Μην Απολογείσαι: 4 Πράγματα για τα οποία δεν πρέπει να νιώθεις Ενοχές - Men's Bible

Μην Απολογείσαι: 4 Πράγματα για τα οποία δεν πρέπει να νιώθεις Ενοχές

Μην Απολογείσαι: 5 Πράγματα για τα οποία δεν πρέπει να νιώθεις Ενοχές

Οι απολογίες είναι απαραίτητες στις ανθρώπινες σχέσεις και το να ζητήσεις συγγνώμη για κάποιο λάθος που έκανες δεν είναι ένδειξη αδυναμίας, αλλά δύναμης. Παρόλα αυτά πολλές φορές υπερβάλουμε. Και αυτό γιατί η κουλτούρα μας, η ανατροφή μας και οι εικόνες που έχουμε από τον κοινωνικό μας περίγυρο μας ωθούν τακτικά σε αισθήματα ενοχής. Υπάρχουν λοιπόν κάποια πράγματα για τα οποία δε χρειάζεται και δεν πρέπει να απολογείσαι.

Καλό είναι να υπολογίζεις τους ανθρώπους γύρω σου, αλλά χρειάζεται να στηρίζεις και τον εαυτό σου.

Όσο σημαντικό είναι να βοηθάς τους άλλους, εξίσου απαραίτητο είναι να προστατεύεις τον εαυτό σου και τα όρια σου. Αλλιώς, στην προσπάθεια να μην θίξεις και να μην στεναχωρήσεις κανέναν, θα καταλήξεις να είσαι εσύ αυτός που θα πληγωθεί.

Είναι ευθύνη σου να υπερασπιστείς τις ανάγκες σου, τις επιθυμίες και τα όνειρα σου. Και αν αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να απομακρυνθείς από μια τοξική σχέση ή να μην να βοηθήσεις ένα συνάδελφο τότε είναι οκ.

Μην απολογείσαι που βάζεις προτεραιότητα τον εαυτό σου

Ξέρω ότι είναι δύσκολο. Όταν κάποιο κοντινό σου πρόσωπο θυμώνει που δε σε βλέπει πλέον συχνά και σε ρωτάει γιατί έχεις αραιώσει, είναι δύσκολο να του εξηγήσεις.

Πολλές σχέσεις και φιλίες ξεκινούν απροσδόκητα απρόβλεπτα – και αυτές είναι συνήθως και οι καλύτερες. Ο χρόνος όμως και η ζωή περνούν, και όσο περισσότερους ανθρώπους γνωρίζεις τόσο περισσότερο νιώθεις πως χάνεις τον εαυτό σου προκειμένου να διατηρήσεις τις σχέσεις αυτές ζωντανές.

Αν όμως όλη σου η ζωή λες «Ναι» και αποφασίζεις πάντα με γνώμονα τους άλλους και όχι τις δικές σου ανάγκες, τότε βάζεις τον εαυτό σου και τις επιθυμίες σου σε δεύτερη μοίρα.

Και αυτό δεν ισχύει μονάχα για τις φιλίες αλλά και για την ίδια σου την οικογένεια.

Θα χρειαστεί να αραιώσεις τον χρόνο που αφιερώνεις σε αυτού του είδους τις σχέσεις. θα χρειαστεί να πάρεις αποφάσεις και να κυνηγήσεις ευκαιρίες και στόχους που θα σε κάνουν λιγότερο διαθέσιμο προς αυτούς.

Και αν αυτό πραγματικά θες τότε είναι οκ και δεν υπάρχει λόγος να απολογείσαι.

Θες να δώσεις προτεραιότητα στον εαυτό σου; Δες εδώ

Μην απολογείσαι για όλα αυτά που σε παθιάζουν

Όλοι έχουμε κάτι με το οποίο παθιαζόμαστε, κάτι το οποίο μας αναζωογονεί, μας ενθουσιάζει, μας ελκύει αφάνταστα, κάτι το οποίο πραγματικά γουστάρουμε που το κάνουμε.

Όλοι έχουμε ένα πάθος. Για κάποιους το πάθος τους είναι οι πολεμικές τέχνες, για άλλους είναι τα βιβλία. Άλλοι γουστάρουν να ταξιδεύουν συνέχεια, άλλοι τη βρίσκουν με την επιχειρηματικότητα.

Ίσως να ήσουν υπέρβαρος κάποτε και το γυμναστήριο να σου άλλαξε τη ζωή και για αυτό έχεις μέσα σου τη δίψα όχι μόνο να συνεχίσεις το πρόγραμμά σου αλλά να γίνεις ακόμα καλύτερος και να αρχίσεις να παίρνεις μέρος σε αθλήματα.

Γιατί να καταπνίξεις αυτήν την επιθυμία σου;

Ότι και αν είναι αυτό που γουστάρεις να κάνεις και έχεις αστείρευτη επιθυμία να ασχοληθείς ακόμα περισσότερο μαζί του, τότε αυτό είναι αναπόσπαστο δικαίωμα σου και δεν υπάρχει λόγος να απολογείσαι.

Όταν φεύγεις από μια τοξική σχέση

Το να φύγεις από μια τοξική σχέση, ερωτική ή φιλική, είναι ένα από τα δυσκολότερα πράγματα που μπορεί να κάνεις.

Όμως είναι απαραίτητο.

Όταν αφήσεις την κριτική των άλλων και τα αισθήματα ενοχής να σε κρατήσουν κοντά σε ανθρώπους τοξικούς τότε στρεσάρεις ο ίδιος τον εαυτό σου και τον κρατάς στην δυστυχία.

Γι’ αυτό όταν καταλάβεις την αξία και τη σημασία της ψυχικής υγείας και ηρεμίας, θα κάνεις οτιδήποτε χρειαστεί για να τα διατηρήσεις ακόμα και αν χρειαστεί να μείνεις μακριά από κάποια πρόσωπα.  Μην Απολογείσαι: 5 Πράγματα για τα οποία δεν πρέπει να νιώθεις Ενοχές

Λέγοντας «όχι»

Ίσως νιώθεις πως χρειάζεται να απολογηθείς κάθε φορά που λες «όχι» και που αρνείσαι να ξοδέψεις τον χρόνο σου σε κάτι που δεν απολαμβάνεις.

Αλλά δε χρειάζεται.

Το «όχι» σου δίνει δύναμη. Το «όχι» δίνει τον έλεγχο του εαυτού σου και της ζωής σου.

Δε μπορείς να απολαύσεις τη ζωή στο έπακρο και ταυτόχρονα να φοβάσαι να μην απογοητεύσεις τους άλλους.

Από τη στιγμή που αποβάλεις από μέσα σου αυτό το φόβο και αρχίσεις να κάνεις επιλογές βασισμένες στα δικά σου ενδιαφέροντα και στο τι σε κάνει χαρούμενο, θα αρχίσεις να νιώθεις και πιο σίγουρος με τον εαυτό σου.

Πάντα να υπερασπίζεσαι τις ανάγκες σου, τις επιθυμίες σου και τα πιστεύω σου. Αυτά είναι που σε ξεχωρίζουν. Το να τα εγκαταλείψεις στην επιρροή των άλλων σημαίνει να εγκαταλείπεις τον ίδιο σου τον εαυτό.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!