Savoir Vivre: Πως να γευματίσεις σαν gentleman όταν είσαι καλεσμένος για δείπνο - Men's Bible

Savoir Vivre: Πως να γευματίσεις σαν gentleman όταν είσαι καλεσμένος για δείπνο

Savoir Vivre: Πως να γευματίσεις σαν gentleman όταν είσαι καλεσμένος για δείπνο

Όταν ακούς για καλούς τρόπους ή για savoir vivre μπορεί να πιστεύεις πως πρόκειται για κανόνες αυθαίρετους, που υπάρχουν απλά για να υπάρχουν.

Όμως στον πυρήνα τους οι κανόνες αυτοί σχετίζονται με τη συνεργασία και το σεβασμό στους ανθρώπους γύρω σου.

Ειδικά οι κανόνες του savoir vivre για το φαγητό είναι ιδιαίτερα σημαντικοί γιατί – ας το παραδεχτούμε – υπάρχουν πολλοί τρόποι να αηδιάσεις κάποιον όταν βρίσκεσαι για φαγητό μαζί του. Πόσο μάλλον αν αυτός ο κάποιος είναι η κοπέλα με την οποία μόλις ξεκίνησες να βγαίνεις.

Γιατί οι καλοί τρόποι στο φαγητό έχουν σημασία

Συχνά ο λόγος που κάποιος ανησυχεί για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το δείπνο δεν είναι πως τον ενοχλεί που δε γνωρίζεις από savoir vivre, αλλά γιατί ανησυχεί μήπως η έλλειψη καλών τρόπων ενοχλήσει κάποιον άλλο.

Για παράδειγμα φαντάσου πως βρίσκεσαι για πρώτη φορά για φαγητό με τους γονείς της κοπέλα σου. Εκείνη δε νοιάζεται αν ρουφάς τα μακαρόνια κάνονας θόρυβο ή αν η σάλτσα πασαλείβεται στο πρόσωπο σου. Όμως μπορεί να ανησυχεί πως οι γονείς της θα ενοχληθούν από την δική σου έλλειψη καλών τρόπων στο φαγητό.

Και αυτό, γιατί όπως είπαμε οι καλοί τρόποι είναι δείγμα σεβασμού.

Ακόμη λοιπόν και αν δεν είσαι οπαδός του savoir vivre και των καλών τρόπων, χρειάζεται να γνωρίζεις πως να φέρεσαι σε επίσημα γεύματα και σημαντικές εκδηλώσεις.

Και για αυτό το λόγο ακολουθούν μερικές απλές κατευθυντήριες γραμμές που θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις μια καλή εικόνα καθ’ όλη τη διάρκεια ενός επίσημου δείπνου.

Παίρνοντας θέση στο τραπέζι

Πριν καθίσεις στο τραπέζι βάλε το κινητό σου σε αθόρυβη λειτουργία. Δε θες να είσαι ο τύπος που το κινητό του χτυπάει διαρκώς στη διάρκεια ενός δείπνου.

Επίσης, θα πρέπει να περιμένεις να μαζευτούν όλοι πριν καθίσεις στο τραπέζι και να μην πιάσεις κάποια προνομιούχα θέση όπως είναι η κεφαλή του τραπεζιού που ανήκει στον οικοδεσπότη ή η θέση με την καλύτερη θέα αφήνοντας τους άλλους να κοιτούν τον τοίχο.

Μην ξεχνάς οι καλοί τρόποι έχουν σχέση με την εικόνα μας και με το να σεβόμαστε τους άλλους.

Από εκεί και πέρα το πρώτο πράγμα που κάνεις όταν κάθεσαι στο τραπέζι είναι να τοποθετήσεις τη πετσέτα στα πόδια σου.

Ο στόχος είναι να αποφύγεις να λερώσεις το παντελόνι σου κατά τη διάρκειά του δείπνου και να την έχεις εύκαιρη κοντά σου για να σκουπίζεις το στόμα σου.

Γλώσσα σώματος ενώ κάθεσαι

Όταν κάθεσαι η στάση τους σώματος σου πρέπει να είναι όρθια, στητή και να δείχνεις συγκεντρωμένος. Απόφυγε να καμπουριάσεις ή να γείρεις προς τα πίσω και να φανείς απόμακρος.

Ένας από τους πιο παρεξηγημένους κανόνες των καλών τρόπων λέει πως οι αγκώνες σου, δεν πρέπει να ακουμπούν το τραπέζι καθώς τρως και πως το ελεύθερο χέρι πρέπει να το αφήνεις στα πόδια σου.

Όταν όμως δεν τρως και απλά συζητάς με τους άλλους, είναι αποδεκτό να αφήνεις τους αγκώνες σου πάνω στο τραπέζι.

Τι τρέχει με όλα αυτά τα ποτήρια και τα ασημικά;

Για τα διαφόρων μεγεθών ασημικά (μαχαίρια, πιρούνια, κουτάλια κλπ.) αυτό που χρειάζεται να έχεις στο νου σου είναι πως, αν ο άνθρωπος που έστησε το τραπέζι ξέρει από savoir vivre, τότε τα μαχαιροπίρουνα είναι στημένα ώστε να χρησιμοποιηθούν με τη σειρά την οποία θα παρουσιαστούν τα διάφορα πιάτα.

Το μόνο πράγμα που χρειάζεται πραγματικά να ξέρεις είναι πως ξεκινάς από τα μαχαιροπίρουνα που βρίσκονται στην έξω πλευρά και όσο προχωράς προς το κυρίως πιάτο χρησιμοποιείς εκείνα που βρίσκονται στη μέσα πλευρά.

Τα ασημικά που βρίσκονται στο πάνω μέρος του πιάτου είναι για το επιδόρπιο και άρα μπορείς να τα αγνοήσεις προς το παρόν.

Στα αριστερά λοιπόν έχεις μια σειρά από διαφόρων μεγεθών πιρούνια και στα δεξιά έχεις κάποια μαχαίρια και ίσως και κάποια κουτάλια.

Και να θυμάσαι πως σε γενικές γραμμές ,αν κάτι σερβίρεται σε ρηχό πιάτο τρώγεται με πιρούνι, αν πάλι σερβίρεται σε βαθύ πιάτο ή μικρό μπολάκι τότε το τρως με κουτάλι.

Ξέρω ότι ακούγεται προφανές, αλλά δεν είναι το ίδιο προφανές για όλους.Savoir Vivre: Πως να γευματίσεις σαν gentleman όταν είσαι καλεσμένος για δείπνο

Ξεκινώντας το γεύμα

Όσο και αν πεινάς, όσο και αν θες να καταβροχθίσεις το φαγητό που βρίσκεται μπροστά σου, θα πρέπει να περιμένεις μέχρι να έχουν σερβιριστεί όλοι πριν ξεκινήσεις.

Αν πάλι πρόκειται για ένα πολύ επίσημο δείπνο, τότε θα πρέπει να περιμένεις και τον οικοδεσπότη να δώσει το έναυσμα να ξεκινήσει το φαγητό.

Πως κρατάω τα μαχαιροπίρουνα;

Κράτα το μαχαίρι με το «καλό» σου χέρι – είτε αυτό είναι το δεξί, είτε το αριστερό – και το πιρούνι με το άλλο χέρι. Κόβεις με το «καλό» σου χέρι και τρως μια μπουκιά κάθε φορά χωρίς να αλλάζεις το χέρι με το οποίο κρατάς το πιρούνι.

“Μπορείς να μου δώσεις το…”

Μπορεί ο μύλος για το πιπέρι να είναι σχετικά κοντά και να μπορεί να τον πιάσεις αν τεντωθείς αρκετά και σκύψεις πάνω από το πιάτο κάποιου άλλου, όμως αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει και να το κάνεις.

Αν λοιπόν κάτι βρίσκεται κοντά σου και μπορείς να το πιάσεις χωρίς να ενοχλήσεις κάποιον άλλο τότε φυσικά και μπορείς να το πάρεις. Αλλιώς με ευγένεια ζήτησε να σου το δώσει κάποιος που το φτάνει με ευκολία.

Επίσης, να θυμάσαι πως αν κάποιος σου ζητήσει το αλάτι, θυμήσου να του δώσεις και το πιπέρι μαζί με το αλάτι και το αντίθετο.

Τρώγοντας φαγητό που δε σου αρέσει

Τι γίνεται αν είσαι καλεσμένος για δείπνο και το φαγητό που σερβίρουν δεν σου αρέσει;

Αντί να το αποφύγεις τελείως, η ευγενική προσέγγισή είναι να σερβίρεις τον εαυτό σου μια με δύο μπουκιές από το φαγητό αυτό και τουλάχιστον δοκίμασε το. Εκτός φυσικά και αν είσαι αλλεργικός σε κάποιο συστατικό του.

Είναι αποδεκτό να αφήσεις λίγο από το φαγητό αυτό στο πιάτο σου και για να δείξεις πως έστω προσπάθησες και για να αποθαρρύνεις τον οικοδεσπότη να επιμείνει να φας και δεύτερο πιάτο.

Μιλάς ενώ μασάς;

Το πιθανότερο είναι πως ήδη γνωρίζεις πως δε πρέπει να μιλάς με το στόμα σου γεμάτο φαγητό. Προσπάθησε λοιπόν να αποφύγεις να μασουλάς τη τροφή δυνατά με το στόμα ανοιχτό για να αποφύγεις ενοχλητικούς θορύβους.

Ο εύκολος τρόπος να το πετύχεις, είναι να τρως μικρές μπουκιές – ειδικά αν γνωρίζεις πως θα συμμετέχεις σε συζήτηση κατά τη διάρκεια του δείπνου.

Επίσης, αν και δεν είναι έγκλημα να πίνεις από το ποτήρι ενώ έχεις το στόμα σου γεμάτο, καλό είναι να το αποφύγεις. Περίμενε μέχρι να τελειώσεις το μάσημα της τροφής και να έχεις σκουπίσει το στόμα σου, αλλιώς ίχνη του φαγητού θα μείνουν πάνω στο ποτήρι.

Από εκεί και πέρα σε ένα δείπνο χρειάζεται να είσαι κοινωνικός και να είσαι και μέλος της ομάδας. Οπότε σιγουρέψου πως συμμετέχεις στη συζήτηση και πως δεν τρως με πιο γρήγορο ή πιο αργό ρυθμό από τους υπόλοιπους.

Φεύγοντας από το τραπέζι

Προφανώς δε χρειάζεσαι άδεια για να πας στο μπάνιο ή να σηκωθείς από το τραπέζι κατά τη διάρκεια του δείπνου. Ούτε χρειάζεται να δώσεις αναφορά για το που πας.

Απλά σήκω και πες “επιστρέφω σε λίγο”.

Όταν φεύγεις από το τραπέζι, τοποθέτησε το μαντήλι σου στα αριστερά του πιάτου σου και δίπλωσε το με τρόπο που να μην φαίνονται τα ίχνη του φαγητού.

Τελειώνοντας το γεύμα

Κατά τη διάρκεια του γεύματος, αν κάνεις ένα διάλειμμα από το φαγητό, μπορείς να τοποθετήσεις το πιρούνι και το μαχαίρι χιαστί για να δείξεις πως δεν έχεις τελειώσει.

Αν όμως έχεις όντως τελειώσει το γεύμα σου, μπορείς να τοποθετήσεις το μαχαίρι και το πιρούνι παράλληλα πάνω στο πιάτο σου και λίγο πλάγια.

Οι περισσότεροι σερβιτόροι σε καλά εστιατόρια θα αναγνωρίσουν τα σημάδια αυτά και ανάλογα θα πράξουν. Αν λοιπόν δε θες να σου «αρπάξουν» το πιάτο την ώρα που κάνεις διάλειμμα από το φαγητό, φρόντισε να μάθεις καλά τι πρέπει να κάνεις σε κάθε περίπτωση.

Επίσης από τη στιγμή που έχεις τελειώσει το γεύμα σου, τοποθέτησε την πετσέτα στα αριστερά του πιάτου.

Ξέρω πως κάποιες φορές οι καλοί τρόποι και το savoir vivre μοιάζουν ως ανούσιοι και αυθαίρετοι κανόνες. Στην πραγματικότητα οι κανόνες του savoir vivre καθιερώθηκαν ως ένα γενικό και παγκόσμιο πλαίσιο από κανόνες συμπεριφοράς που όλοι αναγνωρίζουν, ώστε να μπορούμε όλοι να συμπεριφερόμαστε πολιτισμένα ο ένας στον άλλο.

Προφανώς και δε θα παρεξηγηθούν όλοι αν δεν ακολουθήσεις τους κανόνες του savoir vivre. Όμως από τη στιγμή που μάθεις τα βασικά των καλών τρόπων στο τραπέζι ενός δείπνου, δεν είναι δύσκολο να τους διατηρήσεις και να φερθείς ως gentleman κάθε φορά που σε καλούν σε δείπνο.

Θες να μάθεις πως να φροντίζεις την εικόνα σου και το πως παρουσιάζεσαι στον κόσμο; Δες εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!