Φιλοδοξία: Απομυθοποίησε τα 4 ψέματα που περιορίζουν τις δυνατότητες σου - Men's Bible

Φιλοδοξία: Απομυθοποίησε τα 4 ψέματα που περιορίζουν τις δυνατότητες σου

Φιλοδοξία : Απομυθοποίησε τα 4 ψέματα που περιορίζουν τις δυνατότητες σου

Επιτέλους τελείωσες τη σχολή και είσαι γεμάτος φιλοδοξία και όνειρα!

Είσαι νέος, έχεις ενέργεια και επιπλέον είσαι οπλισμένος με όλη την γνώση που έλαβες τόσα χρόνια και που επιτέλους θα μπορέσεις να χρησιμοποιήσεις. Σε αυτή την φάση της ενηλικίωσης, ήδη νιώθεις ότι δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορείς να επιτύχεις!

Ή τουλάχιστον, αυτό πιστεύεις. Και μετά έρχεται ο χαμός της καθημερινής ζωής.

Οι πολλές ώρες δουλειάς, οι λογαριασμοί ή αναπάντεχα προβλήματα μπορούν πολύ εύκολα να προκαλέσουν άγχος στην καθημερινότητα. Και καθώς μεταβαίνεις από τη φοιτητική ζωή στον ενήλικο τρόπο ζωής, είναι πιθανό να παρασυρθείς και να ξεχάσεις τους αρχικούς σου στόχους.

Σα να μην έφτανε η παραπάνω πρόκληση, αυτόματα ο περίγυρος σου αρχίζει να σου δίνει τις χειρότερες συμβουλές για το πώς να αντεπεξέλθεις.

Συμβουλές που, παρόλο που δίνονται με καλή διάθεση, η αλήθεια είναι ότι αν τις ακολουθήσεις το μόνο που θα καταφέρεις είναι να σαμποτάρεις τον εαυτό σου και τα όνειρά σου.

Αν και οι συμβουλές αυτές δίνονται με καλοσύνη, αυτό δεν σημαίνει ότι ανταποκρίνονται και στην πραγματικότητα. Ουσιαστικά, πρόκειται για μία μίξη λάθος πληροφοριών με μία δόση αλήθειας. Ένας συνδυασμός που εν τέλει καταλήγει καταστροφικός.

Δέξου τις, αλλά ποτέ μην επαναπαυτείς σε αυτές.

#1 Η φιλοδοξία είναι απληστία

Η συγκεκριμένη «συμβουλή» ίσως είναι το μεγαλύτερο ψέμα που έχει ειπωθεί.

Σαν ιδέα την συναντάμε στην φιλοσοφία, στην λογοτεχνία, ακόμα και σε ταινίες στην τηλεόραση. Συνήθως σε μία ταινία ο χαρακτήρας που είναι γεμάτος φιλοδοξία είναι και ο «κακός» στο σενάριο.

Είναι αυτός που ψάχνει την δόξα και την δύναμη, αυτός που θέλει να εκλεγεί πρόεδρος των Η.Π.Α και μέχρι να το καταφέρει δεν θα σταματήσει μπροστά σε κανέναν και τίποτα ή αυτός ο τρελός επιστήμονας που θεωρεί τον εαυτό του Θεό επειδή έφερε στην ζωή ένα τερατόμορφο πλάσμα.

Έπιασες το νόημα.

Επειδή δεν θέλω να παρεξηγηθώ, ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Αυτοί οι τύποι είναι όντως διαβολικοί. Είναι διεφθαρμένοι, άπληστοι, γλοιώδης και γενικότερα κακοί. Αυτό όμως που σίγουρα δεν είναι, είναι φιλόδοξοι. Ας δούμε την διαφορά.

Απληστία είναι η επιθυμία να πάρεις όσα περισσότερα μπορείς. Φιλοδοξία είναι να δώσεις όλα όσα έχεις.

Φιλόδοξος άνθρωπος είναι αυτός που με προσωπικό ζήλο έχει καταφέρει να αποκτήσει ότι έχει στη ζωή του. Είναι αυτός που διατίθεται να θυσιάσει την προσωπική του ευχαρίστηση για χάρη της δουλειάς του, αλλά ποτέ το αντίστροφο.

Θα αναρωτιέσαι γιατί συμβαίνει αυτό.

Η αλήθεια είναι ότι για έναν φιλόδοξο άνθρωπο δεν έχει πολύ σημασία το αποτέλεσμα όσο η προσπάθεια. Αν του δώσεις ξαφνικά 1.000.000.000 ευρώ δεν θα τον κάνεις ευτυχισμένο. Όχι επειδή δεν θέλει τα χρήματα ή επειδή απαξιώνει, αλλά επειδή δεν τα έχει κερδίσει μόνος του, με δική του προσπάθεια.

Λόγω αυτής της αντίδρασής τους στα πράγματα πολλές φορές παρεξηγούνται από τους γύρω τους και χαρακτηρίζονται ως αχάριστοι, εμμονικοί, εγωκεντρικοί και εγωιστές. Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια.

Αν το αντιληφθείς αυτό θα μπορέσεις να αξιοποιήσεις όλο το εύρος των δυνατοτήτων σου και να πετύχεις τους στόχους σου. Μην μπερδεύεσαι με το να πιστεύεις ότι είναι κακό το να θέλεις πράγματα. Απλά αποδέξου ότι δεν θα είσαι χαρούμενος μέχρι να τα αποκτήσεις μόνος σου.Φιλοδοξία : Απομυθοποίησε τα 4 ψέματα που περιορίζουν τις δυνατότητες σου

#2 Το «ταλέντο» είναι κάτι με το οποίο γεννιέσαι

Υπάρχει μία αντίληψη ότι ο καθένας μας γεννιέται με τις δυνατότητες του προκαθορισμένες. Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι και εδώ. Αυτό με το οποίο γεννιόμαστε είναι η «προδιάθεση» για ορισμένα πράγματα, τα οποία αν τα καλλιεργήσουμε, μπορούμε να γίνουμε πολλοί καλοί σε αυτά!

Για παράδειγμα, ένας καλός μουσικός ίσως μπορεί πιο εύκολα να αντιληφθεί την μουσική ή να μάθει γρήγορα να παίζει ένα καινούργιο όργανο μουσικής.

Δεν είναι αυτά όμως που τον κάνουν καλό μουσικό. Σίγουρα, έχεις γνωρίσει άτομα που θα μπορούσαν να κάνουν και τα δύο αυτά πράγματα, αλλά επειδή ποτέ δεν ασχολήθηκαν πραγματικά, δεν τα εξέλιξαν.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι έχουν προσπαθήσει πολύ σκληρά για να μάθουν κάτι. Πλέον όμως, σε κάποιον εξωτερικό παρατηρητή φαίνεται σαν να το έμαθαν αβίαστα.

Αυτό που προσπαθώ να εξηγήσω είναι ότι οι ικανότητες σου είναι κάτι που χτίζεις και εξελίσσεις με τον καιρό, όχι κάτι με το οποίο γεννιέσαι. Δεν υπάρχει πεπρωμένο, υπογεγραμμένο και περασμένο στο DNA σου. Μην αφήσεις ποτέ μία μικρή δυσκολία να σε αποτρέψει από το να κυνηγήσεις κάτι.

Δεν χρειάζεται να είσαι τέλειος στα πάντα, απλά αξιοπρεπής με όσα γνωρίζεις ή θέλεις να γνωρίσεις.

Θες να εξελίξεις τις ικανότητες σου την επικοινωνία με τις γυναίκες; Δες εδώ

#3 Δεν αξίζει να έχεις φιλοδοξίες

Ορισμένοι άνθρωποι το πιστεύουν αυτό.

Συνήθως έχεις να αντιμετωπίσεις «μύθους» που σε κρατάνε μακριά από τις φιλοδοξίες. Υπάρχει όμως και μία κατηγορία ανθρώπων, συνήθως κυνικοί και σκεπτικιστές, η οποία πιστεύει ότι οι φιλοδοξίες είναι υπερεκτιμημένες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως να έχουν και δίκιο. Θα ήταν ψέματα αν σου έλεγα ότι κάθε φιλοδοξία είναι εφικτή. Μπορεί να μην μπορέσεις να γίνεις αστροναύτης ή πράκτορας του FBI. Μπορεί να μην καταφέρεις να μετατρέψεις το πάθος σου για την τέχνη, με χρήση μακαρονιών, σε μία επιτυχημένη και κερδοφόρα καριέρα.

Μπορεί να μην μπορέσεις ΑΛΛΑ μπορεί και να μπορέσεις.

Εξάλλου ποια είναι η εναλλακτική; Να παραμείνεις «ασφαλής» με μία συνηθισμένη δουλειά και να μην έχεις πάρει κανένα ρίσκο;

Σίγουρα, το να μην προσπαθείς ακούγεται ευκολότερο και ασφαλέστερο. Όμως επίσης σίγουρο είναι ότι αυτοί που ακολουθούν την συγκεκριμένη πορεία ασφαλείας, κάποια στιγμή θα αναρωτηθούν «Τι θα είχε συμβεί αν είχα κάνει αυτό…». Αυτή η σκέψη από ένα σημείο και μετά θα τους στοιχειώσει για πάντα.

#4 Θα πρέπει να είσαι «ευχαριστημένος»

Όπως ο κόσμος μπερδεύει την «φιλοδοξία» με την «απληστία», έτσι συγχέει και τον «εφησυχασμό» με την «ικανοποίηση». Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να νιώθεις χαρούμενος με μία κατάσταση. Την στιγμή όμως που θα αρχίσεις να νιώθεις άνετα με κάτι είναι πολύ πιθανό να «βολευτείς» σε αυτό.

Αυτό παρατηρείται ιδιαίτερα στους νέους, γύρω στα 24, όπου μετά την αποφοίτηση τους από το πανεπιστήμιο προσπαθούν να βρουν δουλειά και να βάλουν σε τάξη την ζωή τους. Καθώς το να φτιάχνεις την ζωή σου, εν μέρει από την αρχή, είναι κάπως δύσκολο, μόλις τα καταφέρεις ενδεχομένως να χαλαρώσεις και να εφησυχαστείς.

Μην πέσεις σε αυτή την παγίδα.

Εμείς μπορεί να χαλαρώνουμε αλλά ο κόσμος ποτέ. Θα συνεχίσει να πηγαίνει μπροστά. Πράγματα θα αλλάζουν και εσύ θα μένεις στάσιμος μέσα σε αυτή την τόσο τακτοποιημένη ζωή που επέλεξες.

Το να προσπαθείς να προσποιηθείς ότι μία «δουλίτσα», που σου δίνει τα προς το ζην, και ένα «διαμερισματάκι», που δεν είναι κακό αλλά δεν είναι και τέλειο, είναι αποδεκτά από εσένα, δεν είναι προς τιμήν σου. Είναι απλά μία ψευδαίσθηση.

Η ικανοποίηση (η πραγματική ικανοποίηση) αφορά την δημιουργία πραγμάτων και καταστάσεων μέσω αυτών που ήδη έχουμε. Δεν έχει κανένα νόημα να πείθουμε τους εαυτούς μας ότι είναι ευχαριστημένοι με κάτι, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι.

Ποτέ να μην νιώσεις ενοχές επειδή απαιτείς περισσότερα στην ζωή σου.

Ο πραγματικός κίνδυνος έρχεται την στιγμή που ζητάμε λίγα.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!