Εσωστρέφεια και Φλερτ: Πώς να έχεις Επιτυχία - Men's Bible

Εσωστρέφεια και Φλερτ: Πώς να έχεις Επιτυχία

Εσωστρέφεια και Φλερτ: Πώς να έχεις επιτυχία

Εσωστρέφεια – Εξωστρέφεια, ή Introvert vs extrovert όπως θα λέγαμε και στα αγγλικά.

Οι όροι αυτοί έχουν προκύψει από τα 1600 με πιο κυριολεκτική έννοια και στις αρχές του 1900 ξεκίνησαν να χρησιμοποιούνται ως όροι ερμηνείας της συμπεριφοράς ενός ανθρώπου στην ψυχολογία.

Οι δύο αυτοί όροι είναι αρκετά δημοφιλείς πλέον και πολύς κόσμος αυτοπροσδιορίζεται ως εσωστρεφής ή εξωστρεφής. Επίσης, κυκλοφορούν αρκετά ερωτηματολόγια στο ίντερνετ που κάνοντάς τα μπορείς να δεις αν είσαι εσωστρεφής ή εξωστρεφής ( βέβαια πολλά από αυτά περιέχουν άστοχες ερωτήσεις).

Ποιος ο λόγος όμως να αυτοπροσδιοριστεί κάποιος ως εσωστρεφής ή εξωστρεφής και γιατί πολλοί το χρησιμοποιούν ως δικαιολογία για να αποφύγουν καταστάσεις;

Χαρακτηριστικά που δείχνουν εσωστρέφεια

Σε γενικές γραμμές, οι εσωστρεφείς είναι άτομα κλειστά, που προτιμούν την ησυχία. Αποφεύγουν τις μεγάλες παρέες και ακόμα κι αν βρεθούν σε μία τέτοια, είναι δύσκολο να ανοιχτούν και να μιλήσουν για τον εαυτό τους.

Αποφεύγουν τις εντάσεις και τους διαπληκτισμούς και θα προτιμήσουν να γεμίσουν τις μπαταρίες τους και να ξεκουραστούν στο σπίτι, χαλαρά, με μία ταινία ή λίγη καλή παρέα.Εσωστρέφεια και Φλερτ: Πώς να έχεις επιτυχία

Χαρακτηριστικά που δείχνουν εξωστρέφεια

Οι εξωστρεφείς άνθρωποι είναι περισσότερο κοινωνικοί. Προτιμούν τις μεγάλες παρέες, ανοίγονται και επικοινωνούν ευκολότερα. Είναι πιο αυθόρμητοι και πολλές φορές το επίκεντρο της παρέας.

Οι διαπροσωπικές διενέξεις και διαπληκτισμοί δεν είναι κάτι που τους ενοχλεί ιδιαίτερα. Τις περισσότερες φορές θα επιλέξουν να βγουν έξω με φίλους αντί να μείνουν μέσα στο σπίτι και αυτό τους ξεκουράζει περισσότερο.

Προφανώς κανείς δεν είναι απόλυτα εσωστρεφής ή εξωστρεφής. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα μιλούσαμε για μία μη ανθρώπινη κατάσταση. Συνήθως τείνουμε προς τη μία ή την άλλη κατάσταση έως έναν βαθμό.

Εσωστρέφεια και Φλερτ

Αν μιλήσουμε για το φλερτ, τότε μπορούμε να πούμε ότι ένας εσωστρεφής θα δυσκολευτεί λίγο περισσότερο. Εξ’ ορισμού, για να φλερτάρεις θα πρέπει να βγεις έξω, να κοινωνικοποιηθείς, να γνωρίσεις κόσμο και να ανοιχτείς σε άτομα που δεν τα γνωρίζεις καθόλου.

Προφανώς κάποιος απόλυτα εσωστρεφής δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο. Αυτό όμως δεν αποτελεί δικαιολογία για να μην βγεις καθόλου και να αποφύγεις να φλερτάρεις δηλώνοντας μάλιστα ότι είσαι εσωστρεφής, οπότε αυτά δεν είναι για εσένα.

Αυτή είναι μία δικαιολογία που την ακούμε πολύ συχνά και που τις περισσότερες φορές είναι ακριβώς αυτό. Απλά μία δικαιολογία.

Σίγουρα, το να βγεις από της ζώνη άνεσης σου και να κοινωνικοποιηθείς μπορεί να είναι δύσκολο, ειδικά αν έχεις απογοητευτεί ή πληγωθεί στο παρελθόν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι ακατόρθωτο ή ότι θέλει τόσο κόπο.

Αν λοιπόν είσαι εσωστρεφής, τότε πάρ’το χαλαρά. Ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει μία μεγάλη αλλαγή στην κοινωνία μας. Ζούμε σε μία κοινωνία που χαρακτηρίζεται από την εξωστρέφειά της. Πάρτι σε σπίτια, μπαράκια και μπουζούκια, συγκεντρώσεις και πανηγύρια, τρίωρες συναντήσεις για καφέ. Σίγουρα η ζωή ήταν καλύτερη αν ήσουν εξωστρεφής.

Μετά τα μεγάλα κλεισίματα (lockdown) των τελευταίο ετών και τους περιορισμούς στις μετακινήσεις και τις συγκεντρώσεις, όλα τα παραπάνω μειώθηκαν στο ελάχιστο. Ο κόσμος στράφηκε προς τα μέσα και παρόλο που για έναν εσωστρεφή αυτό μπορεί να ήταν παράδεισος, η επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση έγινε ακόμα πιο δύσκολη και ακόμα και εξωστρεφή άτομα αντιμετώπισαν δυσκολίες στην κοινωνικοποίησή τους.

Πώς να κοινωνικοποιηθώ αν είμαι εσωστρεφής;

Αν νιώθεις εσωστρέφεια, ξεκίνα όσο πιο χαλαρά μπορείς. Μία βόλτα στο πάρκο, ένας ήρεμος περίπατος για να δεις μερικούς ανθρώπους, είναι μία καλή αρχή. Χαλαρές βόλτες για καφέ με φίλους και επαφή με μικρές παρέες. Δεν χρειάζεται να γίνεις το επίκεντρο της προσοχής όλων για να κοινωνικοποιηθείς.

Τις περισσότερες φορές, αν έχεις τα μάτια σου ανοικτά, θα δεις ότι κάπου στην παρέα υπάρχει άλλο ένα άτομο που ζορίζεται αρκετά να κοινωνικοποιηθεί. Μπορείς να κινηθείς προς τα εκεί και να ξεκινήσεις μία χαλαρή κουβέντα. Ακόμα καλύτερα αν βρεις μία κοπέλα που κάθεται χαλαρά στην άκρη της παρέας. Να θυμάσαι ότι το φλερτ είναι για όλους δύσκολο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ειδικά στην αρχή.

Ακολούθησε τους φίλους σου, που αισθάνονται πιο άνετα με την όλη διαδικασία και παρακολούθησε τι κάνουν και πως το κάνουν. Μάθε διακριτικά από αυτούς και υιοθέτησε τις συνήθειές τους και σιγά σιγά θα φτιάξεις το προσωπικό σου στυλ.

Είσαι εσωστρεφής και θέλεις να βελτιωθείς στο φλερτ και την επικοινωνία; Δες εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!