέα με άλλους.

Ένας λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί οι περισσότεροι από εμάς σκεφτόμαστε πως κάποιος άλλος μέσα στο πλήθος είναι καταλληλότερος από εμάς για να δράσει και να τα καταφέρει. Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να βοηθήσουν, αλλά συχνά δεν είναι σίγουροι αν μπορούν. Αντίθετα εκείνοι που πιστεύουν στις ικανότητες τους θα δράσουν – είτε βρίσκονται μόνοι τους, είτε μέσα σε πλήθος.

Αυτό με λίγα λόγια σημαίνει πως αν θες να γίνεις πιο θαρραλέος, θα πρέπει να εξασκηθείς και να καλλιεργήσεις τις δεξιότητες που απαιτούνται για να κάνεις αυτό που σε φοβίζει.

Αν για παράδειγμα η ιδέα του να μιλήσεις στην ελκυστική κοπέλα που κάθεται δίπλα σου στο μπαρ σε κάνει να ιδρώνεις, τότε χρειάζεται να εξασκήσεις τις δεξιότητες σου στο φλερτ και την επικοινωνία.

Αυτό σημαίνει πως θα χρειαστεί να μιλήσεις με αρκετές κοπέλες και να φλερτάρεις συχνά και όχι μια φορά το μήνα. Η τακτική και πρακτική εξάσκηση παίζει κρίσιμο ρόλο και για αυτό στα προγράμματα μας εκτός από infield, έχουμε και role-play scenarios με την Artemis, την εξειδικευμένη dating coach μας, ώστε να σε ετοιμάσει για κάθε απρόοπτο.

Θες να μάθεις για την έλξη και να εξασκηθείς σωστά στο φλερτ; Δες εδώ

#3 Χαλάρωσε τον εαυτό σου

Μια μικρή δόση φόβου σε βάζει σε κατάσταση μάχης και σε ετοιμάζει να τα δώσεις όλα. Η υπερβολική ένταση όμως σε παραλύει και σε «κλειδώνει». Ένας άλλος αποτελεσματικός τρόπος να κάνεις τον φόβο σου διαχειρίσιμο είναι να βρεις τρόπο να χαλαρώνεις τον εαυτό σου.

Το πρώτο πράγμα που έχεις να κάνεις εδώ είναι να αποδεχτείς τον φόβο σου. Είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα και δε θα έπρεπε να νιώθεις άσχημα που το νιώθεις. Επίσης όσο περισσότερο το πολεμάς τόσο περισσότερο το εντείνεις. Το επόμενο είναι να χαλαρώσεις το σώμα σου και αυτό μπορείς να το πετύχεις με βαθιές και τακτικές αναπνοές.4 τρόποι να αποκτήσεις περισσότερο Θάρρος

#4 Ζήτησε στήριξη από φίλους και συγγενείς

Η παρουσία φίλων, συγγενών και αγαπημένων προσώπων μπορεί να ενισχύσει την θέληση σου να δράσεις παρά το φόβο και το άγχος που νιώθεις. Οι άνθρωποι που μας αγαπούν μας προσφέρουν στήριξη και συχνά μας βοηθούν να αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τους στόχους μας.

Και μόνο η κίνηση να πεις σε φίλους και συγγενείς πως θες να μετακομίσεις, να αλλάξεις δουλειά κλπ, σε βάζει σε πορεία επιτυχίας. Και μόνο η πιθανή ντροπή που μπορεί να νιώσεις αν δουν ότι δεν πραγματοποίησες τα λεγόμενα σου αρκεί για να κινήσει τις μηχανές και να σε κάνει να κρατήσεις το λόγο σου.

Το να αποκτήσεις περισσότερο θάρρος – είτε μιλάμε για το φλερτ, είτε για άλλες περιστάσεις – είναι εφικτό και απόλυτα επιτεύξιμο. Αυτό που χρειάζεται είναι, πάνω απ’ όλα, να θες να δοκιμάσεις τον εαυτό σου και να του δώσεις την ευκαιρία να νιώσει άβολα χωρίς να τον κρίνεις ή να τον αποδοκιμάσεις.

Όσο και αν στην καθημερινότητα μας δε θέλουμε να το πιστέψουμε, ο χαρακτήρας ενός ανθρώπου είναι ένας πηλός που οι εμπειρίες, οι περιστάσεις και οι επιλογές του τον πλάθουν καθημερινά. Φυσικά αυτή η καθημερινή επίδραση είναι συχνά αμυδρή, όμως σε βάθος χρόνου το αποτέλεσμα επηρεάζεται σε τεράστιο βαθμό.

Αν λοιπόν επιθυμείς να νικήσεις τον φόβο του να μιλήσεις στις γυναίκες που σε ελκύουν ερωτικά και να καλλιεργήσεις τις δεξιότητες σου στο φλερτ, έλα για έναν καφέ να τα πούμε από κοντά.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!