Τοξική Σχέση: Πώς να την Αναγνωρίσεις και να την Διαχειριστείς - Men's Bible

Τοξική Σχέση: Πώς να την Αναγνωρίσεις και να την Διαχειριστείς

Τοξική Σχέση: Πώς να την Αναγνωρίσεις και να την Διαχειριστείς, Σχέση Συνεξάρτησης: Πώς να καταλάβεις έγκαιρα αν η κοπέλα σου θα σε πρήζει, τοξικές σχέσεις

Τοξική σχέση καλείται μία σχέση όταν τα δύο μέλη της χρησιμοποιούν το ένα το άλλο προκειμένου να αντλήσουν τον αυτοσεβασμό και την αυτοεκτίμηση που δεν μπορούν οι ίδιοι να δώσουν στους εαυτούς τους. Σε μία τοξική σχέση τα άτομα εξαρτώνται το ένα από το άλλο κατά τρόπο συχνά αποπνικτικό.

Απεναντίας, σε μία υγιή σχέση υπάρχει αίσθημα ανεξαρτησίας. Τα δύο μέλη σέβονται το ένα το άλλο αλλά πρωτίστως έχουν μάθει να αγαπούν και να σέβονται τον εαυτό τους.

Οι τοξικές σχέσεις επιζητούν τις ακρότητες. Οι τοξικοί άνθρωποι αρέσκονται σε ακραίες συμπεριφορές για τον απλούστατο λόγο ότι, καθώς οι ίδιοι δεν αγαπούν τον εαυτό τους, δεν καταλαβαίνουν πώς θα ήταν δυνατόν να τους αγαπήσει ή να τους σεβαστεί κάποιο άλλο άτομο.

Έτσι όταν κάποιος τους πλησιάζει με αγάπη και ειλικρινές ενδιαφέρον, δεν το πιστεύουν, δεν το αποδέχονται.

Δυστυχώς λοιπόν οι τοξικοί άνθρωποι μπορούν να αποδεχτούν και να πιστέψουν την αγάπη και το σεβασμό μονάχα από άτομα που όντως δεν τους αγαπούν και δεν τους σέβονται. Είναι σαν να έχουν διδαχτεί την ίδια την έννοια της αγάπης και της φροντίδας με εντελώς λανθασμένο τρόπο. Δεν ξέρουν τι ακριβώς σημαίνει να σε αγαπούν πραγματικά.

Ώρα για …δράμα

Έτσι λοιπόν ξεκινά ο φαύλος κύκλος της αέναης ανασφάλειας. Κι αν με εγκαταλείψει; Και αν βρει άλλον, και αν ο κολλητός μου της αρέσει περισσότερο; Και αν δεν της αρέσει το καινούριο μου κούρεμα;

Επιζητούν δηλαδή τη διαρκή επιβεβαίωση των αισθημάτων του άλλου. Και ο μόνος τρόπος που πιστεύουν ότι μπορεί να επιτύχουν αυτή την επιβεβαίωση, είναι τα δράματα και οι ακραίες συμπεριφορές.

Τι εννοούμε λέγοντας δράματα; Όταν ο πλέον ανασφαλής και τοξικός από τους δυο συντρόφους δημιουργεί αχρείαστες παρεξηγήσεις μέσα στη σχέση, ώστε ο σύντροφός του να τον συγχωρήσει.

Μ’ αγαπάς; Διώξε τον σκύλο σου γιατί μισώ τα σκυλιά. Μ’ αγαπάς; Πάψε να βγαίνεις με τους φίλους σου, τώρα έχεις εμένα. Μ’ αγαπάς; Συγχώρεσέ με, χτες κοιμήθηκα με κάποιον άλλο. Και ούτω καθ’ εξής

Και όσο το άλλο μέλος υποχωρεί (ή και τα δύο, γιατί συχνά αυτές οι συμπεριφορές επαναλαμβάνονται πότε από τον ένα, πότε από τον άλλο) δημιουργείται μια ψευδαίσθηση νοήματος μέσα στην εντελώς χωρίς νόημα σχέση.

Αλλά βέβαια η ψευδαίσθηση αυτή κρατάει λίγο. Βλέπεις, μία χωρίς ουσία σχέση πρέπει να ανατροφοδοτείται συνέχεια. Και πώς επιτυγχάνεται αυτό; Με καινούρια δράματα. Τα τοξικά άτομα παραμένουν ανασφαλή και προβληματικά. Και πρέπει με κάποιον τρόπο να τραβήξουν την προσοχή, ακόμη μια φορά.

Στις υγιείς σχέσεις τα δράματα είναι όχι μόνο περιττά αλλά εντελώς ανεπιθύμητα. Μια υγιής σχέση είναι από μόνη της σημαντική, δεν χρειάζεται το ζευγάρι να παθαίνει καρδιακή προσβολή κάθε βδομάδα προκειμένου να επιβεβαιωθεί η σημαντικότητα της αγάπης τους.

Υπάρχει ήδη αγάπη, σεβασμός και αλληλοϋποστήριξη, ενώ τα δράματα είναι απλώς μία ανοησία που εξαντλεί χρόνο και ενέργεια άνευ λόγου και αιτίας. Οι υγιείς άνθρωποι γενικά δεν ανέχονται τα δράματα.

Οι υγιείς άνθρωποι έχουν αναλάβει την ευθύνη του εαυτού τους και υποθέτουν πως και οι άλλοι αυτό έχουν κάνει. Μόνο τότε μπορείς πραγματικά να νοιαστείς για κάποιον άλλο-όταν ήδη νοιάζεσαι και αγαπάς επαρκώς τον εαυτό σου.

Στις υγιείς σχέσεις οι άνθρωποι δεν δημιουργούν εντάσεις άνευ λόγου και αιτίας. Ίσα -ίσα που προσπαθούν να τις αποφεύγουν, προκειμένου να έχουν περισσότερο χώρο και χρόνο για την αγάπη και τον σεβασμό που αισθάνονται ο ένας για τον άλλο.

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να εγκαταλείψεις μία τοξική σχέση

Οι τοξικές σχέσεις είναι εθιστικές, όπως άλλωστε είναι εθιστικά όλα τα δράματα. Όπως εθιστικός είναι ο τζόγος ή τα ναρκωτικά. Το δράμα είναι απρόβλεπτο, μπορεί να σου προκύψει οποιαδήποτε στιγμή και με κάθε δυνατό τρόπο. Το δράμα δίνει την ψευδαίσθηση του ενθουσιασμού. Το δράμα σπάνια γίνεται βαρετό (αν και πάντα είναι κουραστικό).

Και όχι μόνο αυτό, αλλά ο εθισμός γιγαντώνεται με τον καιρό. Πρέπει διαρκώς να βρίσκουμε όλο και πιο ακραίους τρόπους προκειμένου να πειστούμε ότι οι άλλοι μας αγαπούν.

Τη μία θα κάνεις καυγά για να αναγκάσεις τη σύντροφό σου να κάνεις αυτός όλη τη λάντζα. Άντε και την έκανε. Πάλι άδειος αισθάνεσαι, τι να κάνεις λοιπόν; Τσακώνεσαι για κάτι άλλο. Πόσο συχνά τηλεφωνάει στη μάνα της. Αν θα βγει με τις φίλες της. Αν φοράει φούστα ή παντελόνι.

Στο τέλος η σχέση θα εκραγεί. Κομματιάζοντας και τους δύο εμπλεκόμενους.Τοξική Σχέση: Πώς να την Αναγνωρίσεις και να την Διαχειριστείς

Αλλά στο μεταξύ δενόμαστε συναισθηματικά με το σύντροφο μας όλο και περισσότερο. Δημιουργούνται σχέσεις εξάρτησης. Οι δύο σύντροφοι επενδύουν ο ένας στον άλλο, θεοποιώντας τον σύντροφό τους καθώς και τα δράματα που προκαλούνται μεταξύ τους.

Η τοξική σχέση γίνεται καρμική, μοιραία, μυθιστορηματική και άλλες τέτοιες μπούρδες. Και αρχίζουμε να παρατηρούμε τα πάντα μέσα από έναν παραμορφωτικό καθρέφτη.  Νομίζουμε πως αυτή η σχέση είναι ό,τι πιο σημαντικό στη ζωή μας, ενώ στην  πραγματικότητα, πιθανώς είναι ό,τι πιο σαθρό.

Οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να εγκαταλείψουν μία σχέση (και ειδικότερα, μία τοξική σχέση) είναι άνθρωποι που συνήθως έχουν υπάρξει σε κακοποιητικές σχέσεις κατά το παρελθόν.

Είσαι κι εσύ σε τοξική σχέση; Ώρα να μιλήσουμε

Αυτό συμβαίνει επειδή, και τότε και τώρα, τα άτομα αυτά ζούσαν σε έναν διαρκή αγώνα δρόμου για να κερδίσουν λίγη προσοχή και αγάπη από τον σύντροφό τους.

Πάντα αυτό θα κάνουν. Και καθώς είναι ανίκανοι να τραβήξουν ή να κερδίσουν με υγιείς τρόπους το ενδιαφέρον κάποιου, θα εξακολουθήσουν να τροφοδοτούν την απελπισμένη τους αδιέξοδη σχέση με όσο το δυνατόν περισσότερα δράματα. Κι όποιος αντέξει.

Δράματα βέβαια δημιουργούνται και σε άλλου τύπου σχέσεις. Και στον εργασιακό χώρο καμιά φορά, και στις φιλίες.

Πάντα η αιτία είναι η ανασφάλεια όμως. Και οι άνθρωποι που προκαλούν δράματα συνήθως έχουν ψευδαισθήσεις περί της προσωπικής τους αξίας, την οποία πρέπει διαρκώς να επιβεβαιώνουν, με κάθε τρόπο.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!