Μην προσπαθείς να είσαι Xαρούμενος - Men's Bible

Μην προσπαθείς να είσαι Xαρούμενος

Μην προσπαθείς να είσαι χαρούμενος

Φαίνεται ότι όλοι προσπαθούν να είναι χαρούμενοι. Η ευτυχία προβάλλεται συνεχώς σε εμάς σαν ένας στόχος που πρέπει να τον κατακτήσουμε. Είσαι χαρούμενος; Νιώθεις χαρούμενος αυτή την περίοδο; Όχι; Τότε αυτό είναι πρόβλημα!

«Αγόρασε αυτό το προϊόν και θα είσαι χαρούμενος. Πιες αυτό. Φάε εκείνο. Ζήσε με ένα συγκεκριμένο τρόπο».

Παραδόξως, ο καλύτερος τρόπος για να είσαι χαρούμενος… είναι να σταματήσεις να προσπαθείς να είσαι χαρούμενος.

Κατάλαβε πως είναι πραγματικά να νιώθεις χαρούμενος

Ένα μέρος του προβλήματος που έχουμε όταν εμφανίζεται το θέμα της ευτυχίας είναι ότι οι περισσότεροι από μας δεν αντιλαμβάνονται τι σημαίνει να είσαι ευτυχισμένος. Η ιδέα του να είσαι χαρούμενος συνεπάγεται μονιμότητα– ότι η επίτευξη της ευτυχίας σημαίνει ότι μόλις την αποκτήσεις, θα την έχεις για πάντα.Αρνητικά Συναισθήματα: Άγγελοι ή Δαίμονες;, Μην προσπαθείς να είσαι χαρούμενος

Η ευτυχία, από την ίδια της τη φύση, είναι εφήμερη και παροδική. Την νιώθουμε για λίγο, και πάντα θα χάνεται. Είναι αδύνατον για εμάς να είμαστε πάντα ευτυχισμένοι γιατί, ειλικρινά, δεν είμαστε κατασκευασμένοι γι ‘αυτό. Και αυτό ισχύει.

Υπάρχει μια ιδιορρυθμία στην ανθρώπινη φύση, ότι συνηθίζουμε σε πράγματα. Για αυτό και η ανθρωπότητα είναι τόσο ευέλικτη. Μπορούμε να προσαρμοστούμε σε οποιαδήποτε κατάσταση είτε είναι απαίσια, είτε είναι καλή.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, το να αποκτήσεις μια cool δουλειά ή ένα cool αμάξι δεν κάνουν την ζωή σου καλύτερη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η ικανοποίηση που παίρνουμε από κατορθώματα, επιτυχίες ή από απλά υλικά αγαθά εξαφανίζεται πολύ γρήγορα- συχνά μέσα σε έναν χρόνο.

Για αυτό είναι καλό που η ευτυχία είναι εφήμερη και προσωρινή. Η μεταβατική φύση της ευτυχίας σημαίνει ότι μπορείς να την εκτιμήσεις και να την απολαύσεις όταν εμφανιστεί στη ζωή σου.

Τώρα, το να μην είσαι χαρούμενος δεν σημαίνει ότι είσαι δυστυχισμένος. Το αντίθετο της ευτυχίας μπορεί να είναι η δυστυχία, αλλά επειδή δεν είσαι χαρούμενος αυτή τη στιγμή δεν σημαίνει ότι είσαι λυπημένος.

Μπορεί να είσαι ικανοποιημένος με τη ζωή σου. Μπορεί να νιώθεις άνετος και ολοκληρωμένος. Αυτά τα αισθήματα δεν είναι τα ίδια με την ευτυχία… αλλά μπορούν να είναι συστατικά της ευτυχίας και να αξίζουν από μόνα τους.

Αν θες να κάνεις κάποιες αλλαγές για να νιώσεις χαρούμενος, δες εδώ.

Περιόρισε την έκθεσή σου στην αρνητικότητα

Κάτι που εμείς οι άνθρωποι συνειδητοποιούμε σπάνια είναι το πόσο αποτρέπουμε τον εαυτό μας από το να αισθανθούμε χαρούμενοι. Στην πραγματικότητα, πολλά πράγματα από την μοντέρνα μας ζωή μάς κλέβουν εκείνες τις ευκαιρίες που θα μας δώσουν την δυνατότητα να βιώσουμε την ευτυχία.

Μία από τις μεγάλες ειρωνείες της σύγχρονης μαζικής επικοινωνίας είναι ότι ενώ μας επιτρέπει να παραμένουμε σε επαφή με τους φίλους και τους αγαπημένους μας σε όλο τον κόσμο, δίνει και σε άλλους την ευκαιρία να μας βγάλουν από την κατάσταση της ευτυχίας … και απλά μας πλημμυρίζουν με αρνητικότητα.

Είναι υπέροχο ότι μπορούμε να συνδεθούμε με περισσότερους ανθρώπους μέσω του διαδικτύου, αλλά αυτό σημαίνει επίσης ότι ασχολούμαστε με όλο και περισσότερους ανθρώπους των οποίων η ιδέα της διασκέδασης είναι να μας αποθαρρύνουν σε κάθε βήμα μας.

Για αυτό και ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα για να αυξήσεις την ευτυχία σου είναι να μειώσεις την αρνητικότητα στην οποία εκτίθεσαι.

Είτε αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ξεκόψεις από τα social media, είτε από τους τοξικούς φίλους σου και από τον θυμό που εκτίθεσαι σε καθημερινή βάση ώστε να βρεις την ευτυχία και τη χαρά.

Εξάσκησε την ευγνωμοσύνη

Ένα άλλο πράγμα που είναι σημαντικό για να νιώσεις περισσότερο ευτυχισμένος είναι απλώς να είσαι πιο προσεκτικός σε αυτό που έχεις ήδη. Στην πράξη, επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι η ευγνωμοσύνη και η ευτυχία είναι «δεμένες» μεταξύ τους.

Οι άνθρωποι που είναι πιο προσεκτικοί και εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους σε άλλους είναι πιο χαρούμενοι από αυτούς που δεν το κάνουν. Και για να είμαστε δίκαιοι, αυτό προκαλεί έκπληξη.

Πάρε χρόνο για να κάνεις έναν απολογισμό για το τι έχεις στη ζωή σου, τι σε κάνει πιο συνειδητοποιημένο. Ενώ μπορεί να υπάρχουν πράγματα που δεν σε ικανοποιούν, έχεις και πολλά που είναι αρκετά καλά.

Το πρόβλημα είναι ότι επειδή περιορίζουμε την προσοχή μας, δεν ασχολούμαστε πραγματικά με τον κόσμο γύρω μας. Είναι δύσκολο να εκτιμήσεις μια όμορφη μέρα, για παράδειγμα, όταν το μόνο που σκέφτεσαι είναι η δουλειά σου.

Πάρε χρόνο για να εκτιμήσεις τα καλά πράγματα στη ζωή σου, κάτι που απαιτεί να ασχολείσαι με τη ζωή σου, αντί να αφήνεις το οτιδήποτε συμβαίνει γύρω σου. Με το να δίνεις προσοχή στα καλά πράγματα- ακόμα και αν είναι κάτι μικρό όπως το να φτιάχνεις τον καφέ σου καλύτερο- βελτιώνεις την διάθεσή σου και γενικά την ικανοποίησή σου.

Με το να κρατάς απλά ένα ημερολόγιο με τα καλά πράγματα, θα συνειδητοποιήσεις ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας θα νιώσεις καλύτερα. Δείξε ευγνωμοσύνη στους φίλους σου στην οικογένειά σου και τους συναδέλφους σου και με αυτό το τρόπο θα δεις ότι θα αυξηθεί η ευτυχία σου.

Το να ξέρουν οι άλλοι ότι τους θαυμάζεις σε βοηθά να εδραιώσεις τις κοινωνικές σου διασυνδέσεις και έτσι κάνεις τους άλλους να τους αρέσεις περισσότερο. Μετά από όλα αυτά να ξέρεις ότι: οι άνθρωποι σε γενικές γραμμές προτιμούν ένα πιο φιλικό, πιο θετικό πρόσωπο και όχι κάποιον που παραπονιέται συνεχώς.

Κάνε πράγματα που έχουν νόημα

Ένας σίγουρος τρόπος να βελτιώσεις γενικά την ευτυχία σου είναι να κάνεις πράγματα που έχουν νόημα.Μην προσπαθείς να είσαι χαρούμενος

Ένας σημαντικός λόγος που νιώθουμε δυσαρεστημένοι είναι όταν έχουμε την αίσθηση ότι βρισκόμαστε σε ρουτίνα χωρίς νόημα. Σηκωνόμαστε το πρωί, ολοκληρώνουμε τη μέρα μας μετά από πολύ κόπο και ξαπλώνουμε το βράδυ νιώθοντας ότι δεν έχουμε κάνει κάτι σημαντικό.

Το να βρεις κάτι σημαντικό για να επενδύσεις τον χρόνο και τη συναισθηματική ενέργεια σου, μπορεί να σου δώσει ένα σκοπό. Εκπληρώνεις μια ανάγκη σου που μπορεί να μην είχες παρατηρήσει.

Θα παρατηρήσεις ότι αυτό το μυστηριώδες κενό στην ψυχή σου θα εξαφανιστεί. Βρίσκοντας κάτι που φέρνει ικανοποίηση στην ψυχή σου και σε αφήνει να νιώσεις ξανά είναι σαν να έχεις κάνει τη διαφορά.

Αυτό που έχει “νόημα” είναι έντονα προσωπικό και απίστευτα μεταβαλλόμενο. Για ένα άτομο, μπορεί να είναι ο εθελοντισμός ή να συγκεντρώνει χρήματα για φιλανθρωπικό λόγο και να νιώθει χαρούμενος. Ο αλτρουισμός, τελικά, φαίνεται να έχει σημαντική επίδραση στην προσωπική ευτυχία.

Για κάποιον άλλον, μπορεί να διασώσει έναν σκύλο από το καταφύγιο ζώων ή να είναι μέντορας για κάποιον άλλον. Κάποιοι μπορεί να βρουν το νόημα της ευτυχίας στο γράψιμο και τη μουσική, ακόμα κι αν νιώσουν ότι δεν θα γίνουν πετυχημένοι σε αυτό. Ακόμα, άλλοι μπορεί να βρουν νόημα στο να εργάζονται για πολλές ώρες για να παρέχουν μια καλύτερη ζωή στα παιδιά τους.

Ανεξάρτητα από το τι κάνεις ή πώς το κάνεις, η επιδίωξη της ευτυχίας ως στόχου από μόνη της είναι ένα λάθος. Αλλά επιδιώκοντας τα πράγματα που παρέχουν την ευτυχία – και που κάνουν και τους άλλους ευτυχισμένους – μπορείς να αυξήσεις τις στιγμές που θα νιώθεις ευτυχισμένος και να το εκτιμήσεις περισσότερο.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!